
Hoe de Marlboro Man de Indonesische jeugd veroverde met dank aan pensioenfonds ABP
De tabaksindustrie richt zich tegenwoordig op Zuid-Oost Azië. Pensioenfonds ABP belegt ruimhartig in de industrie. Het ABP moet zich schamen, vindt gastauteur Elma Verhey. 'Onderzoekers wijten de stijging van het tabaksgebruik in de afgelopen jaren aan de bewuste politiek van de tabaksindustrie om kinderen aan het roken te krijgen.'
Sinds het aanscherpen van de antitabaksmaatregelen in westerse landen heeft de tabaksindustrie haar aandacht verlegd naar groeimarkt Zuid-Oost Azië. Het redelijk welvarende Indonesië — met een grote, jonge bevolking — werd doelwit nummer één. Philip Morris kocht in 2005 een van de grootste Indonesische tabaksproducenten Sampoerna en ook British American Tobacco (BAT) investeerde miljarden dollars in Indonesische tabak. Dat geld kwam onder meer uit Nederland. Pensioenfonds ABP, een van de grootste beleggers ter wereld, investeert tot op de dag van vandaag voor ruim 1 miljard euro in de tabaksindustrie. Voor Indonesië worden de desastreuze gevolgen daarvan steeds duidelijker.
Pensioenfonds ABP investeert voor ruim 1 miljard euro in de tabaksindustrie
TabakNee plaatste drie jaar geleden een verbijsterende reportage van het Amerikaanse televisiestation ABC News op haar website over Philip Morris die de in het westen sinds jaar en dag verboden Marlboro Man van stal heeft gehaald, nu in Indonesië. Het land hangt vol met tabaksreclame, overal wordt gerookt en worden gratis sigaretten uitgedeeld onder jongeren.
Bewuste politiek
Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat The Jakarta Post nu de noodklok luidt over het enorme tabaksgebruik in Indonesië. Er is sprake van een ware epidemie. Van alle jongens tussen 15 en 19 jaar oud, rookt 57 procent; van de meisjes in dezelfde leeftijdscategorie, die traditioneel nooit rookten, rookt inmiddels 29,2 procent. Van de totale mannelijke bevolking rookt zelfs 72 procent. Het land behoort inmiddels tot de hoogste tabaksgebruikers ter wereld.
"Voor jonge kinderen die moeite hebben met de sterke smaak van kretek, blijken 'milde' sigaretten een uitkomst"
Onderzoekers wijten de stijging van het tabaksgebruik in de afgelopen jaren aan de bewuste politiek van de tabaksindustrie om kinderen aan het roken te krijgen. In Indonesië werd traditioneel kretek gerookt, een sigaret van tabak gemengd met kruidnagel. Vooral voor jonge kinderen die moeite hebben met de sterke smaak van kretek, blijken 'milde' sigaretten een 'uitkomst'. Overigens worden die sigaretten in reclames juist als stoer aangeprezen. Vandaar ook de — heringevoerde — cowboy.
Gevolgen
Het enorme tabaksgebruik blijft uiteraard niet zonder gevolgen. Volgens officiële cijfers van de Indonesische overheid sterven er inmiddels 650 mensen per dag aan de gevolgen van roken — bijna een kwart miljoen Indonesiërs per jaar. Gezien het enorme aantal rokers is dat is nog maar het begin van de grote sterfte die Indonesië te wachten staat. Indonesische gezondheidsorganisaties wijzen ook op de almaar stijgende medische kosten. Roken neemt daarnaast een steeds groter deel van het gezinsinkomen in beslag. Elf procent van het inkomen van de laagstbetaalden gaat op aan tabak, terwijl maar drie procent wordt besteed aan onderwijs.
Maatregelen
President Joko Widodo wil het aantal jonge rokers in 2019 met 25 procent terugdringen. Scholen zijn tot rookvrij gebied verklaard en verkoop van tabak in de omgeving wordt verboden. Dat is mooi natuurlijk.
Widodo's voornemen staat haaks op de afspraken die zijn regering heeft gemaakt met de tabaksindustrie
Maar Widodo's voornemen staat haaks op de afspraken die zijn regering inmiddels heeft gemaakt met de tabaksindustrie. De productie van sigaretten gaat in 2020 naar 524 miljard stuks. In 2015 ging het nog om 392 miljard stuks. Vooral de productie van 'milde' sigaretten — gericht op jongeren — wordt verhoogd. Van 121 miljard in 2016 tot 306 miljard in 2020 — meer dan een verdubbeling.
Gecriminaliseerde anti-tabakslobby
Indonesië kent een actieve anti-tabakslobby, de Smoke free Agents. De 'agents' eisen dat Indonesië het verdrag tegen tabak van de World Health Organization (WHO) tekent, wat nog steeds niet gebeurt. De tabaksindustrie doet er dan ook alles aan om dat te voorkomen. Op Wereld Niet Roken Dag, afgelopen 31 mei, riep het Verbond van Indonesische tabaksfabrikanten president Widodo in een open brief op toch vooral niet te buigen voor 'buitenlandse inmenging': de anti-tabakslobby zou zijn ingehuurd door buitenlandse mogendheden, om de 'Indonesische tabaksindustrie met behulp van irrationele wetten en maatregelen te ondermijnen en de Indonesische economie in gevaar te brengen'. Kortom, de anti-tabakslobby wordt bewust gecriminaliseerd.
Rol ABP
Het ABP moet zich schamen. Onder het kopje 'maatschappelijk verantwoord beleggen' verklaart het bestuur nota bene dat '70 procent van de pensioenspaarders wenst dat zijn pensioenvermogen op een maatschappelijk verantwoorde manier wordt belegd'.
ABP-voorzitter is ook voorzitter van Save the Children
Maar de daad bij het woord voegen? Tegenover TabakNee zei ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool dat ze er niet over peinst om de tabaksaandelen van de hand te doen. Behalve ABP-voorzitter is Wortmann ook voorzitter van Save the Children.
Dat kinderen redden moet je vooral ‘ruim’ zien blijkbaar.
18 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Ook voor het ABP in Indonesische tabak belegde rookten Indonesiers zich suf, sigaretten met één of andere specerij, welke, herinner ik me niet meer.
Ik zie nu kretek staan.
Een pensioenfonds heeft tot doel pensioenen te verzorgen, niet de wereld te verbeteren.
In een discussie met wereldverbeterende jongeren over duurzame energie legde het hoofd beleggingen ABP uit dat als ABP de aandelen in vuile stroom zou verkopen, dat die dan gekocht zouden worden door anderen, die waarschijnlijk minder moeite hebben met vuile stroom.
In Nederland willen gekken nu het roken in speeltuinen verbieden, in de open lucht, dus.
De betuttelarij komt mij steeds meer m'n strot uit.
Gerrit Zeilemaker 6
Gilles Wattel 1En waarom zou een pensioenfonds niet helpen de wereld te verbeteren? Graag zelfs!
Het ABP zelf stelt in zijn trendrapport het volgende: "Er is inmiddels ook geen overtuiging meer dat verantwoord beleggen ten koste zou gaan van de financiële resultaten van pensioenfondsen voor de deelnemers. Sterker nog, het meewegen van ESG-factoren ‘Environmental, Social & Governance’ (ESG) kan helpen om betere beleggingsresultaten neer te zetten voor de deelnemers."
En verder: "Hoewel exacte berekeningen niet te maken zijn, wordt
geschat dat er in Nederland per jaar zo’n 2.300 – 3.500 mensen sterven aan de acute gevolgen van de uitstoot van fijnstof, terwijl de lange termijn gevolgen voor 12.000 – 24.000 een vroegtijdige dood kunnen betekenen." https://www.abp.nl/images/trendrapport-visie-2020.pdf
Waarom zouden we willen dat Indonesische kinderen zich dood roken, terwijl wij ons hier zorgen maken over fijnstof. Dat zou toch buitengewoon hypocriet zijn.
Ik heb er geen enkel probleem mee als mijn pensioenfonds, het ABP, stopt met het financieren van de tabaksindustrie en zwaar inzet op groene energie. Op langere termijn levert dat betere pensioenen op en gezondere pensionado's!
Gilles Wattel 1 3
Gerrit ZeilemakerDe politie heeft toch net verklaard dat 130 in ons flutlandje prima is ?
Het idee dat wij de wereld kunnen redden acht ik, om het voorzichtig uit te drukken, een utopie.
Onderwijs is het enige waar ik heil in zie.
Een pensioenvermogen is voor pensioenen, als we daar utopie bij halen, waar blijven we dan ?
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Een eind in de 70 en inmiddels liberaal. De zendelingen die Wattel sr. bezochten, kunnen tevreden zijn :)
Michel Fleur 6
Gilles Wattel 1MatthijsK 7
Ik snap niet waarom we altijd maar onze moraliteit moeten opleggen aan een ander,.
Lydia Lembeck 12
MatthijsKIk snap niet waarom we altijd maar onze moraliteit moeten opleggen aan een ander,.".
Juist ja.
MatthijsK 7
Lydia LembeckLeg eens uit.
Lydia Lembeck 12
MatthijsKMatthijsK 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MatthijsKMatthijsK 7
Lydia LembeckEens,.
"Dus moeten volwassenen proberen om ze te laten stoppen."
Welke volwassenen?
"Jij klink niet geïnteresseerd in die kinderen."
Waarom denk je dat? Omdat ik het niet met je eens ben?
Ik ben het niet met je eens omdat ik niet wil dat mensen die ver van het bed van deze kinderen staan, beslissingen over ze nemen. Dat is de taak van de ouder en niet van een westerse of andere overheid. Indien de ouders de levens van hun kind willen verpesten, kunnen we ze beter helpen door voorlichting dan door verbieding.
Verbieden maakt het crimineel en indien ze dan toch roken gaan ze achter slot en grendel, want dat is het gevolg,.
Waar we eens mee moeten ophouden is andere mensen vertellen wat ze wel of niet kunnen laten, daar komt alleen maar ellende van,.
Kasteelpannetje extra small 2
Zo woont de asielzoekers weigerende Amsterdamse stadsadel, uiteraard bijna voor niks
Een ontluisterend artikel over klassiek sociaaldemocratisch graaisocialisme in Amsterdam-Zuid
http://politiek.tpo.nl/2016/03/27/zo-woont-asielzoekers-weigerende-amsterdamse-stadsadel-uiteraard-bijna-niks/
Lydia Lembeck 12
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Eerder schreef ik:
omdat je nu verplicht bent om je bij een pensioenfonds aan te sluiten, hebben die pensioenfondsen in mijn ogen juist de plicht om bij hun beleggingen alleen naar het financiële rendement te kijken. Ze beheren immers het geld van mensen die er niet voor gekozen hebben om bij hen hun centen te stallen. Het fonds heeft dus een morele plicht om voor het hoogste rendement te gaan – je gaat je maatschappelijke betrokkenheid niet met andermans geld financieren.
Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra small- pensioenkosten verlagen, doordat mensen geen idee meer hebben wat nodig is voor een fatsoenlijk pensioen
- de commercie winst laten maken
Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Ikke eerder hierover:
"Ik denk dat De Geus wel gelijk heeft als hij wijst op de hoge kosten die sommige pensioenuitvoerders in rekening brengen. Maar dat komt ook doordat werknemers hier verplicht zijn om zich bij een bepaald pensioenfonds aan te sluiten. Dat werkt je financiële bewustzijn niet in de hand – iemand anders regelt het wel voor je – en roept ook niet om goed te kijken naar de kosten die je pensioenfonds in rekening brengt. Is het toeval dat in Amerika, waar werknemers hun eigen 401K-pensioenpot kunnen beheren, indexbeleggingen (die lage kosten rekenen) jaar na jaar een instroom van geld zien terwijl actief gemanagede beleggingsfondsen (die hoge kosten rekenen en die niet goedmaken met betere beleggingsprestaties) juist te kampen hebben met een uitstroom?"