Paardenvlees vormt mogelijk gevaar voor voedselveiligheid

3 Connecties

Relaties

Voedingsindustrie paardenvlees

Organisaties

NVWA
2 Bijdragen

Het administratiesysteem van geneesmiddelen bij Nederlandse paarden is niet waterdicht. Daardoor dreigt volgens de Beroepsorganisatie voor Dierenartsen een gevaar voor de voedselveiligheid [Update]

De Beroepsorganisatie voor Dierenartsen (KNMvD) maakt zich zorgen over de administratie van geneesmiddelen bij Nederlandse paarden, zo laat de organisatie aan Follow the Money weten. In het paardenpaspoort wordt nu niet altijd bijgehouden wat deze paarden aan medicijnen hebben gekregen. Het vlees van deze viervoeters komt deels in ons voedselsysteem terecht. In het kader van voedselveiligheid wil de organisatie een beter en sluitend systeem. 'Het administratiesysteem van paarden in Nederland is niet waterdicht,' vertelt Julius Peters, voorzitter van de afdeling paardengeneeskunde bij KNMvD. 'Wij zijn bezig het systeem te verbeteren maar er moeten nog wat bruggen worden geslagen. De sector heeft daar volgens Peters hulp van het ministerie van Economische Zaken bij nodig.

Zorgen over het paardenpaspoort

Paardendierenarts Reinier Logcher uit Drenthe spreekt ook zijn zorgen uit over de documentatie van Nederlandse paarden. 'Bij het paardenpaspoort gaat veel mis,' meent de dierenarts. 'Het is bijvoorbeeld niet persoonsgebonden waardoor er makkelijk mee gefraudeerd kan worden. Zo komen niet-gedocumenteerde middelen zoals medicijnen in ons voedselsysteem terecht. Vooral de stof fenylbutazon - ook wel 'buut' genoemd - in paardenmedicatie mag absoluut niet in de voedselketen terecht komen. Maar een paard testen op dit stofje is net zo duur als het paard zelf,' vertelt de dierenarts.
'Zo komen niet-gedocumenteerde middelen zoals medicijnen in ons voedselsysteem terecht'
Niet alleen de artsen, maar ook bij de slachterijen worden de problemen met het paspoort herkend. Paardenslachterij Van de Veen VOF in Nijkerk laat weten: 'Het paardenpaspoort klopt inderdaad niet altijd. Sommige paarden zijn volgens het systeem nog in leven terwijl ze allang zijn afgevoerd met export. Die zijn gewoon niet afgemeld.' De slager schat dat 40% van de hobby- werk en sportpaarden in Nederland in de voedselketen terechtkomt. Na de reeks paardenvleesschandalen vorig jaar besloot de Europese Commissie de fraude met paardenpaspoorten aan te pakken met meer controle en strengere regels. Er moest één centrale organisatie gekomen die de paspoorten mag uitgeven. Nu zijn het nog 28 verschillende organisaties. Maar ondanks de nieuwe EU-reglementen, die door autoriteit Nederlandse Voedsel-en Waren Autoriteit (NVWA) moeten worden uitgevoerd, komen er nog steeds geluiden uit de sector dat het paardenpaspoort niet compleet dekkend is. 'We zitten nu in een overgangsfase van het paardenpaspoort, de boel wordt nu aangescherpt,' zegt paardenslachter Van de Veen. 'De NVWA heeft natuurlijk op z'n kop gekregen waardoor ze nu veel meer controleren. Meer papierwerk en gedoe, maar nog steeds niet 100 procent waterdicht.' Ondanks de toegenomen bureaucratie, blijft de ondernemer toch eindverantwoordelijke voor het vlees. 'Ach, er zitten een boel tegenstrijdigheden in de sector,' zucht Van de Veen.

Onkunde

De onkunde van de NVWA, waarop de laatste jaren flink is bezuinigd, op het gebied van paardenpaspoorten zou grote vormen hebben aangenomen. Met de komst van de nieuwe regels heerst er veel verwarring de gehele sector. 'Zowel bij de paardeneigenaars, de artsen en bij de waakhond NVWA,' vertelt dierenarts Logcher. 'De implementatie van nieuwe regelgeving moet snel beter worden, want nu loopt zelfs de overheidsinstantie die dit moet monitoren achter op haar eigen richtlijnen.' Het verschil met de rundvleesindustrie is enorm, legt Logcher uit. 'Bij koeien wordt elk kwaaltje en behandeling precies gedocumenteerd. Paardenvlees wordt op veel kleinere schaal verkocht waardoor de noodzaak goed te structureren vele malen lager ligt.' De NVWA erkent de kritiek op het paspoort niet. 'De reglementen van het paspoort worden door de politiek bepaald; wij voeren enkel de wetgeving uit,' aldus de persvoorlichter van de NVWA. 'Om de kwaliteit van paardenvlees te garanderen werken wij met onaangekondigde steekproeven. Als er stoffen zoals fenylbutazon zijn gebruikt, hoort dat in het paspoort te staan en gaan de paarden niet eens de slacht in. Daarnaast controleren we ook achteraf nog met steekproeven op het paardenvlees.' Ook op exportvlees wordt volgens de voorlichter controle uitgevoerd. 'Of het voldoende is?' reageert de persvoorlichter. 'Dat moet je aan de politiek vragen.'

[Update] Supermarkten halen paardenvlees uit de schappen na uitzending Radar

Op maandagavond besteedde het programma Tros Radar aandacht aan de misstanden in slachthuizen voor paarden. Naar aanleiding van de uitzending nemen verschillende supermarkten maatregelen, zo bericht de NOS dinsdag. Jumbo en Albert Heijn hebben een onderzoek ingesteld naar de herkomst van het paardenvlees dat in de winkels ligt en ketens Coop en Deen stoppen zelfs per direct met de verkoop van paardenvlees dat afkomstig is uit Noord- en Zuid-Amerika. Ook heeft PvdA-kamerlid Sjoera Dikkers na de uitzendingen kamervragen gesteld waarin zij vraagt om een duidelijkere weergave van de herkomst op de etiketten van producten waarin paardenvlees zit.