
Israël heeft een van de meest bloeiende ICT en technologie industrieën ter wereld, die voort komt uit het Israëlische leger. Jonge startup ondernemers dromen van een succesvolle verkoop aan Google of Apple.
Terwijl het Israëlische leger een grondoffensief is begonnen in de Gazastrook, draait de economie - ook in oorlogstijd - gewoon door. Het is een rare gedachte voor Nederlanders die al bijna 70 jaar geen oorlog meer kennen. Maar in Israël is de strijd al tientallen jaren aan de gang. Heftige periodes worden afgewisseld, door - relatief - rustige periode en Israëliers (en Palestijnen) weten niet beter. Het leven moet toch geleefd worden en dus draait ook de economie gewoon door. Oorlog of niet.
Wie denkt aan broedplaatsen van creatief computertalent denkt dan misschien niet gelijk aan een land dat constant in oorlog is. Waar de raketten de burgers regelmatig om de oren vliegen. Waar jongeren verplicht drie jaar lang van hun leven geven aan het leger, om vervolgens daarna helemaal los te gaan op backpackreizen in India of Peru. Het zijn de bekende cliché's over het beloofde land. Israël heeft echter ook een van de meest bloeiende ICT en technologie industrieën ter wereld. Het kleine landje - qua oppervlakte zo'n driekwart van Nederland- herbergt ook kantoren van Microsoft tot Google en Apple. Hoofdstad Tel Aviv wordt met recht een heuse ‘startup city’ genoemd: het is de stad met meeste startups per vierkante kilometer ter wereld. Opvallend genoeg vindt deze hightech-industrie zijn wortels deels in de dienstplicht van het leger.
De twee Amerikaanse schrijvers Dan Senor en Saul Singer bewierookten Israël bloeiende startupcultuur in hun boek ´Start-up Nation'. Zij noemen Israel een 'economisch wonder', een land dat pas zestig jaar bestaat en in een zeer vijandige regio het toch voor elkaar krijgt, jaarlijks met drie a vijf procent te groeien. Daarvan neemt de ICT-sector 7% voor haar rekening. Dagelijks worden er in Israël nieuwe tech bedrijfjes geboren. Die ontwikkeling wordt verder versterkt door belastingvoordelen voor start ups, hoge nationale research & development investeringen van 4,7 procent van het BBP en zeer ruime beschikbaarheid van risicokapitaal.
Tel Aviv telt de meeste startups per vierkante kilometer in de wereld
Van leger naar startup
De Shalom Tower in Tel Aviv is een verzamelplaats van beginnende startups. De omgebouwde bibliotheek is met hulp van de lokale overheid omgebouwd tot social hub voor jonge ondernemende visionairs op het gebied van internet en technologie. 'De huur is laag en tussen de veelheid aan creatieve geesten die zich hier verzamelen, kan er gemakkelijk kruisbestuiving plaatsvinden', legt gemeentewoordvoerder Mira Marcus uit. Tussen de oplichtende macbook´s zit ook de Nederlands-Israëlische ondernemer Ishai Milhado. Samen met zijn partner Omri Orr Licht ontwikkelt hij Reliance, een online tool die een brug moet slaan tussen huurders en verhuurders. Met het product kunnen verhuurders bijvoorbeeld makkelijk een overzicht krijgen van alle huurders, hun gegevens enof ze al betaald hebben. Huurders kunnen onder andere digitaal huur betalen en verzekerings- of of belastingzaken regelen. De Shalom Tower in Tel Aviv
'Het leger is een soort versnelde immigratiecursus. Daar is iedereen gelijk, waar je ook vandaan komt´Ook Shuky Chen en zijn compagnon kennen elkaar uit het leger en wel van de beroemde ‘8-200’ unit. Die elite unit, vergelijkbaar met de Amerikaanse NSA, telt meer dan 5000 programmeurs en technische genieën,. Binnen het Israëlische defensieleger (IDF) is unit 8-200, met duizenden medewerkers, de grootste hightech eenheid. Hier leer je bijvoorbeeld software programmeren, legt Shuky Chen uit. Met de kennis die hij daar heeft opgedaan, heeft hij in 2,5 maand Share Talk kunnen ontwikkelen. Share Talk verbindt twee telefoons terwijl ze met elkaar bellen. ‘Dan kan je dus al pratend over de telefoon samen boter-kaas-en-eieren spelen' vertelt de jonge ondernemer. Wat hij verder nog allemaal heeft geleerd in de 8-200 unit mag hij ‘helaas niet met ons delen.’
4 Bijdragen
Likoed Nederland
Molenaer
Likoed NederlandBoer breekt klomp
Saillant detail : Heel fijn dat niet philips usfa maar de israelies meeluisteren met de nationale politie. Nu allleen nog de klompentaal leren.
Jos van Veen