Hoe Amerika gebukt gaat onder studieschuld

  De studieschuld van Amerikanen tikt bijna één biljoen aan. Matt Taibbi schreef er deze week een artikel over in Rolling Stone.

  Terwijl in Nederland in 2015 het 'sociaal leenstelsel' ingaat, beginnen jongeren in de Verenigde Staten te bezwijken onder de last van excessieve studieleningen. Hoewel hypotheekschulden en consumentenschulden daalden is het uitstaande bedrag aan studieleningen sinds 2008 bijna verdubbeld van 506 miljard naar 994 miljard dollar. Matt Taibbi schreef deze maand in Rolling Stone een lang artikel getiteld 'Ripping Off Young America' over de problemen met studieleningen.     Studieleningen zijn van een heel ander karakter dan de meeste leningen in de Verenigde Staten. Amerika kent zo mogelijk het meest coulante persoonlijk faillissementsregime ter wereld, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld gokschulden kunnen studieschulden onmogelijk worden kwijtgescholden, zelfs als men de schuldsanering in gaat. Onbetaalde studieschulden bestaan dan ook nauwelijks. Uit cijfers van het Witte Huis blijkt dat de 'recovery rate', het percentage van de uitstaande lening dat na wanbetaling nog teruggehaald kan worden, voor studieleningen maar liefst 109 procent bedraagt. Dat wil dus zeggen dat wanbetalers uiteindelijk niet alleen de uitstaande leensom, maar ook boetes en opslagen wisten te betalen. Ter vergelijking: bij creditcardschulden ligt dit percentage regelmatig op ongeveer 20 procent.
  The government is in the pain business, and business is good
  De incassopraktijken van de overheid zijn dan ook draconisch. 'The government is in the pain business,' schrijft Taibbi. 'And business is good.' 'Ze begonnen me op mijn werk te bellen, wel drie keer per dag, met bedreigingen en dergelijke,' vertelt Shawn Fitzgerald, die 300 dollar per maand moet betalen en verwacht dat hij pas tegen zijn zestigste zijn studieschuld heeft afbetaald. 'Ze vertelden mijn secretaresse dat ik juridische problemen had.' 'Ik heb ex-vriendjes, waar ik nooit mee heb samengewoond,  die plots worden opgebeld door deurwaarders,' vertelt Larissa, een jonge vrouw, in het artikel. Zoals Taibbi laat zien weten veel studenten, die ongeveer achttien zijn als ze de lening aangaan, niet waar ze voor tekenen. 'Niemand gaat je uitleggen wat het allemaal betekent,' vertelt Andrew Geliebter, een 24 jarige student die zijn studielening naar eigen zeggen gebruikte om een 'een graad in bullshit' -- public relations -- te behalen. Geliebter's betaalt vijftig procent van zijn inkomen aan rente en aflossing op studieschulden, waardoor er slechts 100 dollar per week overblijft om boodschappen te kopen voor zijn familie met vier kinderen. De groei van studieschulden is vooral het resultaat van de enorme kosten van onderwijs in de Verenigde Staten. Juist doordat er door de overheid zo veel en zo makkelijk krediet wordt verstrekt, hebben universiteiten nauwelijks een prikkel om de prijs van onderwijs te verlagen. Elke student kan, mits hij maar genoeg leent, de exorbitante collegegelden opbrengen. In internationaal opzicht heeft de Verenigde Staten daarom uitzonderlijk duur onderwijs. De crisis heeft deze trend alleen maar verergerd. Veel staten bezuinigden op hoger onderwijs nadat de crisis toesloeg, maar in plaats van te snijden in de kosten rekenden veel universiteiten de kosten door in de vorm van hoger collegegeld. Hoewel studenten de gevolgen van hun studieschulden nog jarenlang zullen ondervinden, maakt de federale overheid een vette winst. Over de komende tien jaar verwacht het Congressional Budget Office dat er 185 miljard dollar aan rente en boetes geïnd kan worden. * * * Een interview met Taibbi over zijn artikel in Rolling Stone.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 241 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren