
Over de schimmige deal die voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer (1960-2019) miljonair maakte. Lees meer
Voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen over van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, waaraan hij zelf als ‘gecommitteerd adviseur’ verbonden was. Ook andere VVD-prominenten, onder wie Loek Hermans, speelden een bedenkelijke rol bij deze transactie, waarmee de vereniging en haar leden voor tientallen miljoenen euro werden benadeeld.
Het spitwerk van FTM leidde tot Keizers vertrek als partijvoorzitter. In mei 2018 deed de FIOD onder leiding van het OM invallen bij de Facultatieve en vier betrokkenen. Bij Keizer persoonlijk werd voor 20 miljoen beslag gelegd.
Keizer overleed op 5 oktober 2019. Hij werd 58 jaar. Met ingang van 7 oktober draagt dit dossier daarom niet langer zijn naam meer, maar heet het ‘De Facultatieve’.
Rechtszaak om verkoop Facultatieve aan Henry Keizer komt op stoom
Stichting zet juridische stappen tegen de kopers van crematieconcern ‘de Facultatieve’
Podcast | Hoe Henry Keizer c.s. ‘de Facultatieve’ ontmantelden en 11 miljoen verdonkeremaanden
Henry Keizer en het bestuur van de Facultatieve Vereniging lieten 11 miljoen euro verdwijnen
De ontmanteling van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie
De zaak Henry Keizer: een schadelijke overnamedeal is niet strafbaar
Henry Keizer is niet meer
Accountant EY weg bij crematoriumconcern Henry Keizer na vragen over integriteit
Justitie verdenkt Keizer van oplichting; VVD bagatelliseert integriteitskwestie ex-voorzitter
Niet schooien, maar graven
Partijvoorzitter VVD Henry Keizer in gesprek met ondernemers over de toekomst van het ondernemerschap in Studio Aalsmeer. © ANP / Remko de Waal
Hoe Henry Keizer ook de laatste ‘centjes’ van een Koninklijke vereniging wegsluisde
VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd met een enkele sluwe transactie multimiljonair. Met die transactie benadeelde hij de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie voor tientallen miljoenen. De 17 miljoen euro die overbleef werd, onder toeziend oog van VVD’er Loek Hermans cadeau gedaan aan een nieuwe stichting die geld geeft aan goede doelen. De vereniging heeft nog een schamele 386 duizend euro.
Op woensdag 12 november 2014 stappen er er drie mannen een statig notariskantoor in hartje Den Haag binnen. De eerste twee zijn voorzitter Wiel Hillebrandt en penningmeester Frans Jacobs van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, een vereniging die in 1874 is opgericht met als oorspronkelijke doel het legaliseren van lijkverbranding.
De derde man is Henry Keizer: partijvoorzitter van de VVD, bestuursadviseur van de vereniging, en directeur-grootaandeelhouder van de Facultatieve Groep: een miljoenenbedrijf dat voortkwam uit de Koninklijke Vereniging. Dat bedrijf hebben Keizer en drie zakenpartners in 2012 via een buitensporig lucratieve deal in handen gekregen. Met de verkoop loopt de Vereniging tientallen miljoenen mis.
Aanmoedigingsfonds
De drie heren zijn naar het notariskantoor gekomen om een stichting op te richten: de Stichting Aanmoedingsfonds van de Koninklijke Facultatieve. Via dit fonds kunnen de mannen straks geld schenken aan goede doelen. Dat is althans het idee volgens de oprichtingsakte, welke in het bezit is van Follow the Money.
De oprichting van de stichting is het slotstuk van een operatie die het aangezicht van de meer dan 140 jaar oude Koninklijke Vereniging definitief verandert en uiteindelijk tot gevolg heeft dat de vereniging in een tijdsbestek van enkele jaren vrijwel al haar leden en bezittingen kwijt raakt. De man die daar de hand in heeft — en persoonlijk enorm van profiteert — is Henry Keizer.
Een royale sigaar uit eigen doos
Samen met zijn zakenpartners wist Keizer in 2012 alle aandelen van de B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ over te nemen. In die Beheermaatschappij zaten tientallen vennootschappen en stichtingen, gezamenlijk goed voor een omzet van zo’n 106 miljoen euro. De waarde van het bedrijf werd door de accountant van EY geschat op minstens 31,5 miljoen euro; Keizer en zijn partners betaalden uiteindelijk 12,5 miljoen.
Van dat bedrag was 12 miljoen echter eigenlijk al in het bezit van de vereniging: het was gereserveerd als dividend voor de leden. Een royale sigaar uit eigen doos dus. Van de overgebleven 500 duizend euro verstrekten Keizer en zijn partners er 470 duizend in de vorm van een lening. Zelf investeerden ze uiteindelijk slechts dertigduizend euro.
Het hele artikel waarin FTM de economische feiten achter deze deal uit de doeken doet, lees je hier.
‘De leden waren tot de conclusie gekomen dat er een goededoelenfonds moest komen. En ja, dan wilden ze er ook wel voor zorgen dat daar centjes in zaten,’ zo zei Keizer bij een van de vier gelegenheden dat we hem spraken.
Die ‘centjes’ komen vooral van de verkoop van de Beheermaatschappij, welke door de accountant van de vereniging — Marcel de Kimpe van EY — op nul euro wordt gewaardeerd. De uiteindelijke verkoop ‘levert’ de stichting 12,5 miljoen euro op (waarvan 12 miljoen eigenlijk een dividend was; zie kader); dat geld wordt deels belegd en zodoende zit er in 2015 zo’n 17,5 miljoen euro in de pot.
Met dat geld, zo luidt de gedachte, kunnen de 1678 op dat moment nog overgebleven leden van de vereniging een aantal mooie dingen doen. Cremeren is namelijk sinds 1991 wettelijk gelijkgesteld aan begraven; het originele doel van de Koninklijke Vereniging is dus al enkele decennia behaald. Daarom zijn er nu andere doelen geformuleerd: de vereniging gaat initiatieven steunen die de dezelfde principes onderschrijven als die waaruit de liberale crematievereniging 143 jaar eerder zelf is ontstaan.
Dat wil zeggen: de initiatieven moeten staan voor een gelijkwaardige behandeling van ieder individu, voor de vrijheid van keuze en voor het beschikbaar stellen van informatie om tot weloverwogen beslissingen te komen. Tot slot moeten zij er een liberale opstelling naar de samenleving op nahouden.
Rolverdeling
Wiel Hillebrandt, de voorzitter van de vereniging, neemt bij de nieuw opgerichte goededoelenstichting dezelfde rol van praeses op zich. Keizer wordt secretaris; Jacobs penningmeester. Ook Bernard de Ruiter, bestuurslid van de vereniging, neemt plaats in het bestuur van de stichting.
De Ruiter zat eerder jarenlang in de ledenraad van de Koninklijke Vereniging; sinds 2011 treffen we in die raad ook VVD-coryfee Loek Hermans. Vóór Hermans’ aantreden als raadslid had de vroegere senator allerlei andere functies binnen de organisatie, die soms een beetje door elkaar heen liepen. Zo was hij van 2009 tot 2011 bestuurslid van de vereniging en van 2006 tot 2012 ‘onafhankelijk’ commissaris van het bedrijf De Facultatieve.
In 2015 wordt er plots 17 miljoen euro op de rekening van de stichting gestort
De eerste maanden van de kersverse stichting verlopen rustig: in 2014 gebeurt er naast de oprichting nagenoeg niets. Medio 2015 wordt er echter plots 17 miljoen euro gestort. Het is, zo valt te lezen in haar jaarverslag van 2015, een schenking van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie. Bij die vereniging — opgericht in 1874 en lange tijd in het bezit geweest van miljoenen euro’s en, niet te vergeten, een bedrijf ter waarde van nog eens tientallen miljoenen — staat na de storting nog maar 386 duizend euro op de bank.
Het resultaat: het bestuur van de stichting, bestaande uit praktisch dezelfde lieden als dat van de vereniging, kan nu zélf bepalen aan welke goede doelen het geld geeft — zonder dat het toestemming aan de leden van de vereniging hoeft te vragen.
Nog geen lid? Probeer ons één maand gratis uit
Vind je dit een goed artikel en wil je meer van dit soort stukken lezen? Word nu één maand gratis lid van FTM en draag bij aan onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Je registratie stopt automatisch: je zit nergens aan vast.
Hamvraag
De hamvraag is: wat schieten die leden er nu zelf mee op dat ze niet meer kunnen bepalen waar het geld heen gaat? Jan van Maarschalkerweerd (89) antwoordt vriendelijk op de vraag van FTM, maar weet niet alles meer: ‘Ja, daar was ik het mee eens, ja. Henry gaat er goede dingen mee doen.’ Hij zat in de ledenraad op het moment dat de 17 miljoen euro werd geschonken aan de stichting, maar moest vorig jaar wegens gezondheidsredenen terugtreden.
Arnold Daane (90) zat in het verenigingsbestuur toen de miljoenen werden weggegeven aan de stichting. ‘Ik ben een dagje ouder en weet niet precies hoe alles in elkaar steekt’, zegt hij. ‘Maar we hebben met de medebestuursleden en de ABN AMRO-bank het geld overgemaakt. Keizer heeft echt goede bedoelingen, hij is een keurige bestuurder.’ Naar welke doelen de stichting volgens Daane geld overmaakt? ‘Maatschappelijke, belangrijke dingen.’
‘Keizer heeft echt goede bedoelingen, hij is een keurige bestuurder’
In april 2015, slechts vijf maanden na de oprichting, gaan de mannen echter weer naar de notaris, dit keer voor een statutenwijziging. Dat document is, in tegenstelling tot de oprichtingsakte, wél gewoon op de website te vinden. De wijzigingen behelzen onder meer een verbreding van de eisen bij schenkingen. Vanaf dat moment kunnen bijvoorbeeld ook ‘maatschappelijk relevante organisaties’ geld krijgen. Eigenlijk kan elk goed doel nu dus in aanmerking komen voor geld uit het fonds.
In het eerste jaarverslag van de stichting staat dat de 17 miljoen euro halverwege het jaar 2015 is overgemaakt. Op de website van het aanmoedigingsfonds worden een aantal doelen genoemd: een nieuw hospice in Leek ontvangt 15 duizend euro; 1000 euro gaat naar het symposium ‘Ooit ga je dood’. De stichting Zeldzame Ziekten Fonds ontvangt 125 duizend euro; de Stichting Hulphond Nederland toucheert maar liefst 210 duizend euro.
De laatstgenoemde stichtingen ontvangen veruit de hoogste bedragen. Zij onderhouden dan ook warme banden met een belangrijk adviseur van het fonds, die tevens bestuursvoorzitter van de Facultatieve Groep en voorzitter van de Koninklijke Vereniging is: Henry Keizer. Hij zit bij beide goede doelen in de raad van advies. Onder de adviseurs van het bestuur van de stichting Zeldzame Ziekten Fonds treffen we nog een andere goede bekende: Loek Hermans. In de jaarverslagen van beide stichtingen staat dat de adviseurs vooral ‘hun netwerk’ inzetten.
'Heel moeilijk’
Arnold Daane zit niet meer in het bestuur, maar is nu lid van de ledenraad van de Koninklijke Vereniging. De leden van die raad kwamen onlangs nog bijeen. ‘Dan praten we over naar welke doelen ons geld moet enzo.’ Als Follow the Money hem uitlegt dat de vereniging geen geld meer heeft, reageert hij: ‘Jawel, dat zit in het fonds!’ Daane lijkt niet te begrijpen dat het bestuur van de stichting nu op eigen houtje bepaalt wat er met de 17 miljoen euro gebeurt.
Alle wegen leiden naar Keizer
Waarom kon het geld niet gewoon in de vereniging blijven, wie had daarop aangedrongen? ‘Dat was Hillebrandt,’ zegt Daane. ‘Dat was iets juridisch, iets heel moeilijks. Ik weet het niet meer precies.’ Dat Hermans in de ledenraad zit, heeft hij wel scherp voor ogen. ‘Maar die is er niet altijd bij, hij heeft het politiek ook hartstikke druk natuurlijk.’
Hermans wenst na enkele contacten niet meer te reageren en verwijst naar de Facultatieve Groep: het bedrijf van Keizer voert kennelijk ook het woord voor de vereniging waar het van overgekocht is. Voorzitter Hillebrandt wil niet op vragen reageren; ook penningmeester Jacobs houdt de lippen stijf op elkaar.
Alle wegen leiden dus naar Keizer, die overigens afgelopen november (2016) stuivertje wisselde met Hillebrandt. Laatstgenoemde werd bestuursadviseur; Keizer is nu zélf voorzitter van de Koninklijke tevens leeggehaalde Vereniging.
‘In de huidige tijd worden veel minder mensen lid van verenigingen’, aldus Keizer zelf over het verplaatsen van het geld naar de stichting. ‘Dat zie je ook bij de VVD. We willen met de stichting voorkomen dat straks, als er geen leden meer zijn, de vereniging wordt ontbonden en het geld in de verkeerde zakken verdwijnt. Die centjes zijn voor de goede doelen — en via die stichting hebben we dat nu veilig gesteld.’
34 Bijdragen
[Verwijderd]
Uiteindelijk is de Vereniging benadeeld, maar wie van de leden vindt het een rechtszaak waard? Dat zijn er denk ik niet veel. Hoe sterk sta je juridisch eigenlijk in zo'n zaak?
Binnen de VVD zullen ze vinden dat Keizer vooral handig met de omstandigheden is omgegaan. Hij heeft optimaal gebruik gemaakt van zijn sterke positie tov. een slapende vereniging.
leonardoz 7
[Verwijderd]John Law 10
[Verwijderd]Het was voor Henry cs een mooi gokje op de sterftekans bij bookmaker "Your Last Bet" met een 1 : 100 betting odd... Want het wordt òfwel niet naverteld door de leden (de oven in), òf de drommels lijden straks toch aan geheugenverlies. Althans - zo hoopt de parasiet.
"Een slag slaan", dat is het, voor diegenen die geen moreel besef hebben. Want tsjongejonge... wat een vulgaire vormen neemt dit aan. Het komt mij toch voor dat er hier niet sprake is van 'slechts' één beerput, maar van vele beerputten. Til een deksel op, en het meurt.
Henry, Loekje, bestuurders: ge trekt maar beter uw laarzen aan! Uw voetjes worden vies. En misschien wel méér dan dat.
Niets lijkt nu meer onmogelijk. Zou het bijvoorbeeld ook nog kunnen zijn, dat Henry-mans of Loekje nog EIGEN kleine, onder-de-radar-opererende-andere-leuke speel-stichtinkjes "voor het goed van de (ik-)mensheid" bestieren? Om daar, bijvoorbeeld, wat "dringend noodzakelijke representatiekosten" naartoe te sluizen? Het is praktisch niet controleerbaar, maar zelfs dit idee dringt zich nu bij me op.
Kim - ga door !
Hulde voor de FTM berichtgeving !
Jean Klare
[Verwijderd]* figuurlijk uiteraard.
Michiel WERKMAN 8
adriaan van Otterloo 5
line 5
Gerben Gerrits 7
[Verwijderd]
Gerben GerritsMichiel WERKMAN 8
Jan Willem de Hoop 12
* Waarom minder Dikke IK cultuur zo goed is en voor wie dit wel en niet geldt.
* Wat men bedoelt met mensen zoveel mogelijk kansen geven in het leven / dat het draait om kansen pakken in het leven.
* Dat minder regels en meer intern toezicht goed is om problemen te voorkomen
* Wat de VVD bedeolt ,et elkaar aanspreken bij wangedrag.
Bert Bakker 4
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Bert BakkerLydia Lembeck 12
Jan Willem de Hoop* Wat men bedoelt met mensen zoveel mogelijk kansen geven in het leven / dat het draait om kansen pakken in het leven.
* Dat minder regels en meer intern toezicht goed is om problemen te voorkomen
* Wat de VVD bedeolt ,et elkaar aanspreken bij wangedrag.'
- De Dikke IK staat voor de VVD-er. Dat streeft elke VVD-er gewoon na. Het is echter niet bedoeld voor de echte hardwerkende burger. Zodra die dat gaan doen volgt een tik op de vingers door Rutte persoonlijk.
- Kansen pakken geldt uitsluitend voor rijk en rijk wordende VVD-ers. Gaat persé niet op voor mensen met een inkomen onder 2x modaal. Je moet immers mensen hebben op wie je kunt vitten met Eigen Schuld, Dikke Bult? Dat is goed voor het moreel van de VVD-er.
- Minder regels geldt voor de VVD. Want er zijn veel regels bijgekomen voor de gewone burgers. Evenals toezicht overdreven wordt door de controle op controle op controle op contr... enz.
- VVD spreekt iedereen aan bij wangedrag. Behalve VVD=ers.
Jan Willem de Hoop 12
Lydia Lembeck"- De Dikke IK staat voor de VVD-er. Dat streeft elke VVD-er gewoon na. Het is echter niet bedoeld voor de echte hardwerkende burger. Zodra die dat gaan doen volgt een tik op de vingers door Rutte persoonlijk."
Mark Rutte veroordeelde toch echt de Dikke Ik cultuur / mentaliteit, ook die van gewone burgers. Die bijvoorbeeld te snel Werkloosheidsuitkering aanvragen.
Ik schreef er ooit een column over op FTM
Beste Mark, wordt de 'Minder Dikke Ik-Mentaliteit' ook wederkerig?
https://www.ftm.nl/artikelen/beste-mark-wordt-de-minder-dikke-ik-mentaliteit-ook-wederkerig?share=1
Jij bent een scherp lezer. Vraagje: Volgens mij ontkent Henry Keizer helemaal niets van de FTM onthullingen en bevindingen. Hij strooit wat rond met algemene waarheden die niet ingaan op artikel. De algemene waarheden dienen daarbij om de indruk te wekken dat bevinden FTM niet deugen. De algemene waarheden die gemakzichtige journalisten van de MSM moeten afschrikken de affaire naar waarde op te pikken en zelfs verder te onderzoeken. Vrij gebruikelijke tactiek.
Ontkent Henry wel echt? Wat vind jij?
Henry Keizer ziet het waarscijnlijk oprecht niet als zelfverrijking, maar als persoonlijke verdienste door hard en slim te werken. Want voor VVDérs is alles in het leven, pecht en voorspoed, je persoonlijke verdienst, verkregen door talent en hard werken.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopEd Raket 6
Henry Keizer en Loek Hermans.
Hun partij-lidmaatschap is een smet voor de VVD.
Jitze Jongsma 11
Het is bizar te zien dat men zelfs de koopprijs, met nog wat erop en eraan, onder eigen controle wil brengen. En dat het begrip goede doelen flink wordt opgerekt. Je durft er bijna niet aan te denken wat men nog meer in de planning had.
Jan Willem de Hoop 12
Jitze JongsmaHet is nog erger en beroerder Jitze: Je durft bijna niet hardop te denken op welke terreinen deze persoon / deze personen, met een dergelijke beroerde mentaliteit, de afgelopen jaren ook nog allemaal meer invloed hebben gehad.
"Uit dit artikel wordt duidelijk dat er een masterplan bestond met meerdere fases. "
Scherpe analyse / observatie.
Stravidarus 6
Jan Willem de Hoop 12
StravidarusDat noem ik nog eens positief denken in oplossingen Bert.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopJohn Law 10
Aldaar zijn misschien nog een aantal andere "lijntjes" te vinden. Een aantal al genoemd in de artikelen, andere nog niet.
-----
Henry Keizer vervult in Nederland en daarbuiten verschillende functies die verband houden met zijn taak als bestuursvoorzitter van ‘de Facultatieve Groep’. Zo is hij o.a. vice-voorzitter van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC), voorzitter van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB), voorzitter van de Werkgeversvereniging van Nederlandse Crematoria (WVNC), Secretary-General van de NGO International Cremation Federation (ICF) en Honorary Vice President van The Institute of Cemetery & Cremation Management (ICCM) in het Verenigd Koninkrijk.
Daarnaast is Keizer lid van de Raad van Toezicht van Deal Foundation (Student Organization for Social Entrepreneurship) en is hij lid van de Raad van Advies van onder meer de Stichting Hulphond Nederland, het Zeldzame Ziekten Fonds en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hij is als mentor actief voor ‘TopFem, Netwerk voor Ambitieuze Studentes’.
----
Een paar warme internationale stoeltjes, en dan: aangevuld met de Faculteit Diergeneeskunde (u zegt?) en jonge ambitieuze studentes (u zegt??)
Goed, nu wordt het echt tijd voor een sterke borrel! :-)
Lydia Lembeck 12
John LawJohn Law 10
Lydia LembeckMomenteel : reguliere media pikken eindelijk wat op - momenteel bijv. in de Nieuwsuur uitzending.
Tsja, Henry... (en je vriendjes bij dit handeltje) : de laarzen moeten aan, stront scheppen maar!
wout 6 1
Daan 33
Ik ben bang dat bij een groot onderzoek van FTM naar het Old Boy's netwerk van de VVD die zich vooral concentreren in de omgevingen waar grote sommen vaak publiek geld rond gaan veel meer schandalen naar boven komen.
Denk hierbij aan de gigantische hoeveelheid geld die in de zorg rond gaat, de flink opgedreven huurprijzen, de goedgevulde pensioenpotten en zelfs in de opvang van asielzoekers hebben velen zich verrijkt met publiek geld.
De zaak rond Henry Keizer en consorten moet dan ook worden onderzocht door onpartijdige en onafhankelijke onderzoekers en mag niet zonder gevolgen blijven voor de betrokkenen.
JM Van Hoorn 4
Wim Verver 5
Wim Verver 5
gast 4
AVHK 4
Vrijmetselaars, waarvan ook Balkenende er een is, aanbidden Lucifer. Een van de afbeeldingen is een ramshoofd, en laat die via een NOS (Novus Ordo Seclorum, Nieuwe Wereld Orde) uitzending in 2010 getoond worden. 33 is de hoogste graad vrijmetselarij, zo heeft de VVD "toevallig" (stemfraude ?) 33 zetels, heeft Henry Keizer op zijn 33e de tent verkocht om in Nieuw Amsterdam te gaan wonen, enzovoort. De vrijmetselarij is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de as van ons gezamelijke maatschappelijke kwaad, waardoor "de leugen regeert".
Baphomet in 't Torentje, "Donner zet de boeken recht":
https://www.youtube.com/watch?v=jLqGkG_o-vM
Diamond "33" handgebaar Keizer op foto:
http://www.nu.nl/politiek/4654995/vvd-voorzitter-keizer-vraagt-partij-onderzoek-eigen-integriteit-.html
Het initiatie ritueel (vanaf 2:23 min):
https://www.youtube.com/watch?v=wn5EQAtAFC4
Frans Heuvelmans
H. 3 1