
Onderwijs wordt gefinancierd met publiek geld. Sommige bedrijven weten dat deels af te romen. Lees meer
Steeds vaker zien binnen- en buitenlandse bedrijven ons onderwijs als een interessante markt. Het is mooi dat ondernemingen zo betrokken zijn, maar het moet er niet toe leiden dat zij ook hun stempel op het Nederlandse onderwijs drukken. In dit dossier onderzoekt Follow the Money de keiharde business achter onze scholen en opleidingen
Woekerwinsten voor uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften, ondanks nieuwe regels
Stop met de verheerlijking van ranglijstjes in het onderwijs
Profileer- en publicatiedwang: wetenschap in de greep van het geld
Voor open science-project gaat de EU in zee met... Elsevier
Hoe de digitale halsband van Magister de privacy van schoolkinderen nekt
FTM Audio - Gemeentes paaien expats met subsidie op privaat onderwijs
Gemeentes paaien expats met subsidie op privaat onderwijs
Rondje om de school: wel duur, niet bewezen effectief
"Sprinkhaankapitalist" verovert de schoolboekenmarkt
Schoollunch? Leer die kinderen koken!
Kinderen krijgen warme lunch op school. Taos County, New Mexico, december 1941. Beeld: NARA © CC0 (Publiek domein)
Hoe Nederland wordt klaargestoomd voor schoollunches
De wetenschap en het bedrijfsleven zijn naarstig op zoek naar bewijzen die vóór invoering van schoollunches in het basisonderwijs pleiten. Deze vorm van lunchen op school zou obesitas bestrijden en leerachterstanden verminderen. Het resultaat: gezonde, vitale kinderen en daling van zorgkosten. Maar dat de zoektocht veel weg heeft van een lobby die vooral de belangen van wetenschappers en ondernemers zelf dient, daar hoor je niemand over.
Ouders die waarde hechten aan het smeren van de boterhammetjes van hun schoolgaande kroost kunnen de komende jaren nog wel eens bedrogen uitkomen: de ‘verzorgde’ schoollunch komt eraan. Als je een aantal wetenschappers in de preventieve geneeskunde en volksgezondheid mag geloven, zijn schoollunches in het basisonderwijs hét middel in de strijd tegen overgewicht, obesitas en gezondheidsachterstanden.
Maar of de schoollunch werkelijk zoveel gezonder is dan de meegebrachte bammetjes van thuis, dat valt nog te bezien. En omdat wetenschappers en ondernemers het Nederlandse basisonderwijs als nieuwe afzetmarkt van hun onderzoeken en producten zien, dreigen de lunches een speelbal van commerciële en wetenschappelijke belangen te worden.
Overgewicht onder kinderen in Nederland is een groeiend probleem. Een hecht en mediageniek groepje hoogleraren is ervan overtuigd dat gezonde lunches op basisscholen een effectief preventiemiddel zijn. De wetenschap werkt hierin samen met het bedrijfsleven. Hoe zuiver is dat?
Ruim tien procent van de kinderen in de basisschoolleeftijd heeft last van overgewicht. Nog eens 3,5 procent heeft ernstig overgewicht. Een ongezonde leefstijl, zoals weinig bewegen en ongezond eten, zijn de belangrijkste oorzaken. De rijksoverheid wil dit terugdringen, maar wil daarbij niet ingrijpen in het ouderlijk gezag.
Scholen willen ook best wat doen aan de obesitasepidemie, maar zij hebben onvoldoende middelen en mankracht om het ongezonde gedrag dat thuis wordt aangeleerd bij te sturen. Daarnaast zijn er genoeg scholen die dat vooral de verantwoordelijkheid van ouders vinden. Scholen kampen sowieso al met vele andere problemen: een tekort aan leerkrachten, hoge werkdruk, relatief veel uitval door ziekte. Om nog maar te zwijgen van de ontevredenheid van docenten over hun salarissen.
Maar als onderwijzend personeel het er niet bij kan hebben, en het scholen structureel aan budget ontbreekt, wie gaat het lunchen op school dan betalen? Kun je ouders dwingen tot een ‘vrijwillige’, al dan niet inkomensafhankelijke bijdrage? En wie durft er aan de keuzevrijheid van ouders te komen?
Misschien hebben de voorstanders van de schoollunch de beste bedoelingen, maar er zijn veel verschillende belangen. Wetenschap, bedrijfsleven, scholen, onderwijzers, ouders; ze hebben allemaal hun eigen visie. En omdat het basisonderwijs een nieuwe markt belooft te worden, staan private partijen zoals cateraars en supermarkten ondertussen vooraan om het plan door te drukken. Wat is er van die goede bedoelingen nog over? In een reeks artikelen legt FTM de achterliggende belangen bloot.
Het achterliggende idee van verzorgde lunches op school is dat door kinderen minimaal één gezonde maaltijd per dag te geven, er wordt gewerkt aan een gezondere leefstijl. Dat lijkt logisch: volgens onderzoek uit 2011 is het voedingspatroon van kinderen en volwassenen in Nederland rijp voor verbetering. En een gezondere leefstijl nu, betekent over het algemeen een betere gezondheid op latere leeftijd, wat weer leidt tot lagere zorgkosten.
Het vrijgekomen geld kan vervolgens weer aan de “voorkant” geïnvesteerd worden, zo luidt de hypothese. In nieuw wetenschappelijk onderzoek naar preventief ingrijpen in de strijd tegen overgewicht bijvoorbeeld, of in publiek-private samenwerkingen tussen wetenschappers en het bedrijfsleven om de obesitasepidemie een halt toe te roepen.
Ook zien wetenschappers grote verschillen in voedingsgedrag tussen sociaal economische groepen; een gezonde schoollunch kan hier volgens nog lopende wetenschappelijke experimenten mogelijk verandering in brengen. Een tovermiddel dus, maar wel één waar vooralsnog stevig wetenschappelijk bewijs voor ontbreekt. De effectiviteit van schoollunches is in Nederland nog niet wetenschappelijk aangetoond, maar daar wordt momenteel hard aan gewerkt.
Het broodtrommeltje is passé
Zo experimenteert de Franse multinational Sodexo in samenwerking met wetenschappers van Universiteit Maastricht met schoollunches in Zuid-Limburg; ondertussen onderzoeken Wageningen University Research (WUR) en de Vrije Universiteit (VU) tezamen met Albert Heijn de effecten van schoollunches op basisscholen in Ede en Amsterdam. Het resultaat: een rapport, mét bijbehorend implementatieplan, dat voor invoering van de schoollunches in het basisonderwijs pleit.
En onlangs verscheen volksgezondheidwetenschapper Jaap Seidell in Het Parool met een serie over ‘gezond’ eten; het laatste deel ging over eten op school. De kop van dat stuk — ‘Opvoeden via de schoollunch: leuk, lekker en leerzaam’ — is veelzeggend. Afgelopen jaar pleitten Seidell en enkele wetenschappers van de Universiteit Maastricht daarnaast in NRC voor ‘gezonde schoollunches’ in het basisonderwijs.
Ook Alexander Rinnooy Kan vindt wat van schoollunches
De boodschap moge duidelijk zijn: het broodtrommeltje is passé. Dit kwam ook weer terug in het artikel over schoollunches dat Seidell in 2016 samen met collega-wetenschapper en D66-senator Alexander Rinnooy Kan voor NRC schreef. Want ook Rinnooy Kan, een man met tientallen nevenfuncties, vindt wat van schoollunches.
‘Kinderen eten te weinig groenten, want maar één procent van de Nederlandse kinderen haalt de groentenorm. Daar schrik ik van,’ zo meldt hij aan FTM. En als Rinnooy Kan ergens van schrikt, dan heeft dat effect: volgens de Volkskrant is hij één van de twintig meest invloedrijke mensen van Nederland.
Een gezonde schoollunch kan volgens Rinnooy Kan verandering in de zaak brengen: ‘In mijn ideale wereld zijn dat warme lunches, met veel groenten, soep met salade of een bescheidenere variant met boterhammen, maar dan wel met gezond brood en beleg,’ zegt Rinnooy Kan desgevraagd.
Dat roept de vraag op uit hoofde waarvan Rinnooy Kan zich opwerpt als propagandist van de schoollunch. Is het als maatschappelijk gedreven, uit naam van collega-politici, simpelweg als opa die het ‘gerommel met broodtrommeltjes van zijn kleinkinderen’ maar niets vindt, wellicht als lobbyist van wetenschappers en cateraars of is zijn ideale wereld op meerdere van deze redenen gegrondvest?
Rinnooy Kan: ‘Ik kom aan deze overtuiging vanuit het idee dat ‘we’ hier iets te pakken hebben dat en dat we dit in Nederland moeten gaan regelen, want kinderen krijgen structureel te weinig groente en vezels binnen.’ Rinnooy Kan is er als voorstander van de (warme) schoollunch van overtuigd dat het broodtrommeltje zijn langste tijd heeft gehad. Volgens een ingewijde ‘is het slechts nog een kwestie van tijd, voordat wetenschappelijk onderzoek ‘nut en noodzaak’ van lunchen op school gaat aantonen.’
Experimenteren met kinderen
Wetenschappelijke experimenten rondom het lunchen op school zijn in Nederland op één hand te tellen. Één hiervan is ‘de Gezonde Basisschool van de Toekomst’ (GBT); hierover schreef Follow the Money al eerder. Dit wetenschappelijke experiment op basisscholen richt zich ‘op het bevorderen van gezondheidswinst bij kinderen en beoogt een verbetering van schoolresultaten en welbevinden’.
De GBT is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de invloed van het experiment op de kinderen wordt dan ook netjes gemeten. Dit in tegenstelling tot een project zoals De Gezonde Schoolkantine, dat vooral leunt op integrale samenwerking met het bedrijfsleven en amper de effecten bijhoudt.
Begin dit jaar leek het erop dat de GBT er met het onderzoek naar gezonde schoollunches van de WUR en VU een concurrent bij kreeg. Volgens projectleider Monique Vingerhoeds (WUR) is het echter ‘eerder een samenwerking’. Zo zit in de klankbordgroep van het VU/WUR-onderzoek een oude bekende van de GBT: Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde van Universiteit Maastricht en tevens initiator van de GBT. Jaap Seidell van de VU zit dan weer in de adviesraad van de GBT.
‘We willen allemaal hetzelfde, namelijk dat kinderen gezonder gaan eten’
Van Schayck ziet de beide studies in elkaars verlengde: ‘Het onderzoek van Wageningen en Amsterdam is eigenlijk onze opvolger, maar dat zien zij zelf mogelijk anders.’ Ook projectleider Vingerhoeds is vooral van mening dat de onderzoeken elkaar aanvullen: ‘Bij ons ligt de focus op lunch en verschillende lunchconcepten, waarbij de GBT zich richt op de gehele leefstijl van kinderen.’
Wel zijn er flinke verschillen in de onderzoeksbudgetten. Daar waar de GBT voor de gehele onderzoeksperiode 15 miljoen euro heeft staan, moet het samenwerkingsverband VU/WUR, waaraan ook Sarphati Amsterdam en Albert Heijn meedoen, het stellen met een totaal projectbudget van ‘slechts’ 1,3 miljoen euro voor een periode van drie jaar.
Volgens Vingerhoeds kunnen de projecten elkaar versterken. Daarom is er regelmatig contact tussen de onderzoekers van VU/WUR en de GBT. ‘We willen allemaal hetzelfde, namelijk dat kinderen gezonder gaan eten,’ meldt Vingerhoeds.
Dan is het enige dat in dit plaatje nog ontbreekt een stimuleringsmaatregel vanuit de overheid. Hierover zei de projectleider eerder: ‘Een verplichtstelling van lunches zou bij kunnen dragen aan de discussie met ouders. De weerstand bij ouders rondom schoollunches lijkt namelijk vooralsnog vrij groot.’
Maar wat als ouders inderdaad tegen invoering zijn? Kunnen zij het tij dan nog keren, of gaat de zoektocht naar wetenschappelijke bewijs door en staat niets een invoering van schoollunches nog in de weg? Hierover meer in het volgende deel.
64 Bijdragen
Marla Singer 7
Dat ouders hun verantwoordelijkheid jegens hun kinderen over zouden moeten laten aan scholen is geen sinecure want het is een heel klein stapje richting een totalitair systeem waarbij het systeem bepaald wat goed voor je is.
Dat er voor de initiatiefnemers goede bedoelingen achter zitten lijkt onschuldig maar is het niet. Want ook al gaat het in het eerste jaar goed dan is het systeem makkelijk om om te buigen naar de hand van het bedrijfsleven dat een extra ingang zoekt om meer van hun eigen producten te slijten. Die geeft geen zier om de gezondheid van onze kinderen.
Meer vezels, minder suiker geldt voor nagenoeg hele bevolking maar die veranderingen kunnen niet van hogerop worden gedrongen maar zullen van onderop gedragen moeten worden. Dus die welwillende wetenschappers doen meer goed om de ouders te informeren en het bedrijfsleven te helpen een business model waarbij deze kan verdienen aan gezonde voeding omdat de bevolking die zoete troep niet meer koopt.
HeRo 7
Marla SingerIk heb met tranen in mijn ogen via youtube de filmpjes van Jamie Oliver over schoollunches in Engeland en Amerika zitten kijken. Een moeder wist niet beter dan dat met het ontbijt, lunch en diner de frietpan aan moest - ze stond jankend te vertellen dat ze nooit had geweten, dat ze eigenlijk haar familie vermoordde i.p.v. voedde. Met een beetje begeleiding kun je deze mensen zo erg helpen en hun levensgeluk en gezondheid weer teruggeven. Maar ja, dat laat natuurlijk niet de kassa's rinkelen van de grote 'foute' voedselfabrikanten en in hun gevolg de farmaceuten met cholesterol, diabetes, reuma, hart etc. ''medicijnen". :-( En vergeet de bedriegende reclames en allerlei kinderacties natuurlijk ook niet !
Martin van den Heuvel 1 11
HeRoKijk, alleen die lunch, dat helpt natuurlijk geen zier als het kind thuis vol wordt gestopt met chips en snoep. En die jongelui krijgen allemaal zakgeld. Als de mamma's zijn overtuigd dat ze geen troep meer in huis moeten halen, wellicht alleen iets voor het weekend, gaan de kinderen toch gewoon zelf naar de winkel om het in te slaan? Zo simpel is dat.
Wat wil je er aan doen? Als de jongelui naar de middelbare school gaan, hebben ze zowat allemaal een bijbaantje. Waar denk je dat al die frisdrankblikjes en chipszakken in de berm naast het fietspad vandaan komen?
Verder zou die terugtrekkende overheid natuurlijk haar verantwoordelijkheid kunnen nemen, door suiker, zout en vet in voeding aan een wettelijke norm te verbinden. Want laten we wel wezen, een pizza met 11 gram zout. Daar eet mijn zoon er anderhalve van, terwijl 1 gram zout per dag voldoende is en 6 gram het maximum. (daarom maken we de pizza zelf)
Of misschien moet de Nederlandse bevolking eens haar verantwoordelijkheid nemen, door niet meer te stemmen op partijen die vinden dat de overheid zich terug moet trekken.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1De rest van je reactie onderschrijf ik ook volledig. M.n. de laatste zin. Hoe dan ook moet er iets gedaan worden. Zolang, ook hier, kinderen uit gezinnen komen waar men denkt dat aardappels ook groenten zijn, en in welke vorm dan ook ze 'dus' gezond zijn, is er veel te veel mis.
Ik blijf bij mijn eerdere reacties op Floor's columns: lessen op scholen. Beginnend met de basisscholen en misschien al gewoon bij Groep 1 beginnen. Potten met groenten in de vensterbank en laten zien hoe lekker het is. Er is een programma op TV om kinderen gezond te leren eten. Maar bij het programma Bizarre eters zie je mensen letterlijk kokhalzen als ze groenten moeten eten. Er is een enorm tekort en gebrek aan educatie over voedsel.
Scholen met een ruimte die als moestuin gebruikt kan worden zouden dat moeten doen. Bij ons doet een Katholieke basisschool dat. De kinderen zijn dol enthousiast. Zelf gekweekte tomaten en sla en boontjes mee naar huis mogen nemen. Super toch?
Nu alleen de ouders nog leren dat je dat kunt eten.... en dat het gezond is en als je het goed bereidt ook nog lekker is.
Ik ben niet bepaald voor 'schooldinners'. In de VS en GB hebben scholen problemen, omdat het te duur is. Soms krijgen ze voorgeschreven om troep te geven aan de kinderen. Inderdaad: Jamie Oliver. Duidelijker kan het niet.
https://www.youtube.com/watch?v=nv8sQplhvX0
https://www.youtube.com/watch?v=go_QOzc79Uc
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckAls kinderen groenten niet lusten, zijn er tal van kruiden en specerijen, waarmee je het lekker kunt MAKEN. Maar dat moet je leren. Wat denk je van gebakken uitjes door de spercieboontjes? Om je vingers bij af te likken. En een kaassausje over de spruitjes. Ik begin te watertanden.
Hee, die ouders hoef je het niet te leren, dat doen die kids wel. Ik zie het al voor me: nee, mamma, de meester zegt dat je daar dik van wordt, zo moet je dat doen. Lachen gieren brullen.
Het kan allemaal, maar je moet WILLEN. en daar schort het em aan.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Koken zonder schort dan maar? :))
Maar het kan en er is een groot aanbod:
https://www.google.nl/search?source=hp&q=kinderkooklessen&oq=kinderkooklessen&gs_l=psy-ab.3..0j0i30k1l3.796.3250.0.3544.17.16.0.0.0.0.103.1147.15j1.16.0.foo%2Ccfro%3D1%2Cnso-ehuqi%3D1%2Cnso-ehuui%3D1%2Cewh%3D0%2Cnso-mplt%3D2%2Cnso-enksa%3D0%2Cnso-enfk%3D1%2Cnso-usnt%3D1%2Cnso-qnt-npqp%3D0-1701%2Cnso-qnt-npdq%3D0-54%2Cnso-qnt-npt%3D0-1%2Cnso-qnt-ndc%3D300%2Ccspa-dspm-nm-mnp%3D0-05%2Ccspa-dspm-nm-mxp%3D0-125%2Cnso-unt-npqp%3D0-17%2Cnso-unt-npdq%3D0-54%2Cnso-unt-npt%3D0-0602%2Cnso-unt-ndc%3D300%2Ccspa-uipm-nm-mnp%3D0-007525%2Ccspa-uipm-nm-mxp%3D0-052675...0...1.1.64.psy-ab..1.16.1144.0..35i39k1j0i131k1.6d4_Pg24I1s
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckZeg, hier onder heb je het over zeewier. Google eens: "recepten met zeewier".
Als je eieren eet, er zijn veel verschillende recepten voor omeletten. Perfecte vleesvervanger. Lekker en het vult als een gek.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Vanaf eind oktober zijn de Kipster eieren te te koop als het goed is. Bij Lidl. www.kipster.nl
Deze eieren wil ik wel. Nog even geduld dus.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckVragen? https://www.zeewaar.nl/nl/
Gewoon contact opnemen en let niet op die grijnzende aso met die twee flankerende dames.
Wat de eieren betreft, misschien een kinderboerderij in de buurt? Of een hobby kippenhouder?
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Aanvullend het toch wel schokkende nieuws over de supermartkten: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/foodwatch-groot-deel-supermarktproducten-is-sterk-bewerkt-fabrieksvoedsel
Vandaag, 31-8-17: helaas reagereren de mensen van Zeewaar niet. Hun site is onbeschermd en heeft geen https en een groen slotje dus is het niet mogelijk mijn gegevens achter te laten.
Robert Voorhoeve 4
Martin van den Heuvel 1Hier ook weer de strijd tegen het neo-liberale model, een model dat in de eerste plaats de aandeelhouder dient en NIET de gewone man.
De Staat moet zich veel harder opstellen richting alles wat riekt naar ongenuanceerde verrijking, volksziekte numero 1.
Martin van den Heuvel 1 11
Robert VoorhoeveZo lang die burger massaal blijft kiezen voor de tweede groep politici, wordt het alleen maar erger. De kiezer stemt telkens weer op partijen, waarvan hij DENKT dat die een probleem op gaan lossen, terwijl de werkelijkheid is dat die partijen alleen nog maar meer problemen veroorzaken.
Wilders stuurt de moslims niet terug naar hun "eigen" land omdat ze allemaal een Nederlands paspoort hebben. Sterker nog, hij helpt mee om er nog meer binnen te halen. Rutte gaat echt de staatsschuld niet aflossen, omdat je dan een crisis krijgt waar we nooit meer uit komen.
En Rutte schopt ook niet de werkelozen aan het werk, omdat bij "volledige werkgelegenheid" de lonen te hard stijgen.
Kortom, wie gaat de bevolking eens uitleggen wat er echt aan de hand is, zodat ze de grove leugens niet meer voor zoete koek slikken?
Deze al gelezen?
rijnlandmodel.jouwweb.nl
Jan Willem de Hoop 12
"Maar of de schoollunch werkelijk zoveel gezonder is dan de meegebrachte bammetjes van thuis, dat valt nog te bezien. En omdat wetenschappers en ondernemers het Nederlandse basisonderwijs als nieuwe afzetmarkt van hun onderzoeken en producten zien, dreigen de lunches een speelbal van commerciële en wetenschappelijke belangen te worden."
Kritiek en gemiste kans 1: Er wordt niet ingegaan op ingredienten waaruit verzorge schoollunch bestaat t.o.v. broodtrommel en t.o.v lunch en eten thuis.
"Rinnooy Kan: ‘Ik kom aan deze overtuiging vanuit het idee dat ‘we’ hier iets te pakken hebben dat en dat we dit in Nederland moeten gaan regelen, want kinderen krijgen structureel te weinig groente en vezels binnen.’ "
En hoe zit het met gezonde vetten en eiwitten?
Kritiek en gemiste kans 2: De enige die iets inhoudelijks over samenstelling schoollunch zegt is is dhr. Rinnooy Kan. Geen deskundige op gebeid gezondheid en voeding.
Voordat er beleid wordt gemaakt en uitgvoerd is het denk ik wenselijk ls wetenschap en overheid zich eerst eens uitspreken wat volgens het gezond is en wat niet. We weten veel nog niet, of doorgronden veel nog niet. Veel zal ook per persoon verschillen. Maar we zullen toch wel zinnige dingen te weten zijn gekomen de afgelopen 20 jaar over wat goed is, over wat we dachten dat goed is maar in werkelijkheid toch minder goed, wat we dachten dat slecht was mar in werkelijkheid toch minder slecht blijkt te zijn.
Gevaar van de gezonde schoollunch kan zijn dat gezond eten op andere momenten thuis nog slordiger wordt, nog minder aandacht krijgt. Effectief beleid zal altijd over totaalplaatje moeten gaan.
Martin van den Heuvel 1 11
Jan Willem de HoopDe voedingsstoffen die mensen tot zich moeten nemen, bestaan uit: vetten, eiwitten, koolhydraten (suiker), vitaminen, mineralen en water.
Vet heb je nodig om vitaminen in op te lossen, maar neem liefst plantaardig en niet te veel.
Eiwit krijg je al binnen door het eten van vlees, eieren en peulvruchten.
Koolhydraten zitten voldoende in brood, rijst, pasta en aardappelen.
Een multivitamine is gauw geslikt. Daar zitten ook mineralen in. En water hebben we voorlopig nog voldoende uit de kraan.
In totaal moet je er voor zorgen dat er niet meer brandstof IN gaat, dan er wordt verbruikt. Sporten is niet nodig, de hond elke dag uitlaten en met de fiets naar school, werkt prima.
Ik denk dat kinderen veel slimmer zijn dan volwassenen denken. Vanaf een bepaalde leeftijd is er goed met kinderen te praten en kun je ze gewoon uitleggen dat al dat suiker en vet ze er niet gezonder op maakt. Als het kind te veel troep binnen krijgt, kun je goed samen een afkick programma samenstellen, want ook voor vet en suiker geldt: het is een verslaving.
Ik zelf ben op mijn veertiende van de suiker cold turkey afgekickt, nadat een nieuwe tandarts mij 12 vullingen verschafte. Het resultaat was er naar, maar toch vind ik deze methode niet aanbevelenswaardig.
Jan Willem de Hoop 12
Martin van den Heuvel 1Mijn punt van kritiek op het artikel is dat er er inhoudelijk niet op wordt ingegaan. En dat terwijl er wel kritiek is. Ik vind ook ook dat de journalistiek bij dergelijke kwesties overheid en wetenschappers kritischer moet benaderen en ze inhoudelijk kleur moet laten bekennen.
En een zeer waarschijnlijke uitkomst is dan waarschijnlijk dat al de bewerkte voedingsmiddelen, meer dan 95% in supermarkten, niet past in concpet gezonde voeding.Maar laat overheid, wetenschap en bedrijven hier iets over zeggen dus.
Jij hebt het over bijslikken. Ik denk zelf ook verstandig. Maar de reguliere wetenschap en ook overheid wil er niets van weten.
Mooi voorbeeld wat je aanhaalt over tandarts en gebit. Met tandarts in aanvullend pakket en uit basispakket is overheid het volledig geisoleerd gan bekijken. "Gezond begint in de mond", is een bekende slogan met grote kern van waarheid. Een waarheid met meerdere dimensies. Van eten, tot o.a. mondhygiene.
Wat ik, jij, we gezamnelijk mischien onderschatten t.a.v. suiker en zoetigheden is dat hoe jonger het probleem ontstaat hoe slechter en zelfbeheersingsmechnisme zich ontwikkelt. Tenminste zo heb ik het begrepen bij Duits tv programma hierover.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Jazeker zijn kinderen vaak beter geïnformeerd dan ouders en begrijpen ze het ook sneller. Maar ze moeten opboksen tegen de grootste verslaving van vandaag de dag: Fast Food, zal een forse strijd zijn. Wat daarin zit: zout, vet en suiker, werkt enorm verslavend.
Plus dat het makkelijk is. Koken is moeilijk en lastig denken veel mensen nog steeds. Ik vind koken niet leuk. Maar doe het elke avond voor mijzelf. Met tenminste 3½ ons aan groenten (omdat ik momenteel geen fruit verdraag iv, reflux problemen) en omdat ik vegetarisch eet koop ik vleesvervangers (bij Jumbo, omdat alleen daar deze producten te koop zijn zonder soja, want dat mag ik ook niet hebben). Geen zout, wel groene kruiden en soms wat specerijen en altijd gember. Kruiden zijn zelf gedroogd en gesneden/gemalen. Lekkerder dan de potjes. Het was echt wennen. Ik at veel rauw, maar dat kan helaas niet meer. Ik moet mijn groenten koken en dan nog sjoemel ik. Half gaar/half rauw moet ook kunnen vind ik.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckInderdaad, zout, vet en suiker zijn net alcohol of nicotine, dus het is onbegrijpelijk waarom de Europese Commissie het stoplichtsysteem uit Engeland weigert in te voeren.
Welnee, joh, koken is toch niet moeilijk? Aardappeltje schillen, 20 minuutjes laten koken. Groente van Hak, alleen warm maken. Met boontjes, worteltjes, erwten en rode kool krijg je alles binnen wat je nodig hebt. voor degenen die vlees willen, kippeboutje in de pan, af en toe omdraaien, klaar. Ik heb dit jaren uitgevoerd, lekker eten deed ik wel bij mamma.
Wat vind je van die vleesvervangers bij de Jumbo? We hebben ze eens geprobeerd, niet te nassen man. Zijn ze inmiddels verbeterd?
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Mee eens met dat stoplicht systeem. Simpel en effectief heb ik zelf ontdekt in mei nog. Toen ik samen met mijn vriendin de plaatselijke Coop bezocht.
Ik begon met vleesvervangers van soja. Al snel kocht ik een blok soja en maakte dat op smaak, bakte het en at het op. Je kunt een sojablok invriezen en dat heb ik in porties gedaan. Tot mijn schildklier rare dingen ging doen. Ik mag dus geen soja meer hebben. Ben overgeschakeld op de niet-soja, maar hoe ik dat zelf moet doen? Geen idee. De ene is gemaakt met tarwe eiwitten en de ander met weer andere plantaardige eiwitten. Sneller over op zeewier dan maar denk ik.
Of ze eetbaar zijn? Ja. Dat wel. Vergelijkbaar met een kogelbiefstukje of een goed gebraden (!) stuk kip? Nee. Maar het zijn gezonde eiwitten. En B12 is toegevoegd. Mocht ik overstappen op veganistisch eten dan zijn er kookcursussen en die wil wel volgen. :)
Ik blijf het dapper vinden dat je dat zo gedaan hebt. Vind het al lastig om op 1000 cal/dag te blijven. En koffie zonder suiker is niet te drinken. Gelukkig ivm Pfeiffer en reflux even geen koffie, geen chocola, geen borreltje (snik) en geen scherpe kruiden. Mijn Indisch kookboekje (uit de late jaren 40 en geschreven door een echte kokkin van Javaanse afkomst) heb ik jaren geleden al weggegeven aan een aan Indisch eten 'verslaafde' vriend. Hij is er nog steeds gelukkig mee. Boekje in de kast, nadat hij de inhoud gedigitaliseerd had en zijn tablet staat in de keuken. :))
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckHelaas voor mijn weegschaal heb ik uitgevonden hoe je heel gemakkelijk en supergoedkoop alcohol kunt maken van suiker (!). Met wat smaakstofjes krijg je me toch een lekkere likeur! Nou, jammer voor de weegschaal, je kunt niet alles hebben. Ik stel er tegenover dat ik al 25 jaar niet meer rook. Als je toch een smoesje moet verzinnen, dan maar meteen een goeie, hé?
Hoe maak je die vleesvervangers klaar? In onze zonnebloemolie zogen ze zich helemaal vol. Dus, ja, dan kun je net zo geod de fles zonnebloemolie aan de kop zetten. Doen we niet meer.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Ik drink niet meer. Die reflux aanvallen zijn zo dat je wel oppast. Echt. Bevalt me overigens prima en ik mis het eigenlijk niet eens. Alleen chocola blijft moeilijk.
PS: het moet wel ontdooid zijn.... :)
Jan Smid 8
Het essentiële wordt door die zogenaamde 'wetenschappers' niet vermeld. Volwassenen en kinderen eten niet alleen te weinig fruit en groente, maar wat nog meer ontbreekt is BEWEGING.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidVoor zover mogelijk op de fiets of lopend naar school en ook thuis buitenspelen. Bomen klimmen, rennen, voetballen en andere sporten en allerlei spelletjes spelen van piraten tot Sci Fi monsters. Tikkertje spelen hoort er ook bij.
Helaas brengen ouders hun kids met de auto, halen ze op om thuis te lunchen en brengen ze weer terug en halen ze om half 4 weer op. Ook als ze 3 straten verderop wonen.
Ludovica Van Oirschot 15
Daarom is het van groot belang wie deze samenstelling bepaalt: de ouders, de school, voedingsdeskundigen, de wetgever of de industrie? En welke ruimte is er gegarandeerd voor keuzevrijheid?
Vooralsnog klinkt het voor mij vooral als een initiatief in de richting van culturele gelijkschakeling, onder het mom van gezondheidsbevordering.
Typisch dat dit soort dwangmaatregel wederom van D66 komt. We moeten allemaal onze organen afstaan, op tijd dood willen en nu ook nog verplicht gezond standaardvoedsel eten?
Lydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotDanny Split 7
Lydia LembeckVeel ouders en kinderen komen er simpelweg niet aan toe, omdat ze afgeleid worden.
Afleiding word ons aan alle kanten aangeboden, maar opleiding gaat schijnbaar te ver.
Ik eet zelf in de ochtend het best wanneer ik mij zit te vervelen.
Lydia Lembeck 12
Danny SplitMartin van den Heuvel 1 11
Ludovica Van OirschotHet is dat de "christelijke" partijen niets zien in geëxperimenteer met embryo's, maar anders hadden ze al lang een grote loods met levende lichaamsonderdelen klaar liggen voor zieke politici en rijke bedrijfseigenaren. En jij dacht dat je een grapje maakte.
Ludovica Van Oirschot 15
Martin van den Heuvel 1Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Mike de Vlieger 1
Danny Split 7
Mike de VliegerEdward 2 4
Danny Splitlocke 5
Danny Split 7
Populaire producten zoals cola, red bull, chips en snoep kan je tegenwoordig prima zien als 'designer drugs'.
Het schaad enkel je gezondheid, vermomd als voeding.
Sjoerd Nelissen 6
Tije 1
Sjoerd NelissenSjoerd Nelissen 6
Tije 1Lydia Lembeck 12
Sjoerd NelissenJA Moes 2
Lydia Lembeck 12
JA MoesJA Moes 2
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
JA MoesIk denk aan wat anders ook... maar nu nog even niet.
JA Moes 2
Inge 5
Lees gisteren in Le Figaro dat het op Franse scholen een heel probleem aan het worden is dat de kantine halal moet zijn. Geeft dat straks dan een niet wenselijke verdeling; jij gaat in de rij bij de halal opschepdames en vriendinnetje gaat in de rij bij het andere buffet..
Opgelegd gedwongen op school eten? Handig voor de ouders die geen appel kunnen schillen (ik schil de appels van mijn collega ;-) Fijn inderdaad voor de kinderen die thuis niet genoeg kunnen krijgen, al zou daar een andere oplossing voor moeten zijn.
Wat is de volgende stap? Weet mijnheer Rinnooy Kan hoe slecht alcohol is en hoe naar het eruit schijnt te zien, keelkanker en stukken wang die door stukken dij zijn vervangen? Het glaasje bij thuiskomst maar laten staan lijkt me, hoe vervaardigen we daar dan weer een wet voor uit?
Van boven opleggen... ja ja, de regering met de minister van verkeer die tegen in de auto whatsappen geen wet uitvaardigt want dat is dan weer niet te controleren, zooooooo slecht voor de motorrijders op de weg.
Eigenlijk is het vrij simpel, als we ons allemaal een beetje jofel gedragen is er zoveel onderzoeksgeld niet nodig, opgelegde verplichtingen ook niet, mag je nog van school weg als je moeder wel in de buurt woont, of je vader die dag thuis is... wie weet hebben ze pannenkoeken, morgen maar weer aan de selderijstengel.
Henk 200
IngeInge 5
Henk 200Lydia Lembeck 12
IngeEr zit een vervelende pop up in maar die kan je makkelijk weg klikken.
Inge 5
Lydia Lembeckwim de kort 8
Wij denken dat hij zich druk maakt om de centjes die er achter zitten
want Alexander kan goed rekenen. Hij is niet veel anders dan crematiedeskundige Henry Keizer, de enige echte alleskunner Loek Hermans en nog een aantal van die sterren.
Matthijs 11
line 5
Tije 1
- Mensen die vet het meest mijden in hun voeding, hebben 25% meer kans op vroegtijdig overlijden.
- Mensen die vet mijden eten veel brood, pasta en rijst en missen daardoor cruciale nutriënten, aldus de onderzoekers.
- Mensen die het meest koolhydraten eten, hebben 28% meer kans op vroegtijdig overlijden.
- Mensen die het minst verzadigd vet eten, die hebben 13% meer kans op vroegtijdig overlijden, vergeleken met mensen die het meest verzadigd vet eten.
Met andere woorden; De resultaten van deze studie druisen volledig in tegen de voedingsrichtlijnen van de overheid. Laat dat nu juist zijn wat Rinnooy Kan wil introduceren op onze scholen, bij onze kinderen. Waanzin!
Hier de belangrijkste resultaten van de studie:
https://pbs.twimg.com/media/DIbDO99UEAALv7p.jpg:large
Lydia Lembeck 12
Tije 1Brood eet ik zelden. Lekker op zijn tijd. Maar ik heb liever 's morgens een kom Schotse Porridge, oftewel havermoutpap in water gegaard.
Dat laatste punt zou ik wel uitgelegd willen hebben. Dat schemaatje is lastig te lezen en eerlijk gezegd kan ik er weinig mee.
Gossie Tije, iemand is het oneens met ons. :) We worden gemind.
Tije 1
Lydia LembeckMaar goed, naast het biologische argument; de samenstelling van plantaardig vet is ook slecht voor mensen. Veel te veel omega 6-vetten, linolzuur. Een beetje hebben we nodig is gezond, maar via plantaardig vet krijgen we mega-veel binnen.
Sinds ongeveer de jaren 1920 is de inname van plantaardig vet enorm gestegen. Toeval of niet maar de stijging is gelijk aan die van diabetes en obesitas. Het vermoeden is dat overdosis omega 6 onstekingsreacties uitlokt, waaronder lagegraadontsteking.
Lees het boek van Nina Teicholz: The Big Fat Suprise!
Lydia Lembeck 12
Tije 1Geloof jij wat je wilt, Tije. Ik hoop dat je lekker eet en er gezond bij blijft in de toekomst. Ik houd het toch echt bij de manier waarop ik het nu doe.
Tije 1
Lydia LembeckEr is bijvoorbeeld een associate met depressiviteit, althans volgens deze twee studies: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28777971
https://secure.jbs.elsevierhealth.com/action/getSharedSiteSession?redirect=http%3A%2F%2Fwww.jad-journal.com%2Farticle%2FS0165-0327%2816%2932391-6%2Fabstract&rc=0&code=jad-site
Mannen geraken er onvruchtbaar van:
http://roguehealthandfitness.com/vegetable-oils-promote-male-infertility/
Vegetariers hebben meer kans op hartziektes:
http://roguehealthandfitness.com/do-vegetable-oils-raise-heart-disease-risk/
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Natuurlijk denk jij bij jezelf dat je evengoed onderzoeken kunt opzoeken waaruit het tegendeel blijkt. Ik zou het heel leuk en interessant vinden als je dat daadwerkelijk zou doen. Dan kunnen we eens kijken welke argumenten stand houden.
Tije 1
Lydia Lembeck- Het vervangen van verzadigd vet met koolhydraten heeft een tegengesteld effect op vet lipiden in het bloed. (m.a.w. het is ongezonder)
http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(17)30283-8/fulltext
Koolhydraten zijn planten.
Lydia Lembeck 12
Tije 1Peter Urbanus 5
leonardoz 7
Peter Urbanusleonardoz 7
Lydia Lembeck 12
leonardozleonardoz 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
leonardozWe mogen hiervoor wel de grootouders aanspreken, waar het begonnen is. De luiheid is er niet alleen ingekomen met de kennis van voeding en het bereiden ervan, maar ook dat de opvoeding veel minder streng mocht zijn volgens de toen hippe opvoedboeken. Deze grootouders hebben veelal alles laten vallen. Alles mocht en pas tijdens de huidige generatie ouders merk ik weer dat ze zijn begonnen met opvoeden en hun kinderen begeleiden. Thuis met huiswerk van school, maar ook met voeding.
Het is een soort natuurwet dat alles terugkomt naar een nieuw evenwicht. Te streng werkt niet en alles loslaten ook niet. Ergo... de jongere jeugd die ik nu tegenkom zijn echt anders dan een jaar of tien terug. Er zit veel talent en ze hebben mooie ideeën. Ik heb best vertrouwen dat het goed zal komen. Ook met voedsel. Maar in de overlap zullen ouders en kinderen lessen moeten krijgen over voeding en alles dat er mee te maken heeft. Dat mag verplicht zijn, maar dat zijn taallessen ook.