Hoe komen claimclubs woekerpolissen aan hun geld?

Claimclubs hopen miljoenen euro’s te verdienen door de woekerpolissen aan te pakken. Maar voordat het zover is, moeten de claimclubs eerst honderdduizenden, zo niet miljoenen euro’s investeren in rechtszaken. Hoe komen zij aan dat geld?

Geld bij elkaar sprokkelen is een heikel punt voor de huidige generatie woekerpolisclaimclubs, blijkt uit onderzoek dat Follow The Money deed voor AM: Magazine. De eerste generatie claimclubs vroeg de deelnemers om een vast bedrag te betalen. Het leverde Stichting Koersplandewegkwijt, die twee jaar geleden een rechtszaak tegen Aegon won, een oorlogskas van 1,6 miljoen euro op. Na de jarenlang slepende juridische strijd is daar nog 2, 2,5 ton van over, zegt voorman Godfried Sippel, die benadrukt dat het geld naar een goed doel gaat.

Een paar jaar geleden dook echter een nieuwe generatie claimclubs op: zij werken vaak op basis van no cure no pay. Zij vragen, in tegenstelling tot de eerste generatie claimclubs, vaak geen bijdrage vooraf (of een niet-kostendekkend bedrag), en willen in ruil daarvoor een percentage van de opbrengst (10 tot 17,5 procent). Het betekent dat de potentiële opbrengst voor de claimclubs vele malen hoger ligt dan de 1,6 miljoen euro die Koersplandeweg binnenhaalde. Maar voor de potentieel hogere opbrengst wordt ook een hoge prijs betaald: een gebrek aan geld in het heden.

'Liquiditieit is de Achilleshiel van de claimclubs'

'Liquiditieit is de Achilleshiel van de claimclubs,' erkent Ab Flipse, voorman van de Vereniging Woekerpolis. Zijn vereniging wordt gefinancierd door het bedrijf ConsumentenClaim, dat in ruil daarvoor vrijwel de gehele opbrengst krijgt bij een eventueel succes. Volgens Ab Flipse heeft ConsumentenClaim tot nu toe zo’n 1, 1,5 miljoen euro geïnvesteerd en loopt de potentiële opbrengst door het grote ledenaantal (90.000) in de tientallen miljoenen euro’s.

Bij Wakkerpolis is voorman Bert Jan Tiesinga een van de mensen die veel geld steekt in het aanpakken van de verzekeraars. 'Ik heb er zelf ruim een half miljoen euro in gestoken en hoop er vijf miljoen uit te halen,' zegt Tiesinga. 'Maar ik loop ook een risico heel veel geld te verliezen als het onverhoopt toch niet zou lukken,' stelt Tiesinga. 'Ons belang is gekoppeld aan dat van de klant. Wij krijgen alleen geld als de klant vijf keer zoveel krijgt. Ik vind dat een mooi systeem. Het is eigenlijk het omgekeerde van een woekerpolis.'

Meer informatie over de bedragen die gemoeid zijn met de woekerpolisclaims, de interesse van buitenlandse investeerders, en de verwachtingen over hoe lang het woekerpolisdosier nog gaat voortslepen, staat in AM: Magazine en op Amweb.nl.