
Steeds meer bacteriën worden resistent tegen bestaande antibiotica, waardoor ook simpele infecties in rap tempo opnieuw dodelijk dreigen te worden. Gelukkig werken Australische onderzoekers aan een nieuw, veelbelovend antibioticum. Hoewel de tijd dringt en de vraag groot is, zijn de onderzoekers deels afhankelijk van giften en is het afwachten óf, en zo ja hoe, het middel op de markt komt.
Een onderzoeksteam van de Australische universiteit van Adelaide is erin geslaagd een nieuw antibioticum te ontwikkelen tegen de staphylococcus aureus - die onder meer bekend staat als de gevreesde 'ziekenhuisbacterie' MRSA die resistent is geworden tegen veel antibiotica. Een broodnodige doorbraak, want doordat steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica dreigt daar op korte termijn een wereldwijd tekort aan te ontstaan. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is antibiotica-resistentie zelfs een van de grootste gezondheidsproblemen waar de mensheid momenteel mee te maken heeft. Follow the Money sprak met de onderzoekers over hun ontdekking. Na zeven jaar werk van het team slaagde onderzoekster Ashleigh Paparella er in 2015 in om het middel te verwerken in een veilige werkzame stof die nu op dieren wordt getest.
Aan antibioticaresistentie en het gebrek aan oplossingen daarvoor ligt ernstig marktfalen ten grondslag
De doorbraak is zeldzaam. Ondanks de dringende noodzaak om nieuwe antibiotica te ontwikkelen, moest het Australische onderzoek deels met giften gefinancierd worden om door te kunnen gaan. Aan antibioticaresistentie en het gebrek aan oplossingen daarvoor, blijkt namelijk een ernstig marktfalen ten grondslag te liggen.
Terug naar de jaren '20?
Om te begrijpen hoe belangrijk de ontdekking van Paparella en haar collega's kan zijn, moeten we terug naar de jaren '20 van de vorige eeuw, toen Alexander Fleming de penicilline ontdekte. Het eerste echt effectieve medicijn tegen ziekmakende bacteriën en daarmee een van de grootste doorbraken in de medische geschiedenis. Maar van het gewicht van deze ontdekking kunnen we ons nu, een kleine eeuw later, echter nauwelijks meer een voorstelling maken. De meesten van ons zijn immers opgegroeid in een wereld waarin antibiotica volop beschikbaar zijn. Een wereld waarin veelvoorkomende aandoeningen als infecties, TBC, syfilis en gonorroe eenvoudig te behandelen zijn. In een wereld zonder effectieve antibiotica kan de eenvoudigste ontsteking leiden tot ernstig letsel of zelfs de dood. Op zo'n wereld stevenen we nu hard af, aldus de WHO. 'Zonder snelle, gecoördineerde actie,' waarschuwt de wereldgezondheidsorganisatie, 'koerst de wereld richting een post-antibiotisch tijdperk waarin veelvoorkomende infecties en kleine verwondingen, die tientallen jaren goed te behandelen waren, opnieuw kunnen doden.' Dat komt doordat dat bacteriën zich snel vermenigvuldigen en dus een snelle evolutie doormaken waardoor ze een resistentie kunnen ontwikkelen tegen onze wondermiddeltjes. In de hand gewerkt door het grootschalig gebruik van antibiotica in de veeteelt en doordat er sinds de jaren tachtig geen grote doorbraak meer is geweest in het vervaardigen van nieuwe antibiotica.
De negatieve ontwikkelingen volgen elkaar inmiddels beangstigend snel op. De WHO somde in 2014 al een omineus rijtje op van aandoeningen die steeds vaker niet meer reageren op antibiotica. Dat rijtje is alweer achterhaald door nieuwe gevallen van antibioticaresistentie. De laatste is bijzonder ernstig en werd een paar maanden geleden bekend: het gaat om een gen dat bacteriën dragen waarmee ze alle antibiotica kunnen 'verslaan'. Eind 2015 bleek dat een aantal bacteriën dat het zogeheten 'mrc-1 gen' dragen, waaronder E.coli en Klebsiella, inmiddels bestand zijn tegen een van de 'laatste redmiddelen' onder de antibiotica. In Zweden, China en Duitsland werden bacteriën aangetroffen met een gen dat ze onkwetsbaar maakt voor het medicijn Colistine en die waarschijnlijk helemaal niet meer behandelbaar zijn met antibiotica. Superbacteriën die met geen antibioticum meer te behandelen zijn, betekenen dat de wereld hard op weg is naar een tijdperk waarin een simpele wond die gaat ontsteken weer dodelijk kan aflopen.
Vitamine B7
De vondst van het team van de Universiteit van Adelaide komt dus geen dag te vroeg – zij het dat het een medicijn is tegen een andere inmiddels ook vaak resistente bactiere, de Stafylococcus Aureus. Onderzoekster Ashleigh Paparella en haar supervisor Steven Polyak leggen aan Follow the Money uit dat het nieuwe antibioticum een soort 'fopversie' van de vitamine B7 is. De Stafylococcus Aureus-bacterie neemt deze vitamine normaal gesproken op om zichzelf van energie te voorzien en als materiaal om zijn cellen mee te 'onderhouden'. Maar de namaakvitamine gooit roet in het eten van de bacterie door de opname van het eiwit BPL te blokkeren. Hiermee wordt de bacterie ernstig verzwakt.
'Belangrijk is dat onze B7-kopie een heel nieuw mechanisme kent om de stafylokok aan te pakken'
'Belangrijk is dat onze B7-kopie een heel nieuw mechanisme kent om de stafylokok aan te pakken. Het doet dus iets extra's, dat de huidige antibiotica nog niet doen,' licht Polyak toe. Paparella, de feitelijke ontdekker van het nieuwe antibioticum, vertelt dat er – nadat afgelopen jaar werd bewezen dat het middel veilig is – op het moment dierproeven gedaan worden. 'De resultaten daarvan zijn bijzonder veelbelovend.' Wanneer de B7-kopie de beloften blijft waarmaken in de volgende testfasen, zou het een belangrijk nieuw medicijn kunnen blijken tegen de gevreesde MRSA-bacterie. Een vorm van stafylococcus aureus die tegen meerdere antibiotica bestand is en ook bekendstaat als 'de ziekenhuisbacterie'. Des te merkwaardiger is het dat de onderzoekers niet bepaald de wind mee hebben bij hun belangrijke werk. Polyak vertelt dat de financiering van het onderzoek op dit moment in belangrijke mate afhankelijk is van giften. 'Het is erg moeilijk om geld los te krijgen voor onderzoek naar antibiotica. Ten eerste zijn de beschikbare budgetten voor primair onderzoek sowieso al gedaald. Daarnaast zijn bacteriën onvoorspelbaar en dat maakt het onderzoek riskant.'
Investeerders
Het is een schrijnend voorbeeld van marktfalen in de farmaceutische industrie
Het Australische onderzoeksteam heeft een voorlopig patent aangevraagd op het middel. Voor de B7-kopie bestaat wel interesse op de markt, maar vooral van biotech-bedrijfjes, aldus Paparella en Polyak. Grote farmaceuten volgen de ontwikkeling met belangstelling volgens de onderzoekers, maar branden hun vingers niet aan medicijnen die nog niet minimaal de tweede fase van klinische testen op mensen hebben doorstaan – een van de allerlaatste stadia in het het ontwikkelingsproces van nieuwe medicijnen. Het is een schrijnend voorbeeld van marktfalen in de farmaceutische industrie. Het omvangrijke onderzoek dat nodig is om nieuwe antibiotica te ontdekken waaraan dringend behoefte is, wordt door marktpartijen niet gefinancierd omdat het 'te risicovol' is.
Tegelijkertijd is ook verantwoord gebruik van antibiotica - zo min mogelijk en alleen indien echt nodig - strijdig met het belang van de farmaceut. Er moeten immers genoeg pillen verkocht worden om geld te verdienen. Het is een bekend dilemma dat heeft bijgedragen aan het wereldwijde tekort aan werkzame antibiotica en het overvloedige gebruik ervan dat bacteriën resistent maakt tegen de middelen. Hoe lossen we dat op? Een populair idee daarvoor is om antibiotica financieel de moeite waard te maken om te produceren, zonder het gebruik ervan op onverantwoorde wijze te pushen. Zoals hier verwoord door de Amerikaanse beleidsonderzoeker Gregory Daniel van het Brooks instituut. Betaal bedrijven meer voor antibiotica om ze minder te laten inzetten, is zijn voorstel. Mat desnoods een premie om nieuwe medicijnen 'op de plank' houden tot ze echt nodig zijn. Wel duur, dit idee: alleen al de Amerikaanse overheid zou er tussen de 1,75 en 2,5 miljard dollar extra voor over moeten hebben per vijf jaar tijd. Maar, zo stelt Daniel: 'De maatschappelijke waarde van het terugdringen van resistentie en het beschikbaar stellen van noodzakelijke medicijnen zouden de kosten die belastingbetalers moeten dragen ruimschoots goedmaken.'
'Richt een staatsbedrijf op'
Een goed punt: antibioticaresistentie is een groot gevaar voor de volksgezondheid en kost ook geld. De nood aan een oplossing is dus groot. Maar als de overheid toch al direct of indirect de kosten draagt van antibiotica, zou het dan niet goedkoper en effectiever kunnen dan door de industrie te sponsoren voor het niet gebruiken van medicijnen of de prijzen dusdanig op te drijven dat antibiotica bij spaarzaam gebruik toch voldoende winst opleveren? 'Ja,' denkt hoofdredacteur en epidemioloog Dick Bijl van het gezaghebbende Geneesmiddelenbulletin: 'Wat er zou moeten gebeuren om dit probleem serieus het hoofd te bieden is dat de overheid – of wellicht Europa – een bedrijf moet oprichten om zo'n patent te kopen en het middel in productie te nemen.' Bijl ziet dat de industrie vooral belang heeft bij hoge omzetten.'Wanneer er een investering wordt gedaan in een dergelijk middel willen bedrijven die uiteraard dubbel en dwars terugverdienen. Op dit moment zijn alle marketinginspanningen van bedrijven namelijk gericht op meer gebruik en op gebruik voor steeds meer toepassingen.' Dat zou niet nodig zijn wanneer een non-profitinstelling de productie van antibiotica ter hand neemt. 'Winst maken mag daarmee wel, maar het hoeft dan geen doel op zich te zijn. Dat maakt het veel makkelijker om het gebruik van antibiotica te beperken.' Een dergelijke zet zou volgens Bijl overigens wel een unicum zijn. 'Bij mijn weten is iets dergelijks nog nooit geprobeerd.' Minister Edith Schippers van VWS kondigde afgelopen jaar aan zich zorgen te maken over antibiotica-resistentie en wil meer onderzoek naar het fenomeen.
65 Bijdragen
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
MvdB
GuestMartin van den Heuvel
GuestStel, je wil niet meer lopen en zoekt een vervoermiddel. Dan kun je kiezen tussen de allerduurste Bentley of een tweedehands fiets van een paar tientjes, en alle mogelijkheden daar tussenin. Maar als je een acute appendicitis hebt, HEB je geen keuze. Je kunt niet tegen de chirurg zeggen: ach doe mij maar een tweedehands operatie, dat is goedkoper. Je kunt ook niet zeggen: weet je wat, doe maar een plaatselijke verdoving of laat het hechten van de wond maar achterwege, mijn moeder is nogal goed met naald en draad. Je moet gewoon die operatie hebben, de HELE operatie.
Maar ja, dat is niet hoe de liberale doctrine het ziet. Volgens de 7 liberale partijen moet alles worden geregeld door een onderneming. Alles, behalve politie, justitie en leger. En dan krijg je dus automatisch dat het "maximale winst motief" er voor zorgt dat grote delen van de bevolking geen fatsoenlijk dak boven de kop of een fatsoenlijke zorgverzekering kunnen betalen. Echter, zo lang de bevolking voor meer dan 80 procent op al die liberale partijen blijft stemmen, zal hier weinig verandering in komen.
Henry
Martin van den HeuvelKo Pernicus
Ik weet er weinig van hoor - maar ik heb wel van iemand gehoord dat je onderscheid moet maken tussen veterinair, en de humane farmaco wereld.
Het probleem in die veterinaire wereld is dat je aan een kip niet kan vragen of hij zich lekker voelt, en een kip gaat ook niet naar de boer toe - joh ik heb wat nodig vandaag. Dus antibiotica gaan standaard door het diervoer heen... Als ik me goed herinner gaan die beesten er ook nog 's harder van groeien (= lees minder voer nodig...)
Dus het artikel is niet verkeerd, maar er is gewoon nog een extra belang, een extra kracht die grootschalige consumptie van antibiotica drijft. En dat is de verterinaire wereld.
Henry
Ko PernicusKo Pernicus
HenryAls dat inmiddels is aangepast, lijkt mij winst.
MvdB
Ko PernicusEn ook dat antibiotica wordt gebruikt als antimicrobiële groeibevorderaar. Dat is in Nederland inmiddels verboden.
Schippers moet scoren want aanpak van antibioticaresistentie is een van de speerpunten van het Kabinet voor het Nederlandse EU Voorzitterschap in de eerste helft van 2016.
https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjk6sCJgcrKAhWBYA8KHVCRAgYQFggfMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.rijksoverheid.nl%2Fbinaries%2Frijksoverheid%2Fdocumenten%2Fkamerstukken%2F2016%2F01%2F26%2Fkamerbrief-over-stand-van-zaken-ontwikkelingen-antibiotica-in-de-dierhouderij%2Fkamerbrief-over-stand-van-zaken-ontwikkelingen-antibiotica-in-de-dierhouderij.pdf&usg=AFQjCNESOnPHnmdJYFqWas5UyO2uBXYU1Q&sig2=MD3KXdta1DLQpm2ROd1b4Q&bvm=bv.112766941,d.ZWU&cad=rjt
Leprechaun
Ko PernicusLeprechaun
LeprechaunEU het gebruik van antibiotica
als groeibevorderaars in
diervoeding verboden. In de
afgelopen jaren zijn er veel
grondstoffen en additieven op
de markt gekomen die ter
vervanging van de
antimicrobiële groeibevorderaars
in diervoeders verwerkt kunnen
worden.
Leprechaun
Leprechaunhttps://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwio5_PJiNLKAhXJ2BoKHbGaAf8QFggmMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.denkavit.nl%2Flogin%2Fupload%2Fnieuws%2Fartikel_Rundveehouderij1en2web.pdf&usg=AFQjCNFlvwq97xmUJZWwF2wffZ9BaV9DsQ&sig2=wD4N5eD7vbk2iNZFdL0RCA&cad=rja
Leprechaun
LeprechaunGist extract is trouwens ook een uitstekende smaak versterker en doet zijn werk beter dan Maggi waar HVP's in zitten.
iFred
RichardBanLvMI
- Het onderzoek wordt voornamelijk gefinancierd uit giften en biotech-bedrijven hebben belangstelling voor het patent op de biotine-analoog van Paparella & Polyak.
Lijkt mij geen voorbeeld van marktfalen, integendeel. Giften = markt.
- Het is kennelijk een probleem om voldoende budget te krijgen voor primair onderzoek. Ik ga er maar even van uit dat "budget voor primair onderzoek" overeenkomt met de in NL gebruikelijke <i>primaire geldstroom</i> voor wetenschappelijk onderzoek.
Wie dient te voorzien in dit budget? De "markt"? Nope, dat budget komt van ons, via de overheid, dus wederom geen sterk voorbeeld van "marktfalen". Het woord <i>overheidsfalen</i> heb ik even gemist hier, misschien omdat aan het slot een "staatsbedrijf" uitkomst moet bieden.
- Big Pharma, ofwel de sterk aan de staat gelieerde chemische kartels, wil voorlopig niet meedoen.
So what? Willen de onderzoekers zich per se afhankelijk maken van dit geboefte? Waarom niet verder ingezet op crowdfunding, giften en het eindproduct - als het echt de grote doorbraak blijkt te zijn - laten aanbieden door een beginnend bedrijf? Als het middel deugt en de vraag is groot, dan ben je heus niet afhankelijk van Big Pharma, iets wat in dit slordige artikel min of meer wordt gesuggereerd.
De auteur focust dus op de corpocratenclub van <i>political entrepreneurs</i>, roept iets over "marktfalen", om dan te eindigen met een pleidooi voor nationalisatie. De keuze wordt aldus verengd tot Big Pharma óf Big Nanny. Lijkt mij een valse dichotomie* en nogal kort door de bocht.
Overigens wel fijn om te weten dat Edith S., onze corporatistische courtisane in ministerieel mantelpak, zich "zorgen maakt" over antibiotica-resistentie.
EDIT: * <i>"vals dichotoom" in 2 betekenissen i.e. "geen wezenlijk onderscheid" en "negeren van alternatieven".</i>
MvdB
RichardBanLvMIhttps://www.vn.nl/dit-is-de-grote-onderbelichte-wereldbedreiging-resistentie-voor-antibiotica/
Leprechaun
RichardBanLvMIRichardBanLvMI
LeprechaunZoals de verstokte maar tevreden roker opmerkte: <i>"ik las zoveel over de gevaren van roken, dat ik gestopt ben met lezen."</i>
Leprechaun
RichardBanLvMIOp de vraag van de arts of ik nog rookte heb ik gezegd dat ik van een andere arts mocht stoppen met mijn nicotine inname, dat was niet meer nodig voor mijn lichamelijke gezondheid. Ik mocht toen ook van hem een plastabletje weglaten die mij waarschijnlijk gevoelig maakte voor schimmel infecties.
Ik heb deze artsen maar niet belast met mijn mentale gesteldheid die negatief belast werd door het nicotine te kort, want ik was bang voor weer een pilletje erbij.
pubben
LeprechaunLeprechaun
pubbenShag? (als dat zo is mag ik er dan eentje bij je bietsen, ook al ben ik gestopt)
RichardBanLvMI
LeprechaunEen volwaardig - en wetenschappelijk minstens zo interessant - alternatief voor synthetische antibiotica is de <i>bacteriofaag</i>, zeg maar de "natuurlijke vijand" van bacteriën. Geen pilletje dus, maar een virus in een creepy verpakking die eruit ziet als een maanlander.
Meer info in dit <a href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3278644/">artikel</a>
Leprechaun
RichardBanLvMIAls ik er niet uit kom mag ik me dan bij je melden voor wat extra uitleg,
mvg
Ko Pernicus
RichardBanLvMIIn alle eerlijkheid gezegd, ik zit niet in die wereld, maar weet er net voldoende van dat een <werkend medicijn> not lang niet betekent <een verkopend medicijn>. Er komt zo veel know how bij kijken om het geregistreerd te krijgen, die registratie bij te houden, productielijn op te zetten, en te zorgen dat het overal te krijgen is. Er is geen beginnend bedrijf die al die stappen voor elkaar krijgt. Dus die dichotomie kan wel 's minder vals zijn dan dat je graag wilt.
RichardBanLvMI
Ko PernicusDichotomie = vals, heb ik niet duidelijk genoeg omschreven (zie edit). Misschien had ik het "schijn-dichotomie" moeten noemen. Het betekent hier <i>geen wezenlijk onderscheid</i>, met daarnaast - in de meer gebruikelijke betekenis - het voorbijgaan aan alternatieven. In eerste aanleg doelde ik op Big Pharma en Big Nanny, als twee handen op één buik. Een onwenselijke situatie (precies zoals bij de zorgverzekeringen). Als je bedoelt dat er haast geen alternatieven bestaan, dan bestrijd ik dat (zie onderstaand citaat uit de BMJ).
Je beschrijft overigens precies hoe overheidsregulering in het voordeel werkt van de chemische kartels, ten koste van de eventuele concurrentie. Uiteraard is het daarom lastig om een veelbelovend medicijn succesvol in omloop te brengen buiten de staatsgesponsorde pharma-reuzen om, maar desalniettemin niet onmogelijk.
Ik ben ook voldoende thuis in het wereldje; heb zelf onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van bepaalde medicijnen (psychofarmaca). De grote farmaceuten dragen gemiddeld minder dan twintig procent bij aan het onderzoek naar, c.q. de ontwikkeling van, nieuwe medicijnen. Het leeuwendeel valt voor rekening van particulieren en publieke middelen. Het researchbudget van Big Pharma valt in het niet bij wat er wordt gespendeerd aan marketing (vaak het 10-20 voudige). Dat komt omdat de werkelijke innovatiecrisis ligt in het feit dat nieuwe middelen vaak geen verbetering opleveren t.o.v. de oudere. Dit falen moet worden toegedekt door megabudgetten voor marketing om de nieuwe middelen als "innovatief" te slijten aan de buitenwereld (denk aan het debacle met de SSRI's).
Mijn punt aan het adres van de auteur (FTM) blijft dus, dat in het artikel ietwat overdreven de nadruk wordt gelegd op de schijn
Ko Pernicus
RichardBanLvMIDank voor je uitgebreide toelichting Richard. Met interesse gelezen. Het punt dat ik er even uit haal... is waar ik me duidelijk werd dat ik me veel meer in je standpunt en uitleg kan vinden dan dat ik eerst dacht.
Ik kom er voor mezelf als geinteresseerde leek niet uit - is die overgereguleerde farma wereld nou nodig? Als je dat NIET zou hebben, kan je dan meer problemen verwachten zoals laatst in Frankrijk? Of staat het met name innovatie in de weg. Dat zie ik ook echt wel. Ik heb via via wel 's inside informatie gezien van biotech bedrijfjes die echt met een veelbelovend idee bezig zijn - maar de balans hangt echt vol met schulden en de omzet gaat pas wat voorstellen.... ergens in de toekomst.
Dat staatsbedrijf als oplossing dat weet ik ook nog zo net niet. Ook met je eens - want zie dat maar 's wendbaar te krijgen.
Mijn contact die WEL in die wereld zit had het er over dat er best wel wat incentives zijn - dat regstratiefees omlaag kunnen voor de innovaties zoals uit dit artikel. En verlengde patenten, etc. Ben jij daar ook van op de hoogte? En verwacht je daar wat van?
John Jansens
We weten toch ondertussen wel wat het betekent als een VVD-minister méér onderzoek wil?
Deze -al dan niet direct corrupte- OpperKip heeft een kwalijke reputatie waar het onze gezondheid betreft.
Deze toevallig? disfunctionerende minister dient met de rest van deze desastreuze regeringsploeg zo snel mogelijk verwijderd worden,waarbij het verstandig zou zijn ze állemaal op een zwarte lijst voor IEDERE (semi-) overheidsfunctie te zetten...toch?
pubben
John JansensZe kunnen stinkende rottende wonden veroorzaken, git zwart, ziekenhuizen zijn als de dood daarvoor. Quarantaine voor de patiënt en hele afdelingen die ontsmet moeten.
De geschiedenis leert ook dat veel medicijnen door eigenzinnige goed oplettende onderzoekers en bij toeval ontdekt worden.
In mijn optiek moeten we dan veel meer van dat soort onderzoeksomgevingen creëren, mogelijk maken en juist daar ontbreekt aan.
John Jansens
pubbenPrecies wat ik hierboven constateerde tav de VVD (én PvdA en van oudsher CDA).
De door mij voorgestelde "quarentaine" (mogelijk tijdelijk:ja,tenzij?) is dus prima ter bescherming van de natie...toch?
Cor Peul
pubbenpubben
Cor PeulRichardBanLvMI
pubben<i>"Researchers find <b>off-patent</b> antibiotics effectively combat MRSA skin infections."</i> (vetgedrukt toegevoegd). Eelke, lees je mee?
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150319105317.htm
pubben
RichardBanLvMIZag de MRSA ooit aan het werk bij gecompliceerde wonden. Zal het hier niet verwoorden maar dat beeld heb ik nog altijd op mijn netvlies.
RichardBanLvMI
pubbenIk dacht het nieuws toch maar even in de groep te gooien, omdat ook niet gecompliceerde wonden bij MRSA besmetting kunnen ontaarden in levensbedreigende situaties. Dan is het toch aardig om te weten dat een patent-loos middel hier uitkomst kan bieden. In het artikel ligt toch erg de nadruk op de klacht van de geïnterviewde onderzoekers dat ze hun patent in deze fase niet kunnen slijten aan de farmaceutische grootindustrie. De verdere voorstelling van zaken is zodanig dat de slotsom (staatsbedrijf) niet meer als een verrassing komt.
Henry
Dat terwijl er voldoende natuurlijke alternatieven zijn die werkzaam zijn als antibiotica. Ik noem zo even uit de losse pols: oregano olie, jodium (ook in het lichaam bruikbaar), olijfblad-olie, knoflook, gember. Een aantal daarvan werken ook voor MRSA bacteriën. Alleen zijn deze niet te patenteren dus het grootschalige onderzoek zodat artsen het kunnen voorschrijven is niet te financieren.
MvdB
Henryhttp://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=1976:het-einde-van-antibiotica-en-de-opkomst-van-jodium-als-alternatief&catid=17:gezondheid&Itemid=30
Next please.
RichardBanLvMI
MvdB<a href="http://www.apotheek.nl/medicijnen/jodium-voor-op-de-huid">link</a>.
MvdB
RichardBanLvMIRichardBanLvMI
MvdBHenry
MvdBIk ben het met je eens, de wetenschap er achter is erg mager maar zo gek is het idee niet. Ons eigen immuunsysteem gebruikt jodium (de oxidant) selectief cellen om zeep te helpen.
Of jodium inderdaad allerlei bacteriële infecties in het lichaam op kan lossen is nog de vraag.
Hier de data van een studie in India. Geen westerse wetenschappelijke onderzoek/publicaties helaas maar wel wat cijfers.
http://www.mnwelldir.org/docs/history/Magnascent_Study.pdf
MRSA activiteit.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11049709
MvdB
HenryNCBI Pubmed lijkt me betrouwbaar en heeft tienduizenden publicaties over MRSA maar het onderzoekje waar je naar verwijst gaat over het effect op "bacteria dried on to surfaces". Dat zie ik nog niet gebeuren bij een longontsteking.
Jodium drinken zie ik echt niet zitten, erin baden zal als preventie wel helpen en je wordt er ook nog bruin van.
Henry
MvdBMvdB
Inclusief uitgebreid rapport met voorwoord van Schippers waarin zij o.a. stelt:
"Maar onze belangrijkste partner in de strijd tegen resistente bacteriën, dat bent u! Iedereen kan
zelf bijdragen. Vraag niet om een kuur als het ook overgaat door uit te zieken. Gebruik geen antibiotica als u een virusinfectie heeft, want dan werken deze middelen niet.
Voorkom infecties. Door uw handen te wassen en hygiënisch om te gaan met voedsel.
Was vaatdoekjes en theedoeken op hoge temperatuur. Simpele maatregelen, met groot effect.
Samen kunnen wij resistente bacteriën de baas worden! En die prachtige erfenis van Alexander
Fleming veiligstellen voor de toekomst."
Ook schrijft zij "In de veehouderij was ons antibioticagebruik tot 2009 schrikbarend in vergelijking met onze buurlanden. In vijf jaar zijn onze veehouders er in geslaagd het gebruik terug te dringen met maar liefst 60 procent. Zonder dat het onze agrarische sector heeft geschaad, of onze handelspositie heeft aangetast. Het kan dus wel! En het moet nog beter."
Daaruit leid ik af dat er kennelijk nog steeds schrikbarend veel antibiotica in de veehouderij wordt gebruikt. Wat verbiedt dat verbod op gebruik eigenlijk?
Nelis Lau
MvdBContramine
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Leprechaun
GuestHebben we hier iets van een glimp van het probleem (de huidige crisis) in beeld ?
Leprechaun
https://opwegnaarzielsvreugde.wordpress.com/2015/08/16/de-lange-mars-acht-kankerbehandelingen-die-verboden-zijn-door-rob-vellekoop-13-augustus-2015/
Leprechaun
Leprechaunhttp://delangemars.nl/2016/01/15/cursus-helende-hennep-extracten-maken-eind-januari/
MvdB
LeprechaunDeze teler voor eigen gebruik werd vrijgesproken: http://www.me-cvsvereniging.nl/vrijspraak-teelt-medicinale-cannabis
En baking soda is inderdaad een wonderbaarlijk goedje, Haarlemmerolie maar dan anders ;-)
"75 Extraordinary Uses for Baking Soda" http://lifehackery.com/2008/07/22/home-4/
Leprechaun
MvdBIk ga toch nog eens wat verder in die wietolie duiken.
MvdB
LeprechaunJe kunt het dus zelf maken. Van een paar buitenplanten (5 worden er gedoogd) kun je makkelijk een pond oogsten en voor wietolie nog veel meer want het fijnere knipafval is ook zeer bruikbaar. Zaadjes kun je geheel legaal op internet kopen. http://www.apollyon.nl/wietzaden
Een koffieshop biedt natuurlijk ook uitkomst voor de grondstof.
Geen olie online bestellen, zit geen THC in.
Meer info: http://www.stichtingmediwiet.nl/
Tja, hippie he? Altijd gebleven ook ;-)
Leprechaun
MvdBMvdB
LeprechaunHoe is het met jouw roken? Je bent (of wellicht was) toch gestopt staat me bij.
Leprechaun
MvdB10 uur geleden
quote
LOL
Op de vraag van de arts of ik nog rookte heb ik gezegd dat
ik van een andere arts mocht stoppen met mijn nicotine inname, dat was niet meer nodig voor mijn lichamelijke gezondheid. Ik mocht toen ook van hem een plastabletje weglaten die mij waarschijnlijk gevoelig maakte voor schimmel infecties.
Ik heb deze artsen maar niet belast met mijn mentale gesteldheid die negatief belast werd door het nicotine te kort, want ik was bang voor weer een pilletje erbij.
unquote
ROOK NOG STEEDS NIET !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBPS
Ik zou dat ook graag tegen jou en je manlief zeggen.
Leprechaun
LeprechaunPOTVERDULLEME MOET IK NU ALLES TWEE X ZEGGEN !!!!!!!!!!!
Nelis Lau
Red Meniet
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Leprechaun
GuestOf een faillissement de oplossing gaat bieden weet ik niet, maar lijk mij niet verstandig om daar doelbewust op aan te sturen, iets wat QE (Quantative Easing) van de ondemocratische ECB wel lijkt te gaan doen. En dat alles onder het motto 2% inflatie (waarde vernietigend!!!) te creëren.
Mij lijkt de ECB doelstelling om 2% inflatie na te streven niet meer van deze tijd. Kijk maar naar Japan, daar proberen ze nu al 25 jaar inflatie te creëren dmv QE (een vorm van geld creëren uit het niets) en het lukt daar voor geen miilimeter.
Met Japan als voorbeeld is het toch van de uiterst domme om het zelfde in de EU te proberen.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Leprechaun
GuestMvdB
"Nu nog weten de verschillende landen niet van elkaar wat zij betalen voor geneesmiddelen, omdat zij allemaal een geheimhoudingsverklaring tekenen."
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:MYMkRpq0e6UJ:fd.nl/economie-politiek/1137308/schippers-wil-macht-van-farmaceutische-industrie-breken+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
MvdB
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:2mckUftSNtsJ:fd.nl/economie-politiek/1138384/kabinet-maakt-16-mln-extra-vrij-voor-onderzoek-naar-antibiotica+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl