Hoe corrupt is Buma/Stemra?

  Bestuurder Jochem Gerrits toont zich omkoopbaar.

  Pijnlijke uitzending van Pownews gisteravond. Tijdens een opgenomen telefoongesprek doet Buma/Stemra-bestuurder Jochem Gerrits een schaamteloos voorstel om een groot bedrag aan smeergeld te ontvangen. Gerrits is tevens directeur van muziekuitgever High Fashion Music.

   

  Aanleiding voor de opname was een klacht van componist Melchior Rietveldt, die met een koffer vol dvd's naar de studio van omroep Powned was gekomen. Hij componeerde een paar jaar geleden een tune die gebruikt wordt in een anti-piraterij-spotje dat op honderden dvd's gebruikt wordt, maar ontving daarvoor nooit een cent auteursrecht. 

   

  Buitenspel

  Toen zijn zaakwaarnemer Rob Storm daarop met draaiende camera per telefoon uitleg vroeg bij Buma-bestuurder Jochem Gerrits, zei deze de zaak wel even te kunnen regelen. Rietveldt zou zijn geld - volgens Storm zeker 1 miljoen euro - snel kunnen krijgen, maar onder één voorwaarde: Gerrits zou zelf een derde van de opbrengst in zijn zak steken via zijn eigen bedrijf. "Ik zet Buma gewoon buitenspel." 

   

  Die bijzonder nonchalante blijk van omkoopbaarheid ontketende meteen een rel. Gerrits heeft vanochtend meteen zijn 'tijdelijke' aftreden bekend gemaakt.

   

  De vraag die de uitzending opwerpt: hoe corrupt is Buma/Stemra als organisatie? Of is het alleen Gerrits? En is het een incident of deed hij vaker op deze manier zaken met artiesten? Mede-bestuurders Hans Kosterman en Henk Westbroek lieten zich in een interview met de Volkskrant eerder dit jaar al zeer negatief uit over de ondoorzichtige en onbegrijpelijke structuur van bestuur en toezicht bij de auteursrechtenorganisatie. 

   

  Eerder dit jaar trad directielid Cees van Rij al om onduidelijke redenen terug.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 199 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren