Hoe dom is meedoen aan De Slimste Mens?

3 Connecties

Relaties

Ondernemen

Organisaties

Follow the Money

Werkvelden

Journalistiek

Eric Smit speelt mee in het televisieprogramma De Slimste Mens. Smit probeert uit te leggen waarom hij dat doet. ‘Voor de eerste test voor De Slimste Mens zak je dan al eigenlijk’.

Ooit vroeg ik me af hoe mensen in quizzen en spelshows terecht kwamen. En ook: waarom? Nou ja, die tweede vraag is eigenlijk eenvoudig te beantwoorden. Mensen willen met hun kop op tv en als het even kan nog even een prijsje meepikken. Het is allemaal ijdelheid. Het aloude ‘fifteen minutes of fame’. (vraag 1: wie bedacht deze uitdrukking? Antwoorden onder aan dit artikel). Op de eerste vraag kreeg ik in 2014 antwoord. Sommige mensen – die van de iets bekendere soort - worden voor dat soort programma’s gevraagd. Mij overkwam dat ook. Of ik zin had in een tropisch uitstapje voor het programma Expeditie Robinson.
Wat heb je als ondernemer in de journalistiek in godsnaam op een palmbomenstrand te zoeken?
Nou, een ticket to the tropics (vraag 2: welke artiest had een hit met deze titel?) leek mij eerlijk gezegd wel wat. Gezellig met zo’n clubje C-garnituur BN’ers de zon in en elkaar het leven een beetje moeilijk maken. Typisch iets voor mij. Maar ik bedacht me iets. Wat heb je als ondernemer in de journalistiek in godsnaam op een palmbomenstrand te zoeken wanneer je ieder uur van de dag aan je hut moet sleuren? Daarnaast moet je natuurlijk een beetje oppassen waar je als journalist je kop laat zien. Het moet iets met journalistiek of Follow the Money te maken hebben, houd ik mezelf altijd voor. Op een eiland ver van de bewoonde wereld een spelletje spelen waarbij je complotten smeedt en verraad moet plegen om te winnen is misschien niet de meest ideale plek om de edelmoedigheid van de onderzoeksjournalist onder de aandacht te brengen (vraag 3: staan er op de Bounty-eilanden palmbomen?). Ik bleef dan ook thuis. Zeer tot de teleurstelling van mijn dochters die hun vader heel graag op een eiland hadden willen zien stuntelen.

'Boerenslimheid en humor'

Afgelopen zomer werd ik weer voor een programma gevraagd: De Slimste Mens. Dat heeft u natuurlijk al uit de kop, het intro van dit artikel en de quizvragen kunnen afleiden. Ik had al wel eens van het programma gehoord, ik wist ook dat er andere journalisten wel eens aan mee hadden gedaan, maar ik had het nog nooit gezien. Een ‘kennisquiz met een knipoog,’ vermeldde de uitnodiging. ‘Strategisch inzicht, boerenslimheid en humor’ kunnen kandidaten ver brengen, las ik ook. En: ‘Daarnaast is er natuurlijk ruimte voor het onder de aandacht brengen van projecten waar je op dat moment mee bezig bent of die eraan komen’. Vrijwel iedere BN’er en semi-BN’er heeft tenslotte een winkeltje dat ie graag onder de aandacht brengt. Ik ook. Je kon er ook nog een paar centen mee verdienen. 250 euro per aflevering. Geen woord over het afbreukrisico: afgaan als een gieter voor een publiek van meer dan 1 miljoen kijkers. Maar ik dacht daar niet aan en antwoordde een tikkeltje impulsief dat ik mee zou doen. Daar zit natuurlijk een flinke dosis ijdelheid en roekeloosheid bij. Ik geef dat onmiddellijk toe, niets menselijks is mij vreemd (vraag 4: aan wie wordt dit bekende deel van een citaat toegeschreven?). Voor de eerste test voor De Slimste Mens zak je dan al eigenlijk. Meedoen leek me echter ook een goede gelegenheid om voor een groot publiek ook iets over ons dierbare bedrijf, Follow the Money, te kunnen zeggen. Zoals ik dat op andere plekken ook wel eens doe (vraag 5: op welke radiozender heb ik een wekelijkse column?). Waarom ik dit vertel? Gewoon, omdat ik vind dat je als lezer van Follow the Money mag weten wat de hoofdredacteur en mede-oprichter van FTM in hemelsnaam in een televisiequiz te zoeken heeft. Of dit allemaal zin heeft of niet, kan ik nu nog niet zeggen. Die balans maak ik later nog eens op. Ik heb een risico genomen realiseer ik me, maar dat hoort nu eenmaal bij het ondernemen. Ook in de journalistiek.   PS Een snelle afgang wist ik met het nodige geluk te voorkomen. Leuk spel trouwens. En: vanavond om 20.25 weer een volgende ronde op NPO 2.  
Antwoorden op de quizvragen: 1: Andy Warhol 2: Gerard Joling 3: Nee 4: Terentius 5: Sublime FM