
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
Hoe lang gaat de belastingbetaler nog betalen voor de eurozone?
Onlangs onderzocht het Centraal Plan Bureau wat het monetaire beleid van ECB-president Mario Draghi heeft gedaan met de economie van de eurolanden. Conclusie: om de muntunie bijeen te houden, zullen landen als Duitsland en Nederland daarom moeten blijven bijspringen. Hoe lang nog? En wat gebeurt er als de ECB haar opkoopprogramma stopt?
Op 8 juni 2017 publiceerde het Centraal Plan Bureau (CPB) het rapport Onderweg naar normaal monetair beleid. Het CPB onderzocht de effecten van het onorthodoxe monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) van de laatste jaren op de economieën van de eurozonelanden. En concludeerde dat het grootschalig opkoopbeleid van staats- en bedrijfsobligaties wel tot iets hogere economische groei had geleid, maar nauwelijks invloed had gehad op de inflatie. Daarnaast bleek dat ‘meer risicodeling tussen de eurolanden nodig zal zijn om de muntunie te redden’.
De CPB-publicatie staat niet op zichzelf; de timing ervan is geen toeval. Er speelt momenteel wel het een en ander op het Europese monetaire en politieke toneel. Allereerst is daar het opkoopbeleid door de Europese Centrale Bank (ECB) van staats- en bedrijfsobligaties. Al vanaf maart 2015 koopt de ECB voor zestig tot tachtig miljard euro aan obligaties op - per maand. En daar wil de ECB minstens tot en met het einde van dit kalenderjaar mee doorgaan. En langer, als dat nodig is.
De bedoeling van dit opkoopprogramma is de inflatie op het door de bank gewenste niveau te krijgen. De ECB heeft dat niveau gesteld op iets onder maar dichtbij 2 procent per jaar, voor de eurozone als geheel. Die vaststelling geschiedde willekeurig. De inflatie blijft echter achter op die doelstelling, zoals ook het CPB constateert in zijn rapport. Ook heeft het opkoopprogramma nauwelijks geleid tot economische groei, terwijl het langdurig lagerentebeleid van de centrale bank de spaarders en pensioenbeleggers wel hard raakt. De kritiek op het ECB-beleid zwelt dan ook aan, zowel vanuit de economie als uit de politiek.
Er bleek 'meer risicodeling tussen de eurolanden nodig te zijn om de muntunie te redden'
Verder speelt de toekomst van de Europese Unie, en vooral de toekomst van de euro en de gezamenlijke muntunie, een belangrijke rol. Het vorige week verschenen Reflection Paper van de Europese Commissie (EC) borduurt voort op een reeks, die vorig jaar begon met het Plan der Vijf Presidenten, begin dit jaar gevolgd door het Witboek van de EC over de Toekomst van Europa.
In dat Reflection Paper werd gepleit voor een verdere ‘vervolmaking’ van de muntunie: een eigen eurozone-begroting, een eigen minister van Financiën, eigen belastingen en, uiteraard, ‘gedeelde’ financiële risico’s. Om kort te gaan: er staat voor de politieke en bestuurlijke top van de EU het nodige op het spel: overleeft de EU en met name de eurozone in deze woelige tijden? Immers, veel eurolanden in de zuidelijke periferie kampen – ook na zeven jaar crisismanagement – nog steeds met (zeer) hoge staatsschulden en ook hun bankensector is nog altijd zwak. De EC wil daar verbetering in brengen en is daarom met dat ‘discussiestuk’ gekomen. 'Discussiestuk' zet ik tussen aanhalingstekens, want het hele stuk suggereert dat er geen alternatief is. Ik schreef daar eerder een analyse over.
Komend najaar zullen de regeringsleiders van de EU de aanbevelingen van de EC uit het Reflection Paper bespreken. Vervolgens moeten de nationale parlementen tot besluitvorming komen inzake de toekomstige inrichting van de EU, de eurozone en over de positie die de nationale parlementen nog zullen innemen. In die zin zijn de documenten buitengewoon relevant. Dat deze aanbevelingen verstrekkende gevolgen voor de positie van ons land hebben is duidelijk en dat het van het grootste belang is dat onze volksvertegenwoordiging én regering kennis nemen van de inhoud ook. Ze moeten inzicht verwerven in de mogelijke consequenties. Onderdeel van het debat is onder andere de positie en het monetaire beleid van de ECB voor de eurozone.
Solidariteit
De voor Nederland belangrijkste conclusie uit de publicatie van het CPB over dat monetaire beleid is dit: willen we de euro en de gezamenlijke muntunie redden, dan zal er sprake moeten zijn van een hoge mate aan solidariteit met zwakke eurolanden en hun krakkemikkige bankensector.
Om de euro te redden, is een hoge mate aan solidariteit nodig met zwakke eurolanden en hun krakkemikkige bankensector
Staatsschulden zullen moeten worden ‘gedeeld’ om te voorkomen dat de renteverschillen tussen staatsobligaties van de noordelijke en die van de zuidelijke landen te hoog oplopen. Ook de risico’s van slechte bankleningen moeten via de Europese bankenunie gezamenlijk worden gedragen. Dit betekent dat de banken in de noordelijke periferie mede zullen moeten opdraaien voor de probleemleningen in de zuidelijke periferie, aangezien driekwart van alle probleemleningen in de eurozone zich in Frankrijk, Italië en Spanje bevinden.
De met veel bombarie aangekondigde ‘schoolboekjesredding’ van de Spaanse Banco Popular is optisch bedrog. Onbekend is immers wat er met de slechte leningen van die bank gebeurt. Als die, zoals al is geopperd, worden overgenomen door het eurozone noodfonds ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme), dan draait de belastingbetaler uiteindelijk tóch op voor het wanbetalingsrisico. Dus Nederlandse en Duitse belastingbetalers betalen dan mee voor Franse, Spaanse en Italiaanse probleemkredieten.
Onthutsend
Eigenlijk vind ik dit onthutsend. De reden voor het enorme opkoopprogramma van de ECB was het stimuleren van de inflatie in de gehele eurozone tot iets onder, maar dichtbij twee procent, terwijl daarvan niets is terechtgekomen. Wel is de balans van de ECB ruim verdrievoudigd van 1300 miljard in 2007 naar 4000 miljard nu. Deze omvang staat gelijk aan 40 (!) procent van het totale bbp van de eurozone. En die balans zal nog verder oplopen, gezien de ECB- plannen voor het voortzetten van het opkoopprogramma.
De grote vraag is nu: wat gebeurt er met de rentes van de staatsobligaties van de verschillende eurozone landen als de ECB stopt met het programma? Nog belangrijker: wat gebeurt er met de opgekochte obligaties als die aan het eind van hun looptijd komen? De gemiddelde resterende looptijd van die obligatieportfolio van het ECB-eurosysteem bedraagt acht jaar. Wat als daar straks geen kopers voor zijn? Wat als de marktwaarde keldert? Wie betaalt dan de prijs van de boekverliezen? Het ligt voor de hand dat dit de aandeelhouders van de ECB zullen zijn. En dat zijn dan indirect toch weer de belastingbetalers van de eurozone. Het is ook mogelijk dat de waardeloze obligaties worden gedumpt in het ESM, via een speciaal daartoe opgerichte financiële instelling, een zogenoemde Special Purpose Vehicle. Maar ook dan ploft de ECB-factuur uiteindelijk bij de eurozone belastingbetaler op de mat.
Stoppen
En wat gaat de ECB doen om zwakke eurozone landen te helpen als zij stopt met het maandelijkse opkoopprogramma? Gaat de ECB dan over tot het uitvoeren van haar in september 2012 aangekondigde Outright Monetary Transactions (OMT) programma? Dat is tot nu toe nog niet benut. Het houdt in dat de ECB desnoods onbeperkt de staatsobligaties van zwakke landen opkoopt om te voorkomen dat die de euro muntunie zullen verlaten. Die zwakke landen zouden, als zij in de muntunie zouden blijven, zonder de steun van de ECB niet langer zelfstandig toegang hebben tot de kapitaalmarkten om in hun financieringsbehoefte te kunnen voorzien.
Wie betaalt straks de prijs van de boekverliezen? Dat zullen de aandeelhouders van de ECB zijn.
Of gaat de Commissie dan over tot de uitgifte van ESBies (European Safe Bonds) of andere, soortgelijke, structured finance-producten? Het is immers één van de voorstellen die de Commissie heeft gedaan in haar Reflection Paper van 31 mei. Welke logica er schuilt in het propageren van dergelijke gesecuritiseerde financiële producten is koffiedik kijken, tien jaar na de financiële crisis die deze producten veroorzaakten. Toen ging het om gebundelde goede en slechte hypotheken, nu gaat het om gebundelde staatsleningen van sterke en zwakke eurolanden. Bovendien bieden die ESBies geen uitweg uit het probleem, zoals professor Marcello Minenna van de London Graduate School of Mathematical Finance overtuigend heeft aangetoond.
Beleggers
Beleggers zullen door de aanzienlijke krachtverschillen tussen sterke en zwakke eurolanden heen kijken. Dat er één rente wordt gehanteerd voor zwakke en sterke eurolanden, zal de risicoperceptie van beleggers voor het geheel niet doen veranderen. En daar helpt ook de tranchegewijze uitgifte van de gebundelde obligaties niets aan, zo luidt de kritiek van Minenna. Met de uitgifte van ESBies verandert er in feite dus niets: het is oude wijn in nieuwe zakken. Dit voorstel van de Commissie is in mijn ogen dus geen oplossing voor het probleem.
De ECB heeft bovendien aangekondigd dat ook na het beëindigen van het opkoopprogramma de beleidsrentes langdurig laag zullen blijven. Voor hoe lang werd er niet bij gezegd, dat zal mede afhangen van de inflatie-ontwikkelingen. En van de timing van een eventueel afbouwscenario van het opkoopprogramma – dat is cruciaal. Gebeurt het te vroeg, dan zou dat het prille economisch herstel negatief kunnen beïnvloeden; gaat de ECB er daarentegen te lang mee door, dan is er het risico van oplopende inflatie. Afbouw vraagt om een sterke monetaire unie, schrijft het CPB: de eurocrisis kan immers weer opleven, evenals het probleem van de houdbaarheid van de staatsschulden van diverse, vooral zuidelijke, eurolanden. De vraag die de politiek beantwoord wil zien is: wat moet er gebeuren om een duurzame muntunie te vormen, met stabiele prijzen voor de eurozone als geheel?
Lage eurokoers
Het ligt voor de hand om een hogere rente te verwachten als de ECB stopt met haar programma. De Duitse bondskanselier Merkel heeft al in één van haar speeches het opkoopbeleid van ECB-president Draghi bekritiseerd. En ook haar minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, uitte kritiek op het beleid van de Italiaan, die hij verantwoordelijk houdt voor de lage koers van de euro. Die lage eurokoers zorgt voor economische onevenwichtigheden binnen de eurozone: hoge overschotten op de lopende rekening bij landen als Duitsland en Nederland, en hoge tekorten in landen als Italië en Spanje. Maar wat gebeurt er met de staatsschulden van die zwakke landen als de rente stijgt? Deze afwegingen plaatsen de ECB voor een groot dilemma, aldus het CPB.
De lage eurokoers zorgt voor economische onevenwichtigheden binnen de eurozone
Eén van de slotconclusies van het CPB is dan ook, dat een verdere risicodeling binnen de EMU (Economische en Monetaire Unie) onvermijdelijk lijkt om de muntunie bijeen te houden. Eenvoudig gezegd: de Duitsers en de Nederlanders moeten bereid zijn te blijven betalen voor de tekorten van de zwakke eurobroeders. Dát en niets anders ligt voor als de aanbevelingen van het Reflection paper van de Commissie besproken zullen worden op een Europese top van regeringsleiders, dit najaar.
En voordat ons Nederlandse parlement een oordeel kan vellen over de voorstellen van de EC in het Reflection Paper, zullen er heldere antwoorden moeten komen op de vragen zoals geformuleerd in dit artikel. Het kan eenvoudigweg niet zo zijn dat onze volksvertegenwoordigers zich opnieuw met een kluitje in het riet worden laten sturen, zoals gebeurde op 10 mei, toen ECB-president Draghi, te gast in onze Tweede Kamer, weigerde echt antwoord te geven op de kritische vragen over het ECB-beleid van de parlementsleden Omtzigt (CDA) en Baudet (FvD). Daarvoor is de (financiële) toekomst van Nederland – én de EU – te belangrijk.
57 Bijdragen
Jan 304
Het is ook onbegijpelijk dat eerst een gemeenschappelijke munt wordt ingevoerd en en dat men later over de spelregels gaat praten.
Ik ga zover te stellen dat de gemeenschappelijke euro een zo grote fout is geweest dat dit ook niet een fout is maar bewust gestuurd is door banken cq elite. Een groep met macht die er bewust naar streeft om wanorde te creeren op weg naar een NWO. Ware dat niet zo geweest dan had met bewust met een euro gewerkt die gekoppeld bleef aan de waarde van de eigen munt. In ieder geval voor minimaal 20 jaar. Nu was de euro een giga sprong in het diepe .... met desastreuze gevolgen.
Verder is het opereren van de ECB met het steeds verder opblazen van de ballon identiek aan het beleid wat in de VS is gevoerd: de banken weten dat de zaak eens zal ploffen. En vervolgens zullen de particuliere banken alles verhalen op de burgers. Waarmee definitief alle vermogen bij de 5 % zit. Bij gebrek aan vermogen bij de burgers is duidelijk dat een wereldregering weer een stappje dichter zit bij het einddoel. DAT IS WAT ER AAN DE HAND IS. WORDT WAKKER!
wim de kort 8
Jan 304Onze bestuurders likken naar boven en trappen naar onder.
Jan met de pet is de pineut
Rob 6 1
wim de kortwim de kort 8
Rob 6Nog een keer Rutte en dan heeft Jan helemaal niks meer.
Rob 6 1
wim de kortPolitiek is verworden tot veredeld boekhouden.
wim de kort 8
Rob 6Poosje terug toen Rutte sprak van dikke ikke, bedoelde hij zichzelf en zijn vrienden.
Hij keek namelijk tegelijkertijd in een grote spiegel.
Projectie noemen ze dat.
[Verwijderd]
wim de kortRob 6 1
wim de kortDe lijst is lang.Dit kan alleen mogelijk zijn als de politiek in zichzelf ook corrupt is.
Anders heb ik er geen verklaring voor. En toch is de VVD de grootste partij.
We blijven een volk van kruideniers en boekhouders
R. Eman 8
Rob 6En blijkbaar leven wij met het gedachtegoed dat de 'grootste' het voor het zeggen moet/mag hebben? Met 21,2% van de Stemmen? Zou het misschien kunnen zijn dat de uitslag van de verkiezingen hebben duidelijk gemaakt dat het Nederlandse volk de VVD intussen spuugzat is, maar als gevolg van een duidelijk alternatief de oppositie te versnipperd is geworden?
Rob 6 1
R. EmanMarla Singer 7
Rob 6Zolang het volk klaagt en het daarbij laat gebeurt er helemaal niets.
Als je wat wilt zul je er wat voor moeten doen want het komt niet vanzelf aanwaaien.
Willem Verhoeven 5
Jan 304Danny Split 7
Willem VerhoevenMaar door de enorm slechte kwaliteit van de reguliere media is veel intellect de kant van de alternatieve media (complot wereld) ingestapt.
Beter mensen die denken dat alles corrupt is dan mensen die geloven dat de wereld eerlijk en integer is.
En daaruit begint een nieuwe stroom van nieuws en informatie te groeien als FTM. Een kritische kijk op de wereld zonder op te gaan in doelloze kunstmatige conclusies. Doorgeefluik - Onderzoeksjournalisme - Complottheorien.
Het overmatig gebruik van het woord 'complottheorie' als sociaal wapen heeft er tevens voor gezorgd dat definitie van de term nog weinig waard is.
Annemiek van Moorst 11
Jan 304Blijkt allemaal erg kortzichtig en dom geweest, wordt nog verdedigd ook. Straks komen ze dan toch anders in de geschiedenisboekjes.
Ik ben zelf wel erg voor de EU maar dan anders: veel democratischer. Voel me echt Europeaan. Wie weet komt er toch nog een goed voorstel.
Ik zie eerder dat de grote corporaties en banken alles doen wat jij zegt en dat EU te weinig weerwoord heeft, oa door de lobbies. Toch houd ik nog wat hoop dat er een revolutie uitbreekt tegen het neoliberalisme en de media. Zoals in UK Corbyn veel effect heeft op moreel leiderschap en mea culpa media, hoop ik dat dat in de EU ooit ook gestalte krijgt. Om te beginnen in NL.
Annemiek van Moorst 11
Jan 304Blijkt allemaal erg kortzichtig en dom geweest, wordt nog verdedigd ook. Straks komen ze dan toch anders in de geschiedenisboekjes.
Ik ben zelf wel erg voor de EU maar dan anders: veel democratischer. Voel me echt Europeaan. Wie weet komt er toch nog een goed voorstel.
Ik zie eerder dat de grote corporaties en banken alles doen wat jij zegt en dat EU te weinig weerwoord heeft, oa door de lobbies. Toch houd ik nog wat hoop dat er een revolutie uitbreekt tegen het neoliberalisme en de media. Zoals in UK Corbyn veel effect heeft op moreel leiderschap en mea culpa media, hoop ik dat dat in de EU ooit ook gestalte krijgt. Om te beginnen in NL.
Annemiek van Moorst 11
Jan 304Blijkt allemaal erg kortzichtig en dom geweest, wordt nog verdedigd ook. Straks komen ze dan toch anders in de geschiedenisboekjes.
Ik ben zelf wel erg voor de EU maar dan anders: veel democratischer. Voel me echt Europeaan. Wie weet komt er toch nog een goed voorstel.
Ik zie eerder dat de grote corporaties en banken alles doen wat jij zegt en dat EU te weinig weerwoord heeft, oa door de lobbies. Toch houd ik nog wat hoop dat er een revolutie uitbreekt tegen het neoliberalisme en de media. Zoals in UK Corbyn veel effect heeft op moreel leiderschap en mea culpa media, hoop ik dat dat in de EU ooit ook gestalte krijgt. Om te beginnen in NL.
Annemiek van Moorst 11
Jan 304Blijkt allemaal erg kortzichtig en dom geweest, wordt nog verdedigd ook. Straks komen ze dan toch anders in de geschiedenisboekjes.
Ik ben zelf wel erg voor de EU maar dan anders: veel democratischer. Voel me echt Europeaan. Wie weet komt er toch nog een goed voorstel.
Ik zie eerder dat de grote corporaties en banken alles doen wat jij zegt en dat EU te weinig weerwoord heeft, oa door de lobbies. Toch houd ik nog wat hoop dat er een revolutie uitbreekt tegen het neoliberalisme en de media. Zoals in UK Corbyn veel effect heeft op moreel leiderschap en mea culpa media, hoop ik dat dat in de EU ooit ook gestalte krijgt. Om te beginnen in NL. En in Italië...
Martin van der Wiel 7
Ik ben bang van wel. Als er al een nieuwe regering is zal deze, ziende blind en horende doof en compleet verstoken van ideeën en visie, gewoon zoals altijd tekenen bij het kruisje.
Ik hoop van ganser harte op mijn ongelijk als het zover is. Dat zou betekenen dat er door politici eindelijk wordt nagedacht en dat we met de EU eens een goede kant op gaan. De wegen die nu worden bewandeld zijn m.i. nogal heilloos.
Matthijs 11
Jean, ik weet dat je tegenstander bent van de euro. Maar als we er nu vanuit gaan dat we vast zitten aan die euro en dat die er blijft, is het dan niet zo dat die verdere monetaire/fiscale integratie onvermijdelijk is? Immers, juist het feit dat die verschillende landen samen een munt hebben zónder dat er een overkoepelend (stabiliserend) fiscaal/stabiliserend beleid is heeft er voor gezorgd dat de eurocrisis zo veel dieper en langer duurde dan bijv in de VS. In de VS is wél een federale overheid die geld herverdeelt, risico's deels opvangt, collectieve verzekeringen regelt, etc.
(al speelt het feit dat Amerikanen veel makkelijker verhuizen naar plekken met werk ook een rol)
Ik betwijfel ook of het gaat werken, zo'n volledig federaal eurozone. Maar als je dan toch samen een munt hebt moeten er wel stabiliseringsmechanismen ingebouwd worden, risico's gedeeld, etc. Anders gaat het bij het eerste de beste kleine schokje weer compleet fout.
Even afgezien van de hier vaak besproken Matheo oplossing, is verdere integratie toch wel de logische en gewenste stap, als je aan de gezamenlijke munt vast houdt?
Verder heb ik wat moeite met wat je schrijft over het ECB beleid: enerzijds beweren dat de ECB de rentes te laag houdt en omhoog moet laten gaan en tegelijkertijd bang zijn voor te hard stijgende rentes als de ECB zou stoppen. Wat is nu het probleem? Het kan niet allebei waar zijn.
Jean Wanningen 6
MatthijsOok zal met TMS de noodzakelijke convergentie van de diverse eurozone economieen worden verbeterd, hetgeen beslist niet lukt met de starre 1-size-fits-all structuur van de huidige EZ. Terzijde: als een muntunie alleen kan slagen met volledige politieke integratie (hetgeen juist is, maar wel betekent dat sterke landen op permenente basis moeten betalen voor zwakke), maar de bevolkingen van enkele deelnemende landen willen dat niet, wat is dan de enig juiste conclusie?
De eeuwige vergelijking met de Verenigde Staten van Amerika gaat niet op. De USA vormen 1 land, de EU bestaat uit een grote groep soevereine landen, met historische wortels. Het is een appels en peren vergelijking.
Tav ECB: het probleem is ook hier de starre structuur van de eurozone. Door de grote verschillen in economische concurrentiekracht staat de rente voor landen als Duitsland en NL te laag. Die zou omhoog moeten (en het CPB verwacht een oplopende rente als de ECB stopt met haar opkoopprogramma). Maar als dat gebeurt, dan stijgt de rente ook voor landen als Italie en Frankrijk. En dat zorgt er dan voor dat de staatsschuld van die landen zal stijgen. Kortom, voor de zuidelijke periferie moet de rente laag blijven. Kortom, de 1 size fitts all/none structuur is het probleem.
Matthijs 11
Jean WanningenNatuurlijk weet ik dat je een voorstander bent van TMS. Daarom schreef ik ook "Even afgezien van de hier vaak besproken Matheo oplossing, is .. "
Gaat even om de denkoefening, dat als je er van uit gaat dat de TMS er nog niet komt, wat dan de oplossingen zijn. Dat dan meer integratie wel moet. Dus ofwel uit elkaar ieder een eigen munt, ofwel één munt en dan ook meer integratie.
De vergelijking met de VS moet je juist wel maken, juist om de verschillen te zien, zoals jij goed aangeeft. En zoals ik aangaf met het voorbeeld dat een Amerikaan in een arme staat makkelijk verhuist naar een andere staat om daar werk te vinden. Dat is ook een mechanisme om onevenwichtigheden op te heffen. Stimuleren van vrij verkeer van arbeid binnen de EU is op dit idee gebaseerd. Alleen zitten we hier nog met allerlei barrieres waardoor arbeid zich niet makkelijk verplaatst.
Jean Wanningen 6
MatthijsMz59 7
Jean WanningenEn "de EU bestaat uit een grote groep soevereine landen". Nou, soeverein ... we hebben wel ECJ, ECB, ...
Marla Singer 7
Mz59[Verwijderd]
Marla Singerlocke 5
Mz59Lisa 3
Jean WanningenLanden met een mono-cultuur kunnen een muntunie hebben, de EU is absoluut géén mono-cultuur en dat proberen af te dwingen via een muntunie kan zelfs leiden tot oorlog. De spanningen tussen Griekenland en Duitsland, binnen dezelfde Euro notabene, lopen al heel hoog op en hetzelfde zie je ook gebeuren tussen noord en zuid.
Door nu te streven naar nóg verdere Euro integratie zal de spanning in de Euro muntunie stijgen tot explosieve niveaus..
.
De Amerikanen hebben hun politieke elite eruit getrapt
De Britten hebben hun politieke elite eruit getrapt
De Fransen hebben hun politieke elite eruit getrapt
De enige reden waarom dat niet in NL is gebeurt en ook waarschijnlijk niet in andere noordelijke landen gaat gebeuren is conservatisme, iedereen wil de huidige economische groei in stand houden. Dat dat een illusie is omdat die drijft op de tekorten in het zuiden wil iedereen liever niet zien. Het orkest op de Titanic speelt nog steeds goede muziek...
Jean Wanningen 6
LisaPieter Jongejan 7
In ieder geval hadden de Noord-Europese landen zoals Duitsland, Nederland, Finland en Oostenrijk bij de introductie van de euro in 1999 al een hogere bruto spaarquote dan de Zuid-Europese landen. Nu de vergrijzing in Europa in hoog tempo toeslaat worden de verschillen in spaarquote niet kleiner, maar nog veel groter. De roep om meer solidariteit van de kant van het CPB klinkt hol als de pensioengerechtigde leeftijd in Zuid-Europa veel lager ligt dan in Noord-Europa en als ook de arbeidsparticipatie in Zuid-Europa op een veel lager niveau ligt. Solidariteit houdt in gelijke monniken gelijke kappen. Om iedereen in Zuid-Europa aan het werk te krijgen zal Zuid-Europa met 30% moeten devalueren. Zo niet en blijft de euro gehandhaafd dan zullen de Nederlanders straks tot hun 80ste moeten doorwerken tegen een veel lager reëel loon om de pensioenen van de Zuid-Europeanen te kunnen blijven betalen. Waarom verzuimt het CPB om deze onvermijdelijke uitkomst aan Nederlandse politici en de Nederlandse bevolking uit te leggen nu het nog zin heeft? Hoe onafhankelijk is het CPB?
Hier zijn de bruto spaarquotes in 1999: en 2016: Frankrijk van 25,5% naar 21,7%; Italië van 21,1% naar 19,8%; Spanje van 21,6% naar 22,4%; Portugal van 20,2% naar 15,7%; Griekenland van 20,6% naar 9,8% en België van 28,7% naar 23,4%
Noord-Europa: Duitsland van 22,1% naar 26,8%; Nederland van 27,4% naar 29,3%; Finland van 27,5% naar 20,9%; Oostenrijk van 23,9% naar 26,1%.
De sterke daling van de bruto spaarquote in Finland heeft te maken met het verval van Nokia en met de sancties tegen Rusland.
leonardoz 7
Pieter JongejanMatthijs 11
Pieter JongejanEen te lage spaarquote in het zuiden wordt mede veroorzaakt door een te hoge spaarquote in het noorden. Immers, iedere euro die ik als Nederlander spaar in plaats van uit te geven op een Spaans terrasje, kan daar niet gespaard worden. Er zijn grenzen aan wat je collectief/tegelijk kunt sparen in geld. Als wij met z'n tweeën een economie zouden vormen dan is mijn uitgave jouw inkomen en jouw uitgave mijn inkomen. Als ik geld opzij zet heb jij minder inkomen. Etc.
Even los van herverdelingsvraagstukken (die natuurlijk wel belangrijk zijn), uiteindelijk wordt je met z'n allen alleen echt rijker als zoveel mogelijk mensen werken en zo veel mogelijk produceren. Daarvoor is ook nodig dat geld blijft rollen. We kunnen onszelf niet rijk sparen. Tenzij je grote claims neer legt bij de rest vd wereld, maar in hoeverre dat mogelijk is, of die claims op zeg Afrika nou zo toekomstbestendig zijn betwijfel ik.
Pieter Jongejan 7
MatthijsMatthijs 11
Pieter JongejanHet is een rekenkundig feit dat als ik voor 100 euro iets aan jou verkoop en voor slechts 90 euro iets van jou terug koop (om 10 euro te sparen), het onmogelijk is dat jij hetzelfde doet. Die 10 euro die ik achterhoud/spaar kan ik aan jou uitlenen (dat doen pensioenfondsen in het noorden feitelijk door geld naar het zuiden te brengen), maar op een gegeven moment houdt het op. We kunnen niet beide tegelijk overschotten draaien. Wiskundig onmogelijk. Dat is waar ik op doel.
Tenzij we met zowel Zuid-Europa als Noord-Europa BMW's gaan verkopen aan marsmannetjes, kunnen niet beide tegelijk een overschot draaien tov de ander.
Uiteindelijk kun je alleen met z'n allen tegelijk "sparen" door echte groei van de economie, waarbij zoveel mogelijk mensen werken, echte goederen en diensten produceren en bedrijven ontstaan en investeren. Zodat iedereen een klein deel van de claim op die echte taart kan "sparen".
Hoop dat duidelijk is wat ik bedoel.
Pieter Jongejan 7
MatthijsOnze Europese besparingen en de Japanse besparingen waren nodig om hun investeringen en hun te hoge consumptie te financieren. Dit leidde tot hogere schulden, die echter in toom werden gehouden door een hogere inflatie en een lagere wisselkoers. Toen de schulden omstreeks 2000 onbetaalbaar dreigden te worden zijn de rentetarieven in de USA tot vrijwel nul verlaagd teneinde via speculeren met derivaten extra inkomsten te genereren. Dat is wonderwel gelukt, omdat Europa hiertegen geen bezwaar maakte, de euro had ingevoerd en eveneens aanstuurde op een kunstmatig lage rente, teneinde de euro in stand te houden. De toenemende divergentie tussen Noord en Zuid kun je niet voorkomen door de euro steeds verder in waarde te laten dalen en/of door steeds hogere transferbetalingen tussen Noord en Zuid verplicht te stellen. Iedereen moet aan het werk in Noord en Zuid en zal tenminste tot zijn 65ste moeten doorwerken. Om dit mogelijk te maken zal op korte termijn de wisselkoers in Zuid Europa met 30% omlaag moeten. Zo niet dan is er geen betaalbaar werk. Noord Europa is domweg te klein om de kar te trekken. Minder sparen in Noord-Europa (= voorstel van Rutte) is het domste wat Europa kan doen. Daardoor daalt immers de koers van de euro en daalt de koopkracht van de Europese bevolking.
Matthijs 11
Pieter JongejanInderdaad laat ik het buitenland er even buiten. Maar als je, zoals jij voorstelt, met zowel Noord als Zuid Europa tegelijk veel wilt sparen moet je dus grote claims buiten Europa gaan leggen. Is dat mogelijk? Ook Amerikanen en Japanners en Chinezen willen en moeten sparen.
Verder ben ik het met je eens dat iedereen moet werken wil alles betaalbaar blijven. Juist in een vergrijzende situatie heb je alleen welvaart (de echte, niet in geld) als voldoende mensen werken. Dus inderdaad niet alleen in NL met 72 pensioen terwijl Z-Europa met 56 stopt.
Ben het dus grotendeels eens met je analyse dat NE te klein is om de kar te trekken. Maar wil alleen een kanttekening plaatsen bij dat spaarverhaal. Als zowel N als Z tegelijk 25% van het inkomen opzij gaat zetten, heeft niemand meer een inkomen en stort ook de economie in elkaar.
bps 12
Matthijsmaar de constructie nog steeds niet.
Staar je niet blind op wiskunde.
Matthijs 11
bpsPunt is dat "we" in Noord-Europa jarenlang goed verdiend hebben aan Zuid Europeanen die kennelijk te veel uitgaven en niet genoeg spaarden (of wij spaarden te veel). Dan kun je wel klagen dat ze daar te weinig sparen, maar dat gaat dan niet samen met trots zijn op ons spaaroverschot. That's all
bps 12
MatthijsOf kijk je alleen of de vergelijking 'prijs akkoord = te betalen bedrag' klopt ?
Of en hoe en waaraan men in Italië geld besteedt, is mijn verantwoordelijkheid niet.
Moeten "we" ons daar ook al schuldig voor voelen ? En voor betalen?
Dan hebben "wij" niks en "zij" hebben de spullen gratis.
Jij leent € 200,-, gaat naar de winkel en koopt een artikel voor € 200,- en de volgende dag krijg jij € 200,- van de winkelier vanwege jouw aankoop, zodat jij je lening kunt aflossen.
Waar zijn "we" dan mee bezig ?????
bps 12
MatthijsSparen is uitstel van besteding en lenen is vervroegen van besteding.
Evenwichtig in balans is de goede constructie, uit balans lopend is de verkeerde.
De eurozone met vrij kaptaalverkeer en lekkende circuits is van een verkeerde constructie.
Een TMS-achtige constructie zou die lekkage weer enigszins kunnen aanzuiveren.
De onttrekking van spaargelden aan een lokaal circuit, kan niet eeuwig met nieuw geld en schuld aangevuld worden omdat het circuit dan eens met schuld verzadigd raakt en lenen onverantwoord, te riskant en onrendabel (NPL) wordt.
De kreten 'teveel sparen' en 'te weinig sparen' zijn misplaatst om als causaliteit aan te geven in een financieel-verkeersconstructie waarin spaargeld niet weer evenredig wordt uitgeleend.
Bij evenwichtigheid doet teveel spaargeld rente dalen en lenen stijgen, en doet te weinig spaargeld de rente stijgen en doet buitenlands kapitaal en -investeringen aantrekken of moet geld bijgemaakt worden.
Maar omdat politiek de geldhoeveelheid en de rente bepaalt en niet de markt, loopt alles in de war en uit de hand.
Geld en goed en werk weggeven aan die het meeste lenen ... Het is toch van de gekke?
Matthijs 11
bpsDaarmee bevestig je juist ook wat ik zeg over "te veel sparen". Te veel sparen is wel degelijk mogelijk. Verbeeld je maar een mini economie met 10 man. Ieders uitgave is de inkomsten van een ander. Sparen voor een enkel individu kan verstandig zijn. Dat individu kan bijv sparen áls een ander op dat moment extra geld wil en het bedrag leent en uitgeeft. Maar het is een fallacy of composition om te denken dat iedereen dat sparen tegelijk kan doen. Dat is onmogelijk. Dan krimpt de economie snel.
Dus jarenlang in Noord-Europa lonen laag houden, zo concurrentiepositie versterken en veel verdienen aan Zuid-Europa dat blijft uitgeven, prima. Maar je kunt dan niet tegelijkertijd verwachten dat ze in Zuid-Europa hetzelfde doen. Dat gaat gewoon niet.
[Verwijderd]
bpsMatthijs2 5
Pieter JongejanDaarbij: wij sparen voor ons pensioen, omdat we die nodig hebben om onze hypotheek af te lossen. In de zuidelijke landen hebben ze geen opgeblazen hypotheken, dus ook veel minder pensioen nodig.
Wellicht dat ik hier ook wat generaliseer, maar mijn punt is dat het veel complexer ligt dan hier wordt voorgesteld.
Gerben Gerrits 7
Diny Pubben 9
Over de auteur: 'Veelkleurige persoonlijkheid met 'verkeerde' studies'.
Ja ik ben lid en blij geen econoom te zijn maar wie heeft dat over hem geschreven?
Nu wil ik geen belasting meer betalen, weet niet hoe dat in de praktijk moet, wie wel, omdat onze digitale overheid de hele (medische) privacy van zijn burgers op straat gooit. Wil die pas weer betalen als de techneut daar beter nagedacht heeft.
Weet niet of FTM journalisten ook zzp-ers zijn.
Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt verwerking BSN in btw-nummers zzp-ers. Nu pas, misdadig en veel te laat, identiteitsdiefstal fluitje van een cent.
https://t.co/Q2PVq8Uqen
Marla Singer 7
Diny PubbenAnton Van de Haar 8
Mijn antwoord: tot Sint Juttemis.
Mijn onderbouwing: kijk naar Italië, qua economische onevenwichtigheid een Eurozone in het miniatuur. Noord-Italië hoort tot de rijkste regio’s van de Eurozone en Zuid-Italië tot de armste, terwijl Noord- en Zuid-Italië al anderhalve eeuw beschikken over een gemeenschappelijke regering en al anderhalve eeuw een fiscale unie vormen.
Hoe groot is dan de kans dat een fiscale unie tussen Noord- en Zuid-Europa zal leiden tot economische convergentie tussen die twee regio’s?
Mz59 7
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
Mz59Mz59 7
Anton Van de HaarDirk van Haaren 2
locke 5
Daniel Lagewaard 4
Annemiek van Moorst 11
Blijkt allemaal erg kortzichtig en dom geweest, wordt nog verdedigd ook. Had natuurlijk andersom gemoeten, is ook door velen gezegd. Straks komen ze dan toch anders in de geschiedenisboekjes.
Ik ben zelf wel erg voor de EU maar dan anders: veel democratischer. Voel me echt Europeaan. Wie weet komt er toch nog een goed voorstel.
Ik zie eerder dat de grote corporaties en banken alles doen wat jij zegt en dat EU te weinig weerwoord heeft, oa door de lobbies. Toch houd ik nog wat hoop dat er een revolutie uitbreekt tegen het neoliberalisme en de media. Zoals in UK Corbyn veel effect heeft op moreel leiderschap en mea culpa media, hoop ik dat dat in de EU ooit ook gestalte krijgt. Om te beginnen in NL. En in Italië... (grinnik)
PS kreeg reactie niet gepost als reply op Jan (?)
Miro Lucassen 1
Johan24 4
Wat zou het mooi zijn als we weer alles zouden kunnen uitleggen met gewoon een taart? Die gekkies in Brussel bedenken een fonds en even later neemt de hele media het als serieus over en schrijft erover. Waar een serieus gezin niet mee wegkomt, daar zou ook een instituut niet mee mogen wegkomen! Iedereen weet het, maar niemand durft het uit te spreken. Dit lijdt tot oorlog!
Wim Verver 5
Wim Verver 5