Hoe Amerikaanse fastfoodbedrijven de ongelijkheid voeden

    De inkomensongelijkheid is in de fastfoodsector van de Verenigde Staten exceptioneel. Ondertussen lobbyen brancheorganisaties stevig door tegen een verhoging van het minimuminkomen.

    De Verenigde Staten staan bekend als het land van de grote kloof tussen gefortuneerd en schamel. Een rapport van denktank Demos wijst deze maand uit dat - van alle sectoren - het inkomensverschil in de fastfoodindustrie veruit het grootst is. Terwijl de bestuurders van zaken als McDonalds, Kentucky Fried Chicken en Burger King tot de hoogste regionen van de topverdieners in Amerika horen, zijn hun collega's achter de frituurpan tegelijkertijd één van de slechtst betaalde werknemers in 't land. De CEO's van de fastfoodbedrijven verdienden in 2012 een beloning die 1200 keer hoger lag dan die van de gemiddelde werknemers uit de sector. Daarmee is de inkomensratio van deze industrie ongeveer twee keer zo hoog als van andere sectoren. Inkomensongelijkheid McDonalds Een ander rapport dat vorige week uitkwam van het Institute for Policy Studies (IPS) legt de oorzaak bij een fiscale regel.  In Amerika mogen bonussen van de vennootschapsbelasting worden afgetrokken. Een goed voorbeeld is David Novak, de directeur van Yum! Brand - het moederbedrijf van Pizza Hut, Taco Bell en KFC. De christelijke bestuurder verdiende in 2013 een prestatiebeloning van $67 miljoen. Door het extraatje van $67 miljoen bespaarde het frituurconglomeraat $23 miljoen aan belasting, berekende IPS. Ook staat in het rapport dat de bonussen van de twee CEO's van tacoboer Chipotle, Steve Ells and Monty Moran, voor het bedrijf $69 miljoen aan belasting bespaarde.  Ondertussen lobbyen brancheorganisaties actief tegen een verhoging van het minimuminkomen, waarop een groot deel van de werknemers uit de industrie is aangewezen. President Barack Obama wil een verhoging van het minimumloon doorvoeren van 7,25 dollar naar 10,10 dollar per uur. Maar volgens de brancheorganisaties zouden er door deze verhoging 'meer dan een miljoen banen' verloren gaan. De uitspraak is gebaseerd op een rapport van het Congressional Budget Office, een federale organisatie. Een groep van ondernemingsorganisaties gaat de komende tijd tot 1 miljoen dollar uitgeven om deze boodschap duidelijk te maken aan politiek en het publiek. Niet alleen de belastingaftrek van bonussen kost de staatsschatkist van Obama geld. Economen van de Universiteit van Illinois en UC Berkeley berekenden in hun onderzoek The Public Cost Of Low-Wage Jobs In The Fast-Food Industry vorig jaar dat werknemers uit de fastfoodketens en hun gezinnen per jaar 7 miljard dollar krijgen via overheidsprogramma's om rond te komen. Een grote kostenpost in dat plaatje is de 3,9 miljard dollar die de overheid jaarlijks betaalt om de keukenarbeiders van gesubsidieerde zorg te voorzien. 87 procent van werknemers in fastfoodsector krijgt namelijk - naast het minimumloon - geen ziektekosten vergoed van hun werkgever. Daarnaast besteedt de overheid meer dan een miljard dollar uit aan voedselbonnen werknemers in de fastfoodsector, die jaarlijks 160 miljard dollar omzet.

    Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

    Over de auteur

    Ruben Munsterman

    Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...

    Volg Ruben Munsterman
    Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
    Annuleren