Hoe corrupt is Shell?

5 Connecties

Relaties

Nigeria Oil

Organisaties

Tweede Kamer Royal Dutch Shell

Werkvelden

Olie
0 Bijdragen

Neerlands olietrots kreeg woensdag wat speldenprikjes te verduren in de Tweede Kamer vanwege zijn activiteiten in Nigeria. Voor de olieboeren niets om wakker van te liggen.

Niet dat het zo letterlijk gevraagd werd, maar Ian Craig, topbestuurder van Shell in West-Afrika, maakte het tijdens de hoorzitting in Den Haag meteen maar even duidelijk: het Nederlands-Britse concern is niet van plan te vertrekken uit Nigeria. “We zijn er al vijftig jaar en zullen er nog veel langer zijn.”

Die reactie viel te verwachten van een multinational die zo comfortabel warme banden onderhoudt met de regeringen in Nigeria en moederland Nederland – zoals zo mooi duidelijk werd uit de cables in handen van WikiLeaks. Niet alleen zit Shell na vijftig jaar diepgeworteld in West-Afrika, ook haalt het bedrijf jaarlijks voor honderden miljoenen dollars aan olie uit de Nigerdelta. Big Oil zou wel gek zijn om een vertrek te overwegen.

Toch neemt de kritiek toe: Shell zou miljoenen liters gelekte olie niet opruimen, waardoor boeren massaal hun oogst zien mislopen en het grondwater vervuild raakt. Ook fakkelt Shell nog steeds gas af, een activiteit die zelfs bij de coulante Nigeriaanse wetten verboden is, en kocht het bedrijf in december nog even voor in totaal 100 miljoen dollar een andere corruptieaffaire af. Topman Peter de Wit zei tegen de Tweede Kamer dat Shell niets verkeerd doet: “We doen wat we kunnen.” En dat er olie lekt? Dat komt allemaal door sabotage van olie stelende bandieten. En dat is de verantwoordelijkheid van de lokale regering, aldus De Wit.

 

Corrupt regime


Maar toch. Zembla toonde vorig jaar overtuigend aan hoe ernstig het misgaat, SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen nam, gesteund door enkele andere partijen, het initiatief voor de hoorzitting die woensdag plaatsvond, Milieudefensie zag daarin aanleiding om het hoofdkantoor te bezoeken en vanochtend kwam ook PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers met een flink opiniestuk in Trouw:

“De huidige manier van zakendoen houdt een corrupt regime in het zadel.” De 'kleptocraten' van de regering (waarin Shell dus zelf diep geïnfitreerd is) 'jatten' zo'n 65 procent van het overheidsbudget. “Dit alles mede mogelijk gemaakt door Shell en andere oliebedrijven.” Kortom: Shell flest de boel op grote schaal en aandeelhouders letten niet op, verblind door de oliedollars.

 

Inzicht geven


En welke ferme maatregelen eist Dikkers vervolgens? Miljoenenstraffen voor het Shell-bestuur? Een handelsembargo? Het leger erop af? Nee. Een diepgravend onderzoek naar de miljoenencorruptie en de infiltratie in de Nigeriaanse regering dan? Ook niet. “Door inzicht te geven in de olielekkages en de opruimwerkzaamheden van nieuwe, maar zeker ook van oude olievervuiling. Door milieu en mensenrechten impact-assesments openbaar te maken en te laten zien wat je doet om de negatieve effecten van het werken zo klein mogelijk te houden. Deze informatie moet openbaar en verifieerbaar zijn.”

Oftewel: of het beursgenoteerde Royal Dutch Shell alsjeblieft, alsjeblieft niet langer wil jokken in jaarverslagen en sustainability reports. Poeh.

Zo lang de weerstand beperkt blijft tot dit soort speldenprikken en het vooral milieuclubs blijven die in actie komen, hoeven de olieboeren niet wakker te liggen. En komt de positie als oliegrootmacht in de Nigerdelta de komende vijftig jaar inderdaad niet in gevaar.

 

stefan@ftm.nl