
Hoe de Hongaarse premier met Europees geld zijn vriendjes paait
De Hongaarse president Viktor Orbán doet zich voor als promotor van economische liberalisering. Maar in werkelijkheid bevoordeelt hij familieleden en politieke vrienden en misbruikt daarbij EU subsidies, zo ontdekten Hongaarse onderzoeksjournalisten. Zij vechten voor transparantie in schimmige deals rond Orbán en zijn clan.
Met het einde van het communistische tijdperk in Hongarije brak een periode van hoop aan voor veel Hongaren. Zij hoopten dat marktliberalisering zou zorgen voor verhoging van hun levensstandaard en welvaart. Viktor Orbán was een van de eerste Hongaarse politici die grootschalige marktliberalisering aanmoedigde. Gedurende zijn eerste termijn als minister-president (1998-2002) voerde hij deze grootschalige economische liberalisering ook daadwerkelijk uit. Echter, tijdens de verkiezingen van 2002 halveerde zijn partij vrijwel, omdat de beloofde economische verbeteringen uitbleven. De liberalisering van de markt was vooral ten goede gekomen aan buitenlandse corporaties, die daarmee aanzienlijke economische invloed in Hongarije hadden vergaard. In 2010 deed Orbán wéér een - nu succesvolle - gooi naar het presidentschap: zijn partij, Fidesz, verkreeg maar liefst twee derde van alle stemmen, een record. Reden: de vorige regering van sociaal-democraten had het nóg bonter gemaakt dan Orbán in zijn eerste termijn als premier. Orbán beloofde schoon schip te maken en werd beloond met een enorme verkiezingszege. Maar hoe kosher zijn Orbán en zijn partij eigenlijk?
De Hongaarse president Viktor Orbán. Bron: Europees Parlement
Helaas geldt de fraude met EU-gelden niet voor Hongarije alleen. Afgelopen dinsdag nog berichtte het Europese bureau voor fraudebestrijding OLAF, dat er voor bijna een miljard euro aan EU-gelden teruggevorderd gaan worden. Het gaat om geld uit verschillende ontwikkelings- en ondersteuningsfondsen waarmee volgens OLAF in diverse landen fraude is gepleegd. Die ruim 900 miljoen euro is wel het hoogste jaarlijkse bedrag in de afgelopen vijf jaar, aldus het bureau.
Andere aanpak
Orbán had geleerd van zijn eerste termijn, hij wist dat het liberale economische systeem het leven van de gemiddelde Hongaar niet heeft verbeterd en pakte het dit keer dus anders aan. Een van Orbáns eerste veranderingen betrof de non-gouvernementele sector. De leiders daarvan mochten alleen Hongaren zijn die 'het belang van Hongarije' dienden. Dit 'nationalisme' kwam hem vanzelfsprekend al direct op kritiek vanuit Brussel te staan: het Europees Parlement verweet Orbán zelfs antidemocratisch en 'populistisch' te zijn. Zijn hervorming van het belastingstelsel betekende het einde van de vele voordelen die grote corporaties voorheen hadden genoten. De bankensector, grote energiebedrijven en telefoonmaatschappijen hoeven niet te rekenen op belastingvoordelen in Hongarije, in tegenstelling tot de meeste omringende Oost-Europese landen. Sterker, hij verplichtte bedrijven die gas, elektriciteit en verwarming leverden om de prijzen met twintig procent te verlagen. Het behoeft geen betoog dat veel Hongaren dat besluit van harte toejuichen. Het is één van de belangrijkste redenen van zijn populariteit onder de bevolking.Kritiek vanuit Brussel
Dat Hongarije de euro niet heeft ingevoerd en ook niet van plan is om dat te doen, wordt hem uiteraard in Brussel niet in dank afgenomen. Hetzelfde geldt voor de benoeming van een vertrouweling als president van de Hongaarse centrale bank. En dat zijn niet de enige doornen in het oog van Brussel. Niet alleen verweet het Europees Parlement Orbán nationalisme en populisme, maar ook zijn 'werkgelegenheidsproject', waarbij Orbán honderdduizenden langdurig werklozen - onder wie veel Roma - verplichtte tot het verrichten van zwaar lichamelijk werk vér onder het minimumloon, oogstte veel kritiek. Niet in de laatste plaats, omdat het werk moest worden verricht onder het toeziend oog van (ex) politieagenten. De grootste Brusselse doorn vormt echter Orbán's toenadering tot Poetin. Daar trok Orbán zich niets van aan, evenmin als van de EU-sancties tegen Rusland. Integendeel, hij sloot carrément een deal met Poetin over de levering van een kerncentrale ter waarde van tien miljard dollar. Hongarije is voor meer dan 70 procent afhankelijk van de levering van Russisch gas. Daarnaast is Rusland Hongarijes voornaamste handelspartner; het land wordt - zeer tegen de zin van Orbán - hard getroffen door de Brusselse sancties tegen Rusland. Orbán lijkt lak te hebben aan de huidige sancties van de EU tegen Rusland en vaart zijn eigen koers, dat is weer tegen het zere been van Brussel.
Vriendjespolitiek
Het Hongaarse onderzoeksjournalistenbureau Atlatszo - 'transparant' in het Hongaars -heeft de handel en wandel van Orbán nauwlettend gevolgd. Atlatszo fungeert als een soort Hongaarse Follow The Money. Het forum publiceert onderzoeksrapporten, ontvangt informatie van whistleblowers (ze heeft een eigen klokkenluiderssite Magyarleaks), start rechtszaken als de vrijheid van informatie en meningsuiting wordt bedreigd en heeft ook een crowdsourced platform Fizettem, waar mensen anoniem corruptie aan de kaak kunnen stellen. Het moge duidelijk zijn, dat Atlatszo in het autocratische Hongarije van Orbán onder moeilijke omstandigheden moet werken. Ofschoon Orbán dus populair is onder 'het gewone volk' komt uit diverse onderzoeken van het Atlatszo een heel ander beeld van de man naar voren. Het blijkt dat Orbán niet alleen directe familieleden bevoordeelt, maar ook verwanten en daarbij misbruik van EU-subsidies niet schuwt. Hieruit blijkt onder meer, dat de tandarts van Orbán, Béla Bátorfi, meer dan acht miljoen euro aan EU-gelden niet op correcte wijze kan verantwoorden. De schoonzoon van Orbán, István Tiborcz, kocht op dubieuze wijze de haven van Keszthely, een populaire vakantiebestemming aan het Balatonmeer in West-Hongarije. Verderop, meer naar het oosten in het Tiszafüred gebied, genoten goede vrienden van de familie Orbán van de voordelen die de nieuwe presidentiële status van Orbán opleverde. Of wat te denken van de voordelen die de bevriende Kékessy-Lipcsey clan genoot bij diverse projecten en de aanwending van twee miljoen euro EU-geld voor de aanleg van een 'nostalgische spoorlijn' in de geboortestad van Orbán. Formeel allemaal 'keurig binnen de wet', maar de procedure was zo opgezet dat er geen concurrentie mogelijk was. Dat het werk van Atlatszo effect heeft, is meer dan duidelijk. Het Brusselse anti-fraudebureau OLAF (Office Européen de la Lutte Antifraude) opent zijn jaarverslag met een casestudy gebaseerd op het spitwerk van Atlatszo uit 2012-2013 met betrekking tot de geldstromen voor de bouw van een medisch centrum in Hongarije en de daaraan geleverde medische apparatuur. Hieruit bleek dat het medisch centrum een complex web aan schimmige constructies had opgetuigd met als enige doel om te profiteren van de subsidies van het Europese Regionale Ontwikkelings Fonds. Het betrof een subsidie van 1,7 miljoen euro voor apparatuur, die bij een Slowaakse leverancier voor slechts 262.000 euro gekocht was. Samenvattend kan op basis van het onderzoekswerk van Atlatszo geconcludeerd worden, dat het Hongarije van Orbán op grote schaal misbruik maakt van EU-gelden en dat het beeld dat naar voren komst van de Hongaarse oligarchie allesbehalve fris is. Desondanks gelooft nog een meerderheid van 56 procent van de Hongaren in een democratisch meerpartijensysteem, zoals blijkt uit onderstaande tabel van Pew Research Center:
36 Bijdragen
zuiderling
Het is het stimuleren van de vraag van overheidswege dat niet werkt, in combinatie met het maakbaarheidsdenken. "Het geld is op" is vaak het enige resultaat van deze politiek, en daarmee ook de vraag.
Mocht men serieus willen dat de economie weer aantrekt zou men het (geldpers)geld ook meteen aan de mensen zelf kunnen geven, al was het slechts als inflatiecompensatie.
jefcooper
zuiderlingSchacht en Roosevelt toonden aan dat het wel kan werken.
zuiderling
jefcooperWWII was het einde van de geldperspolitiek. Geen leuk vooruitzicht in onze tijden, met centrale banken die denken een remedie gevonden te hebben tegen crises. Hoe kan men de economie genezen met het drukken van papier of het intoetsen van cijfertjes?
jefcooper
zuiderlingCigma
jefcooperMaar wat als de eerder genoemde 1180 miljard als € 3.600,- per Europeaan was uitgegeven? Iedereen was voor Europa en hyperinflatie was ons nieuwe probleem. Het zet je aan het denken.....
jefcooper
CigmaIk was overigens nooit voor het monster, dat de EU na het negeren van de 2005 referenda geworden is.
Tijdens het debat met Balkenende voorafgaand aan het referendum vroeg een Groningse prof economie hem 'waarvoor zouden wij al die autonomie opgeven ?'.
Kan me niet herinneren dat Balkendende iets te berde bracht.
Toch tekende hij even later in Lissabon, ons verkwanselend.
Cigma
jefcooperZeker als ik kijk naar Handelsland Nederland zie ik de voordelen. Onze handelsbalans was in 2014 na Duitsland, China en Saudi Arabië de grootste ter wereld. Zo'n klein land met het 4e handelsoverschot.
Ik ben wel tegen het bureaucratische apparaat in Brussel. En een wet uit Brussel past nooit op ieder land. Ik ben Nationalistisch en ben liever Nederlander, maar ik geloof wel dat Europa samen meer kunnen bereiken.
jefcooper
CigmaKun je me eens één positief feit van de EU noemen ?
Ik bedoel daarbij iets wat in de EEG niet had gekund.
Cigma
jefcooperHet handelsoverschot van Nederland was in 2001 $ 27mrd. Het hoogste zins we in '85 een overschot hadden. In 2011 $ 63mrd en hadden we een 10e plek op de wereldranglijst. Nu is het $ 79mrd (4e) Nederland groeit dus waar anderen krimpen. Maar waar komt die winst vandaan? Nou + Duitsland, Frankrijk, Italië, België UK, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Polen, Portugal, Griekenland, enz. Op plek 5 en 8 pas een niet EU land. En waar verliezen we: - USA, China, Japan, Maleisië, Taiwan, Brazilië, Rusland.. alle niet EU.
Hoe doen niet euro parels UK en Zwitserland het dan? Wel UK; '12 -$ 100mrd '13 -$ 114mrd en '14 $ 118mrd. Ze glijden weg. Zwitserland '13 $ $ 98mrd '14 $ 76mrd. Of de USA? '00 -$ 270mrd '14 -$ 785mrd. Samengevat zien we binnen de EU handel veel groei maar ook internationaal EU - rest of the world.
jefcooper
CigmaEconomie, de EU bracht armoede, afbraak van sociale regelingen, en onzekerheid over werk.
Veiligheid, de EU is in staat van oorlog met Rusland vanwege de EU poging de Ukraine uit de Russische invloedssfeer te halen.
De open grenzen maken het bendes uit de O landen wel heel gemakkelijk op rooftocht te gaan.
'Asielzoekers' kopen in Italië een treinkaartje met hun smartphones en reizen ongehinderd door naar de noordelijke vleespotten.
Eenheid van beleid, wat hebben we daar aan ?
Waarom mogen landen niet hun eigen beleid bepalen zoals dat land het wil ?
Cigma
jefcooperVeel mensen verwarren de Euro met macro economische omstandigheden. De rijken landen groeien langzaam, maar de 2e en 3e wereldlanden (bv China) groeien sneller, dus de welvaart word meer tussen landen verdeeld. Hierdoor kunnen wij naar verhouding ervaren dat dingen duurder worden (het belastingregime in NL de laatste jaren deed er nog een schepje boven op).
Kijk maar eens naar de 5 grootste economieën in de wereld naar bnp:
1. China +7,4%
2. EU +1,4%
3. VS +2,4%
4. India +5,6%
5. Japan +1,3%
jefcooper
CigmaZo gaat dat met de vrijheid van meningsuiting.
Maar misschien kun je niet lezen.
De cijfers tonen aan dat de handel tussen de euro landen na invoering van die euro minder groeide dan de handel van de euro landen met niet euro landen.
Je leest hetzelfde bij Niall Ferguson, ‘Colossus, The Rise and Fall of the American Empire’, 2005, London.
De euro was dus een rem.
Cigma
jefcooperExport UK '01 25mrd pond p mnd
Export UK '15 42mrd pond p mnd + 68%
Export EU '01 80mrd euro p mnd
Export EU '15 182mrd euro p mnd +127,5%
De handelsbalans van de UK ziet er uit als een heuvel die steeds dieper zinkt van -$ 2 naar -$ 9,8mrd per maand -390%
Zoals eerder gezegd ging die van NL 27 naar 79mrd +192,6%
jefcooper
CigmaVanaf 2003 dus nam de handel van de euro landen met niet euro landen meer toe dan met euro landen.
Thilo Sarrazin, 'Europa braucht den Euro nicht, Wie uns politisches Wunschdenken in die Krise geführt hat', 2012 München
Bl 115 tabel 3.6 Duitse export 1998 2011 sterkste groei 154 % met de overige wereld, 116 % met EU landen zonder euro, 89 % naar EU landen met euro.
Zoals prof Arjo Klamer in Buitenhof tegen Verhofstadt zei 'de euro is een loden bal aan het been'.
Ian
Eén speerpunt wordt de bouw, zonder openbare aanbesteding, van het 2 miljard euro kostende parlementsgebouw in Brussel. Precies tien jaar nadat Van Buitenen, toen nog Europees ambtenaar, met de openbaarmaking van een reeks fraudedossiers een bom had gelegd onder de Commissie-Santer, kwam hij met vier nieuwe dossiers.
Die tonen volgens hem aan dat de top van de 450 man sterke Europese fraudebestrijdingsdienst onderzoeken blokkeert, zaken in de doofpot stopt en er de hand niet voor omdraait om toezichthoudende en controlerende organen te misleiden en beliegen. OLAF zelf reageert gepikeerd en verongelijkt. De dienst ‘heeft respect voor de historische rol van Van Buitenen in ’98/99’ (OLAF dankt aan Van Buitenen haar bestaan), maar vindt dat hij zich nu schuldig maakt aan misinterpretatie en inaccurate verslaglegging.
Ook verwijt OLAF Van Buitenen dat hij zich mengt in lopend onderzoek met het risico dat frauderende ambtenaren straks voor de rechter vrijuit gaan wegens een oneerlijk proces. De Duitse christendemocrate Inge Grässle, rapporteur over OLAF in het EP, reageert nog veel harder. Zij verwijt Van Buitenen dat hij ‘met ongefundeerde beschuldigingen en al lang opgehelderde feiten’ zijn herverkiezing veilig wil stellen.
,,Het enige wat nieuw is aan zijn beschuldigingen is dat het zachtjesaan knap vervelend begint te worden.’’ Van Buitenen zelf houdt vol dat OLAF ernstig disfunctioneert en commissaris Kallas (Administratie) en OLAF-topman Brüner hem in woord noch geschrift van het tegendeel hebben kunnen overtuigen. Van Buitenen stelde de commissie 81 vragen en wisselde 36 brieven met Brüner.
Van Buitenen wijst ook op de ernstige kritiek op OLAF van de Europese ombudsman en het comité van toezicht. Op zijn uitnodiging aan OLAF om dossiers nog vóór zijn persconferentie va
Ian
Ian25.03.2015 | 17:37 | Von Wolfgang Böhm (Die Presse)
Wien/Straßburg. „Weggucken ist nicht die Lösung“, ärgert sich Inge Grässle. Die deutsche EU-Abgeordnete (CDU) kämpft als Leiterin des Haushaltskontrollausschusses im Europaparlament für Sauberkeit und Transparenz bei der Vergabe von EU-Förderungen. In ihrem Entlastungsbericht zur EU-Kommission für das Budget 2013 führt sie erneut zahlreiche Ungereimtheiten auf. Doch die Kommissionsführung, davon zeigt sie sich im Gespräch mit der „Presse“ überzeugt, werde erneut versuchen, die Probleme kleinzureden. Die EU-eigene Betrugsbekämpfungsbehörde Olaf, so Grässle, arbeite ineffizient und werde von den Verantwortlichen in der EU-Kommission gedeckt. „Eigentlich müsste Olaf gegen sich selbst ermitteln.“
Jean
IanIan
JeanTerugkomend op je vraag: gelukkig ken ik je langer dan vandaag, Trias.
Jean
IanWtW
Ian" ‘We moeten een voorbeeld stellen. Anders durft niemand nog vertrouwelijke informatie te geven', zei een woordvoerder van Pöttering vrijdag. " http://www.elsevier.nl/Europese-Unie/nieuws/2007/12/Zware-straf-voor-klokkenluider-Van-Buitenen-ELSEVIER150553W/
http://www.parlement.com/id/vgri1a6c15xy/p_paul_van_buitenen "Maakte eind januari 2008 bekend Europa Transparant te zullen opheffen en zich aan te sluiten bij de ChristenUnie zonder daarin een politieke functie te ambiëren." (dat heeft hij nooit gedaan, maar corrigeren ze dan niet even bij parlement.com ?)
Van Buitenen zou nu "financieel medewerker, directoraat-generaal voor Onderzoek, Europese Commissie, vanaf 15 juli 2009" zijn, dus die heeft gewoon een baantje gehad in ruil voor verder zwijgen en geen verdere vervolging?
Ja dus ... http://www.passievoorpubliekeverantwoording.nl/content/niemand-verplicht-de-klok-te-luiden ... er staat ...
"Maar zijn baan is hij dus kwijt en ook zijn gezondheid. Na zijn termijn in het Europarlement is hij weer voor de Europese Commissie gaan werken, onder de voorwaarde dat hij zich puur zou richten op zijn werk en niet meer op potentiele misstanden. Dat bleek te moeilijk. Er meldden zich geregeld andere klokkenluiders bij hem met hun dossiers. Hoewel hij zich er niet mee wilde bemoeien, gebeurde dat toch. Hij ontmoette klokkenluiders en verdiepte zich in hun cases. Dat was een situatie waar hij uiteindelijk psychisch niet mee om kon gaan. En dus zit hij sinds 2011 thuis."
jefcooper
IanAl in ons eigen landje ten zuiden van die rivieren tref je de opvatting aan dat hoge heren zich best wat mogen veroorloven.
Van Rey blijkt uiterst populair.
Berlusconi was, of is, dat ook nog.
In Spanje werd ooit een hele gemeenteraad gearresteerd wegens onroerend goed fraude.
Mijn vroegere prof Jan Pen zei eens 'als de ene helft van Nederland wist wat de ander helft dacht hadden we morgen burgeroorlog'.
Mutatis mutandis geldt dat versterkt voor Europa.
DrNomad
Toch wel vreemd. Een aantal van die voormalig oostblok landen hebben heftig gereageerd op hun socialistisch/communistisch verleden en gingen compleet een andere richting op. In Hongarije lijkt men veel meer te hebben vastgehouden aan de oostblok tijd, ondanks pogingen tot hervormingen blijkbaar.
Er zijn daar dingen niet fris. Ik denk ook niet dat een ander poppetje met welk idee in zijn hoofd dan ook hier verandering in kan brengen. Ze hebben een zitvlees probleem.
dicko
DrNomadDrNomad
dickojefcooper
DrNomadIn het overgrote deel van de wereld worden overheidsfuncties gezien als vehikels voor zelfverrijking.
DrNomad
jefcooperjefcooper
DrNomadOud COA bazin Albayrak en haar vriendje moeten voor de strafrechter verschijnen vanwege intimidatie van getuigen, om haar privé weekendgebruik van een dienst Mercedes van E 90.000 te verbloemen.
Het was vroeger ook niet allemaal kosher, helaas, toch bracht ooit Drees sr persoonlijk op de fiets een z.i. te dure bureaulamp terug naar de winkel.
Joost Vsser
DrNomadIk krijg bij Nederland een beetje een deja vu gevoel met Zimbabwe, iedereen is fout. Dan maakt kleur ook niet uit.
DrNomad
Joost VsserIk krijg bij chocoladepasta een deja vu gevoel met pure hagelslag. Als alle chocolade fout is, dan maakt kleur ook niet uit.
Maar dit spel is meer iets voor de site van 'onze taal' ofzo..
bos
PS: ook worden er egeen rechstreekse TV uitzendingen gedaan over dat geleueter in Den Haag !!
dicko
bosHeb vrijdag nog zitten genieten van Descheemaecker.
bos
dickoJa,ik weet politiek24,maar......ik prefereer via TV
Dijjselbloem ontslaat Huges,maar heeft die 2 jaren geleden ZELF benoemd
jefcooper
bosDijsselbloem zei daarover 'het zijn forse bedragen, maar ik geloof niet dat zijn werk als parlementariër daaronder lijdt'.
Velen zien Dijsselbloem dan ook als een onnozele hals.
Wat onze Van Baalen deed voor al z'n buitenlandse lintjes, en wat hij daarvoor opstreek, ik vraag het me af.
jefcooper
Degenen die Europa altijd al als een illusie zagen zien hun visie weer bevestigd.
Wat nog niet zo is gebleken is dat Belgen al geen Nederlanders zijn.
Jan Willem de Hoop
Als het om EU subsidies gaat merk ik in Nederland ook vak een houding van: "We moeten maar iets bedenken want we kunnen het "gratis" EU geld niet laten liggen. En subsidie bureaus kraaien het o uit van plezier. Hoe meer hoepeltjes / schakels er zitten tussen geld beschikbaar en geld uitgeven, hoe meer het mensen niets meer lijkt uit te maken om er ongegeneerd een beroep op te doen.
Laten we in ieder geval stoppen met eerst geld naar Brussel te brengen en het later met subsidie projecten weer op te halen. Alleen landen die of betalen of ontvangen. En ontvangende landen moet duidelijk gemaakt worden dit het voor een tijdelijke periode is en niet structureel. De landen ne alleen betalen kunnen geld dat ze netto overhouden dan gewoon zelf direct in projecten steken zonder EU bemoeienis. Of maai ik nu het EU baantjesgras voor veel politici weg?
Cigma
Bij de import is 1 Germany 25.5%, 2 Russia 8.6% (7,5mrd (gas?))
Bij de export is 8 Poland 4% dus Rusland kan max plek 9. iets heel anders dan de genoemde "grootste handelspartner"
Tevens moet ik ook zeggen dat de Hongaarse economie goed heeft gedaan. Waar veel oud sovjet landen nog de $ 10.000 inkomensgrens proberen te doorbreken. Zit Hongarije al op 24.600. Tevens vond ik, toen ik in Hongarije was, dat ze een mooi mix tussen oud en nieuw hebben gevonden. Op een geheel eigen stijl.