
Johan Witteveen tijdens een persconferentie, 1968 © ANP / Dick Coersen
Hoe durft u, meneer Witteveen?
Onlangs pleitte voormalig minister van Financiën en IMF-topman Johan Witteveen ervoor dat Nederland en Duitsland zichzelf moeten opofferen om de eurozone te redden. In dit opinie-artikel keert Edin Mujagic zich tegen dat idee.
Als Johan Witteveen spreekt, dan móet je gewoon luisteren. Of lezen, in dit geval. Witteveen was tussen 1973 en 1978 de hoogste man van het Internationaal Monetair Fonds, nadat hij eerder voor de VVD twee keer Minister van Financiën van Nederland was geweest. Niet zomaar iemand dus.
Afgelopen weekend gaf hij een interview aan het Algemeen Dagblad. Het deed me pijn te moeten constateren dat Witteveen daar nogal wat vreemde redeneringen bezigt en ook totale onzin verkondigt. Al bij de eerste zin van het artikel is het raak: Witteveen zegt daarin dat ‘de euro onder grote druk staat doordat landen als Nederland en Duitsland al jaren veel meer exporteren dan importeren.’ Een ongelofelijke bewering.
Witteveen vond het om een of andere reden niet nodig om ook maar één woord vuil te maken aan het feit dat landen zoals Griekenland, Italië en Frankrijk letterlijk vanaf dag één van de euro alle regels die als doel hadden om van de euro een succes te maken, willens en wetens hebben overtreden. Ze hebben zelfs gelogen over hun werkelijke inkomsten en uitgaven. Nee, wie volgens Witteveen schuldig zijn aan het ontstaan van de eurocrisis zijn zo ongeveer de enige twee landen die wél hun best hebben gedaan zich aan die regels te houden. (En ja, ook Duitsland overtrad die, maar heeft dat vrij snel hersteld.)
Dat wij structureel meer aan het buitenland verkopen dan we kopen, is niet vanzelf ontstaan
Volgens Witteveen zijn Nederland en Duitsland schuldig omdat ze meer exporteren dan importeren. Vrij vertaald: ze zijn schuldig omdat ze meer succes hebben. Met alle respect voor de man, gezien zijn staat van dienst en leeftijd: hoe durft hij de vruchten van decennialang investeren, leren, innoveren en beter willen worden als dé oorzaak van de eurocrisis te bestempelen?
Dat wij structureel meer aan het buitenland verkopen dan kopen, is niet vanzelf ontstaan. Het is het gevolg van goed zijn in wat je doet en wat je maakt. Zo goed, dat mensen over de hele wereld spullen waarop ‘Made in Germany’ en ‘Made in Holland’ staat graag willen hebben. Zo graag dat ze bereid zijn er meer voor te betalen dan voor dezelfde spullen die dat stempel níét hebben.
Witteveen vergeet voor het gemak ook even te wijzen op de gigantische, én met de dag toenemende, indirecte bijdrage die Duitsland en Nederland leveren om de zwakke eurolanden overeind te houden. Het ECB-beleid heeft namelijk hele nare gevolgen voor spaarders en gepensioneerden in die twee landen. Blijkbaar vindt de ex-IMF baas dat een onbelangrijk detail.
Zwakste schakel
Als het feit dat wij meer exporteren dan importeren zo’n groot probleem is voor de gemeenschappelijke munt, dan ligt in mijn ogen een andere conclusie voor de hand dan dat de zwakste schakel de norm moet zijn voor álle landen van de eurozone. Het betekent dat we de euro überhaupt niet hadden moeten invoeren, dan wel dat Duitsland en Nederland er niet aan mee hadden moeten doen.
Volgens Witteveen moeten we onszelf beroven van welvaart
Maar nee, Witteveen trekt de opmerkelijke conclusie dat wij de euro destabiliseren. Hij zegt letterlijk dat door Duitsland en Nederland ‘de onbalans in de eurozone alleen maar groter wordt’ en presenteert vervolgens een werkelijk ongelooflijke oplossing: dat Duitsland en Nederland aan een soort economische zelfkastijding moeten doen en er zelf voor moeten zorgen dat ze zwakker worden. Alleen zo kan het verschil met de euro-partners kleiner worden gemaakt. Met andere woorden: volgens Witteveen moeten we onszelf beroven van welvaart.
Maar waarom is dé oplossing niet dat die zwakke eurolanden zich versterken? In het interview zegt Witteveen dat dat niet mogelijk is, omdat ‘zuidelijke eurolanden er domweg niet in slagen met ons te concurreren.’ Maar als dat inderdaad zo is, dan is dat eerder nóg een reden dat we nooit aan de euro hadden moeten beginnen. Het is in ieder geval geen argument om Duitsland en Nederland zichzelf in hun voet te laten schieten.Het bovenstaande kunnen we ook anders opschrijven.
Het komt er op neer dat volgens Witteveen de landen die door eigen inspanning over een lange tijd geld opzij hebben gelegd, bijvoorbeeld om hun oude dag te financieren, hun gespaarde geld moeten gebruiken om de flierefluiters van deze wereld uit de brand te helpen. Daarin is de man wel consequent: enkele jaren geleden stelde hij bijvoorbeeld het IMF voor om de eurocrisis op te lossen door geld van China, India, Brazilië en andere landen die een spaarpotje hadden opgebouwd over te hevelen naar de Italianen, de Spanjaarden en de Fransen. Bij onze voormalige minister van Financiën en ex-baas van het IMF kwam het blijkbaar niet op dat die landen wellicht hun leven zouden kunnen beteren door een betere economische prestatie te leveren.
Frankrijk blinkt uit in het beloven van hervormingen
De problemen die we nu in de eurozone hebben — dat wil zeggen: de imbalans tussen noord en zuid — traden in het pre-euro tijdperk niet op. De reden was dat er een ventiel bestond om de opbouwende druk te laten ontsnappen: manipulatie van de waarde van de nationale munten. ‘Als we nog de gulden en de D-mark hadden gehad, hadden we onze munten allang via een revaluatie (waardestijging, red.) duurder gemaakt ten opzichte van de lire of de peseta, maar doordat we in een muntunie zitten, kan dat niet meer,’ aldus Witteveen.
Dat is waar. Maar de werkelijkheid is dat we nu eenmaal geen gulden en D-mark meer hebben. Leer ermee leven, zou ik zeggen. Als de lire- en pesetagebruikers zo graag een monetair huwelijk met ons wilden aangaan én mede-eigenaar wilden worden van een munt die op die gulden en de D-mark moest lijken, dan hadden ze de bijbehorende financieel-economisch-monetaire normen en waarden moeten omarmen.
Het feit dat de Europese muntunie het onmogelijk maakt voor Duitsland en Nederland om te revalueren, en dus voor Italië, Frankrijk, Spanje e.a. om te devalueren, is inherent aan het hebben van een muntunie. Dat wist iedereen die de muntunie propageerde. Hoe Witteveen op grond daarvan tot de conclusie komt dat wij ons moeten aanpassen en de rekening moeten blijven betalen, is mij een raadsel.
Bezuinigd? Hoezo?
Het is waar: de meeste zwakke eurolanden hebben sinds het begin van de crisis hard ingegrepen in hun economische structuur. Hier in Nederland wordt daar nogal eens smalend over gedaan, maar de werkelijkheid is dat Portugal, Spanje en Griekenland op allerlei gebieden flinke — en pijnlijke — hervormingen hebben doorgevoerd. Nederland doet ze dat niet na. Maar het gaat daarbij om de ‘kleintjes’ van de eurozone. De grote olifanten in de euro-porseleinkast, Italië en Frankrijk, hebben te weinig gedaan. Vooral Frankrijk blinkt uit in het belóven van hervormingen, om die vervolgens niet uit te voeren.
Witteveen trekt ook van leer richting Den Haag wanneer hij zegt dat de regering ‘door zwaar te bezuinigen onnodige werkloosheid veroorzaakt heeft’. Dat er onnodige werkloosheid is veroorzaakt door regeringsbeleid, onderschrijf ik. Maar niet omdat de regering heeft bezuinigd.
Hoezo bezuinigd? Den Haag ging juist méér uitgeven
De Dikke Van Dale definieert ‘bezuinigen’ als ‘door zuinig te zijn uitsparen’. Als de Nederlandse staat de afgelopen jaren inderdaad zwaar had bezuinigd, zoals Witteveen beweert, dan zouden we dat zien aan de grafiek van de collectieve lastendruk. De collectieve lastendruk is het totaal van wat we jaarlijks aan de overheid betalen in de vorm van premies en belastingen, uitgedrukt als percentage van het bruto binnenlands product.
Zou onze overheid hebben bezuinigd, dan zou ze dus minder hebben uitgegeven en hadden we minder belastingen en premies betaald. De collectieve lastendruk was dan gedaald. Maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was die collectieve lastendruk sinds het begin van deze eeuw niet eerder zo hoog als nu. De lastendruk steeg na het begin van de crisis fors en de verwachting is dat die stijging in de rest van dit decennium aanhoudt.
Hoezo bezuinigd? Wat de Nederlandse overheid heeft gedaan is precies het tegenovergestelde van hetgeen dat Witteveen klakkeloos als een feit presenteert: Den Haag ging juist méér uitgeven. De Staat heeft niet bezuinigd, maar de lasten verhoogd. Dát is wat die onnodige werkloosheid heeft veroorzaakt.
Het bovenstaande lijkt een onbelangrijke discussie. Wat maakt het uit of die onnodige werkloosheid door bezuinigingen of lastenverhogingen is ontstaan? Nou, heel veel: wanneer Witteveen zegt dat bezuinigingen de oorzaak zijn, zegt hij daarmee in feite dat méér overheidsuitgaven de oplossing zijn.
Masochistische zelfberoving
De laatste opmerkelijke uitspraak in het het Witteveen-interview heb ik voor het einde bewaard. Zelfs afgezet tegen de oproep om onszelf economisch te kastijden en op masochistische wijze te beroven van welvaart, valt deze op.
Op de vraag van de journalist wat er mis is met het zetten van de tering naar de nering, ofwel met niet op de pof te leven, zegt Witteveen: ‘Het is helemaal nergens voor nodig dat de staatsschuld helemaal wordt afgelost.’ Hij zegt dat omdat volgens hem nu ‘het idee in de lucht hangt dat het prachtig is om geen schuld te hebben.’
De suggestie dat we nu in een houtje-touwtje land wonen is een gotspe
Voor alle zekerheid heb ik wat economen in mijn netwerk geraadpleegd, ik was bang dat ik iets had gemist. Maar wat ik vermoedde, bleek waar te zijn: ik ken niemand, werkelijk niet één econoom, die beweert dat de optimale omvang van staatsschuld 0 procent is, ofwel dat staatsschuld afgelost moet worden. Wie Witteveen bedoelt als hij zegt dat dat idee ‘in de lucht hangt’ – ik heb werkelijk geen idee.
Maar hij gebruikt die bewering wel heel sluw om iedereen die van mening is dat het geen goed idee is om de staatsschuld hoger op te laten lopen, weg te zetten als een vakidioot. Vervolgens gebruikt hij dat als frame om te pleiten voor meer overheidsinvesteringen. En om de noodzaak daarvan te onderstrepen, zegt hij dat Duitsland ‘zijn infrastructuur heeft verwaarloosd.’
Nu ben ik het er zeker mee eens dat de (spoor-)wegen op veel plekken beter kunnen. Maar om nou te impliceren dat een ritje over de Autobahn of een Duits viaduct een soort Russisch roulette is, vind ik echt je reinste onzin. In Nederland hebben we autosnelwegen waar de rest van Europa stikjaloers op is; bijna overal is glasvezel. En toch hebben we onze infrastructuur ‘verwaarloosd’, suggereert Witteveen: ‘We mogen ons best meer gunnen.’
Inderdaad, dat mag best. In een vervolgstuk zal ik aangeven waarom ik vind dat de Nederlandse overheid meer moet investeren. Maar de suggestie dat we nu in een houtje-touwtje land wonen is een gotspe. Als Johan Witteveen spreekt, dan geldt voor mij dat luisteren niet meer hoeft.
177 Bijdragen
thebluephantom 6
MaartenH 10
Als ik het goed zie hebben/hadden we last van een achterblijvende binnenlandse vraag, die gecompenseerd wordt door meer te exporteren. Waarom draaien we dat niet een beetje terug, iets minder export en wat meer binnenlandse vraag?
Edin Mujagic 4
MaartenHthebluephantom 6
Edin MujagicMartin van den Heuvel 1 11
thebluephantomEn jij zit daar nog boven. O.K., weten we gelijk je bijdragen op waarde te schatten.
Ik denk dat de lonen van politie agenten en leraren hoog zat zijn, zo lang de werknemers met een minimum loontje MINDER verdienen dan een uitkeringstrekker en erger nog, gedwongen worden om op zolder een wietkwekerijtje te beginnen met alle ellendige gevolgen vandien.
MaartenH 10
Martin van den Heuvel 1Ad hominem, niet nodig..
thebluephantom 6
MaartenH[Verwijderd]
thebluephantomthebluephantom 6
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
thebluephantomMiljoenen Nederlanders denken dat die liberale politici daar zitten voor het landsbelang, maar omdat die lui hun nieuws voornamelijk uit MSM halen, zullen ze nooit begrijpen dat de politici daar alleen maar zitten om hun carriere een flinke boost te geven. Om die boost te bereiken, moeten ze de bevolking uitkleden en de bedrijfseigenaren fors bevoordelen.
De politiek van de jaren '60 tot pak em beet '90 werkte perfect. Alleen vonden de rijken dat ze te veel belasting moesten betalen en dus werd die sociale politiek naar het rijk der fabelen verbannen. Onder het mom van "de verzorgingsstaat is niet meer te betalen". Nee, inderdaad, als je de hoge inkomens steeds minder belasting laat betalen, klopt dat.
Het vervelende is, dat die hoge inkomens er geen sodemieter mee zijn opgeschoten. Omdat zij netto veel meer over hielden, stegen de prijzen van luxe woningen, auto's en aanverwante artikelen. En ook al was dat niet zo, word je er echt gelukkiger van als je gigantische inkomen verdubbelt?
Maar de mensen die gewoon moeten werken voor hun geld, die gingen er stevig op achteruit. Het ironische van de hele situatie is, dat die mensen die moeten werken voor hun geld, massaal VVD, CDA, PVV en PvdA stemden en dus volledig verantwoordeijk zijn voor de situatie waarin ze verkeren. De bevolking wordt volledig voor de gek gehouden. MAAR. Daar hoort bij dat je je voor de gek moet LATEN houden.
Leef ik nog steeds in een andere wereld?
Op waarde inschatten: mea culpa.
thebluephantom 6
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
thebluephantomJe moet betalen om het te lezen, maar het staat op rijnlandmodel.jouwweb.nl
"In Denemarken en Zweden haalt de overheid bijna 50 procent van het bruto nationaal product aan belasting binnen, zo leert een blik op de statistieken van de OECD. In de Verenigde Staten blijft de meter steken op ongeveer 25 procent. De rest van de rijke landen zit daar ergens tussenin – Nederland bijvoorbeeld op ruim 38 procent." (2012)
"Niet veel" is subjectief. Als je er een gezin van kunt onderhouden, en dat kan ze, dan is het genoeg. Daar komt bij dat die lerares hoogstwaarschijnlijk een partner heeft. Geloof maar niet dat die partner vuilnisman is, met navenant inkomen.
In 1994 werkte ik bij een uitzendbureau. Woonde in een huurwoning en had een auto van 11 jaar oud. Ons banksaldo ging maand na maand beetje bij beetje achteruit, terwijl we niks speciaals deden. Ik hield al zeker 10 jaar een boekhouding bij. Geen vakantie, geen verjaardagen, geen terrasjes en geen onzinnige zaken. Als ik alles op zijn beloop had gelaten, zaten wij nu ook op Fort Oranje. Ooit gehoord van een leraar op Fort Oranje? Kom op zeg. Wat jij een laag inkomen noemt, noem ik een inkomen waar ik alleen maar van kon dromen.
Toen kreeg ik een tweedehands computer. 40 MB. Met Wordperfect en Lotus 123. Ik ben zeker een half jaar bezig geweest om cijfers op te vragen over minimum loon, bijstand, reiskosten, huur en huursubsidie. Lotus 123 vertelde mij dat ik met werken FL 110 minder verdiende dan met thuis blijven. EXCLUSIEF niet vergoedde reiskosten van zo'n 200.
Ik nam ontslag, heb het hele G.A.K. bij elkaar gevloekt en gescholden, zodat alle wachtenden heel goed verstonden wat ik te vertellen had en kreeg WW. En daarna bijstand. We hebben de auto naar de sloop gebracht, 2 brommertjes gekocht en we leefden als God in Frankrijk. Maar ja, bloed kruipt.......
Jij gaat in de toekomst minder belasting betalen. Wie denk je dat daarvoor gaat blo
thebluephantom 6
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
thebluephantomTweede alinea: die bijstand heeft niet lang geduurd. Mensen zijn niet gemaakt om stil te zitten. Maar ik heb nooit meer in loondienst gewerkt.
Dat dacht ik al, dat je zo'n soort reactie zou geven.
Dan vertel mij maar eens waar dat asociaal krapuul het recht vandaan haalt om mensen die werken 10 % minder te laten verdienen dan mensen die niet werken.
En waar haalt dat asociaal krapuul het recht vandaan om WEL een Jaguar Senator van 90.000 gulden te kopen, maar iemand met een gezin niet eens een vaste baan te geven? En dan heb ik het nog niet eens over een fatsoenlijk loon. Die smeerlappen denken dat mensen wegwerpartikelen zijn.
Waarom denk je dat er zo veel mensen in de bijstand zitten? Als je elke 2 jaar een andere baas moet zoeken, kom je vanzelf in een situatie terecht dat je duidelijk merkt dat niet werken meer oplevert dan wél werken. J.F.K kan nog zo hard schreeuwen: "Don't ask what your country can do for you...."
Ik ben van mening: "voor wat hoort wat." En zo niet, dan toch wél. Wat denken jullie wel? Dat wij deurmatjes zijn waar je je voeten aan af kan vegen? Toch niet met mij.
thebluephantom 6
Martin van den Heuvel 1[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Ik weet nog dat ze mij dan weer eens voor 2 weken, en dan weer eens voor anderhalve maand betaalden, dus ik wist niet wat ik nou kreeg. Maar na een half jaar ging ik rekenen, ze hadden me de volle mep uitbetaald. Conclusie: de ambtenaren gaven me gelijk. Maar ja, ik woon dan ook niet in jouw regio.
Wim Verver 5
thebluephantomMaar nu hoe het gaat in Nederland. De probleem dossiers hebben zich de afgelopen tijd opgestapeld. Met deze rechtse deelnemers zou het toch makkelijk moeten zijn om snel een kabinet te formeren. Nee dat is zeer moeilijk en het mag ook niet bekend worden waarom. Alles moet binnenskamers blijven. Het gaat immers goed met Nederland. Leraar salarissen kunnen maar minimaal verhoogd worden en het eigen risico wat voor een echtpaar met gezondheidsproblemen hen brengt tot zorg mijden. zou naar beneden moeten, maar kijk het gaat zelfs omhoog. Als je elke drie jaar een nieuwe auto van je baas kan leasen dan is dat fijn, maar kan je het ook van je basis salaris? Het land is reeds lang onbestuurbaar alleen wij weten het nog niet, maar de probleem dossiers liegen niet.
thebluephantom 6
Wim Verver[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Jan Smid 8
Martin van den Heuvel 1[Verwijderd]
Jan SmidAls ik jouw reactie zo lees komt het me voor dat je het prima vindt als mensen een lager inkomen zouden krijgen en daarvoor toch dagelijks 12-16 uur ervoor moeten werken. Vaak na officiële werktijd thuis nog doorwerken.
Kan je dit uitleggen? Heb ik het mis? Zo ja, graag je uitleg? Dank.
Martin van den Heuvel 1 11
Edin MujagicHeRo 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
HeRoIk noem het een bijdrage aan een maatschappij waar het prettig leven is. Niet alleen prettig leven voor de welgestelden, maar voor iedereen.
Als het koningshuis belasting betaalt, gaat automatisch hun vergoeding omhoog.
Er zijn er te veel die geen belasting betalen, omdat de Nederlandse bevolking dat blijkbaar wil. Hoe meer liberale partijen, hoe minder sociale voorzieningen en hoe minder belasting voor de rijken.
Die persoon die inventief het gat in de markt ontdekt heeft, wordt die er gelukkiger van als hij i.p.v. een ton, 6 ton per jaar verdient? Nee. In het geheel niet.
Maar de persoon die NU op Fort Oranje woont, die wordt er wel heel erg gelukkig van als hij een appartementje met een betaalbare huur krijgt.
https://decorrespondent.nl/388/99-problemen-1-oorzaak/14916660-5a5eee06
[Verwijderd]
HeRoWie veel geld 'verdient' mag veel belasting betalen. Vervelend, maar ze eten er geen boterham minder om en gaan er ook niet minder van op vakantie. Steekt nogal af bij de mensen die echt alleen 3 dagen per week voedselbank hulp krijgen en de rest van de week bijna niets meer hebben. Ouders die zelf 1 maaltijd per dag eten, maar voor de kinderen zorgen dat die goed te eten krijgen. Geen verzinsel....
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Scheef.
Jan Smid 8
Edin MujagicMartin van den Heuvel 1 11
Jan SmidEn daarbij mag van mij ook langzaam aan de HRA worden afgeschaft, want dat is toch een sigaar uit eigen doos. Nee, niet DIE doos, een sigarendoos.
Wat is belasting op werken? Loonbelasting. Waar bestaat die uit? Premies voor WW, ZVW, WAO, AOW. Dus moeten we die uitkeringen ook maar afschaffen?
Jan Smid 8
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Jan SmidJazeker, ik wil iets terug hebben voor het afschaffen van de HRA. Niet voor mijzelf, want ik heb er toch niets meer aan.
Door het afschaffen van de HRA worden de huizen goedkoper, en fors. Dat zal er niet voor zorgen dat je netto lasten lager worden, die blijven gelijk. Maar het zorgt er wél voor dat je zou kunnen sparen om een flink bedrag zelf te betalen, waardoor je lasten wél dalen.
Dat meer belasting betalen, snap ik niet. Als de regering minder uit moet geven, waarom moeten we dan meer belasting betalen?
HeRo 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
HeRoWeer twee trekkers landen, dat wil die kiezer dus, een Verenigde Staten van Ellende, oh, nee, sorry, van Europa en de rijke staten sturen hun geld naar de arme staten, net zoals in de Verenigde Staten van Armoede, oh nee, sorry, van Amerika.
Ga jij ze uitleggen dat ze zichzelf in de voet schieten?
Arjan 7
Martin van den Heuvel 1Maar iemand moet de rekening betalen en het bedrijfsleven wil minder en minder daar aan bijdragen. Het bedrijfsleven moet goed beseffen dat zij veel belang heeft bij globalisering en de Europese markt. Als zij haar verantwoordelijkheid niet neemt dan zal het draagvlak van de bevolking voor de markt meer en meer afnemen, met alle risico's van dien voor het bedrijfsleven en uiteindelijk ook haar werknemers.
Wie de lusten wil, zal ook moet bijdragen aan de lasten. Als er een land is waar bedrijven dat kunnen dragen, dan is het Nederland wel.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Punt 2, een groot deel van de Nederlandse bevolking denkt dat SP = communisme.
Punt 3, als 99 % van de kiezers begrijpt waar de partij voor staat, waar hij op stemt, dan is het veel. Europese partijen staan niet op de kieslijst, want die namen kent niemand. En dus staan in elk land de landelijke partijen op de lijst. En raad eens wat de bevolking stemt. Exact. Dezelfde partij die ze kiezen bij landelijke verkiezingen.
En wat wil die partij? Hetzelfde als Juncker.
Heel veel mensen met een netto gezinsinkomen van meer dan 4000 euro denken dat ze er bij winnen, als ze een liberale partij kiezen. Maar die mensen weten niet dat de KOSTprijs van een ziektekostenverzekering 615 euro per maand per persoon is. Dat is exclusief de riante winst van de verzekeraar. En die mensen hebben geen flauw benul van hoe onveilig het wordt als niemand meer een uitkering krijgt als hij werkeloos, arbeidsongeschikt of oud is en wat hem dat gaat kosten om zijn huis te beveiligen.
De SP is bij uitstek de geschikte partij om het ze uit te leggen. Maar ze doet het niet. En daarom legt de SP de rode loper uit voor de liberale partijen. Ook al gaan ze niet in een kabinet zitten met de VVD, ze verzwijgen de waarheid. Dat vind ik net zo erg.
Jan Smid 8
Martin van den Heuvel 1Mijn moeder heeft een afgelost eigen huis. De waarde is 7 x het vermogen van wat ik heb. Waarom betaal ik verhoudingsgewijs veel meer belasting op vermogen?
Martin van den Heuvel 1 11
Jan SmidWil je dat ook doen met AOW, WAO en ZVW? Wat voor gevolgen heeft dat? Dat mensen zich zelf moeten verzekeren voor die dingen. Net als in de Verenigde Staten van Armoede. Mocht je een loonbriefje krijgen, bestudeer het eens.
Je moeder betaalt minder belasting omdat zij 19 % betaalt, waar jij 37 % betaalt. Zij betaalt 23 % waar jij 42 % betaalt. Pas als jullie inkomen boven de 66.000 euro komt, betalen jullie beide 52 % (Tenminste, nog wel).
Dit verhaaltje gaat over inkomstenbelasting, hoe dat bij vermogen zit dat niet uit geld bestaat, geen flauw idee.
Jan Smid 8
Martin van den Heuvel 1Gert Brink vd 1
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Gert Brink vdDie premies worden geheven, zodat er sociale voorzieningen kunnen worden betaald. En die sociale voorzieningen, daar willen de liberale partijen vanaf. Logisch, of niet?
[Verwijderd]
Jan SmidHRA zou voor mensen met een huis onder de 2 ton en een inkomen dat lager ligt niet afgeschaft moeten worden. Sterker... HRA afschaffen en vervangen voor woontoeslag.
Zoek maar eens Wonen 4.0 op.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1[Verwijderd]
Jan SmidMaartenH 10
Edin MujagicVerlaging van de belasting weet ik niet. Voorwaarde daarvoor lijkt mij dat de overheid beter op orde komt en dat verlaging van de overheidsuitgaven gepaard gaat met het wegwerken van inefficiënties. Helaas is het vaak omgekeerd en leiden bezuinigingen juist tot extra inefficiëntie als de managers blijven zitten en de uitvoerenden ontslagen worden.
Matthijs 11
Edin MujagicZoals Fransman zegt: "als lage lonen zo goed zouden zijn, zou Bangladesh het paradijs zijn".
Zie het zo: Hogere lonen betekent ook rijkere klanten. Belangrijk voor bedrijven, zeker het MKB dat het daarvan moeten hebben, in plaats van export.
Dat er daarnaast ook een goed evenwicht gevonden moet worden voor de collectieve lastendruk, klopt wel. De overheid in Nederland zou denk ik de belasting op arbeid moeten verlagen en die op kapitaal verhogen.
Arjan 7
Edin MujagicWant beste mensen, we moeten bedrijven ontzien. Onze concurrentiepositie is fantastisch, maar elke keer ook het argument om lonen niet te verhogen. Ondertussen sparen onze bedrijven zich helemaal kapot.
Witteveen ziet het niet verkeerd, Witteveen maakt gewoon andere keuzes en hecht waarde aan een sterk kwalitatief Nederland. Een goede infrastructuur, goede sociale zekerheid, een goede balans tussen inkomen en vermogen
Jan Smid 8
ArjanWat wel gegarandeerd is dat de burger de vervuilingskosten van de bedrijven gaan betalen. Denk eens aan Chemour, NRG Petten terwijl de bedrijven zelf doodleuk handelen in spotgoedkope emissierechten, een bedenksel van de EC, Denk ook eens aan energieheffing
Bedrijven sparen zich kapot en maken het liefst gebruik van belastingontwijking, want ze willen graag verdienen aan Nederland maar niet de bijbehorende kosten gaan betalen. De crisis is een uitkomst voor het bedrijfsleven: spotgoedkoop geld lenen om leuke dingen te doen voor de aandeelhouders.
Witteveen snapt de functie van geld niet en snapt niet dat je beter geen euro kunt hebben dan wel, mede vanwege het ontbreken van een politieke unie.
HeRo 7
ArjanArjan 7
HeRoEn daarom willen ze voor alle bedrijven in Nederland ingrijpende maatregelen doorvoeren waar alle andere bedrijven van mee profiteren.
Maar wie naar de cijfers kijkt weet wel beter, het gaat heel goed met het MKB.
Maar goed, als al die mensen zich zo druk maken om de belangen van werkgevers, stem dan vooral op de partijen die hun belangen goed verdedigen, maar accepteer ook de gevolgen.
Marla Singer 7
HeRoWitteveen is of hoog dement en/of leeft zo hoog in zijn ivoren torentje dat hij geen flauw besef meer heeft in hoeverre de welvaart Grand Canyon aan het groeien is. Want als het zo door gaat heb je in 2021 een bestorming van het ECB hoofdkantoor in Frankfurt.
[Verwijderd]
ArjanMatthijs 11
[Verwijderd]Jan Smid 8
Matthijs[Verwijderd]
Jan SmidJawel... alweer een minnetje. Toch Arjan, ook al beloofde hij dat niet te doen? Beetje sneu.
Martin van den Heuvel 1 11
Jan SmidNiet mis te verstane bewijzen:
hebben er een handje van
maar MKB is veel meer dan dat
Wie naar de cijfers kijkt, weet wel beter
stem dan vooral maar accepteer ook
Hoe oud zijn jullie eigenlijk? SMS generatie? Lees eens een goed boek. Nee, niet Woezel en Pip.
Arjan 7
[Verwijderd]Maar dat betekent niet dat ik vind dat de overheid moet optreden als Sinterklaas.
[Verwijderd]
ArjanAch... daar is de MIN weer. Triest.
Arjan 7
[Verwijderd]Jan Smid 8
Arjanhttps://fd.nl/economie-politiek/1201051/belastingvereenvoudiging-levert-miljarden-op-voor-tariefsverlaging
Arjan 7
Jan Smid[Verwijderd]
ArjanMartin van den Heuvel 1 11
ArjanEn jij vindt dat PvdA iets anders is dan VVD?
Weet je hoe wij hier de PvdA noemen?
Partij voor de Armoede.
Sorry, maar dat moest even.
Arjan 7
Martin van den Heuvel 1Ik wil niet accepteren dat mensen in armoede moeten leven, maar ik zie wel graag dat mensen beseffen dat solidariteit geen vanzelfsprekendheid is, en dat het hier in Nederland goed geregeld is. Wat meer dankbaarheid en wat minder eisen zouden zo nu en dan op zijn plaats zijn.
En ja, de PvdA heeft zeker niet alles goed gedaan. Ik was het niet eens met de bezuinigingsdrift de afgelopen jaren, en ik vind dat er ook te weinig is gedaan om werken lonend te maken. Het kan niet zo zijn dat mensen met allerlei toeslagen beter af zijn dan een grote groep mensen met lage inkomens die niet in aanmerkingen komen voor toeslagen.
Martin van den Heuvel 1 11
ArjanDe PvdA was onderdeel van de kabinetten
Van Agt 2
Lubbers 3
Kock 1
Kock 2
Balkenende 4 en
Rutte 2
Raad eens wat de overeenkomst is bij alle kabinetten?
Door die overeenkomst, heeft de PvdA NIETS goed gedaan vanaf 1981. Het enige waar ze mee bezig waren is vet betaalde baantjes scoren over de rug van de bevolking.
Zo lang wij 31.000 daklozen hebben, is het niet goed geregeld.
De mensen die werken, eisen een inkomen dat voldoende is om niet alleen van te eten en de huur te betalen, maar ook om de kinderen naar een sport, muziek of andersoort vereniging te sturen.
Leven in de sociale betekenis is iets anders dan de biologische betekenis van adem halen, eten en drinken.
Hoe wil je werken lonend maken? Het minimum loon verhogen met de 30 % die ze is afgenomen, of de uitkeringen nog verder verlagen?
De mensen die werken voor een laag inkomen, hebben recht op dezelfde toeslagen als de mensen met een uitkering. Het probleem is, dat de gemeente geen sociale lasten betaalt over een uitkering en bruto dus hetzelfde is als netto. Zodat een uitkering meer toeslagen oplevert, maar netto wel even hoog is als een minimum loon. En dan heb ik het nog niet eens over kosten van kleding die vaker moet worden gewassen/sneller slijt, reiskosten die niet worden vergoed e.d. Rond 1990 heb ik een klein kranten artikel gelezen, waarin de directeur van de DNB stelde dat de regering heel goed wist dat een arbeider die in zijn eentje voor een gezin zorgde, 140 gulden per maand minder verdiende dan iemand met een uitkering. Wat doet jou denken dat de regering NU daar verandering in gaat brengen?
De bevolking snapt nu wel wat PvdA betekent. Nu moet nog hetzelfde gebeuren met PVV, CDA en D666. De VVD stemmers zullen het nooit leren.
Arjan 7
Martin van den Heuvel 1Maar niet uithollen betekent ook niet dat we beleid moeten voeren, waarbij mensen met lage inkomens zonder toeslagen minder goed af zijn dan mensen met lage inkomens. Dat vraagt natuurlijk niet om beleid dat het aantal daklozen dan maar moet groeien. Daar zal geen PvdA stemmer voor zijn.
Voor mij is de PvdA een partij die in ieder geval voor de belangen opkomt voor mensen met lagere inkomens en neemt ze altijd haar verantwoordelijkheid door deel te nemen in coalities, ook al zijn het zware tijden. Dat betekent niet dat je alles kan doorvoeren waar je voor staat. Je hebt te maken met partijen die daar anders over denken. En laten we wel zijn, in Nederland is het goed leven, ook voor de minderbedeelden, tov vele andere landen.
Maar ik begrijp dat niet iedereen tevreden is met de PvdA. Maar trap ook niet in de val van alle gratis bier partijen, die van alles beloven, maar nog nooit hun verantwoording hebben hoeven te nemen waar ze op afgerekend hoeven te worden.
De SP, 50 plus, GroenLinks, de PVV, Thierry Baudet, ze beloven van alles, maar hebben nog niks laten zien.
En dat gezeur over die baantjes van politici na hun carriere. Als ze niet gaan werken klagen we over de wachtgeldregelingen, en als ze wel gaan werken dan mag dat weer niet omdat ze bevoordeeld worden tov anderen of vinden we het salaris te hoog. Altijd is er wel wat te klagen.
Martin van den Heuvel 1 11
ArjanHet verschil tussen werken en niet-werken moet kleiner? Dus of de arbeider moet meer gaan krijgen of de uitkering moet omlaag, want NU is het zo, dat de uitkering meer oplevert dan het minimum loon. Nee, de PvdA STEMMER niet, maar de partij wél. Iemand die roept: "het moet socialer" en vervolgens met de vijand in bed gaat liggen, is een collaborateur die alleen maar aan zijn eigen portemonnee denkt. En dat zei Diederik letterlijk. Diederik Samsom is voor Diederik Samsom. (!)
De PvdA komt sinds 1981 helemáál niet op voor de lage inkomens. Ze zijn alleen maar op jacht naar vet betaalde baantjes en verder helemaal niks. De PvdA had bijna net zo veel zetels als de VVD, waarom zijn er voornamelijk liberale wetten aangenomen?
Die gratis bier partijen zijn voor het Rijnlandmodel.jouwweb.nl.
Een partij die vindt dat arbeiders ook recht hebben op een dokter, is niet erg slim als ze met de VVD in een kabinet gaat zitten. Dan vraag je om problemen.
Weet je eigenlijk wel wat dat betekent: "verantwoording nemen"? In het woord zit "antwoord". Je moet dus kunnen uitleggen waarom je iets doet. En dat kan de PvdA niet.
De politiek laat de mensen geloven dat "verantwoording nemen" betekent: de VVD helpen om het land af te breken. DAT is wat de PvdA doet EN waar ze voor zijn afgerekend. Veel te laat.
Het gaat er niet om dat ze WERKEN, maar dat ze een vet betaalde functie krijgen omdat ze het bedrijfsleven zo goed hebben geholpen, met als grote voorbeeld Wim Cock.
De linkse partijen hebben nog niks laten zien, omdat ze vet in de minderheid zijn. Maar er gebeurt iets. Vóór de verkiezingen had links 23 zetels, na de verkiezingen 40. En nu mag jij wel denken dat PvdA = links, dat betekent niet dat het zo is.
Arjan 7
Martin van den Heuvel 1En het is Wim Kok.
Martin van den Heuvel 1 11
ArjanWat de PvdA en alle andere liberale partijen "bezuinigen" noemen, is niets anders dan de verzorgingsstaat ontmantelen. Want na elke ronde sociale voorzieningen de nek omdraaien, gaan de belastingen voor bedrijven en grootverdieners omlaag. Dat is al zo vanaf 1989, toen het kabinet Lubbers 3 (CDA + PvdA) het belastingplan Oort invoerde en het toptarief inkomstenbelasting van 72 naar 60 % ging. Op dat moment ging een hoogleraar (FL 170.000) er netto 24 % op vooruit. En de arbeiders? NUL PROCENT.
Het kabinet Kok 2 heeft de LTS afgeschaft en de flexwet ingevoerd. Dat heeft helemaal niets te maken met water bij de wijn doen. Hoeveel commissariaten kreeg Wimpie daarna?
Cock!
Dacht je dat ik een foutje maakte?
http://www.vertalen.nu/woordenboek/engels-nederlands/
Arjan 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Arjange·nu·an·ceerd (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 met oog voor de verschillende kanten van een vraagstuk
Hoeveel verschillende kanten wil je zien aan de liberale ideologie?
Er is maar 1 kant: veroorzaken van honderden problemen. Onnodige problemen. Dank zij de medewerking van de PvdA.
Is logica zo moeilijk?
Jij vindt de waarheid ongenuanceerd?
col·la·bo·ra·teur (de; m,v; meervoud: collaborateurs)
1 iem. die in een bezet land met de vijand samenwerkt
[Verwijderd]
ArjanProbeer als partij eens samen te werken met GroenLinks en de SP ipv telkens - in dit geval - weer de SP zwart te maken. Ook de PvdA heeft genoeg interne problemen en is minstens zo erg als de SP.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Tegen een gepensioneerde PVV stemster zei ik hetzelfde. Weet je wat ze zei? Dat is hun eigen schuld, die lui kunnen niet met geld omgaan.
Wat wil je doen tegen zoveel domheid?
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Wachten tot zo iemand zelf in die situatie komt, of een familielid waar ze wel veel om geven. Ik wens het niemand toe, trouwens.
https://decorrespondent.nl/4134/er-zijn-weer-meer-zwervers-in-nederland-dit-kunnen-we-eraan-doen/158931630-06e8ba8b
En dit zullen ze wel niet willen begrijpen: http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/33611-dakloos-wat-nu.html
Diny Pubben 9
Edin MujagicOoit nul-urencontracters gesproken? De film I Daniel Blake gezien? Het rapport van Tjeenk Willink niet gelezen over de systeem praktijk? Urgent schrijft hij.
1.3 miljoen precaire baantjes erbij de afgelopen jaren, de dwang en drang boete industrie, waar zit die niet? Zo denkt de NL techneut regeltjes en boetes als verdienmodel.
Lees De Groene over de incasso-industrie: Limburgse rechter weigert nog instrument te zijn van louche schuldopkopers.
Eindelijk rechters die gaan weigeren omdat de grondwet in NL buiten spel staat via artikel 120.
Rechters die weigeren!
Ernest Jacobs 6
Edin MujagicWietze van der Meulen 6
Edin MujagicDie meest efficiente producenten bevinden zich grotendeels niet in Zuid Europa (hoewel Italie best mooie technische producten kan maken). Daar gaat het dus mis. Of Italie nu binnen of buiten een Euro-zone zit maakt in principe weinig verschil. Als de technische ontwikkelingen zo zijn dat je met minder mensen meer kunt produceren gaat het altijd ergens mis. Het laten devalueren van een Lire levert per saldo uiteindelijk niets op omdat je daar de vraagverzadiging i.c.m. de technologische capaciteitsuitbreiding niet mee keert.
Die enorme productiecapaciteit draait (naast op innovatie) grotendeels op energie van fossiele aard. Zo verbruiken we in Nederland per jaar (omgerekend) voor 100 miljard kuub gas qua Slochteren-kwaliteit aan energie en hebben wij dus ook nog een CO2-probleempje. Alles is met elkaar verweven en het ene probleem dat wordt opgelost treedt ergens anders in de vorm van een afgeleid probleem weer op.
Resumerend: het hele systeem (the way we are living) is niet duurzaam en het kraakt totdat het breekt.
Robelia 8
thebluephantom 6
RobeliaMartin van den Heuvel 1 11
thebluephantomRobelia 8
Martin van den Heuvel 1[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1wim de kort 8
RobeliaPrecies wat je zegt, deze mijnheer is 96 jaar, en doet er totaal niet meer toe.
Geregiseerd dus, en dient om de aandacht af te leiden van de gigantische problemen welke onze politici en technocraten veroorzaakt hebben. Er is een uitweg voor hun, maar daar willen ze niet aan, Ewald Engelen is de naam, en dat is schoon schip maken. En vooral niet vergeten: DE BANKEN AAN BANDEN.
Jan Smid 8
Daarnaast is er een verschuiving van collectieve lasten naar de individuele gebruiker zoals zorgkosten en huut
Daarnaast is het zo dat er geen enkel causaal verband meer is tussen productiviteit en besteedbaar inkomen. Allemaal zaken waar Witteveen inderdaad met geen woord over rept
Dat onze producten goed zijn behoeft niet perse aan de topkwaliteit te liggen, er is namelijk ook nog zoiets globalisatie en prijs/kwaliteitsverhouding. En denk dan dan ook eens aan de al jaren doorgevoerde loonmatiging. Goed voor onze export, maar we kunnen niet allemaal alleen maar exporteren.
https://www.rtlz.nl/beurs/theorie-vrijhandel-kan-bij-het-grof-vuil
Wanneer de euro niet hadden gehad, was het wellicht wat moeilijker geweest om een handelsoverschot te creëren. Denk eens aan TARGET2 en het feit dat de ECB gelden voorschiet zoals er een rc-verhouding staat tussen alle centrale banken. Dat kan echter ook een probleem worden als een land met een TARGET2 schuld de eurozone verlaat. Dus een gezamenlijke hoeft niet zaligmakend te zijn.
Duitsland heeft zijn infrastructuur voor een fors deel verwaarloosd. Denk eens aan achterstallig onderhoud aan bruggen. Duitsland heeft wel 1,5 biljoen neergeteld voor woningen in ex DDR
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/oost-duitsland-voor-1500-miljard-opgeknapt
Maar als Mujagic meent dat er overal glasvezel ligt in Nederland slaat hij de plank finaal mis.
https://fd.nl/ondernemen/1200538/aanleg-glasvezel-stagneert
https://nos.nl/artikel/2171385-nederland-krijgt-minder-nieuwe-glasvezelverbindingen.html
Hans 127 5
Jan SmidAls je de "dienstverlening" van de overheid van zeg 30 jaar geleden pakt, dan zie je een structurele verslechtering van de dienstverlening EN/OF verhoging van de kosten:
1) afval werd vroeger gewoon aan de deur opgehaald, inclusief grof vuil; de lasten hiervoor zaten in de onroerend goed belastingen (zowel voor eigenaren als gebruikers van woningen). Deze belastingen zijn fors omhoog gegaan, maar nu mogen we voor verschillende afvalstromen apart betalen
2) zorg: we hadden een prima systeem van ziekenfonds en particuliere verzekeringen, ik was een paar honderd GULDEN per maand kwijt (en mijn baas de andere helft).
Nu betaalt iedere werkende 6% van zijn bruto loon (!! weinigen hebben dit door !!) EN minimaal EUR 100,- / maand premie EN een eigen risico.
De vergrijzing is slechts een héél klein deel van de verklaring hiervoor. Het probleem is een dom systeem van DBC's waardoor de zorg kan doorbelasten wat zij wil, de burger ziet de rekening toch niet ...
3) studie: ik had het geluk in de periode van de volledige basisbeurs te vallen, maar een paar jaar daarvoor was er ook een (te) ruimhartige financiering voor studie. Nu betaalt de student (vrijwel) alles zelf (via het "sociaal" leenstelsel), BEHALVE als je ouders weinig verdienen, dan krijg je ongeveer de helft van de oude studiefinanciering.
4) veiligheid: vroeger had ik een wijkagent die ik toch wel een paar keer per maand op de fiets tegenkwam. Mijn huidige wijkagent heb ik in 20 jaar twee keer ontmoet, en allebei de keren tijdens vergaderingen in de wijk. Op straat is hij (tegenwoordig: zij) niet te vinden, te hoge administratieve last.
En zo kan ik nog wel even doorgaan....
Als je ziet wat het bedrijfsleven in 30 jaar in ons leven geinnoveerd heeft, is dat GIGANTISCH. DE OVERHEID FAALT ENORM.
Jan Smid 8
Hans 127Hans 127 5
Jan SmidEn dat dat op zeer grote schaal, zeer snel gebeurt, lijkt me evident:
Ik weet niet hoe uw leven er enkele decennia geleden uitzag, maar ik kon niet vandaag een wasmachine bestellen en 'm morgen afgeleverd hebben zonder m'n stoel uit te komen. Ik moest naar een detailhandel, die 'm dan moest bestellen, en enkele weken later werd hij afgeleverd, tegen een prijs die (gecorrigeerd voor inflatie) véél hoger was dan nu (door een gebrek aan concurrentie en prijstransparantie).
Die wasmachine verbruikte véél meer water en energie voor een wasbeurt.
Een auto verbruikte vele malen meer benzine per gereisde kilometer, vervuilde veel meer, en was veel minder comfortabel, en veel minder veilig.
En zo is bijna elk product wel óf sterk verbeterd, óf veel goedkoper geworden. BEHALVE bij de overheid.
En het gaat alleen maar sneller; over de afgelopen dertig jaar is de eerste tien jaar er veel minder veranderd dan de laatste vijf jaar; ga terug in de tijd in uw eigen geheugen, hoe leefde u toen, en hoe nu?
Toen ik op de middelbare school zat, werden mensen die "de wereld willen veranderen" journalist, of politicus. Nu worden die mensen ingenieur of ondernemer ...
Jan Smid 8
Hans 127Als je fototoestel kocht werd je voor noppes even wegwijs gemaakt in het toestel, nu moet je daarvoor betalen, Bedenk dat heel veel innovaties op kleine schaal zijn ontwikkelt, KPN heeft zelf vrijwel niets ontwikkeld maar alles gekocht.
Productontwikkeling is niet hetzelfde als innovatie.
HeRo 7
Jan SmidMarla Singer 7
HeRo[Verwijderd]
Jan SmidHeRo 7
Jan SmidJan Smid 8
HeRo[Verwijderd]
Jan Smidwim de kort 8
[Verwijderd]
Wat bezuinigingen van de overheid betreft, iedereen weet al jaren dat daarmee lastenverzwaringen worden bedoeld. Dat Witteveen verwijten is een beetje over de top.
Witteveen zegt niet dat meer overheidsuitgaven de oplossing zijn, als zijn uitspraak bekeken wordt met in het achterhoofd dat lastenverzwaring in ambtelijk jargon bezuinigingen heten kun je ook zeggen dat hij pleit voor lastenverlagingen. Als er sprake is van framing lijkt dat vooral bij u te liggen.
Hans 127 5
[Verwijderd]Ik zie in de USA of in China geen enkele Franse wagen rondrijden. Duitse wagens daarentegen zijn zéér gewild.
Er zijn heel erg veel exporterende Duitse bedrijven. Je kunt nauwelijks exporterende Franse bedrijven noemen, behalve in de wapenindustrie (want ethiek met de Franse slag). De Fransman en zijn politici is vooral gericht op zijn eigen land, komt niet echt mee in de internationale wereld. Franse ingenieurs zijn berucht om hun lage kwaliteit, Franse uitvindingen zijn nauwelijks te noemen. Een aanzienlijk deel van de onderdelen van een iPhone (gesproken wordt over 80%, maar dat kan ik niet verifiëren) wordt onder Duitse licentie gemaakt, omdat daar zo enorm geïnnoveerd is. De Duitse machinebouw is beroemd over de hele wereld. De Franse machinebouw (voor zover aanwezig) is berucht over de hele wereld....
[Verwijderd]
Hans 127Hans 127 5
[Verwijderd]2. Waarom is het voordeel dat een land geniet van een lage inflatie "onterecht"?
3. Ik weet dat veel economen een geringe inflatie zien als "aanjager" van de economie (immers het minder waard worden van geld zou het versneld aankopen van goederen/diensten stimuleren).
In mijn ogen is dat een onbewezen redenering (zoals zoveel economische theorieën).
In de praktijk laat werkelijk niemand de aankoop van goederen/diensten afhangen van een paar procent waardevermindering/vermeerdering per jaar. De consument niet, en het bedrijfsleven al helemaal niet.
Immers, als de stelling waar zou zijn, zou NIEMAND nog een nieuwe laptop of mobiele telefoon kopen; die dingen zakken met meerdere procenten per maand in waarde, en TOCH worden ze verkocht.
In mijn ogen, als burger en als consument, is inflatie het STELEN van de overheid van mensen die sparen, en het BELONEN van mensen die schulden hebben.
En daar zou een overheid zich niet mee moeten bezighouden. Ze hebben al moeite genoeg om de primaire taken te vervullen....
Kortom een lage inflatie is in mijn ogen niet "het probleem", maar "de oplossing".
4. Eventuele overschotten en tekorten in handelsoverschotten konden, vóór de EURO, gemakkelijk met devaluatie van de zuidelijke valuta opgelost worden.
Ik ben geen voorstander van het EURO project, maar nog steeds kan men "intern" devalueren binnen het euro-gebied. Halveer alle prijzen in land X, halveer ook de lonen op dezelfde dag, voor de interne consumptie maakt dat niets uit. Land X kan nu veel goedkoper exporteren, en duurder importeren, precies het benodigde effect van een devaluatie. Alleen voor spaarsaldi/schulden zou je moeten kijken naar onbedoelde effecten (wel of niet mee halveren?).
Effectief gebeurt dit volgens mij al in bijv. Griekenland, waar een brood véél goedkoper is dan b
Jan Smid 8
Hans 127Hans 127 5
Jan SmidIn het systeem wat ik beschrijf is voor elke inwoner van een land, met behoud van cultuur, een boterham te verdienen (zoals vroeger). Alleen dat brood is in een zuidelijk land goedkoper dan een noordelijk land, en het loon ook lager.
Hoezo is dat een ratrace naar beneden?
Jan Smid 8
Hans 127Roland Horvath 7
1/ Een munt moet overal ter beschikking zijn om de ruil- handel te betalen. Door een betalingsbalans overschot van NL en DE kruien de euro's op één hoop in de overschot landen en zijn er op veel plaatsen geen meer in de tekort landen. Om dat te compenseren wordt geld gedrukt door de ECB wat bij ook bij de sterke landen bvb. Duitse banken terecht komt, zonder geldige reden. In ieder land wordt het tekort bestreden door een geld transfer van rijk naar arm door de inkomsten belasting en de Sociale Zekerheid SZ. In de euro zone moet dat ook. Maar de deelnemers hebben nog niet door dat ze wat dat betreft in één land terecht gekomen zijn. Onder andere door het feit dat er 19 verdeelcentra zijn, de 19 hoofdsteden. Ze denken dat het overschot volledig te wijten is aan hun werk. Maar het komt in hoofdzaak door de euro en dus moet het deels terug naar de tekort landen.
2/ Een 2e maatregel om geld ter plaatste te hebben is een Zwitserse combinatie van 2 munten: De Franc en de niet converteerbare WIR sedert 1934. Dus in iedere euro staat een 2e niet converteerbare munt.
3/ De zwakke staten sterk maken kan niet. Als men eerlijk had willen bezuinigen dan had men alle bestedingen geregeld niet alleen de overheidsuitgaven, ook die van de consumenten en van de ondernemingen. Maar de EU bezuinigingen zijn er niet om te egaliseren of voor het concurrentie vermogen naar buiten. Maar om de SZ af te bouwen door de overheden meerdere eisen op te leggen zoals het afbetalen van de schuld. En het flexibiliseren van de arbeidsmarkt brengt niets positiefs integendeel, het destabiliseert mensen en dus de hele maatschappij en de economie.
[Verwijderd]
Roland HorvathRoland Horvath 7
4/ Monetaire onevenwichten moeten kunnen gecompenseerd worden door een personen unie dus door de verhuis van mensen uit arme regio's naar rijke zoals in de VS. Sedert 2004 is de EU echter geen personen unie meer want men kan maar verhuizen als men inkomen heeft anders kan men uitgewezen worden in een andere EU staat.
5/ Sedert 2015 heeft Portugal een linkse regering die zich niet aantrekt van EU bezuinigingen en loonsverhogingen toestaat. Het resultaat is zoals verwacht, de hoogste groei van de economie in de EU. Daar hoort men de MSM niet over. Want de MSM is zoals de meeste EU politici zo ongeveer extreem rechts en neoliberaal = 19e eeuws laisser faire kapitalistisch.
6/ Volgens de figuur was de belasting/premie druk dezelfde in 2015 als in 2000. En sedert 2009 is het NL BBP gedaald. En de inkomsten verdeling is verschoven van arbeid/ de 99% naar dividenden.
Pieter Jongejan 7
Hans 127 5
Pieter Jongejan[Verwijderd]
petros 4
Anton Van de Haar 8
De kern van het betoog van Witteveen komt m.i. op het volgende neer:
- de euro staat onder grote druk doordat landen als Nederland en Duitsland al jaren een groot exportoverschot hebben naar de zuidelijke Eurolanden;
- dit komt doordat de concurrentiekracht van landen als Nederland en Duitsland veel groter is dan die van de Zuidelijke Eurolanden;
- dit probleem werd in het verleden opgelost met wisselkoersaanpassingen;
- die oplossing is sinds de invoering van de euro niet meer mogelijk;
- de Zuidelijke Eurolanden slagen er niet in om dat verschil in concurrentiekracht zelfstandig te overbruggen;
- daardoor komt het voortbestaan van de euro in gevaar;
- om hier zelf wat aan te doen kan de Nederlandse overheid meer investeren, waardoor onze economie extra gaat groeien.
Witteveen geeft niet aan op welke wijze dat laatste vervolgens zou moeten leiden tot een daling van het exportoverschot van Nederland naar de Zuidelijke Eurolanden, maar ik neem aan dat hij bedoelt dat dit leidt tot extra groei van de importen uit die Zuidelijke Eurolanden, en dus tot een afname van het exportoverschot naar die landen.
Mujagic maakt het betoog van Witteveen belachelijk. Zo stelt hij “Witteveen zegt daarin dat ‘de euro onder grote druk staat doordat landen als Nederland en Duitsland al jaren veel meer exporteren dan importeren.’ Een ongelofelijke bewering.”
Dit is mijns inziens absoluut geen “ongelofelijke bewering”, integendeel. Het is een simpel boekhoudkundig feit dat grote en persistente handelstekorten leiden tot grote en persistente tekorten op de lopende rekening, die weer leiden tot de opbouw van een steeds grotere en uiteindelijk onhoudbare schuld...
vervolg hierna...
Pieter Jongejan 7
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
Pieter JongejanTotaal handelsoverschot 52.355.725 100%
Duitsland 30.882.701 59%
Frankrijk 19.115.968 37%
Verenigd Koninkrijk 17.658.869 34%
Italië 8.278.887 16%
Spanje 5.573.667 11%
België 5.064.558 10%
Maleisië -5.218.808 -10%
Russische Federatie -9.321.767 -18%
VS -12.628.054 -24%
China -22.851.729 -44%
bron: http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=7137shih&D1=2&D2=0&D3=1-2,9-77&D4=272&HDR=T,G2&STB=G1,G3&VW=T
Pieter Jongejan 7
Anton Van de HaarSpanje (+9,0%), Italië(5,3%), Griekenland(+6,8%) liggen ondanks de toename van het tourisme onder het gemiddelde EU groeipercentage. Het exportoverschot naar de UK is in 2017 (na Brexit) met -7,7% gedaald. Het handelstekort met Rusland is vanwege de toegenomen import van aardgas met 26,4% gestegen. Uit deze cijfers blijkt dat de Nederland niet profiteert van de achterblijvende groei in Zuid-Europa, mar juist van de hogere economische groei in Zweden en Zwitserland, die hun eigen munt hebben behouden. Uiteraard vind je deze cijfers niet terug in de NRC of de Volkskrant en al helemaal niet in de speech van Juncker of het interview met Witteveen..
Anton Van de Haar 8
Pieter Jongejangast 4
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
in dit geval van de Zuidelijke Eurolanden aan Duitsland en Nederland. En dat is een gegarandeerd recept voor een volgende schuldencrisis.
Mujagic: “Volgens Witteveen zijn Nederland en Duitsland schuldig omdat ze meer exporteren dan importeren. Vrij vertaald: ze zijn schuldig omdat ze meer succes hebben.”
Witteveen stelt helemaal niet dat Nederland en Duitsland schuldig zijn. Hij constateert slechts dat Nederland en Duitsland veel meer exporteren naar de zuidelijke Eurolanden dan omgekeerd.
Mujagic: “Witteveen vergeet voor het gemak ook even te wijzen op de gigantische, én met de dag toenemende, indirecte bijdrage die Duitsland en Nederland leveren om de zwakke eurolanden overeind te houden.”
Het lijkt me dat Witteveen hier niet op wijst omdat dit niet relevant is voor de discussie, namelijk de discussie over de vraag op welke wijze we het probleem van het handelsoverschot van Nederland en Duitsland met de Zuidelijke Eurolanden kunnen oplossen voordat de euro(zone) hieraan bezwijkt.
Mujagic: “Het betekent dat we de euro überhaupt niet hadden moeten invoeren, dan wel dat Duitsland en Nederland er niet aan mee hadden moeten doen.”
Absoluut, maar daar gaat deze discussie niet over.
Mukagic: “Met andere woorden: volgens Witteveen moeten we onszelf beroven van welvaart.”
Eerder het tegendeel is het geval. Witteveen betoogt dat de Nederlandse overheid meer moet investeren, wat zou moeten leiden tot een dalend handelsoverschot met de Zuidelijke Eurolanden en tot een sterkere economische groei in Nederland.
Mujagic: “Hoezo bezuinigd? Wat de Nederlandse overheid heeft gedaan is precies het tegenovergestelde van hetgeen dat Witteveen klakkeloos als een feit presenteert: Den Haag ging juist méér uitgeven. De Staat heeft niet bezuinigd, maar de lasten verhoogd. Dát is wat die onnodige werkloosheid heeft veroorzaakt.”
Hier maakt Mujagic zioch naar mijn mening schuldig aan stemmingmakerij.
vervolg hierna ...
Anton Van de Haar 8
In 2007 bedroegen de uitgaven van de Nederlandse overheid circa 43% van het bbp. Als gevolg van de crisis (stijgende uitgaven aan o.a. werkloosheidsuitkeringen in combinatie met een krimpend bbp) liepen ze op tot circa 48% van het bbp in 2010, om vervolgens weer te dalen tot circa 44% in 2016. En op basis van de trend in de afgelopen paar jaar zullen de uitgaven in 2017 nog verder zakken en rond de 42% van het bbp uitkomen, dus nog iets onder het niveau van voor de crisis.
Anderzijds klopt het dat de belastingen en de sociale premies sinds 2007 met zo’n 2,5% van het bbp zijn opgelopen, van circa 36% naar circa 38,5%. Maar de totale inkomsten van de overheid zijn in die periode niet gestegen, die fluctueren al sinds 2007 tussen de 43% en 44% van het bbp. Hoe kan dat? Het antwoord is dat de overige inkomsten van overheid, met name de inkomsten uit grond en minerale reserves (het aardgas), in dezelfde mate zijn gedaald.
Voor meer info over de inkomsten en uitgaven van de Nederlandse overheid zie:
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=82563ned&D1=0-65&D2=0&D3=4-7,9-12,14-17,19-22,24-27,29-32,34-37,39-42,44-47,49-52,54-57,59-62,64-67,69-72,74-77,79-82,84-87,89-92,l&HDR=G1,G2&STB=T&VW=T
[Verwijderd]
Anton Van de HaarMatthijs 11
Anton Van de HaarBovendien moet je ook kijken naar specifieke uitgaven. Als in jaar een 50 miljard uitgegeven wordt aan investeringen en het jaar erna 40 miljard, is dat een bezuiniging. Ook al zijn de totale uitgaven gelijk gebleven (omdat bijv uitkeringen 10 meer gekost hebben).
In economische termen heeft de overheid dus wel degelijk bezuinigd, naast het lastenverzwaren. Met negatieve gevolgen voor de economie (negatieve multipliers). Bas Jacobs heeft hier eea over gepubliceerd, volgens mij zelfs hier op FTM
https://www.ftm.nl/artikelen/bas-jacobs-en-ing-vegen-vloer-aan-bezuinigingsdrift-kabinet-dnb?share=1
Edin Mujagic 4
MatthijsMatthijs 11
Edin Mujagichttp://www.cpb.nl/publicatie/tekortreducerende-maatregelen-2011-2017-mev-2014
Beide aspecten hebben waarschijnlijk schade opgeleverd voor de economie.
Edin Mujagic 4
MatthijsMatthijs 11
Edin MujagicAls ik in dat CPB rapport kijk is het ongeveer 50/50. In 2013 vooral lastenverzwaring, de jaren erna meer "netto ombuigingen".
Dat de overheid in percentage uitgedrukt iets groter is geworden als gevolg van de crisis is op zich te verwachten dus daar zie ik het probleem niet van in. Als de private sector weer groeit, dan kan dat weer corrigeren. De crux zit hem vooral in de manier waarop. Dat de Nederlandse overheid in haar beleid in reactie op de crisis veel fout gedaan heeft is zeker.
thebluephantom 6
MatthijsAnton Van de Haar 8
Edin MujagicMaar de overheid, dat zijn wij allemaal bij elkaar. De suggestie wordt gewekt dat de overheid een soort rupsje nooitgenoeg is die een weerloze bevolking kaal vreet. Maar dat geld stroomt in de vorm van allerhande bestedingen weer terug naar diezelfde bevolking.
Uiteraard moeten die bestedingen wel nut hebben. Maar wat wel en niet nuttig is, dat is in de eerste plaats een politieke discussie.
Jan Smid 8
Anton Van de Haarhttps://www.volkskrant.nl/economie/waarom-huurt-de-overheid-steeds-meer-externen-in~a4506394/
Tegelijkertijd zie je ook iets verontrustend bij de overheid: het ziekteverzuim en het aantal mensen dat ziek thuis zitneem schrikbarend toe.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/39/ziekteverzuim-verschilt-aanzienlijk-per-bedrijfstak
https://www.rtlnieuws.nl/nederland/drieduizend-agenten-zitten-ziek-thuis
En dan FD in de bocht: het ziekteverzuim bij overheid is hoog vanwege gevaarlijk werk, want brandweer en Defensie doen gevaarlijk werk. Bij Defensie is dat slecht een klein deel die dat doet: diegene die wordt uitgezonden
https://fd.nl/economie-politiek/1209014/embargo-tot-woensdag-5-juli-2017-2-00grote-verschillen-per-sector-in-ziekteverzuim
Arjan 7
Anton Van de Haar