
Puur en alleen ondernemen om financieel rendement te behalen is op de lange termijn onhoudbaar. Het nieuwe ondernemen - waarbij mens en planeet centraal staan - krijgt in Nederland steeds meer voet aan de grond. Maar hoe werkt dit precies? Lees meer
De beweging van verantwoordelijke ondernemers groeit snel. Waar liggen de kansen voor deze 'nieuwe ondernemers'? Tegen welke problemen lopen ze aan? En hoe maken we onderscheid tussen de ondernemers die daadwerkelijk maatschappelijke en ecologische waarde creëren, en degenen die doen alsof?
Het jarenlange gesteggel over zzp’ers
Tony’s Chocolonely: nog niet slaafvrij, wel dividend
Waarom juist ambitieuze millennials niet voor het grote geld gaan
‘Voedselbedrijven lopen Brussel en Den Haag helemaal plat’
De synergie tussen gemeenten en nieuwe ondernemers
Verantwoord ondernemen langs de meetlat
Zo produceer je écht diervriendelijke eieren
Ondernemers pakken op eigen houtje de ouderenzorg aan
Hoe sociale ondernemingen onze economie van binnenuit vernieuwen
Specialisterren excelleert als bedrijf dankzij werknemers met autisme
© Jeppe van Pruissen / MaatschapWij
Één manier om voedselverspilling tegen te gaan: begin een restaurant
Samen met MaatschapWij, een onafhankelijke beweging die zich inzet voor maatschappelijke vernieuwing, maakt Follow the Money een serie videoportretten. Deze week: Freke van Nimwegen, die met restaurant Instock voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart zet.
Wereldwijd verspillen we een derde van ons voedsel. Alleen in Nederland gooien we jaarlijks al zo’n 2 miljard kilo weg. Voedselverspilling drukt hiermee zwaar op de aarde: voordat iets op je bord ligt komen er naast grondstoffen immers ook water, land, energie en CO2 aan te pas. Restaurant Instock laat ons zien dat het ook anders kan — en dat eten weggooien negen van de tien keer onnodig is. Elke dag wordt er gekookt met producten die ons bord normaal gesproken niet zouden halen.
Na een jaar op de duurzaamheidsafdeling van Ahold kwam medeoprichter van Instock Freke van Nimwegen in de winkel terecht. Daar zag ze dat er dagelijks smakelijke én voedselveilige producten werden weggegooid. Samen met drie collega’s besloot Van Nimwegen daarom in actie te komen. Ze schreven een ondernemersplan en presenteerden het op de interne innovatiewedstrijd Het beste idee van Young Ahold.
‘De gemiddelde Nederlander gooit thuis per jaar zo’n 47 kilo eten weg’
In januari 2014 sleepten ze de overwinning binnen; in juni gingen de deuren van hun eerste restaurant open. Nu, drie jaar later, heeft Instock vestigingen op drie locaties. Iedere dag serveren de restaurants ontbijt, lunch en avondeten — en allemaal van ‘gered’ voedsel.
47 kilo per jaar
‘Dat we van een lineaire naar een circulaire economie toe moeten is een no-brainer,’aldus Van Nimwegen: ‘De grondstoffen raken op en er komen steeds meer mensen bij.’ Wat veel mensen volgens haar niet beseffen, is dat voeding verantwoordelijk is voor een éénderde van onze ecologische voetafdruk.
In Nederland wordt er namelijk zo’n 1,7 tot 2,6 miljard kilo voedsel per jaar verspild. Met 42% is de consument verantwoordelijk voor het grootste deel van die verspilling. Per jaar gooit de gemiddelde Nederlander thuis zo’n 47 kilo eten weg.
Van Nimwegen vertelt dat Instock de afgelopen drie jaar al meer dan 260.000 kilo eten heeft gered. Omgerekend komt dit neer op een besparing van 30 voetbalvelden aan land (ca. 200.000 m2), het jaarlijkse energieverbruik van 130 huishoudens (ca. 1.525.000 MJ) en het jaarlijkse waterverbruik van zo’n 80 huishoudens (ca. 3.250 M3). Bovendien hoefden er vanwege de vermeden CO2-uitstoot (ca. 240.000 kg) zo’n 4800 bomen minder te groeien.
We geloven heel erg in de circulaire economie, en dus ook in dat stukje 'economie'
Decentrale groei
Instock is een succes, maar toch blijft de sociale onderneming kritisch naar zichzelf. Volgens Van Nimwegen valt er namelijk nog veel te winnen. Daarom stimuleert Instock consumenten bewuster om te gaan met hun eten: ‘Afgelopen januari hebben we een challenge gedaan waarbij we mensen vroegen om 31 dagen niks te verspillen. Als alle Nederlanders dat één maand zouden doen, zouden we meer dan 65 miljoen kilo [voedsel, red.] besparen.’
Daarnaast willen Van Nimwegen en haar collega’s de reguliere horeca stimuleren gebruik te maken van onverkochte producten: ‘Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of we de producten die wij krijgen ook kunnen aanbieden aan cateringbedrijven.’
Circulaire uitdaging
De afgelopen drie jaar heeft Van Nimwegen gemerkt dat het niet altijd even makkelijk is om binnen het huidige systeem aan de circulaire economie te werken. ‘We geloven heel erg in de circulaire economie, en dus ook in dat stukje 'economie'. Instock moet zichzelf rond kunnen draaien.’
Je zou zeggen dat dit voor een restaurant als Instock vanwege de lagere inkoopkosten niet zo moeilijk zou moeten zijn. In de praktijk blijkt dit niet het geval: ‘De tijd die het kost om de producten op te halen, de logistiek achter dat proces in goede banen te leiden en dagelijks een nieuw menu te creëren is veel duurder dan nieuwe producten aan de achterdeur van je restaurant laten bezorgen.’ Grondstoffen zijn immers nog altijd goedkoper dan arbeid. Maar: ‘Ik ben ervan overtuigd dat hier verandering in gaat komen, maar dat heeft tijd nodig.’
Waarom Freke zich 24/7 inzet tegen voedselverspilling? Bekijk haar videoportret:
16 Bijdragen
Lydia Lembeck 12
Wat boodschappen betreft: die doe ik sinds mijn pensionering liefst elke dag, of tenminste 4 x per week. Verse producten kopen en dezelfde dag opeten. Wecken is me te ingewikkeld dus ik koop ook daarom minder. Ik weet hoeveel groenten ik eet en ik maak dat altijd op, Groenten en verse kruiden tussen de middag met een omelet bv en 's avonds met quorn, of spirulina burgers (zeewier). Met vers fruit na. En dat eet ik 's morgens al in mijn 'porridge'. Brood eet ik hooguit in het weekend. Ik heb ontdekt dat mijn koolhydraatverslaving minder opspeelt, als ik havermoutpap eet en verder op de dag weinig tot geen koolhydraten eet. Verder is het allemaal best lekker wat ik klaarmaak. En tussendoor knabbel ik op radijsjes. Geen favoriet, maar erg goed voor lever en gal. Ik gooi veel minder weg nu en merk dat ik best twee dagen met groenten kan doen. Een keer 's avonds en de rest de volgende middag. Ik gooi vrijwel alleen de schillen weg en uiteindjes van boontjes en wortelen.
f. van Dam 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
f. van DamEen heerlijke wat, Frits? Op deze tijd van de dag (07.15 uur en ik moest even wat opzoeken, kon de verleiding niet weerstaan om even te gluren hier) is er weinig heerlijks dat ik verdraag op een nuchtere maag. Maar strakjes een heerlijk kopje kruidenthee, dat wel. :))
Edward 2 4
Lydia LembeckThee drink ik nooit en kruidenthee sowieso niet.
Water is de beste dorstlesser, zonder smaakje en koolzuur. En niet bij het eten.
Kruiden zijn puur natuur en hebben een chemische werking op het lichaam.
Lydia Lembeck 12
Edward 2Wolter van der Vlist 1
Nadine Maarhuis 1 3
Wolter van der VlistMarla Singer 7
Nu is het toch wel wat anders met meer welvaart en grootschalige productie capaciteit die onze nationale vraag ver overstijgt.
Een overheid die in een spagaat komt te zitten als zij aan een kant de agrarische industrie tevreden wil houden maar aan de andere kant ook baat heeft om de mensen meer hun eigen eten te kunnen laten verbouwen.
Markdraaier 7
Marla SingerEn onder invloed van mijn doddeltje ben ik flextarier geworden.
Ik vergrijp mij nog wel zo nu en dan aan een biefstuk,lamscoteletje,sigaren en liters koffie. Zelfs ik maak fouten zij mijn goede vader dan.
Jacob 5
Dat voedsel zo'n groot deel van onze footprint uitmaakt is een eye-opener.
En het onderwerp leeft:
http://www.volkskrant.nl/opinie/teun-van-de-keuken-haal-houdbaarheidsdata-van-groente-fruit-pasta-en-rijst~a4496262/
Lydia Lembeck 12
JacobNadine Maarhuis 1 3
JacobRobert Voorhoeve 4
Misschien kan Mw van Nimwegen wat minder engelse woorden gebruiken : impact = invloed etc.
Het voordeel is dat ook mensen met minder engels in hun vooropleiding of beroeps-omgeving dit belangwekkende onderwerp beter kan volgen. Of we de 2 1/2 miljoen laaggeletterden bereiken, is zeer de vraag. Maar ze eten wel en hebben grote vuilnis-zakken.
Markdraaier 7
Bedankt Nadine.
Ik ga ze alle lezen /bekijken
Nadine Maarhuis 1 3
MarkdraaierMarkdraaier 7
Nadine Maarhuis 1Heb pas weer het boek "50 jaar anders ondernemen"van Loek Dijkmans gelezen.Oprichter van Utopa een stichting die zich als doel stelt;Het actualiseren en stimuleren van creatieve talenten van mensen,daar waar de aanleg van enkelingen,om welke reden dan ook,geen kans krijgt.Onze samenlevin legt zwaar de nadruk op bepaalde waarden,maar plaatst daardoor ander in de schaduw.De srichting stelt zich tot doel een bijdrage te leveren aan het compenseren van deze onevenwichtigheid.
De stichting exploiteert a.o. Ook De beeldengalerij Het Depot in Wageningen.
Het benodigde geld komt uit "de overwinst" van het bedrijf Topa-Groep.