
Over de schimmige deal die voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer (1960-2019) miljonair maakte. Lees meer
Voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen over van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, waaraan hij zelf als ‘gecommitteerd adviseur’ verbonden was. Ook andere VVD-prominenten, onder wie Loek Hermans, speelden een bedenkelijke rol bij deze transactie, waarmee de vereniging en haar leden voor tientallen miljoenen euro werden benadeeld.
Het spitwerk van FTM leidde tot Keizers vertrek als partijvoorzitter. In mei 2018 deed de FIOD onder leiding van het OM invallen bij de Facultatieve en vier betrokkenen. Bij Keizer persoonlijk werd voor 20 miljoen beslag gelegd.
Keizer overleed op 5 oktober 2019. Hij werd 58 jaar. Met ingang van 7 oktober draagt dit dossier daarom niet langer zijn naam meer, maar heet het ‘De Facultatieve’.
Rechtszaak om verkoop Facultatieve aan Henry Keizer komt op stoom
Stichting zet juridische stappen tegen de kopers van crematieconcern ‘de Facultatieve’
Podcast | Hoe Henry Keizer c.s. ‘de Facultatieve’ ontmantelden en 11 miljoen verdonkeremaanden
Henry Keizer en het bestuur van de Facultatieve Vereniging lieten 11 miljoen euro verdwijnen
De ontmanteling van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie
De zaak Henry Keizer: een schadelijke overnamedeal is niet strafbaar
Henry Keizer is niet meer
Accountant EY weg bij crematoriumconcern Henry Keizer na vragen over integriteit
Justitie verdenkt Keizer van oplichting; VVD bagatelliseert integriteitskwestie ex-voorzitter
Niet schooien, maar graven
Hoe een EY-accountant een sleutelrol speelde in de zaak Henry Keizer
EY-accountant Marcel de Kimpe nam geen onafhankelijke positie in en stond het jarenlang toe dat de werkelijke waarde van het crematieconcern de Facultatieve aan het zicht werd onttrokken.
Accountant Marcel De Kimpe van accountantskantoor EY gaf geen cent voor crematieconcern de Facultatieve. Althans, zo deed hij dat voorkomen. Het bestuur van de in 1874 opgerichte Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie verborg de werkelijke waarde van het bedrijf voor zijn leden: het miljoenenconcern stond voor precies nul euro op de balans van de Vereniging. Daarmee werd het enorme bezit achter de gordijnen geschoven. En accountant De Kimpe zette elk jaar weer zijn goedkeurende handtekening bij deze manoeuvre.
De accountant wist tegelijkertijd dat het bedrijf minimaal tientallen miljoenen waard was: de Facultatieve maakte in 2012 meer dan 100 miljoen euro omzet en beschikt een jaar eerder over een eigen vermogen van 20,5 miljoen euro. Toch staat dat enorme bezit niet op zijn balans, de plek waar de bezittingen en schulden van de Vereniging horen te staan. Ergens in de toelichting is de ‘intrinsieke waarde’ van het bedrijf weggemoffeld. Onder het kopje ‘niet uit de balans blijkende rechten en verplichtingen’.
Om die reden kon de penningmeester van de Vereniging in het verslag over 2012 de vreugdevolle mededeling doen dat er een ‘uitzonderlijk resultaat’ was geboekt op de verkoop van de aandelen van het crematieconcern: ‘Deze aandelen stonden in de boeken voor € 0 en zij hebben € 12.500.000 opgebracht’. Pure winst.

De penningmeester vergat er alleen bij te vermelden dat 12 miljoen daarvan eigenlijk een dividend was waar de vereniging al recht op had. Eigenlijk werd er maar een verkoopprijs van 500 duizend euro bedongen. En omdat de aandelen voor 0 euro op de balans stonden, werd ook niet duidelijk dat de Vereniging eigenlijk een verlies van minimaal 8 miljoen op de verkoop van het bedrijf boekte. Wederom prijkte de handtekening van EY-accountant onder de jaarrekening van de Vereniging.
Uit een wolkenloze hemel
Wie het relaas van accountant Marcel de Kimpe tot zich neemt, leest dat de verkoop van het crematieconcern de Facultatieve aan voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer en zijn zakenpartners voor De Kimpe uit een wolkenloze hemel kwam vallen. Het bedrijf was opeens verkocht; er viel niets meer aan te doen. De accountant werd volgens eigen zeggen voor een ‘voldongen feit’ geplaatst, zo werd afgelopen week duidelijk toen we zijn verweer op de tuchtklacht van bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman in handen kregen. En hij speelde ‘noch een rol bij de onderhandelingen en het tot stand komen van de Transactie, noch bij de prijsvorming’.
Letterlijk genomen zal dat kloppen: in fysieke zin zal De Kimpe op geen moment een plek aan de onderhandelingstafel hebben ingenomen. Uit onderzoek van dit journalistieke platform blijkt echter dat de accountant gedurende lange tijd een essentiële rol speelde in het faciliteren van de verkoop van het crematieconcern De Facultatieve. Hij maakte het mogelijk dat Henry Keizer en zijn zakenpartners jarenlang de werkelijke waarde van het concern konden verhullen. Daarbij overtraden de bestuurders van De Facultatieve wettelijke deponerings- en verslaggevingsregels; De Kimpe zelf - in casu accountantsorganisatie EY - lapte nadrukkelijk de wettelijke voorschriften en de beroepsregels die de onafhankelijkheid van een accountant moeten waarborgen aan zijn laars.
De Kimpe lapte nadrukkelijk de wettelijke voorschriften aan zijn laars
Als gevolg kon het crematieconcern, met een omzet van meer dan 100 miljoen euro, op 20 december 2012 voor een schijntje geruisloos in handen van Keizer en zijn zakenpartners overgaan. Het financiële nadeel voor de verkopende partij, De Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie: minimaal 19 miljoen euro.
Onafhankelijkheid in het geding
Op 13 december 2012 is het zover. Het bestuur van de Vereniging ondertekent de koopovereenkomst met de adviseur van datzelfde bestuur: Henry Keizer. Het bestuur is in de voorafgaande maanden tot de conclusie gekomen dat de missie van de crematievereniging geslaagd is en dat het zijn voornaamste bezit te gelde wil maken. Van een openbare verkoop komt het niet: Keizer en zijn drie mede-bestuurders van de B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ willen het overnemen.
Het moment dat De Kimpe hoort dat er een koopovereenkomst is gesloten, is van wezenlijk belang. Vanaf dat moment weet hij immers dat er van een belangenconflict sprake is: Keizer en de zijnen vormen ook het management van de B.V. Beheermaatschappij. Ze hebben een enorm kennisvoordeel ten opzichte van het bestuur van de Vereniging — die weliswaar 100 procent van de aandelen in bezit heeft, maar van de precieze gang van zaken minder benul heeft. Dat geldt ook voor de ledenraad van de Vereniging en al helemaal voor de leden, die op nog veel grotere afstand staan.
Naast zijn controlerende rol heeft de accountant een publieke taak, die in de wet is verankerd. Volgens de wet moet een accountant een onafhankelijk een deskundig oordeel geven. Op dat oordeel moeten betrokkenen én buitenstaanders kunnen vertrouwen.
De Kimpe kon in de rapporten zien dat Keizer bewust informatie had achtergehouden
Vanaf het moment dat het belangenconflict manifest wordt, dient accountant Marcel de Kimpe met name de belangen van de Vereniging waar te nemen. Hij weet als geen ander dat Keizer als bestuurder van de onderneming aan de knoppen kan draaien. Keizer bepaalt immers wat voor informatie er over het bedrijf naar buiten wordt gebracht. De voornaamste informatie behelst vanzelfsprekend de waarde van het bedrijf en alles wat die waarde op de een of andere wijze kan beïnvloeden. Keizer is bovendien gecommitteerd adviseur van het bestuur van de Vereniging, ofwel de verkopende partij. Ook zo kan hij zijn invloed laten gelden. De Kimpe moet er dan scherp op toezien dat Keizer zijn rol op een correcte wijze invult.
Op 13 december wordt zonneklaar in hoeverre Keizer bepaalt welke informatie over de onderneming naar buiten wordt gebracht. Op die dag hoort De Kimpe dat er drie advieskantoren zijn ingehuurd om waarderingen te maken van de Beheermaatschappij. Het zijn deze waarderingsrapporten die bij de onderhandelingen over de overnameprijs van groot belang zijn geweest. De Kimpe kan in die rapporten zien dat Keizer de adviseurs van informatie heeft voorzien; daarbij heeft de directeur van de Beheermaatschappij bewust informatie achtergehouden. Er zijn twee belangrijke bedrijfsonderdelen bewust buiten de berekening van de waarde van het bedrijf gehouden.
Toch komt de accountant niet in actie. In zijn verweerschrift op de tuchtklacht van bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman stelt hij zelfs dat de kopende en de verkopende partij op basis van deze drie rapporten ‘goed geïnformeerd’ waren.
De door Keizer herhaaldelijk genoemde 'onafhankelijke accountants' — Borrie, Deloitte en BDO — bleken in werkelijkheid zogeheten ‘corporate finance adviseurs’ te zijn. Het adviseurschap is — in tegenstelling tot dat van een accountant — niet wettelijk verankerd.
Uit de stukken die Keizer op 28 april overlegde, blijkt evident dat de drie kantoren geen volledige informatie van Keizer hebben gekregen. In de opdracht om een waardebepaling van de B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ te maken, werd expliciet aangegeven dat de waardebepaling exclusief de 100 procent deelneming in de Facultatieve verzekeringen N.V. en Bönninghausen Onroerend Goed B.V. diende te worden gemaakt.
Uit de jaarrekening van 2012 kan worden afgeleid dat na de verkoop van het verzekeringsbedrijf een waarde van 8 á 9 miljoen zou resteren. Uit de jaarcijfers van Bönninghausen Onroerend Goed B.V. blijkt dat deze vennootschap in 2012 een eigen vermogen had van 2,3 miljoen euro. De overige interne informatie die werd aangeleverd is ook van Keizer afkomstig; in 2 van de 3 gevallen was Keizer aantoonbaar de opdrachtgever.
De Kimpe had hier moeten ingrijpen en de ledenraad en het bestuur moeten inlichten. Keizer had immers meerdere belangen, had meerdere petten op en informeerde onvolledig. Daardoor werd de waarde van de vennootschap aanzienlijk lager berekend.
Wij stelden de drie partijen die door Keizer werden ingehuurd de vraag of ze nog achter hun rapporten van destijds stonden. Op die vraag wensten Borrie en Deloitte (dat feitelijk alleen een concept-advies leverde) geen antwoord te geven. BDO reageerde met het volgende:
‘BDO hanteert het beleid dat we geen inhoudelijk commentaar geven op zaken waarbij BDO dan wel (oud-)cliënten betrokken zijn. Wat wij in antwoord op uw vragen wel kunnen zeggen is dat BDO in 2012, conform de opdracht, een zogenoemde indicatieve waardebepaling heeft uitgevoerd voor B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’. Bij een indicatieve waardebepaling wordt op basis van aangeleverde interne cijfers en een toelichting daarop op hoofdlijnen een waarde vastgesteld. Gezien de informatie die BDO destijds tot zijn beschikking had om een indicatie van die waarde te geven, staan wij nog steeds achter dat advies.’
In plaats van direct op te treden en de Vereniging te wijzen op tientallen miljoenen die ze bij de verkoop mislopen, aanvaardt De Kimpe niet veel later zelfs de opdracht om óók van de kopende partij — de Facultatieve Groep B.V. van Keizer c.s. — de controlerend accountant te worden. Hierbij lapt hij - in casu EY - de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) aan zijn laars.
De jaarrekeningcontrole en controleverklaring van de professionele EY-accountant De Kimpe over de jaarrekening van de Facultatieve Groep B.V. 2012 wordt bovendien gratis geleverd.

Elke redelijke geïnformeerde derde partij kan concluderen dat het opereren op deze drie plaatsen — de Vereniging, de Beheermaatschappij en de Groep — tegelijk, een wezenlijke bedreiging voor de onafhankelijke oordeelsvorming met zich meebengt. De schijn van belangenverstrengeling doet zich hier evident voor: De Kimpe dient immers zowel de koper (Keizer c.s.) als de verkoper (de Vereniging).
Op 4 en 14 juni 2013 krijgt dit definitief zijn beslag. Op deze twee dagen zette De Kimpe zijn handtekening onder de jaarrekeningen van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, de B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ en de tot slot het nieuwe bedrijf van directeur-grootaandeelhouder Henry Keizer; de Facultatieve Groep B.V., zijn nieuwe opdrachtgever.
De zin waarmee De Kimpe jarenlang de controleverklaring van de Vereniging afsluit is veelzeggend: ‘Deze jaarrekening 2012 van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie en onze controleverklaring daarbij zijn uitsluitend bedoeld voor het bestuur en kunnen derhalve niet voor andere doeleinden worden gebruikt’.
Voor de duidelijkheid: de jaarrekening en de daarbij behorende controleverklaring van een accountant is nu júíst bedoeld om het bredere publiek, onder wie de leden van de Vereniging, te informeren. De wettelijk vastgelegde publieke taakopvatting van de accountant behelst dat hij de belangen van álle stakeholders dient — dat wil zeggen, juist ook die stakeholders die níét over diepgaande feitenkennis van de onderneming beschikken. Dat geldt met name voor de minder invloedrijke leden van de Vereniging: die staan op grote afstand en hebben geen inhoudelijke kennis van de feiten die zich bij de Beheermaatschappij voordoen. De Kimpe zou het publieke belang moeten dienen, en niet alleen het belang van zijn opdrachtgever.
Dit heeft directe gevolgen voor het aanvaarden van de opdracht tot het controleren van de jaarrekening van het nieuwe bedrijf van Keizer cum suis. Indien De Kimpe de fundamentele beginselen van zijn beroep had geëerbiedigd en specifiek artikel 25a Wta had nageleefd, dan had hij de belangen van de leden moeten dienen en de opdracht voor de controle van de jaarrekening van de Facultatieve Groep B.V. moeten teruggeven. Hij had zelfs bij de Raad van Commissarissen en een toezichthoudende instantie melding moeten maken van een signaal dat op een integriteitskwestie duidde.
In artikel 19 van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) wordt omschreven wat de onafhankelijkheid van de accountant (accountantsorganisatie) behelst. Hierbij lid 1 van dat artikel.
Artikel 19:
‘Een accountantsorganisatie is onafhankelijk van de controlecliënt waarbij zij een wettelijke controle verricht en niet betrokken bij de besluitvorming van de controlecliënt, waarbij de onafhankelijkheid in ieder geval vereist is gedurende de periode waarop de te controleren financiële verantwoording betrekking heeft en gedurende de periode waarin de wettelijke controle wordt verricht.’
In artikel 25 en 25a van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) gaan verder in op de onafhankelijkheid van de accountant.
Artikel 25:
‘De externe accountant voldoet aan bij of krachtens algemene maatregel van bestuur te stellen regels terzake van zijn vakbekwaamheid, objectiviteit en integriteit.’
Artikel 25a:
'Indien een externe accountant betrekkingen onderhoudt met een controlecliënt of een met deze controlecliënt verbonden derde op grond waarvan een objectieve, redelijke en geïnformeerde derde partij zou concluderen dat die een bedreiging kunnen vormen voor de onafhankelijkheid van de externe accountant ten opzichte van die controlecliënt of derde, neemt de externe accountant maatregelen om zijn onafhankelijkheid te waarborgen door deze bedreiging uit te sluiten of te beperken of, indien dat niet mogelijk is, accepteert de externe accountant geen betrokkenheid bij de uitvoering van de opdracht of beëindigt hij deze betrokkenheid.'
In de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (Vgba) van de beroepsorganisatie NBA staan voorts de vijf fundamentele beginselen genoemd waar iedere accountant naar moet handelen: professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en zorgvuldigheid en tot slot; vertrouwelijkheid.
Faciliteren van het verhullen van eigendommen
Dat de onafhankelijkheid van De Kimpe in het geding is, is op zichzelf genomen al een ernstige zaak. We weten daarnaast echter ook dat Marcel de Kimpe vanaf het jaar 2008 de jaarrekeningen van de Vereniging en de Beheermaatschappij heeft gecontroleerd — en ook in de jaren daarvoor was het accountantskantoor EY voor de controle van die jaarrekeningen verantwoordelijk. In het licht van een aantal andere feiten is dit van belang om vast te stellen.
Het was fiscalist Christiaan Vos die in ons eerste artikel zijn vinger op een andere zere plek legde. Nadat Vos de jaarrekeningen van de drie vennootschappen had bestudeerd, kwam hij tot de volgende conclusie: ‘Deze transactie heeft er alle schijn van goed doordacht en voorbereid te zijn, gestart met een hoogst ongebruikelijke presentatie van de verkochte aandelen in de jaarrekening. Zoiets is eigenlijk alleen maar denkbaar als er samengespannen is.’ Vos doelde hierbij specifiek op het weglaten van de waarde van de Beheermaatschappij in de balans van de Vereniging.
Bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman ziet eveneens een uiterst twijfelachtige rol voor accountant Marcel de Kimpe. In de tuchtklacht die hij op 10 mei tegen De Kimpe indiende, schreef Lakeman dat de accountant door ‘onware verklaringen’ de ‘ernstige financiële benadeling van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie minder zichtbaar heeft gemaakt’.
De Kimpe wist ook dat er aanzienlijke bezittingen niet in de waardebepalingen van de drie adviseurs waren meegenomen; Lakeman acht het daarom mogelijk dat ‘partijen [samen]werkten bij het verduisteren van belangrijke eigendommen ten gunste van Keizer c.s.’
Dat De Kimpe de wet- en regelgeving heeft nageleefd, is op zijn minst twijfelachtig
De eerste stelling van Marcel de Kimpe in zijn verweerschrift tegen die tuchtklacht van Lakeman is echter dat hij bij de management buy out van het crematieconcern ‘geen rol [heeft] gespeeld’; die bewering wordt tot twee keer toe herhaald. Wel heeft hij er volgens zijn raadsman op toegezien ‘dat de Transactie conform de wet- en regelgeving in de jaarrekeningen was verwerkt’.
Dat De Kimpe met betrekking tot de management buy out de wet- en regelgeving heeft nageleefd, is dus op zijn minst twijfelachtig. Zeker is dat hij dit bij de controle van de jaarrekeningen van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, de B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ en de Facultatieve Groep B.V. niet heeft gedaan.
De accountant stond het toe dat de aandacht van buitenstaanders — dus ook die van de leden van de Vereniging — voor de verkooptransactie tijdens de voorbereiding en structurering ervan zo laag mogelijk kon blijven. En dat was niet een kwestie van even de ogen toeknijpen: het gebeurde jarenlang. Daarbij werden door Keizer c.s. onder andere de wettelijke vereisten voor de deponering van de jaarrekening ontdoken en er werd onrechtmatig gebruik gemaakt van een wetsartikel waardoor de winstcijfers beperkt konden worden gepubliceerd.
Help mee met het maken van onafhankelijke journalistiek
Omdat we ons niet willen laten beïnvloeden door de macht van pagina-views of grote adverteerders, plaatsen we geen advertenties op onze website.
Maar het maken van diepgravende onderzoeksjournalistiek kost nog steeds een hoop tijd en geld. Word daarom lid van FTM of steun ons met een donatie.
Gedogen van het ontduiken van de wettelijke publicatieplicht
In de jaren 2008 tot en met 2013 werd door Keizer c.s. het zogenoemde criterium voor de deponering van de jaarrekening van B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ bij de KvK onterecht gewijzigd van ‘groot’ naar ‘klein’. Circa 10 jaar voorafgaand aan deze aanpassing publiceerde de vennootschap conform de eisen ‘groot’, hetgeen in overeenstemming was met de behaalde omzet en het resultaat. De publicatieplicht bij het criterium ‘groot’ houdt in dat de gehele jaarrekening die volgens de wet (BW 2 titel 9) wordt opgesteld, inclusief alle verplichte toelichtingen etcetera. Ook wordt er een controleverklaring van een onafhankelijke externe accountant en een verslag van de Raad van Commissarissen (RvC) bij het handelsregister (KvK) gedeponeerd.
In plaats van ongeveer 50 pagina’s, worden er slechts 5 gepubliceerd
Bij deponering onder het regime ‘klein’ kan worden volstaan met een verkorte balans en zeer beperkte toelichting. Een resultatenrekening noch accountantsverklaring of een verslag van de RvC zijn vereist. Oftewel: in plaats van ongeveer 50 pagina’s, worden er slechts 5 gepubliceerd. Door deze beperkte publicatie van de Beheermaatschappij kon de buitenwereld nauwelijks zicht houden op de bezittingen en de ontwikkeling van het vermogen van de dochteronderneming van de Vereniging.
Ondanks dat het de verantwoordelijkheid is van de bedrijfsleiding om volgens de juiste indelingscriteria te deponeren, is het aan de accountant om periodiek vast te stellen dat de ondernemingsleiding zich houdt aan vigerende wet en regelgeving. Jaar in jaar uit de eisen voor deponering ontduiken, is immers een signaal van het opzettelijk verkeerd voorstellen van zaken of het doorbreken van de interne beheersing.
Wanneer er van opzet sprake is, kan dat duiden op fraude. Keizer en het bestuur van de Beheermaatschappij begingen op zijn minst een economisch delict. In plaats van zijn goedkeurende handtekening te zetten, had De Kimpe in actie moeten komen en de directie van de Facultatieve moeten sommeren de juiste deponering te doen.
Iedere vennootschap moet de inrichtingseisen uit Titel 9 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek naleven. Een onderneming die gedurende twee opeenvolgende boekjaren een omzet heeft die kleiner is dan 12 miljoen en activa bezit die minder zijn dan 6 miljoen, wordt als ‘klein’ omschreven. Een onderneming is middelgroot wanneer de omzet groter is dan 12 miljoen en kleiner dan 40 miljoen; de activa hebben een waarde tussen de 6 en de 20 miljoen. Alles daarboven wordt als ‘groot’ gezien. Ondernemingen uit die categorie moeten een volledig ingerichte jaarrekening opmaken.
De omzet van de Beheermaatschappij 'de Facultatieve' bedroeg in 2008 69.092.728 euro; de activa hadden in dat jaar al een omvang van 97.474.926 euro. Omzet en omvang van activa bleven in de jaren die volgden groeien: In 2012 was de omzet €106.341.017 en hadden de activa een omvang van 112.965.839 euro. Daarmee kwalificeerde de B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ zich ruimschoots voor het criterium “groot”.
Bij ons onderzoek stuitten we op beperkte jaarrekeningen die B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ jarenlang deponeerde. Op 26 april, 2 dagen voor de ‘persconferentie’, vroegen wij die bij Henry Keizer op. Dat deden we via deze email:
‘Geachte heer Keizer,
Zoals u inmiddels weet is Follow the Money bezig met journalistiek onderzoek naar de aandelenoverdracht van de B.V. Beheermaatschappij 'de Facultatieve' aan de Facultatieve Groep B.V. die in 2012 plaatsvond.
Nadere bestudering van de jaarrekeningen van B.V. Beheermaatschappij 'de Facultatieve' heeft het volgende uitgewezen:
De B.V. Beheermaatschappij 'de Facultatieve' groep kent een regime wijziging in 2008 (van 'groot' in 2007 naar 'klein' in 2008) de entiteit blijft klein t/m 2011 waarna het regime in 2014 en 2015 weer opgevoerd wordt naar middelgroot, zo blijkt uit gegevens van de Kvk. Het lijkt ons een vergissing dat de onderneming die bewuste jaren als klein zou kwalificeren gegeven de omvang van de stabiele omzet, aantallen werknemers en balanstotaal zoals uit de verkorte gedeponeerde cijfers valt op te maken.
Het per ongeluk ontduiken van de omvangscriteria is een economisch delict, indien het ontduiken van de omvangscriteria met opzet plaatsvond, kan er zelfs sprake zijn van fraude. Dit raakt vanzelfsprekend de integriteit van het bestuur van de onderneming en ook van de accountant die een zorgplicht heeft.
Onder meer met het oog op de waarheidsvinding is het van groot publiek belang dat wij zo snel mogelijk (lees: per direct) toegang kunnen krijgen tot de volledige jaarrekeningen 2008, 2009, 2010 en 2011 van B.V. Beheermaatschappij 'de Facultatieve'.
Ik herhaal eveneens mijn verzoek tot inzage in de drie rapporten van de onafhankelijke accountants en de notulen van de bestuursvergaderingen van de Vereniging uit 2012. Ook staat de vraag nog open op welke wijze de overdracht van de aandelen van de B.V. Beheermaatschappij 'de Facultatieve' aan de leden van de Koninklijke Vereniging is gecommuniceerd. Ook daar willen wij graag alsnog inzage in krijgen.
Daarnaast willen Kim van Keken en ik graag bij de persconferentie van vrijdag aanwezig zijn. Hierbij melden wij ons aan.
Met vriendelijke groet,
Eric Smit en Kim van Keken’
Toen Keizer het naliet op ons verzoek in te gaan, hebben we op 15 mei onze eis kracht bijgezet door te zeggen dat we ons anders genoodzaakt zagen de verstrekking van de jaarrekeningen via een kort geding af te dwingen. Daarop stuurde Theo de Natris, de woordvoerder van Keizer, de opgevraagde jaarrekeningen — die nog steeds incompleet bleken te zijn. Bij herhaling van ons dringende verzoek ontvingen we wederom jaarrekeningen waar elementen aan ontbraken. Bij twee jaren — 2008 en 2009 — was echter de vennootschappelijke balans toegevoegd. Uit die vennootschapelijke balansen bleken nieuwe feiten.
We hebben nadien geen stappen ondernomen. De juiste jaarrekeningen van de periode 2008-2013 zijn nog steeds niet bij de Kvk gedeponeerd.
Ook bij accountant EY werd het onjuiste deponeren onder de aandacht gebracht. EY wenste niet te reageren.
Onrechtmatig gebruik van vrijstelling
In de gedeponeerde jaarrekening van B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ werd vanaf 2008 tot en met 2012 gebruik gemaakt van een bijzondere vrijstelling. Deze staat toe dat de vennootschappelijke winst- en verliesrekening in verkorte vorm gepresenteerd kan worden. De resultatenrekening van de moeder (de Beheermaatschappij) hoeft dan niet meer te worden uitgesplitst. Hiermee wordt het zicht voor de buitenstaander op de feitelijke (winst)ontwikkeling van de de hele groep gedeeltelijk ontnomen. De vrijstelling heeft betrekking op artikel 402 van Burgerlijk Wetboek 2.
Keizer c.s. maken echter jarenlang onrechtmatig gebruik van dit artikel. Het artikel is immers niet van toepassing op organisaties van openbaar belang als bedoeld in artikel 398 lid 7 c uit het Burgerlijk Wetboek 2. Daar vallen ook verzekeringsbedrijven onder. En daar zit hem de kneep: De Beheermaatschappij was tot en met 2012 eigenaar van verzekeringsmaatschappij De Facultatieve en had om die reden tot en met 2012 geen gebruik mogen maken van de bewuste vrijstelling. Hiermee had accountant De Kimpe niet akkoord mogen gaan. Om die reden had hij dan ook zijn handtekening in die jaren niet onder de jaarrekening van de Beheermaatschappij mogen zetten.
Met deze onrechtmatige truc werd de buitenwereld een belangrijk inzicht in de mogelijke winstgevendheid van het bedrijf onthouden. Op vennootschappelijk niveau (de moeder) worden er jaar in jaar uit aanzienlijke verliezen geleden (zie onderstaande tabel). Waardoor dat komt wordt echter niet duidelijk gemaakt. Je wil echter weten wat voor enorme kosten er - naast de salarissen voor Keizer c.s. - op de chique Van Stolkweg 29 in Den Haag worden gemaakt. Dankzij onze herhaaldelijke verzoeken bij de Facultatieve om een volledige jaarrekening (groot in plaats van klein), stuurde de woordvoerder van Keizer ons twee jaarrekeningen toe waarin ook de uitgebreide vennootschappelijke resultatenrekening was opgenomen. Daaruit blijkt dat er in 2008 2,1 miljoen en in 2009 2,7 miljoen aan ‘overige bedrijfslasten’ worden opgevoerd. Een zeer aanzienlijke kostenpost die verder niet wordt toegelicht en vragen oproept.
Het cadeau: de negatieve goodwill
Over het opnemen van de enorme post negatieve goodwill in de jaarrekening 2012 van de Facultatieve Groep B.V. — 19.033.288 euro — valt ook nog het een en ander te zeggen. Dit bedrag is in feite het cadeau dat Henry Keizer en zijn zakenpartners zichzelf bij de overname weten toe te bedelen.
Bij een overname is er meestal sprake van goodwill: dan wordt er meer betaald dan de individuele bedrijfsmiddelen bij elkaar waard zijn. Dat zit hem doorgaans in waarden die niet uit de balans blijken, zoals het merk of het marktaandeel van een onderneming.
Het is alsof je een kekke sportauto koopt, en na de aankoop honderdduizend euro rijker bent
Wanneer er minder wordt betaald dan het bedrijf waard is, dan ontstaat er negatieve goodwill. Dat gebeurt zelden: het betekent in feite dat er waarde wordt weggegeven. Dat kan gebeuren wanneer een onderneming in financiële nood verkeert en een dochter voor minder dan de werkelijke waarde van de hand moet doen. Het voordeeltje voor de koper wordt als lucky buy aangemerkt en in de jaarrekening verschijnt dat als negatieve goodwill. Hiervan is bij de Facultatieve geen sprake.
Negatieve goodwill kan ook ontstaan bij ondernemingen die uit een faillissement komen en een beschadigd imago moeten zien te herstellen. Of er blijkt op een bedrijfsterrein gif te zijn gevonden. De overnemende partij wil daarvoor in de aankoopprijs worden gecompenseerd.
Een korting van 19 miljoen euro wijst op aanzienlijke toekomstige verliezen en lasten waar de kopers voor gecompenseerd moeten worden. In het geval van de Facultatieve vallen die echter nergens uit op te maken. Het crematieconcern is een internationaal florerende onderneming die al jaren groeit en ook nog eens over bijzondere technologie beschikt. Het ligt daarom voor de hand dat het ontstaan van de negatieve goodwill in de jaarrekening uitgebreid wordt verantwoord. Maar over de herkomst en de bepaling van de negatieve goodwill vermeldt de jaarrekening niets.
Dit alles levert uiteindelijk een wonderlijk plaatje op in het kasstroomoverzicht van de Facultatieve Groep B.V. over 2012. Daar valt te lezen dat door de aankoop van een groepsmaatschappij er een positieve kasstroom van 22.157.237 euro ontstaat uit investeringsactiviteiten. Er werd, met andere woorden, een groot bedrijf gekocht — en in plaats van dat er dan een bedrag úít de organisatie vloeit, komt er geld bínnen. Alsof je naar de autodealer gaat om een kekke sportauto te kopen, en na de aankoop honderdduizend euro rijker bent.

Inrichting concernstructuur
Op 23 mei 1990 werden de activiteiten en de bezittingen van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie ondergebracht in de Facultatieve Crematie B.V. Dit waren bij aanvang alle bezittingen en schulden (activa en passiva) zonder enige structurering. Het was in eerste instantie een onoverzichtelijke brei aan bedrijfsactiviteiten, die in de jaren die volgden steeds meer in bakjes (dochtervennootschappen) werden geplaatst.
Neem bijvoorbeeld het crematorium Westerveld, dat in 1913 werd gebouwd en het oudste bezit van de Vereniging is. In 1992 werd de Begraafplaats en Crematorium Westerveld B.V. opgericht; in die vennootschap werden onder andere de 31 hectare duingebied en de monumentale gebouwen geplaatst. In 1993 werd vervolgens de naam gewijzigd in B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’, en werd het een holdingmaatschappij.
Met name vanaf 1997, wanneer Keizer directeur wordt van de Beheermaatschappij, wordt maximaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden de publicatieplicht voor de dochterondernemingen te beperken. Dit is mogelijk dankzij een zogenoemde BW 2 403 garantieverklaring; daarin houdt de B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ zich aansprakelijk voor de crediteuren van de respectievelijke dochterondernemingen. Als deze bij de KvK gedeponeerd wordt, is de dochteronderneming vrijgesteld van publicatieplicht.
Het bovenstaande is in de basis allemaal toegestaan
Hierdoor werd het mogelijk dat er van de ruim 40 zelfstandige entiteiten niets zelfstandig zichtbaar, leesbaar of opvraagbaar was voor leden of het bredere publiek.
Het bovenstaande is in de basis allemaal toegestaan en bij concurrerende bedrijfsactiviteiten ook legitiem. Waar het crematoria en begraafplaatsen in Velsen, Dieren en Arnhem aangaat, kunnen daar echter vraagtekens bij worden geplaatst. De wijze waarop er maximaal gebruik is gemaakt van de vrijstellingsmogelijkheden duidt op de ambitie de zichtbaarheid op de activiteiten van het volledige concern te beperken. In hoeverre De Kimpe hier kritische kanttekeningen bij heeft geplaatst, is ons niet bekend. Ze waren in elk geval wel gepast geweest.
Gebrek aan interne controle
Maar daar blijft het niet bij. Ook waar het de interne controle aangaat, heeft De Kimpe steken laten vallen. Rond de Facultatieve werden op nodige plekken functiescheidingen doorbroken; het meest opvallende voorbeeld is dat van Loek Hermans. Hij was lid van de Raad van Commissarissen van de Beheermaatschappij én maakte ten tijde van de management buy out tegelijkertijd deel uit van de ledenraad van de Vereniging. Keizer zelf was adviseur van het bestuur van de Vereniging toen hij zijn ogen had laten vallen op het belangrijkste bezit van de Vereniging.
Problemen kunnen ook ontstaan wanneer personen in een organisatie die elkaar zouden moeten controleren, met elkaar gaan samenwerken c.q. samenspannen. Dat gevaar lag bij de Facultatieve overduidelijk op de loer.
Overal zijn dezelfde namen van bestuurders zichtbaar; ook Keizer zelf duikt overal op. Niet alleen als gecommitteerd adviseur van het bestuur van de Vereniging, maar ook als bestuurder van dochters in Frankrijk, Engeland en Duitsland. Bestuursleden van de Vereniging wisselen positie met mensen uit de Ledenraad. Hetzelfde geldt voor leden van de Raad van Commissarissen.
Overal zijn dezelfde namen van bestuurders zichtbaar
Met name Loek Hermans wisselt regelmatig van positie. Dan zit hij in het bestuur van de Vereniging, dan weer in de ledenraad. Ook in de Raad van Commissarissen van de Beheermaatschappij speelt hij jarenlang een rol. Een bestuurder van Begraafplaats en Crematorium Westerveld neemt zitting in het bestuur van de Vereniging; leden van het bestuur van de Vereniging nemen zitting in de Raad van Commissarissen. Tegelijkertijd is er bij de Beheermaatschappij geen Centrale Ondernemingsraad actief.
Een externe accountant kan in zo’n geval optreden door het bestuur van de onderneming, het bestuur van de Vereniging, de Raad van Commissarissen en de ledenraad aan te spreken op de door hem waargenomen feiten. Dat doet Marcel de Kimpe niet. Althans: niets wijst erop dat hij dat wél doet.
De EY-accountant ziet zichzelf op dit moment vooral als slachtoffer van een ‘politieke rel’. Als iemand die ‘publiekelijk beschadigd’ is geraakt door de publiciteit rond de zaak Henry Keizer. Het accountantskantoor EY weigert intussen inhoudelijk op de zaak in te gaan. De talrijke vragen die we de woordvoerder van EY, de bestuursvoorzitter Coen Boogaart, compliance officer Martine Hunink en ook commissaris Pauline van der Meer Mohr stuurden, bleven onbeantwoord.
Er is in april bij EY een inhoudelijk onderzoek naar de kwaliteit van de accountantscontrole van De Kimpe gestart. Zo’n onderzoek neemt doorgaans niet meer dan enkele weken in beslag, maar maanden later is er nog niets over bekend en wenst EY er ook niet over te zeggen. Op 22 september zal er mogelijk meer duidelijk worden: dan staat De Kimpe voor de tuchtrechter in Zwolle en zal hij zich voor de aanklacht van Pieter Lakeman moeten verantwoorden.
Last but not least: zullen wij zelf nog dieper op de zaak ingaan. Om te beginnen op een grote transactie van Keizer c.s. waarbij miljoenen winst aan het zicht werden onttrokken.
Wordt vervolgd.
[Verantwoording: bij het maken van dit artikel heb ik de deskundige hulp ingeroepen van enkele accountants.]
94 Bijdragen
Jitze Jongsma 11
Het bestuur van de vereniging is ingedut en daar heeft Keizer big time misbruik van gemaakt.
De accountant heeft het bestuur vervolgens laten vallen als een baksteen. Triest maar helaas gebeurd.
In plaats van echter met dat slappe verweer te komen had EY ook sorry kunnen zeggen. En dat ze de ogen uit hun kop schamen. Dat was stukken beter geweest voor het aanzien van het beroep!
Ludovica Van Oirschot 15
Jitze JongsmaEric Smit 11
Jitze JongsmaFerdi Scholten 5
Ludovica Van Oirschot 15
Je vraagt je na lezing van dit stuk af wie wanneer het plan hebben opgevat voor deze hele duistere transactie, en wie daar wanneer bij betrokken zijn geraakt. Is hier sprake van een criminele organisatie?
Verder heeft de wetgever natuurlijk ook boter op het hoofd door zo'n zware publieke verantwoordelijkheid bij accountants te beleggen, terwijl die tegelijkertijd een gewoon commercieel bedrijf vormen. Op wat voor roze wolk leven ze in Den Haag?
Jitze Jongsma 11
Ludovica Van OirschotMaar een criminele organisatie lijkt mee een beetje sterk uitgedrukt. Mijn indruk is dat het vooral om de heer Keizer draait.
Accountant hebben geen onmenselijke taak. Ze moeten het werk waarvoor ze betaald krijgen gewoon goed uitvoeren. En achteraf verantwoordelijkheid nemen.
Ludovica Van Oirschot 15
Jitze Jongsmabps 12
Ludovica Van OirschotHier kan stellig sprake zijn van 'organisatiecriminaliteit', ook wel 'witte-boorden-criminaliteit' of 'corruptie' genoemd.
Dat is iets anders, maar ook crimineel en maatschappelijk erg schadelijk.
Het vreet het 'sociaal kapitaal' weg dat voorwaardelijk is voor een gezonde, vrije en open samenleving en economie.
Voor een goed begrip zie m.n. de inaugurele rede 1991 van prof.mr.dr. H.G. van de Bunt, hoogleraar Criminologie aan de VU te Amsterdam. Een prachtig en helder werkje, nog steeds veel geciteerd.
H.G. van de Bunt, Organisatiecriminaliteit, Arnhem: Gouda Quint, 1992. ISBN 9038700628 (48 pag.'s)
Ludovica Van Oirschot 15
bpsWat is dan jouw beeld? Is het naïviteit? Blind vertrouwen? Eenzijdig focus? Of toch een vorm van samenspanning?
Wat is het grensvlak van slecht opletten, witte-boorden-criminaliteit? Samenwerken met een maatschappelijk onacceptabel govolg, of samenspannen met een crimineel karakter?
Waar liggen de grenzen?
bps 12
Ludovica Van Oirschotis de optelsom van lage pakkans, voordeel, en loyaliteit aan een informeel netwerk van de "stand" die elkaar dekt.
Het is niet typerend voor EY. Dat het een EY accountant is, is toeval en bijzaak.
Het had net zo goed enig ander accountantskantoor kunnen zijn.
De gelegenheid, de pakkans en het belang, al dan niet in vereniging met sleutelfiguren, is bepalend.
Niet het kantoor.
Het is geen naïviteit, maar kille meedogenloze berekening en afweging.
'Waar liggen de grenzen?'
Zonder pakkans en onafhankelijke journalistiek, zijn er geen grenzen.
'Wat is dan jouw beeld?'
Het beeld van samenspanning is mij bevestigd na 25 jaar ervaring en een lijvig eigen dossier.
Mijn doel was eertijds met bedrijf op een stedelijke locatie commercieel de cultuurhistorische waarde ervan te bewaren.
De Provincie had daar na strijd met de gemeente mee ingestemd en de gemeente opgelegd.
Ook bij mij werd destijds aanzienlijke grondwaarde (96% van de getaxeerde waarde) aan het zicht onttrokken in de fiscale jaarrekening, om na executie door witte-boorden-lijkenpikkers te gelde te maken voor woningbouw. Het had nog een >vijfvoudige potentiele waarde voor woningbouw, over de getaxeerde waarde voor bedrijf.
De gemeente had in blijde verwachting daartoe al een fraaie brede asfalweg aangelegd, maar ontsloot mijn bedrijf juist niet. Dat bedrijf moest eerst nog kapot. De weg stopte abrupt voor mijn toegang.
Ik kreeg destijds fiscaal een negatief Eigen Vermogen van de AA-accountant en ambtenaren van de fiscus, en opzegging van de financiering en Rekening Courant van de bank op grond daarvan, twee jaar na aanvang financiering tegen getaxeerd vijfvoudig onderpand en al 18 % aflossing.
De AA-accountant verzocht mijn faillissement en executie eerst. Vergeefs.
Geen enkel ander accountantskantoor was bereid of durfde de valse jaarrekeningen te corrigeren om de solvabiliteit en levensvatbaarheid uit te drukken.
vervolgd #1.
Lydia Lembeck 12
bpsbps 12
Ludovica Van OirschotEen klacht voor de Raad van Tucht in 1995 faalde. Pieter Lakeman had het toen al te druk voor mij.
In 1996 kon de bank er worden uitgewerkt. De Rabobank was daarmee gered na vermoedde notariële fraude in akten.
Bij de laatste executiepoging in faillissement op verzoek van de fiscus in 1997 om Fl 7.000,-, verscheen een meervoudige notariële fraude. Na verzet kwam er een zak met geld uit de lucht vallen tegen te hoge rente (12%) en te korte looptijd (5 jr) om te overleven, van een RA tuchtrechter die ook grip wilde op de locatie voor potentiele woningbouw. De tuchtzaak had kennelijk zijn interesse gewekt voor de waardevolle activa die niet in de balans werden uitgedrukt.
De notariële fraude in akten werd gecorrigeerd, het faillissement rap opgeheven en de zaak ging in de doofpot.
De RA tuchtrechter beheerde grote fondsen dat ook in vlezige bedrijfslijken belegde.
Na opkalefateren werden die weer verhuurd of verkocht. Vermoedelijk hebben ambtenaren en sleutelfiguren aandeel en legale winstuitkering in die fondsen, of zijn gelegenheidscrediteur voor incidentele collaboratie. Dat weet alleen de Belastingdienst.
In 2001 werd de notaris veroordeeld zonder gevolgen en ik moest van de rechter mijn bek dicht houden, want er was geen verlies van eigendom en zgn. geen schade. En geen geld voor Hoger Beroep.
In 2004 werkte ik de RA tuchtrechter eruit door verkoop aan een derde voor privé, een top 100 figuur uit de Quote 500, met wie ik wel kon afspreken om de cultuur-historische waarde van de locatie te bewaren. Ik had het eertijds mijn moeder bij leven beloofd bij aankoop van grond op de locatie.
Vanaf 2005 herhaalde zich het spel rancuneus op een nieuwe locatie door zelfde tegenspelers uit het oude netwerk van ambtenaren, accountancy en sleutelfiguren.
In 2009 beschuldigde de RA tuchtrechter mijn onwetende hoogbejaarde ouders postuum informeel van de n.b. notariële fraude in notariële akten destijds. Toen was bij mij de gort gaar.
vervolgd #2.
bps 12
Ludovica Van OirschotIn 2010 gingen de fiscus en een nieuw AA accountantskantoor weer samen tegenwerken.
In 2010 was de Provincie weer akkoord en de gemeente gevoeglijk ook, zeiden ze.
Mijn plan was complex meerledig voor energie- en CO2 arm/neutraal wonen en werken.
Maar in 2012 moesten álle procedures weer opnieuw. Ik liep er op leeg en vroeg surseance.
Om faillissement en executie nadien te voorkomen moest ik akkoord gaan met een vals verhoogde crediteurenlijst en verkoop van een perceeltje grond.
Ik weigerde en verlangde verificatie.
In 2013 kwam ik onverhoopt weer in faillissement, weer op valse gronden en een vals verhoogde crediteurenlijst door de bewindvoerder/curator a.s. Ondanks belangenverstrengeling met de accountant en een concurrente, eigen en opgerekte vordering, was hij toch aangesteld door de rechtbank.
Om executie te voorkomen moest ik van de curator in feb. 2014 alsnog akkoord gaan met de vals verhoogde crediteurenlijst in ruil voor einde faillissement.
Ik weigerde en verlangde verificatie.
Na beklag moest ik van de rechter-commissaris 18 maart 2014 om executie te voorkomen binnen een week een onbekend bedrag voldoen zonder opgave daarvan, dat ook niet bekend kón zijn bij het nalaten van art. 108 Fw. Zonder bedrag, was integraal akkoord verhinderd.
De steeds daarvoor beschikbaar gestelde, en verhoogde middelen schoten steeds mis.
Mijn toegewezen insolventie-advocaat bood zijn excuus aan de RC voor mijn beklag.
De RC gaf bevel tot algehele staking van bedrijf en -inkomen en gedeeltelijke executie.
Eerdere afspraken in 2013 met de fiscus, de RC en de curator voor integraal akkoord en een nieuwe afspraak met de gemeente voor hervestiging alsnog, werden niet nagekomen.
Executie had te elfder ure nog voorkomen kunnen worden door verkoop van een perceeltje grond met woonbestemming aan een hogere belastingambtenaar privé.
Ook dat heb ik geweigerd.
Fraude in de crediteurenlijst werd vervangen door ambtshalve aanslagen van de fiscus.
vervolgd #3.
bps 12
Ludovica Van OirschotFaillissementswet- en regelgeving werd niet, of willekeurig toegepast.
Verificatie, en verificatievergadering, en integraal akkoord bleven ook na executie uit bij n.b. een ruim boedeloverschot !
Integraal akkoord ten leste bij art. 173, lid 1 Fw is verhinderd, en art. 126 Fw is verhinderd.
Waar het boedeloverschot is gebleven, is nog steeds niet volledig bekend. Art. 162 Fw is verhinderd.
De goedgekeurde slotuitdelingslijst is niet wettig, en niet compleet ex art. 180, lid 1 Fw.
Wettig einde faillissement ex art. 193, lid 1 Fw is onzeker.
Alleen de Hoge Raad kan daarin wijzen. Jurisprudentie is er nog niet over zulke excessen.
Rehabilitatieverzoek ex art. 207 Fw is daarmee verhinderd.
In aug. 2016 moest ik na beklag aan de rechtbank weer mijn bek dichthouden, van de rechter-commissaris. De discussie was gesloten!
Zij weigert haar werk te doen; toezicht ex art. 64 Fw, naar de wet en naar haar arbeidscontract.
Uitgekauwd, berooid, en economisch en juridisch verlamd werd ik uit het systeem gespuugd.
Onlangs (2016) zijn onbekenden nog binnengedrongen om dossier te stelen. Vergeefs.
Ik heb nl. pittige schadeclaims gesteld o.b.v. dossier als legitiem verweer, vooreerst.
Want als ik mij niet verzet, word ik gepakt. En als ik mij wel verzet, ook.
'... een vorm van samenspanning?'
Ja.
In een lucratief, informeel, duister en schier onschendbaar netwerk,
overeenkomstig mijn beeld, dossier en lange termijn ervaring.
bps 12
Ludovica Van OirschotOp de valreep van faillissementseinde had de gemeente in jan. 2015 aan de curator mijn huisnummer ingetrokken zonder verzet en verweer daartegen.
Dat bleek toen de gemeente mij in aug. 2017 (per brief !) vroeg waar ik woonde.
Al sinds 2015 was ik juridisch dakloos zonder het te weten. Ik had mijn huis nog wel, alleen geen huisnummer en geen postadres meer. Dat huisnummer kon dan na een volgende executie evt. beschikbaar komen voor een ambtenaar of koper die wel gemakkelijk vergunning en vestiging kan krijgen.
Vergunning en hervestiging is ons na de afgesproken bedrijfsverplaatsing in 2005 steeds verhinderd, bemoeilijkt en geweigerd.
In surseance in 2013 en in faillissement in 2014 was al steeds geprobeerd om een belendend perceeltje met woonbestemming en zonder huisnummer af te troggelen.
Een andere reden en verklaring voor de illegale intrekking op dat tijdstip kan ik niet bedenken.
Inmiddels heb ik mijn huisnummer en postadres terug na een succesvolle actie tegen de illegale intrekking op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht.
In voorbereiding op volgende executies hadden de curator en de rechter-commissaris al meerdere maatregelen genomen om de executiewaarde te verlagen voor executie van de restanten na faillissement, zoals:
- een onnodig en overbodig recht van overpad voor zwaar landbouwverkeer illegaal vestigen op 5 meter van de voordeur,
- geen verzet in 2015 op de intrekking van mijn huisnummer en postadres,
- het financieel-economisch verlammen en verlamd houden om waardebehoud en waardevermeerdering te kunnen plegen middels investering, onderhoud en exploitatie,
- bevel tot algehele staking van bedrijf en -inkomen bij gedeeltelijke executie in 2014,
- bemoeilijken van rehabilitatie, en herstel van inkomen nadien.
Vanwege leeftijd, een handicap, en kreupelheid sinds 2015, heb ik vrijwel geen kans op inkomen via de arbeidsmarkt.
Ze voeren ijskoud een uitputtingsslag die je als kleintje niet kunt overleven.
Diny Pubben 9
Ben geen econoom maar heeft een accountant daar zicht op?
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenPeter Dam 1
Na deze heldere uitleg wat er juist op dit accountancy vlak allemaal mis is gegaan vraag ik mij iets anders af. Is ook een instantie of orgaan dat zich bezighoudt met meta toezicht? Toezicht op de toezicht zeg maar. Je zou verwachten dat bij vermoedens van dergelijke economische delicten de alarmbellen af gaan. Of moet dit dan altijd via een aangifte en dus uiteindelijk via justitie?
Chapeau voor deze, ook voor mij als leek, heldere uitleg
Eric Smit 11
Peter DamDiny Pubben 9
Eric SmitVoormalig top ambtenaar VWS een aantal jaren naar het zorg pensioenfonds, ontslaat
tienduizenden verpleegkundigen, die mogen na werkloosheid verplicht aan het werk voor een bijstandsuitkering, ondertussen heeft hijzelf tonnen gecasht bij dat pensioenfonds bij zijn vertrek. Dat staat niet in het artikel!
Ook daar doen Autoriteiten hun werk slecht.
Geloof zelfs dat de Autoriteit Persoonsgegevens moedwillig het woord 'bescherming'
(college bescherming persoonsgegevens) uit zijn naam haalde.
Als de top zich misdraagt dan druppelt dat door op de werkvloer.
Vandaag krijgt de patiënt een boete van 45 euro als die niet meewerkt aan privacy-dataroof. Opgelegd door de zorgverlener. Bizar!
marcel 7
Eric SmitWellicht een aardige vraag om als journalistiek Nederland te stellen aan de NBA:
"Waar blijft de openbaar aanklager van de NBA die dit soort zaken namens alle accountants in Nederland op de rol zet bij de accountantskamer?"
wim de kort 8
En wie weet wat er allemaal nog meer in deze poel van verderf te voorschijn gaat komen. En dan ook nog eens die Rutte met zijn integer.
Man, man, man, donder op.
Harbers 8
Het moet denk ik ook niet gaan om de persoon van de accountant. Die heeft gewoon pech en vele anderen had het ook kunnen overkomen, maar hopelijk dat het beroep als geheel er wat van opsteekt en de zaak bijdraagt aan het herstel van het vertrouwen in accountants.
Het zou van moed getuigen als EY nou eens gewoon zou zeggen van dat hadden we anders moeten doen. Maar zover zijn ze daar blijkbaar nog niet.
Lydia Lembeck 12
HarbersHarbers 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
HarbersEric Smit 11
Harbersmarcel 7
HarbersZo ja, dan zijn we het met elkaar eens.....
Zo nee, hoe kijk jij dan aan tegen zijn pech?
Jan Smid 8
Ludovica Van Oirschot 15
Jan SmidJan Smid 8
Ludovica Van OirschotEric Smit 11
Jan SmidLydia Lembeck 12
Eric Smitmarcel 7
Eric Smit- 2015: € 381.931
- 2014: € 210.870
- 2013: € 421.747
- 2012: € 388.474
- 2011: € 246.863
In totaal bedroeg het honorarium van EY € 1.649.885, waarvan € 602.746 (37%) voor de controle van de jaarrekening. Het restant had betrekking op fiscale dienstverlening en overige adviesdiensten. Opvallend genoeg daalt het honorarium voor de controlewerkzaamheden van € 145.477 in 2011 naar € 100.422 in 2015.
Voor EY is dit qua omzet een aardige klant, maar zeker geen topper. Voor mij is de vraag hoe belangrijk deze opdracht was voor De Kimpe vanuit zijn rol als partner? In welke mate was deze opdracht belangrijk voor de bepaling van zijn winstaandeel bij EY? En vandaar doorgeredeneerd: in welke mate kon de directie van De Facultatieve De Kimpe 'verleiden' met (lucratievere) adviesopdrachten?
Eric Smit 11
marcelExcuses voor deze late reactie.
De honoraria zijn zelfs laag te noemen. Als controlerend accountant had hij zich om te beginnen meer moeten inspannen om goed zicht te krijgen op de buitenlandse dochters.
marcel 7
Eric SmitOp pagina 29 van de jaarrekening 2012 van BV beheermaatschappij De Facultatieve staat de volgende uitsplitsing van de accountantskosten:
2012:
-Controle € 152.884
-Fiscaal € 81.847
-Overige advies: € 153.743
2011:
-Controle € 145.477
-Fiscaal € 53.800
-Overige advies: € 47.586
Artikel 16 lid 1 van de destijds geldende Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten zegt namelijk het volgende:
'Het is VERBODEN een wettelijke controle uit te voeren bij een organisatie van openbaar belang, als andere diensten dan controlediensten worden verleend door de accountantsorganisatie of haar netwerk aan die organisatie van openbaar belang.
De Kimpe zal toch niet per ongeluk de onafhankelijksvoorschriften hebben overtreden?
Eric Smit 11
marcelInderdaad, de dochter facultatieve Verzekeringen maakte dat de Facultatieve als geheel aan OOB voorschriften gehoor moest geven...
line 5
Vraag 2: Van wat voor datum kon Keizer bestuurder worden van dochters in Frankrijk, Engenland en Duitsland. Is daar ook aandacht van, voor deze zaak? In wat voor voorwaarden is dat gedaan? Ook vanuit leden onstaan? Grond en bezit van gebouwen.
Vraag 3: Wie heeft inhemels naam die groot en klein qua bedragen vezonnen in accounet wereld, qua vemogen om jaar rekeningen te kunnen presteren/uitgeven als goedkeuring. Weer wat geleerd.
Vraag 4: "Het bestuur is in de voorafgaande maanden tot de conclusie gekomen dat de missie van de cremarievereninging 'geslaagd' is en dat het zijn voornaamste bezit te gelde wil maken. Geslaagd, NU vangen aub. Geslaagd in hoevere, bedoelen zij dat? D66 politieke voltooide leven? Erg qru, ik weet het.
Koning/in, Keizer, Admiraal zijn we allemaal, maar waar we niet elkaars gelijke erkenen is grof schandaal.
Eric Smit 11
linePeter Waalkens 7
Benieuwd hoe deze heren er vanaf gaan komen.
Sjoerd Nelissen 6
Peter WaalkensLydia Lembeck 12
Sjoerd NelissenSjoerd Nelissen 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Sjoerd Nelissenleonardoz 7
René Derlant 3
Zijn deze beweringen niet in tegenspraak met elkaar?
Ludovica Van Oirschot 15
René DerlantEric Smit 11
René Derlantmarcel 7
René DerlantRené Derlant 3
marcelDat hij zich daar toen niet op minst van gedistantieerd heeft, maar – integendeel juist, gezorgd heeft (faciliteerde) dat deze ripdeal er ineens heel respectabel en legitiem uit kwam te zien, maakt hem dan toch medeplichtig?
A.J. van Soelen 2
En wat betreft de aanvulling van de klacht van Lakeman: het indienen van een printje van met name dit laatste artikel in Zwolle lijkt mij een grote stap voorwaarts.
Eveline Bernard 6
A.J. van SoelenGoed punt.
- Wie gaat (kan) dat doen?
- Wat is er voor nodig?
Ik wil graag helpen, maar hoe?
A.J. van Soelen 2
Eveline BernardEric Smit 11
A.J. van SoelenDank verder voor je compliment. Ik zal die doorgeven aan de mensen die mij bij het maken van dit artikel hebben geholpen.
Eveline Bernard 6
Dit lijkt mij een indicatie van persoonlijke zelfverrijking. Als daar meer over bovenkomt gaat het grote publiek zich interesseren.
Interessant, maar een onderzoek op zich.
Heeft iemand al eens gekeken of Keizer, Hermans, Kimpe etc. voorkomen in de Panama papers?
Eric Smit 11
Eveline BernardDiny Pubben 9
Eric SmitZe was er en goed in de zaak Henry Keizer!
Hoop dat ze het vuur brandend houdt.
Frank van Muiden 2
Harbers 8
Dit soort redeneringen moet je dus niet maken en zeker niet als je een professionele tegenpartij hebt. En reken maar dat EY een professionele partij is en zeker als ze alles uit de kast halen om zich te verdedigen.
[Verwijderd]
HarbersHarbers 8
[Verwijderd][Verwijderd]
HarbersP.S.
Wie zijn FG?
Harbers 8
[Verwijderd]Hopelijk komen de waarderingsrapporten nog eens boven water. Ik denk dat de redactie daar nog haar best voor moet doen. Daar zijn trouwens wel middelen voor. 843a RV bijvoorbeeld.
FG staat voor Facultatieve Groep BV en dat is de BV van Keizer en zijn drie companen die de onderneming heeft overgenomen van de vereniging.
[Verwijderd]
HarbersOnze Minister-President was er als de kippen bij om een adolescente 'treiter vlogger' publiekelijk als tuig van de richel af te serveren terwijl op dat moment nog allerminst vast stond of de persoon in kwestie de wet had overtreden. Daarmee een jongeman voor het leven een stempel opdrukkend. Het is populisme en machtsmisbruik om het 'Gesundes Volksempfinden' te voeden omwille van de eigen populariteit.
Diezelfde MP houdt een mogelijk witteboordencrimineel (partijgenoot Keizer) die zichzelf op een doortrapte en geniepige manier tientalen miljoenen heeft toegeëigend (met hulp van VVD-coryfee Loek Hermans) de hand boven het hoofd. Dan hecht 'onze' MP ineens wel aan zorgvuldigheid en behoedzaamheid, het is veelzeggend.
Pechtold had toch gelijk toen hij de Haagse politiek "veel vuiler en vunziger dan mensen denken" noemde.
Het is allemaal zo hypocriet. Vooral de VVD, de 'zogenaamde' partij van 'law & order' is wel heel erg selectief. Keihard naar anderen maar ze houden de eigen mensen uit de wind. Voor Hirsi Ali werd minister Verdonk mede door VVD tot een speciale behandeling gedwongen, terwijl vóór haar in vergelijkbare casussen (met instemming en tot genoegen van de VVD) de betreffende mensen gewoon zonder pardon het land werden uitgeknikkerd. Toen iemand uit de eigen gelederen de dupe van het eigen en in eigen kring bejubelde beleid werd, kende de partij ineens mededogen... Men meet met twee maten. Toen en nu.
Het is veelzeggend over de mentaliteit van sommige politici, Rutte voorop. Er is geen moraal. Ook geen visie. Alleen die lach die alles weg lacht.
Diny Pubben 9
HarbersHarbers 8
Diny PubbenJournalistiek moet je het hebben van onderzoek en bronnen. Maar je kunt ook juridische middelen inzetten om zaken aan de weet te komen. Goed geformuleerde tuchtklachten kunnen aardig wat informatie opleveren. Belanghebbenden kunnen ook informatie vorderen op grond van artikel 843a rv of getuigenverhoren onder ede entameren. In de casus Keizer is het strafrecht ook al ingezet om tot waarheidsvinding te komen. Hopelijk gaat het OM ermee aan de slag, maar het zal wel blijven bij de mededeling dat ze geen aanwijzingen hebben gevonden voor strafbare feiten. Advocaten zullen vast nog wel meer wegen weten om feiten boven tafel te krijgen. Een gang naar de ondernemingskamer lijkt me ook niet uitgesloten.
Maar wat daar verder ook van zij of uitkomt, in essentie is het hier gewoon een falende corporate governance structuur die deze fraude en exorbitante zelfverrijking mogelijk heeft gemaakt. En ja, het waren inderdaad gewoon de toezichthouders die grossieren in commissariaten en belangenverstrengeling die deze fraude mogelijk hebben gemaakt. En natuurlijk heb heb je dan wat randfiguren als EY, Borrie, BDO en Deloitte nodig om de voorstelling compleet te maken. Maar als je de focus legt op die randfiguren, dan mis je de essentie van wat er is misgegaan.
Diny Pubben 9
HarbersMaar die toezichthouders zijn politici is de rechtsstaat inmiddels ook een 'randfiguur' of zijn ze nog onafhankelijk?
marcel 7
HarbersJan Willem de Hoop 12
"De zin waarmee De Kimpe jarenlang de controleverklaring van de Vereniging afsluit is veelzeggend: ‘Deze jaarrekening 2012 van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie en onze controleverklaring daarbij zijn uitsluitend bedoeld voor het bestuur en kunnen derhalve niet voor andere doeleinden worden gebruikt’."
Als je als accountant een document ondertekent en als jaarrekening presenteert dan kan het dus niet alleen voor het bestuur zijn. Als je dit er bij schrijft ben je volgens mij aan het frauderen door o.a. een misleidende voorstelleing van zaken te geven..
Als je dit als accountant erbij zet, geef je je zelf als het ware een legitimatie om niet volgens de wettelijke voorschriften te werken / te waarderen, terwijl je met het prdeicaat jaarrekening wel die suggestie wekt.
Als de accountant alleen een document voor het bestuur had willen maken / maakt dat mag hij dit geen jaarrekening noemen, omdat hij weet dat een jaarrekening bestemd is voor meerdere doelgroepen.
Benieuwd of Ernst & Young vaker werkt met "JAARREKENINGEN ALLEEN BESTEMD VOOR BESTUURDER"?
Vreemd ook dat je jaarrekeningen deponeert die alleen voor bestuurders bestemd zijn? Misschien vragen waarom dit is gebeurd.
En roept de vraag op of er dan nog een andere jaarrekening is die wel zoals wettelijk verplicht bestemd is voor zowel interne als externe doelgroepen?
Harbers 8
Jan Willem de HoopMisschien dat de redactie de jaarrapporten van de vereniging eens online kan zetten. Dan kunnen we daar misschien nog wat meer van zeggen. Ik ben ook benieuwd wat de statuten van de vereniging bepalen over de inrichting van de jaarrekening van de vereniging.
Jan Willem de Hoop 12
HarbersIk heb op volgende pagina gekeken.
https://www.nba.nl/tools/hra-2017/?folder=3981
Zoals ik het als leek taalkundig interpreteer stelt acountant specifieke overzichten op voor specieke doeleinden die niet in jaarrekening worden opgenomen. Of die specifieke extra overzichten er zijn is dus aan FTM om te onderzoeken.
Dat houdt dus niet in dat de jaarrekening specifiek wordt opgesteld voor alleen bestuur.
En FTM heeft de jaarrekening volgens mij in bezit gekregen via opvragen normale reguliere openbare bronnen, dus jaarrekening wordt voor meerdere doelen en doelgroepen gebruikt.
Diny Pubben 9
Jan Willem de HoopOh, toevoeging, had reactie van Harbers en Boersma nog niet gelezen.
Tiede Boersma 4
Probleem blijft wel dat er nog steeds onvoldoende bekend is over de waardebepaling (en die wordt nooit door een accountant bepaald, nooit, althans niet gecombineerd met zijn openbare functie als accountant). Een echte fout is wel dat er jaren volgens het klein criterium is gepubliceerd. Met name het bestuur is hoofdelijk hiervoor aansprakelijk te stellen en dat is iets wat een opening biedt om alsnog op alles rondom waardering terug te komen..
Voor Jan Willem de Hoop: de opmerking onderaan de controleverklaring is jaren een te doen gebruikelijke opmerking geweest. Er zit een hele gedachtegang achter, maar hier is het extra rook die FTM opwerpt.
Ik deel de mening wel dat hier wat gaande is en het heeft ook alle kenmerken van samenspanning, maar in tegenstelling tot journalisten ben ik niet van alle markten thuis. Een accountant heeft een beperkt werkveld. Kempe heeft fouten gemaakt en ook ernstige, dat is al wel zeker, maar zeker niet alle nu genoemde.
Kortom ik zeg het niet voor eerst: waarom wordt er door FTM nu tendentieus geschreven. Beperk u tot het bewezene en bewijs het nog onbewezene. Benoem wat er aan vragen is, maar hou het neutraal. Elke onbewezen stelling maakt het totaal zwakker. Zo jammer.
Jan Willem de Hoop 12
Tiede Boersma"Voor Jan Willem de Hoop: de opmerking onderaan de controleverklaring is jaren een te doen gebruikelijke opmerking geweest. Er zit een hele gedachtegang achter, maar hier is het extra rook die FTM opwerpt. "
Voor wat betreft de controleverklaring kun jij een punt hebben. Echter daar gaat mijn reactie niet over. Er staat in de gehele zin dat ook de jaarrekening voor het besuur bestemd is en alleen voor dat doeleind mag worden gebruikt.
Goed Tiede dat je kritisch meedenkt met FTM. Ik deel je mening dat je feiten moeten laten spreken en elke vorm van tendentieus oordelen moet vermijden.
Nu ik aangeef dat je onjuist en iets iets te seletief mijn hoofdreactie verkeerd neerzet / wegwuift, hoopt ik dat je na.a. deze reactie even de moeite neemt juist en correct op mijn punt(en) ingaat.
Tiede Boersma 4
Jan Willem de HoopTik gewoon op Foogle maar eens in "jaarrekening uitsluitend bestemd voor het bestuur". en dan zal je zien hoe normaal het is.
Jan Willem de Hoop 12
Tiede BoersmaIk heb je advies opgevolgd.
Je lijkt bijna gelijk te hebben, maar dus niet echt. Wat ik voornamelijk als eerste zoekresultaten tegen kom is.
"Onze controleverklaring is derhalve alleen bestemd voor het bestuur"
In het FTM artikel staat toch echt dat er geschreven staat dat
"Deze jaarrekening 2012 van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie en onze controleverklaring daarbij zijn uitsluitend bedoeld voor het bestuur en kunnen derhalve niet voor andere doeleinden worden gebruikt’."
Dus en jaarrekening en controleverklaring alleen voor bestuur.
Goed lezen als je kritiek hebt Tiede. Geldt voor mij, voor jou en voor FTM. Voor iedereen.
Het was dus dan verhelderend geweest als in het FTM artikel had gestaan dat normaal gesproken gebruikelijk is dat de controleverklaring alleen voor het bestuur is, dat dat ook wordt vermeld, maar dat voor de jaarrekening natuurlijk uitdrukkelijk niet en nooit kan gelden.
Maar als ik ongelijk heb, Tiede, ik het toch niet goed begrijp hoop ik dat je een nieuwe poging doet mij het uit te leggen en ik zal mijn ongelijk dan toegeven mocht daar sprake van zijn.
Jan Willem de Hoop 12
Tiede BoersmaDe eisen waaar een jaarrekening aan moet voldoen staan volgens mij in de wet en ook i doel en maatschappelijke functie in wet vastgelegd. Daar zo geen besuurder / accountant omheen mogen gaan.
Dat de jaarrekening geen waardering is voor overname betekent volgens mij niet dat je bijvoorbeel niets over negatieve goodwill zou kunnen zeggen of concluderen.
Misschien trek je ook iets te veel in twijfel Tiede betreffende dit FTM artikel.
Tiede Boersma 4
Jan Willem de HoopIk schreef al dat hoewel het wel gebruikelijk was in die jaren om een dergelijke tekst te gebruiken, ik hem persoonlijk ook zeer ongelukkig vindt, juist omdat het leken op het verkeerde been zet. Je hebt bijvoorbeeld ook nog een fiscale jaarrekening..
De controleverklaring is uiteraard alleen voor het bestuur. Het bestuur heeft gevraagd om de jaarrekening die het bestuur (vaak wel in samenwerking met de accountant) heeft opgesteld te controleren en bevestigt dat in die goedkeurende controleverklaring bij de jaarrekening. Rook alleen maar. Nee dan rook waar wel vuur zou kunnen zijn:
1 De accountant zou niet gewezen hebben op een belangenconflict. Geen bewijs van gezien, maar ook geen bewijs dat het niet zo is. Er zou best correspondentie kunnen zijn;
2. Waarde van "de Facultatieve" stond niet op balans van de Vereniging:
dat is een feit, maar hier kan een verklaring voor zijn, die wel hout snijdt;
3. onterecht meegewerkt aan deponering als klein bedrijf: dit is ook een feit en inderdaad niet best;
4. onterecht gebruik van een bijzondere vrijstelling: Dit is een feit en bij een verzekeringsmaatschappij is dat inderdaad niet toegestaan;
5. De jaarrekening van de koper zou gecontroleerd zijn door dezelfde accountant. Feit uiteraard en dit zou mogelijk (waarschijnlijk) in strijd met artikel 25a van de Wta kunnen zijn. Ik ben nieuwsgierig wat er ingevolge lid 5 van dat artikel is vastgelegd. Dat het vervolgens ook nog gratis is uitgevoerd, tsja, waarom?
6. negatieve goodwill is niet onderbouwd in de jaarrekening van de koper. Feit uiteraard maar op grond van het jaarrekeningenrecht hoeft dat ook niet, net zo goed dat je niet de opbouw van de goodwill weergeeft.
De accountant hoort een heel uitgebreid controledossier te hebben wat niet openbaar is. Dit gebruik je bij toelichtingen aan bestuur en indien het bestuur dat wenst ook aan de leden en anderen. Het bestuur heeft EY geen toestemming gegeven het te delen me
Jan Willem de Hoop 12
Tiede BoersmaKom ik terug bij mij simpele punt en die ik mis in je reactie. Een jaarrekening alleen voor bestuur, kan en mag dat? (Dus niet controleverklaring, maar jaarrekening)
Het kan wel zo zijn dat bestuur opdracht geeft tot opstellen jaarrekening, wat naturlijk niet wil zeggen dat jaarrekening alleen voor bestuur bestemd is.
En alle bekende stukken in bezit FTM plaatsen zou zinvol kunnen zijn, zodat zoveel moegelijk mensen kunnen meedenken.
Diny Pubben 9
Jan Willem de HoopWelk bestuur, wordt hier het bestuur van de Facultatieve bedoeld?
Mag dat wettelijk, geen toestemming geven om het te delen, dan verzwijgt het bestuur toch bewust informatie voor andere belanghebbenden, ook als er politici en bedoel in deze ook Loek Hermans bij betrokken zijn?
Was de ex bestuurder op de hoogte van deze constructie, begreep hij die essentie? Is hij zo moedwillig buiten spel gezet zodat hij de belanghebbenden niet kon informeren? Zo ja, dan zou ik als bestuurder van de Facultatieve de rest van mijn leven woedend zijn, een testament opmaken in lijn met Eric Smit, niet begraven en niet gecremeerd willen worden, 'mummieficeer' mij maar en niet in dit land.
https://www.ftm.nl/artikelen/de-nederlandse-architect-en-de-chinese-boeddha?share=1
Enig idee Jan Willem en hoop dat Tiede Boersma nog meeleest.
Harbers 8
Tiede Boersma[Verwijderd]
Tiede BoersmaDit artikel is vooral langdradig, weinig feitelijk en tendeert naar tendentieus. Jammer.
Toch hulde voor Eric en Kim, ze werken volgens mij keihard aan de zaak Keizer. En het lijkt alsof de rest van de (mainstream) media de zaak al weer vergeten is en, erger nog, alsof ze de zaak het liefst zo snel mogelijk willen vergeten. Want ingewikkeld, arbeidsintensief en afbreukrisico. Mij komt het over dat de klassieke media vooral kiezen voor het gemak van de 'snelle hap' en zij een goede relatie met de politiek belangrijker vinden dan waarheidsvinding, want de politieke elite lijkt voor de mainstream media nog één van de weinige bronnen voor een 'scoop'. Deze 'oude' media doen immers nauwelijks meer aan onderzoeksjournalistiek en tonen tegenwoordig weinig 'ausdauer'.
Het NOS Journaal is een mooi voorbeeld van de verandering: van op feiten gebaseerde nieuwsgaring naar op emoties gebaseerde kleuring en selectie. Eerst vakkundig door Hans Laroes compleet gesloopt, en gaat nu onder aanvoering van Marcel Gelauff nog verder de kant van Human Interest rubriek (grenzend aan 'Shownieuws') op in plaats van een zakelijke, nuchtere en op feiten en prioriteiten gebaseerde nieuwsvoorziening te leveren.
Daarom is het wezenlijk en prijzenswaardig dat FTM het steeds groter gapende gat dat de klassieke media achterlaten opvult. Mijn grootste vrees is echter dat FTM te klein is om uiteindelijk echt te slagen. Bovenstaand artikel is hiervan een voorbeeld: te weinig harde feiten, te speculatief.
Hoe kunnen we er aan bijdragen dat er meer middelen beschikbaar komen voor FTM om nog dieper te graven en nog meer slagkracht te genereren? Verhoogde bijdrage? Premium abonnement? Ik ben vóór, ik doe mee.
Marius Menkveld 2
Dat zouden meer mensen moeten doen !
Harry de Ruiter 2
Waar ik mij over verbaas is dat De Stichting Aanmoedigingsfonds van de Koninklijke Facultatieve naast de KF bestaat en zelfs een ANBI status heeft. Ook de omvang van het vermogen van de stichting in verhouding tot inkomsten en uitgaven is bijzonder te noemen. Waarom is dat vermogen zo hoog?
Wladimir Beekmans 2
In hoeverre lopen er nog andere "onderzoeken" of rechtszaken? De VVD heeft er alles aan gedaan om hun eigen integeriteitscommissie op de zaak te zetten (en anderen weg te houden) en besloten de zaak de deponeren na het opstappen als voorzitter. Maar is er niet meer nodig? Waarom houden overheidsorganisaties zich zo stil?
Cremations
René Derlant 3
Op de vraag ‘Wie controleert de accountant?’ dient mijns inziens dan ook maar een - wettelijk verankert – antwoord mogelijk te zijn: ‘De Markt’, c.q. het accountantskantoor waar desbetreffende accountant in dienst is.
Uiteraard dient men – ter extra motivering – in deze uit te gaan van het principe ‘omgekeerde bewijslast’.
Pluk ze!
Ik denk dat de EY’s – Marcel de Kimpe – van deze wereld dan een stuk zorgvuldiger te werk zullen gaan bij het goedkeuren van jaarrekeningen etc., en een-tweetjes zoals wij in ‘de zaak Henry ‘Hennie’ Keizer’ voorgeschoteld krijgen tot het verleden zullen behoren.
Dat deze praktijken überhaupt nog steeds amper bestraft mogelijk zijn in ons keigave land heeft mij de wenkbrauwen al meermaals doen fronzen – al verbaasd het mij natuurlijk niet.
Het is die vermaledijde VOC-mentaliteit – waarmee ik overigens niet doel op de Rotterdamse Cricket & Voetbal Vereniging Volharding Olympia Combinatie, al kunnen die er ook wat van.
marcel 7
René DerlantVoor jouw beeld: nu hebben de partners van (nagenoeg alle) kantoren een personal holding B.V. die een aandeel heeft in de N.V. of B.V. van het accountantskantoor. Jaarlijks keert het accountantskantoor alle winsten uit aan de personal holding B.V.'s, zodat daar niets te halen valt....
r b 1
Hopelijk gaat de sneeuwbal op 22 september rollen.
Sela
marcel 7
SelaHoe dan ook, administratief gezien had de Facultatieve alles prima vanuit 1 BV kunnen organiseren. Of gewoon de cijfers deponeren van de onderliggende rechtspersonen. Zoveel werk is dat nu ook weer niet.
In de casus De Facultatieve maakt het bestuur echter gebruik van een 403-verklaring. Als gevolg daarvan is de moederonderneming hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de dochteronderneming. Gevolg: risicospreiding weg. Het enige nut van die BV's is nu dat de onderliggende activiteiten eenvoudig te verkopen zijn. Had De Keizer de vereniging nou niet toegezegd dat hij dat niet zou doen?
Nota bene: in de praktijk zie je soms een tussenvariant waarbij tussenholdings 403-verklaringen afgeven aan hun dochters. Als het dan ergens in de groep misgaat, zou slechts de desbetreffende tussenholding om moeten vallen. Uiteraard moet je dan wel goede afspraken hebben met de bank, belastingdienst en je belangrijkste crediteuren om dit te laten werken in geval van nood......
erik 72 1
PAK ZE
PAK ZE !!!!!!!!!
Pak ze grdvrd. allemaal de henry Keijzers, de Henry Keijzer verdedigers ala Mark Ruttes de EY's
Dit mag in deze maatschappij ANNO 2017 niet meer voorkomen.
Hier moeten wij vanaf, of je nu rechts links of door het midden bent.
Wij als weldenkende mensen moeten van deze rot(zooi)/figuren af.
Wij als weldenkende mensen, moeten (maar kunnen wij) van deze rotzooi en witteboorden criminelen af.
Wij moeten een overduidelijk (politiek) standpunt innemen, maar welke partij moeten wij kiezen????????
Helaas: ze zijn ALLEMAAL tot op het bot verrot.
Dus volgende keer volstaat alleen een proteststem via de meest sukkelige partij van Nederland nl. de PVV. (1 fuhrer gesponsord door Israel)
O ja dat hadden we dit keer ook al gedaan.
O Ja ook dit keer werden wij niet gehoord.
O ja Ook dit keer horen de polici ons dus willens en wetens ook niet.
Wellicht rest ons de revolutie?
Wie heeft er een idee.