
De roep om een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen wint zienderogen aan kracht, en hier en daar wordt er ook al mee geëxperimenteerd. S. de Beter staat niet onwelwillend tegenover het idee van een algemeen basisinkomen, maar meent dat er een veel betere manier is om het te realiseren. Deel 1 in een serie over het basisinkomen.
Iedereen die de AOW-leeftijd heeft bereikt en in Nederland woont of heeft gewoond, krijgt een AOW-pensioen. Want de AOW is een verzekering en iedereen die in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd. Het maakt niet uit wat je nationaliteit is en waar je woont op het moment dat je de AOW-uitkering ontvangt. Het maakt ook niet uit hoeveel vermogen je bezit, hoe hoog je bovenwettelijk of aanvullend pensioen is, en of je nog andere inkomsten ontvangt, bijvoorbeeld dividend of koerswinst bij de verkoop van aandelen. Een multimiljonair heeft ook recht op AOW — en krijgt het dus ook. De vraag of dit rechtvaardig is, wordt weinig gesteld.
Om bij het basisinkomen van hetzelfde principe uit te gaan, ligt niet erg voor de hand. Want er is geen sprake van een verzekering waar je je hele leven al dan niet automatisch voor gespaard hebt. Toch gaat bijna iedereen – inclusief het CPB en hoogleraren als Jacobs, Gradus en Van der Ploeg — ervan uit dat het basisinkomen ook geldt voor rijke mensen. Zelfs Rutger Bregman — die ik toch hoger heb zitten — deelt deze interpretatie door te spreken van een ‘onvoorwaardelijke, maandelijkse toelage voor iedereen — arm of rijk, jong of oud, werkloos of overwerkt.’ Het is dan ook niet zo vreemd dat veel linkse mensen tégen het basisinkomen zijn — terecht, zoals ik zal laten zien.
Het is niet zo vreemd dat veel linkse mensen tégen het basisinkomen zijn
Mooie eenvoud
We kunnen ook een andere invulling aan het basisinkomen geven, als we te rade gaan bij — schrik niet — Milton Friedman. Sinds deze Chicago-econoom adviseur werd van de Chileense generaal Pinochet, wordt hij door linkse lieden als een rechtse rakker beschouwd die aan de bron van het verderfelijke neoliberalisme heeft gestaan. Voor linkse intellectuelen lijkt het daarom taboe om zijn geschriften te lezen — laat staan te waarderen. Hoewel begrijpelijk, is dat vrij dom: sommige ideeën van hem zijn linkser dan menigeen zou denken. Bovendien zijn ze van een mooie eenvoud.
Neem zijn voorstel over het basisinkomen, dat te vinden is in zijn boek Capitalism and Freedom (1962). Hijzelf sprak bij voorkeur over een gegarandeerd inkomen en over een negatieve inkomstenbelasting, om redenen die straks duidelijk zullen worden. Zijn voorstel is dat iedereen recht heeft op een garantie-inkomen. Iemand die geen ander inkomen heeft, krijgt het volledige bedrag. Heb je wel enig inkomen, uit een baan of uit freelance-opdrachten, dan wordt via de belastingdienst een gedeelte van het garantie-inkomen in mindering gebracht, bijvoorbeeld 50 procent; de andere helft mag je houden.
Gedachte-experiment
Ik maak hieronder een vergelijking tussen de huidige situatie, het onvoorwaardelijke basisinkomen van Bregman c.s. en het garantie-inkomen van Friedman. Zou ik daarvoor een econometrisch model gebruiken, dan zouden alleen collega-economen mijn betoog snappen en zouden de meeste lezers afhaken. Daarom kies ik voor een soort gedachte-experiment dat louter gezond verstand vereist. Ik breng de financiële levensloop in beeld van een Succesvolle Nederlander (SN), die na het verlaten van de school of universiteit eerst werkloos wordt (periode 1), doch aan het eind van zijn werkzame leven (in periode 5) twee maal het modale inkomen verdient.
In het huidige systeem van sociale zekerheid krijgt SN in periode 1 een maandelijkse bijstandsuitkering van 983 euro (11.800 per jaar), die hij echter weer volledig kwijt raakt zodra na verloop van tijd (in periode 2) zijn verdiensten als zzp’er of flexwerker boven de bijstandsnorm komen. Daarna komt zijn loopbaan — snel of langzaam — in de lift en gaat SN steeds meer verdienen, op het laatst (in periode 5) wel 6000 euro bruto per maand, wat overeenkomt met een jaarsalaris van 72.000 euro.
Sommige van Friedman's ideeën zijn linkser dan menigeen zou denken; bovendien zijn ze van een mooie eenvoud
Het spreekt voor zich dat ik een zeer vereenvoudigd beeld van de inkomstenbelasting geef, door af te zien van allerlei heffingskortingen en aftrekposten, alsmede van zorg- en huurtoeslagen. Ik gebruik alleen het systeem van belastingschijven, dat in het kort als volgt functioneert. Blijft je bruto-inkomen op jaarbasis onder de 20.000 euro (de eerste schijf), dan betaal je 37 procent belasting. Dit marginale belastingtarief (mbt) betekent dat je van elke 100 euro die je extra verdient, 37 euro moet afdragen aan inkomstenbelasting (IB). Het inkomen dat je méér dan 20.000 euro verdient, heeft een mbt van 41 procent.
Pas boven de 67.000 euro gaat het mbt omhoog naar 52 procent. Voor alle duidelijkheid benadruk ik dat dit hoge belastingtarief alleen voor het extra inkomen geldt, vandaar dat ik spreek over het marginale tarief. Dit betekent dat het gemiddelde belastingtarief (gbt), ook wel aangeduid als belastingdruk, veel minder hard stijgt — bij SN van 37 naar 41 procent — dan het marginale tarief (van 37 naar 52 procent). Wat ik als een vorm van nep-progressie beschouw, en dan praat ik nog niet eens over de ruime mogelijkheden die veelverdieners en hooggeschoolden hebben om aftrekposten te benutten.
Armoedeval
Tabel 1 maakt een vergelijking tussen de huidige situatie en de invoering van het basisinkomen waarbij SN 1000 euro netto per maand (= 12.000 euro op jaarbasis) extra op zijn rekening krijgt; in alle perioden wel te verstaan, want het gaat om een ‘onvoorwaardelijke, maandelijkse toelage voor iedereen — arm of rijk, jong of oud’. Het verschil zit ‘m vooral in periode 1, en de overgang naar periode 2. Momenteel is het voor een werkloze schoolverlater — op korte termijn en in financieel opzicht — weinig aantrekkelijk om zelf iets te verdienen (Y) want dat wordt afgetrokken van de bijstandsuitkering. Heb je weinig langetermijnperspectief en kun je wat bijbeunen in het informele circuit, dan kun je in het huidige systeem beter in de bijstand blijven zitten — nogmaals, puur in financieel opzicht. Aangezien de bijstandsuitkering (evenals het basis- en garantie-inkomen) een netto-bedrag is, en over de verdiensten in de periode 2 wél belasting betaald moet worden, is er zelfs sprake van achteruitgang!
Tabel 1: vergelijking tussen de huidige situatie en de invoering van het basisinkomen
Toelichting: Y= zelf verdiend inkomen. Mbt= marginale belastingtarief. Gbt= gemiddelde belastingtarief. IB= te betalen inkomstenbelasting, berekend als het bruto-inkomen (Y) vermenigvuldigd met gbt, op basis van het belastingschijvensysteem. N= netto-inkomen: bruto-inkomen (B+Y) minus IB.
Alle bedragen zijn in duizenden euro’s per jaar.
Deze armoedeval kan — vooral in financiële zin — worden vermeden door de invoering van het basisinkomen, want dit raak je niet kwijt bij de overgang van periode 1 naar 2. Maar als SN daarna nóg meer gaat verdienen, wat is dan het maatschappelijke voordeel als je hem nog steeds een basisinkomen geeft? Zeker, de consumptieve bestedingen kunnen omhoog gaan als iedereen jaarlijks 12.000 euro extra krijgt, maar in hoeverre zal die stijging ook daadwerkelijk plaatsvinden en ten goede komen aan het binnenlandse bedrijfsleven? Immers, bij een stijgend inkomen wordt de consumptiequote meestal lager en krijgen de bestedingen in het buitenland de overhand. Een bestedingsimpuls kan waarschijnlijk beter worden gerealiseerd door extra investeringen of grote overheidsprojecten. En hoe moet het basisinkomen worden gefinancierd? Het is natuurlijk een illusie om te denken dat de belastingen op hetzelfde niveau kunnen blijven (zoals tabel 1 ten onrechte suggereert) als iedereen jaarlijks 12.000 euro erbij krijgt.
Eerst de hamvraag: wat is het verschil met het garantie-inkomen van Friedman?
Progressief belastingsysteem
Tabel 2 vergelijkt het basisinkomen met het garantie-inkomen voor de financiële levensloop van SN. Het grootste verschil zit ’m in de werking van het belastingsysteem. In het voorstel van Friedman mag SN van iedere euro die hij extra verdient de helft zelf houden (bij een mbt van 50 procent). Met de andere 50 eurocent wordt het garantie-inkomen verminderd of — bij een hoger inkomen — belasting betaald. Het mooie van zijn voorstel: terwijl iedereen permanent hetzelfde marginale belastingtarief betaalt, ook wel aangeduid als vlaktaks, is het eindresultaat een progressief belastingsysteem (zie de stijging van gbt). Wat een contrast met de nep-progressie van het huidige belastingsysteem! Het voorstel van Friedman, de Rechtse Rakker bij uitstek, is dus veel linkser dan het basisinkomen van Bregman c.s.
Tabel 2: vergelijking tussen het basis- en het garantie-inkomen.
Toelichting: Y= zelf verdiend inkomen. Mbt= marginale belastingtarief. Gbt= gemiddelde belastingtarief. IB= te betalen inkomstenbelasting. In het huidige belastingregiem wordt IB berekend door het bruto-inkomen (Y) te vermenigvuldigen met gbt, op basis van het belastingschijvensysteem, bij de vlaktaks met mbt (hier 50%). N= netto-inkomen: bruto-inkomen (Y) minus IB. Het basisinkomen is hier onbelast.
Alle bedragen zijn in duizenden euro’s per jaar.
De slimme lezer zal opmerken dat ik appels met peren vergelijk, door bij het basisinkomen het huidige belastingregime te hanteren terwijl ik bij het garantie-inkomen het vlaktaks-systeem gebruik. Volgens Ronald Mulder is er geen enkel verschil tussen het basis- en het garantie-inkomen als beide uitgaan van een vlaktaks-tarief van 50 procent. Dat blijkt echter een misvatting, zoals tabel 2 laat zien. Vergelijken we de variant van Mulder (variant III) met het garantie-inkomen, dan zijn er inderdaad geen verschillen in bruto- (Y) en netto-inkomen (N), maar wel qua inkomstenbelasting (IB).
Je kunt wel zeggen dat er bij het basisinkomen veel meer geld moet worden rondgepompt
Het basisinkomen is onbelast, dus hoeft er alleen belasting betaald te worden over het zelf verdiende inkomen (IB = 0,5 x Y). Bij het garantie-inkomen daarentegen is de formule IB = (0,5 x Y) – G, want het garantie-inkomen wordt er vanaf getrokken. Kijken we naar het totaal (over vijf perioden van één jaar), dan moet SN in variant III veel meer belasting betalen dan in variant II: 72.000 tegenover 12.000 euro. Het verschil komt natuurlijk overeen met vijf keer het basisinkomen dat hij in dezelfde tijdspanne ontvangt. Je kunt dus zeggen dat er bij het basisinkomen veel meer geld moet worden rondgepompt. Dat betekent dat je als overheid nog meer te maken krijgt met de bereidheid van de burger om belasting te betalen, met name van de burgers die genoeg verdienen om de belastingverhoging te kunnen betalen — maar willen ze dat ook?
Garantie-inkomen is beter
Het garantie-inkomen biedt dezelfde voordelen als het basisinkomen. Bij beide opties wordt de armoedeval voorkomen en zijn de uitvoeringskosten veel lager dan bij het huidige systeem van sociale zekerheid. En er is permanent een financiële prikkel om de handen uit de mouwen te steken, om je eigen inkomen te verdienen en een hoger inkomen te verwerven.
De onderlinge verschillen zijn echter allemaal in het voordeel van het garantie-inkomen. Om te beginnen heeft het een selectieve werking: je krijgt het alleen als je het nodig hebt, wat de financiering en de maatschappelijke acceptatie een stuk makkelijker maakt. Verder worden de inkomensverschillen een stuk kleiner, ook als beide alternatieven hetzelfde vlaktaks-tarief hanteren. De sterkste schouders dragen dan de zwaarste lasten, wat bij het basisinkomen niet of nauwelijks het geval is — even afgezien van de belastingverhoging die nodig is om het basisinkomen te financieren.
Het onvoorwaardelijke basisinkomen — voor arm en rijk — heeft verder als nadeel dat het basisinkomen eerst aan iedereen wordt uitbetaald, terwijl daarna bij diezelfde mensen de benodigde belastingen moeten worden geïnd, behalve bij de mensen die het echt nodig hebben. Het is van tweeën een: of iedereen betaalt zijn eigen basisinkomen plus een opslag voor die laatste groep, of er wordt een aangepast progressief belastingsysteem opgetuigd. Beide oplossingen maken het belastingsysteem nog complexer en ridiculer dan het al is.
Ook linkse veelverdieners en hoogopgeleiden zijn heel wat bedrevener in belastingontwijking dan Henk en Ingrid
De laatste oplossing wordt bovendien al snel een nep-progressie. Hoe hoger het marginale belastingtarief, hoe sterker de neiging om belasting te ontwijken (legaal) of zelfs te ontduiken (illegaal). Ook als ze links praten, zijn veelverdieners en hoogopgeleiden daarin heel wat bedrevener dan Henk en Ingrid. En naarmate er meer geld moet worden rondgepompt, zoals bij het basisinkomen en allerlei toeslagen, wordt het almaar erger. Het garantie-inkomen van Friedman heeft veel minder last van deze problemen.
Linkse lummels denken nog steeds de wereld te moeten verbeteren door ‘volksverheffing,’ variërend van iedereen gratis geld geven zodat we ons allemaal kunnen ontplooien, tot PVV-aanhangers wijsmaken dat de ideeën van Wilders niet in hun voordeel zijn. Deze pogingen hebben vaak iets neerbuigends en pakken bovendien meestal averechts uit. Het ‘volk’ is meer gediend met een rechtvaardige en simpele maatschappij. Daarom zou het garantie-inkomen van rechtse rakker Friedman een warm onthaal moeten krijgen, vooral bij Links.
Daarvoor bestaat binnenkort nog een extra reden. Als de politieke partijen straks waarmaken wat ze nu zeggen, namelijk geen samenwerking met Wilders, dan zal zijn grote verkiezingsoverwinning ertoe leiden dat de overige partijen een coalitie moeten vormen. Dan hebben ze behoefte aan politieke innovaties die nog niet zijn geclaimd door een van de grote coalitiepartners. Het garantie-inkomen voldoet volledig aan deze eis. Zelfs de VVD kan akkoord gaan door te verwijzen naar de rechtse regering in Israël, waar al op vrij grote schaal het garantie-inkomen is ingevoerd.
Kortom: weg met het basisinkomen, leve het garantie-inkomen!
Een uitgebreidere versie van dit artikel wordt gepubliceerd op http://eco-simpel.nl/. Daar worden extra berekeningen gemaakt met diverse alternatieven, zoals een progressief marginaal tarief bij het garantie-inkomen en het fiscaal belasten van het basisinkomen.
90 Bijdragen
piterkamp 4
Tenzij voortijdige dood wordt iedereen oud.
De AOW is verder onzeker, omdat er geen kapitaaldekking is, zoals bij elke echte verzekering.
Verzekeringsmaatschappijen hebben kapitaaldekking, en zijn bovendien via herverzekeraars zelf verzekerd.
Die herverzekeraars hebben ook kapitaaldekking.
AOW is een omslagstelsel.
Jongeren betalen rechtstreeks voor ouderen, bij het begin van de AOW kun je zeggen dat dus de toen ouderen gratis geld kregen, zij hadden nooit iets betaald.
Op dit gebied heerst grote spraakverwarring.
Zo noemen wij onze ziektekostenregeling verzekering, terwijl die dat bij ons ook niet is, het is ook een omslagstelsel.
Dat is ook het grote verschil met de VS, waar het wel een echt commerciële verzekering, met de bijbehorende hoge kosten, provisie voor tussenpersonen, en behandeling als bij een auto verzekering, wie te veel kost krijgt premie verhoging of wordt er helemaal uitgegooid.
Daarom is een solidariteitssysteem als bij ons onhaalbaar, de verzekeringswereld ligt dwars, artsen en paramedisch personeel zal bovendien nooit toestaan dat de overheid hun inkomens, kosten dus, gaat regelen, zoals bij ons.
Dan het basis inkomen, ik zie niet hoe de werkenden ooit gaan accepteren dat mensen die best een baan kunnen krijgen besluiten voor luieren.
AOW is dus geen basisinkomen, het is een oude dags voorziening.
Waar ik niets op tegen heb is bijstand'genieters' die na jarenlang serieus solliciteren geen werk hebben kunnen krijgen, verlost worden van de sollicitatieplicht.
Scheelt ook nog kosten van toezicht daarop, en verlost werkgevevers van wat bij hen heet 'plichtsollicitaties'.
Luc van Beers 7
piterkampMooi simpel plan dat garantieinkomen. Wat kan er op tegen zijn? Los van dat luieren.
hein vrolijk 6
piterkampHebben we de spraakverwarring nu opgelost?
piterkamp 4
hein vrolijkDat is alles.
En daar is dus kapitaaldekking.
De spraakverwarring komt door onjuist gebruik van het woord verzekering.
Het omslagstelsel wat jij particuliere verzekeringen noemt zijn onderlinge verzekeringsmaatschappijen.
Ook die staan onder toezicht van de Verzekeringskamer, hoe die nu ook mag heten, en moeten kapitaaldekking hebben.
Dat kan (deels), details ken ik niet, door vermogen van de deelnemers ter beschikking te houden.
Berend Pijlman 13
Ben het eens dat geld geven aan rijke mensen niet zal helpen om een bestedingsimpuls te geven. Maar voor het gros van de mensen zal dat wel gelden. Het is al snel beter dan door overheden te laten investeren zonder dat ze er over na hoeven te denken of het ook goede investeringen zijn. Zoals eerder op FTM onder de aandacht is gebracht:
http://www.platform-investico.nl/artikel/bestuurlijk-luilekkerland/
Nog een opmerking op tabel 2. Door het garantie-inkomen wel van de inkomstenbelasting af te trekken maar het basisinkomen niet ontstaat in de laatste kolom (gemiddelde belasting) een vertekend beeld. Laatste kolom van I wordt dan:
-63,3% -12,5% 5,6% 24%
Bij tabel 2 III is het nog erger want die is gewoon gelijk aan II. Is ook wel logisch want door alleen basisinkomen garantie-inkomen te noemen, maakt voor de cijfers geen verschil. Immers als de input aan de linkerzijde gelijk is dan ook de output aan de rechterzijde. Dat alleen bij garantie-inkomen dit afgetrokken kan worden van de inkomstenbelasting is flauwe kul.
Het hele verhaal valt daarmee in duigen. Het gaat blijkbaar niet zozeer om het garantie-inkomen maar om de combinatie vlaktaks. De vlaktaks die in dit rekenvoorbeeld trouwens meer belastingafdrachten veroorzaakt dan de huidige schijven (72 ipv 56,8).
Ik ben er overigens totaal voor dat de armoedeval wordt aangepakt en ook dat mensen die veel verdienen geen basisinkomen moeten hebben. Ik ben dus ook niet voor een basisinkomen.
Joost Versteegh 4
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
Joost Versteegh'Het is dan ook niet zo vreemd dat veel linkse mensen tégen het basisinkomen zijn — terecht, zoals ik zal laten zien.'
Maar aan het eind zijn het inderdaad toch de linkse lummels die voor het basisinkomen zijn.
De term 'links' kan beter afgeschaft worden. Want sociaaldemocraten, socialisten, communisten en anarchisten daar zit nog wel wat verschil tussen.
hein vrolijk 6
Joost VersteeghBerend Pijlman 13
hein vrolijkhein vrolijk 6
Berend Pijlmanhein vrolijk 6
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
hein vrolijk'Vergelijken we de variant van Mulder (variant III) met het garantie-inkomen, dan zijn er inderdaad geen verschillen in bruto- (Y) en netto-inkomen (N), maar wel qua inkomstenbelasting (IB). '
Dat verschil in inkomstenbelasting is er helemaal niet. Hoe zou dat ooit kunnen? Y=N+IB. Als Y en N gelijk blijven dan blijft IB het ook.
Het enige verschil tussen garantie-inkomen en variant Mulder is dat je aan de rechterkant van de tabel ineens een andere formule gebruikt. Een andere wijze van formuleren voor hetzelfde dus.
Dat je in de ene situatie niet iedereen een basisinkomen geeft is ook kul want aan de linkerzijde van je tabel staat bij alle variaties gewoon 12. Alleen de ene keer basisinkomen de andere keer garantie-inkomen.
hein vrolijk 6
Berend PijlmanKijk anders even naar de bijlage van http://eco-simpel.nl/2017/02/01/hoe-neoliberaal-milton-friedman-fans-basisinkomen-links-inhaalt/ en naar de diverse literatuurverwijzingen
Berend Pijlman 13
hein vrolijkDit is precies wat Avram bedoelde in in haar onderzoek dat zondag werd aangehaald in 'ftm selecteerd'. Lees haar onderzoek aandachtig. Je valt voor framing. Terugbetalen is voor jou blijkbaar beter te billijken dan 'belasting'. Ookal wordt precies hetzelfde bereikt.
https://www.iser.essex.ac.uk/research/publications/working-papers/iser/2015-17
piterkamp 4
Berend PijlmanWat trouwens de lol is van eerst geven, en dan volledig belasten, ontgaat me volledig, als ik dit spel goed heb begrepen.
Maar omdat ik het hele basis inkomen idee als onhaalbare illusie zie, heb ik me in de voorgestelde details niet verdiept.
Berend Pijlman 13
piterkampBerend Pijlman 13
hein vrolijkVoorbeeld basisinkomen: IB=0,5*Y en N=B+Y-IB dus N=B+Y-0,5*Y => N=B+0,5Y
Voorbeeld Garantieink. : IB=(0,5*Y)-G en N=Y-IB dus N=Y-((0,5*Y)-G) => N=Y-0,5Y+G => 0,5Y+G
B=G dus beide keren N=0,5Y+B
Hierin is B het basisinkomen en G is het garantie-inkomen.
hein vrolijk 6
Berend PijlmanDaarop reageren mag hier maar kan ook daar.
Berend Pijlman 13
hein vrolijkHet is puur psychologies anders en voor de belastingdienst. Dat psychologische effect zal er echter voor zorger dat men minder gaat werken zoals dat onderzoek van Avram laat zien.
W. Van Den Broeck 5
hein vrolijk 6
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
hein vrolijkpiterkamp 4
W. Van Den BroeckAls ergens inefficiënt werd 'gewerkt' was het daar.
W. Van Den Broeck 5
piterkampIn essentie betreft een baangarantie een bufferstock van werkenden om geen problemen te krijgen met instroom van arbeidskrachten wanneer de economie aantrekt. Werkloosheid maakt iemand onaantrekkelijk voor de arbeidsmarkt en geeft daardoor grote problemen door het vergroten van de structurele werkloosheidsgraad zonder tegelijk inflatie te controleren. Dit kan wel met een fatsoenlijk minimumloon en een baangarantie.
https://youtu.be/JGuNpqYBkZk
piterkamp 4
W. Van Den BroeckIk zag een reportage uit de voormalige DDR, iemand die communistische vakantiedingen had gekocht, en die commercieel ging exploiteren.
Hij probeerde het oude personeel in dienst te houden, maar dat bleek onmogelijk.
Onder bed opmaken verstonden die klaarleggen van lakens en kussenslopen.
Iemand die ooit de CZ motorenfabriek in de DDR tijd bezocht was verbijsterd over de inefficiëncy daar.
Het verschil tussen een nepbaan en werkloosheid lijkt me nihil.
W. Van Den Broeck 5
piterkampDit artikel bespreekt dezelfde zorg in verband met fake jobs: http://www.waowiamaastrichtheuvelland.nl/wp-content/uploads/2012/03/recht_op_een_baan.pdf
Lodewijk 6
W. Van Den BroeckHier heb je er een, even zoeken met : Gelderlander Oude IJsselstreek werklozen.
https://jdreport.com/dwangarbeid-is-gouden-pot-voor-gemeenten-en-tegelijk-strafbaar/
http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2095924/Compensatie-voor-jarenlang-dwangarbeid
Knoop nu maar eens goed in de oren, dat welke baangarantie dan ook, Utopia is. Werkloosheid zal alleen maar toenemen in de toekomst. Zie Roland Horvath 18:24 hier beneden.
W. Van Den Broeck 5
Lodewijkpiterkamp 4
LodewijkSinds de stoommachine machines ging aandrijven gingen er banen verloren, dat was precies de welvaartsverhoging.
Die arbeidskracht kon voor andere dingen worden ingezet.
Berend Pijlman 13
piterkampJan Willem de Hoop 12
Ik mis echter in de discussie de hudige gang van zaken. Het nieuwe kabinetsbeleid dat vanaf 2015 is ingegaan onder de Participatiewet.
Door te weinig grondig journalistieke aandacht voor hoe het nu is geregeld en loopt wordt het nieuwe beleid Participatiewet - bijstand, met ondermeer mogelijkheid gemeenten tot verplichte tegenprestatie, nu veelal door de Haagse sportjournalistiek gebracht als een van de succesvolle hervormingen van dit kabinet. Maar de vraag is of de nieuwe Participatiewet wel een echt succesvolle hervorming is?
Er zijn best veel signalen dat de nieuwe Participatiewet op veel onderdelen totaal niet loopt zoals beoeld. Hierbij aantal links naar een aantal artikelen voor geinteresseerden.
DOELEN BANENAFSPRAAK NOG NIET GEHAALD
http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/doelen-banenafspraak-nog-niet-gehaald.9557405.lynkx
MEER MENSEN UIT SW BIJ REGULIER BEDRIJF AAN HET WERK
http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/meer-mensen-uit-sw-bij-regulier-bedrijf-aan-het.9554610.lynkx
Dit lijkt positief, maar betekent ook dat werkgevers niet kiezen om mensen aan te nemen via nieuwe loonkostensubsidie, maar via oude methodiek sociale werkvoorziening. Omdat nieuwe methodiek niet werkt? Te complex is?
'JUICHSTEMMING OVER GARANTIEBANEN ONTERECHT'
http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/juichstemming-over-garantiebanen-onterecht.9544372.lynkx
l facetten
Herbezinning op Participatiewet nodig wegens schending Europees recht #EVRM #UVRM
http://basisinkomen.nu/ubi/herbezinning-op-participatiewet-nodig-wegens-schending-europees-recht-evrm-uvrm/
SER: SOCIALE WERKPLAATSEN BEHOUDEN
http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/ser-sociale-werkplaatsen-behou
Jan Willem de Hoop 12
KLIJNSMA WACHT NIET LANGER: BESCHUT WERK VERPLICHT
http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/klijnsma-wacht-niet-langer-beschut-werk-verplicht.9540877.lynkx
TEKORT PWET: ‘DOELEN AANPASSEN OF GELD ERBIJ’
http://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/tekort-pwet-doelen-aanpassen-of-geld-erbij.9551752.lynkx
Tegenprestatie leidt tot verdringing en biedt geen perspectief op een echte baan
https://www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectoren/uitkeringsgerechtigden/nieuws/1050941-tegenprestatie_leidt_tot_verdringing_170414/
‘Tegenprestatie bijstand mag geen verdringing opleveren’
http://www.sconline.nl/interview/%E2%80%98tegenprestatie-bijstand-mag-geen-verdringing-opleveren%E2%80%99
GROTE VERSCHILLEN BIJ TEGENPRESTATIE VOOR UITKERING
http://www.alles-over-tegenprestaties.nl/nieuws/171-grote-verschillen-bij-tegenprestatie-voor-uitkering
Jonge arbeidsgehandicapte raakt uit beeld: geen werk, geen geld
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4166290/2015/10/19/Jonge-arbeidsgehandicapte-raakt-uit-beeld-geen-werk-geen-geld.dhtml
Apekool 5
Leg eens uit waarom ik wel IB moet betalen over een zelfverdiend bruto inkomen van 12000 euro maar niet over bruto bijstand van 12000 euro?
De armoedeval komt door het toeslagencircus in Nederland en het onzinnig ingewikkelde specialiteitenbuffet van de belastingdienst.
De marginale belastingdruk is op meerdere punten in de curve (veel) groter dan 52%, eerst rondom de huursubsidiegrens (modaal) en daarna door de inkomensafhankelijke ZVW (voor ZZP), arbeidskorting en heffingskorting. Wat betreft die laatste 2: stem dus nooit meer de leugenachtige nivelleerders van de VVD.
Uw hele betoog is dus gebaseerd op een veel te simpel virtueel model dat totaal niet aansluit bij de werkelijkheid!
Links
https://www.berekenhet.nl/nieuws/arbeidskorting-en-algemene-heffingskorting.html
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/zorgverzekeringswet/bijdrage_zorgverzekeringswet
hein vrolijk 6
ApekoolVerder nodig ik u uit om aan te tonen dat het beeld essentieel verandert als allerlei heffingskortingen WEL worden meegenomen. Het wordt in ieder geval complexer, maar leidt het tot andere conclusies?
piterkamp 4
hein vrolijkIk heb nooit naar dit soort dingen gekeken, maar ik denk dat gebruteerde bijstand een veel duidelijker bedrag is voor inkomensvergelijkingen, de bijstand kan dan effectief worden vergeleken met 'echte' inkomens.
Ook worden dan de kosten van bijstand vergeleken met werken veel duidelijker, het verschil tussen bruto bijstand en netto bijstand is dan gederfd inkomen voor de staat, belasting die niet wordt opgebracht.
Maar we benaderen misschien weer de befaamde uitspraak ' there are lies, big lies, and statistics'.
Roland Horvath 7
- Een gelijk bedrag aan iedereen betalen bovenop het bestaande inkomen is niet betaalbaar en niet redelijk. Iedereen krijgt een OBI maar de meesten betalen het zelf.
- Een OBI betalen met de SZ is niet mogelijk en - wenselijk: De SZ moet gedeeltelijk blijven bestaan bvb de zorg verzekering.
- Het OBI komt bij al het bestaande inkomen en wordt dus ook belast.
- Prijzen en lonen blijven bestaan.
- Een OBI is slechts een andere verdeling van een deel van het bestaande inkomen.
- Voor de financiering van het OBI zijn er meerdere mogelijkheden.
- Met een OBI blijven mensen evengoed werken zoals uit tests blijkt en hun mobiliteit op de arbeidsmarkt is groter: Ze durven iets aan, ze hebben de zekerheid van een leefbaar inkomen.
De financiering van het OBI kan met een negatieve inkomsten belasting zoals MF zegt maar die weg is minder geschikt want:
- De Inkomsten Belasting IB dient niet om belasting voordelen of subsidies te geven.
- Belangrijker: De IB is te ingewikkeld door allerlei aftrekposten en toelagen, die het toegekende OBI daardoor beïnvloeden.
- Nog belangrijker: Over 40 à 50 jaar zal wereldwijd de werkloosheid meer dan 50% bedragen door automatisering.
Sterker nog, stel dat de werkloosheid ongeveer 100% bedraagt, dan hebben de meesten van de 99% geen inkomen.
Een andere OBI financiering gebeurt door een deel van de SZ en ten 2e: Wie zelf verdient, betaalt het 1e deel van zijn inkomsten tot een bedrag van maximum 1.500 per maand aan de instantie die het OBI beheert. En krijgt in ruil daarvoor iedere maand 1.500 euro. Wie 1.500 of meer verdient betaalt dus zijn OBI zelf, en voor die is het OBI een inkomsten garantie. Zonder voorwaarden, of hij werkt of niet. Mogelijk en betaalbaar.
W. Van Den Broeck 5
Roland HorvathRoland Horvath 7
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
Roland HorvathEen goed overzicht vind ik hier staan : http://www.cfeps.org/pubs/wp/wp42.html
Ik ben het wel eens met de auteur dat een gerichte inkomensgarantie nodig is voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving.
Roland Horvath 7
W. Van Den Broeck- De hypotheek rente aftrek en ten 2e, een lage rente zoals nu, doen de vastgoedprijzen stijgen.
- Een OBI en een baangarantie hebben een positief effect op de economische activiteit zowel op de bestedingen/koopkracht als op de productie capaciteit.
- Voor de meest kwetsbare groepen moeten inderdaad een OBI krijgen naast eventueel een meer op hun noden gericht inkomen of materiële hulp. De Sociale Zekerheid SZ moet dus gedeeltelijk blijven bestaan. De ambitie van een OBI moet en mag uitsluitend zijn dat iedereen iedere maand een inkomen van tenminste 1.500 euro heeft en betaald wordt. Voor 18+ en 200 voor 18-.
- Het denken over een OBI blijft vaak hangen bij de huidige toestand namelijk mensen met een baan en een inkomen een baan garantie geven of een negatieve inkomsten belasting =een subsidie. Maar het OBI moet ook de algemene, massale werkloosheid van de toekomst oplossen en de werklozen en anderen een inkomen geven.
W. Van Den Broeck 5
Roland HorvathLisa 3
Meteen na de eerste zin ben ik afgehaakt....
Dit is weer zo'n verhaal met efteling uitgangspunten: de wereld is hartstikke mooi als je alle nare dingen maar wegdenkt.
Juist die nare dingen zorgen ervoor dat een basisinkomen niet werkt, net zoals dat ik korter ben gaan werken om onder het 52% tarief uit te komen: vakantie op kosten van de roverheid, beter wordt het niet.
W. Van Den Broeck 5
Lisahein vrolijk 6
W. Van Den BroeckVoor opmerkingen over de baangarantie, zie mijn nieuwe commentaar
W. Van Den Broeck 5
hein vrolijkM.a.w. Dit wel : https://youtu.be/JGuNpqYBkZk
Maar dit niet! : https://youtu.be/aEWYvdtxqHE
Jan Smid 8
Het hebben van een inkomen zegt op zichzelf niets, je moet er namelijk van rond kunnen komen, en juist daar schort het aan en dat lost een basisinkomen niet op. We zien dat steeds meer mensen, met baan of uitkering , in de problemen komen en hun vaste lasten niet kunnen betalen. De idiote overwaardering van zaken als vastgoed en voorzieningen is het probleem.
Matthijs 11
Mijn suggestie zou wel zijn om het toch nog eenvoudiger uit te leggen. Het voorbeeld dat uitgaat van die ene persoon met verschillende inkomens gedurende het leven maakt het te ingewikkeld. En de belasting die binnenkomt verschilt per situatie, dus dat maakt dat de voorstellen al niet vergelijkbaar en haalbaar zijn. We kunnen niet opeens de overheidsuitgaven verminderen met 80%.
Kun je niet beter een voorbeeld maken waarbij:
- we uitgaan van eenzelfde hoeveelheid (benodigde) belastinginkomsten. Dus maakt niet uit hoe, de overheid moet jaarlijks (zeg) 250 mld binnen halen.
- we uitgaan van een aantal groepen mensen, de eerste groep die niets verdient (en nu leeft van een bijstand of uitkering), de volgende die modaal verdient, etc
- dan rest alleen nog de herverdeling van rijk naar arm.
Hoe die herverdeling plaatsvindt is dan eigenlijk heel simpel. Een eerste negatieve schijf zoals het garantie-inkomen voorbeeld kan wellicht goed werken. Of een helemaal geleidelijk oplopend percentage. Je wilt er in elk geval voor zorgen dat meer werken loont, dus dat belastingschijven geleidelijk oplopen.
Matthijs 11
De complexiteit en de kosten van het huidige belastingsysteem zitten NIET in de belastingschijven en die paar groepen percentages. Het jaarlijkse aangifteprogramma, tegenwoordig online, berekent dat met één druk op de knop. De complexiteit en de maatschappelijke en economische kosten zitten hem in het rondpompen van al dat geld en de benodigde controle daarop. Als je iemand een uitkering of bijstand geeft, zijn er ambtenaren bezig dat te controleren, mensen moeten zelf veel papierwerk doen. Denk ook aan hoe ieder nieuw kabinet weer aan tientallen belasting/toeslagen/aftrekposten knopjes gaat draaien, waardoor de belastingdienst het zelf niet eens meer kan bijhouden.
Volgens mij zit de oplossing er dus juist in om al die toeslagen en aftrekposten weg te halen en in plaats daarvan alles via de inkomstenbelasting te doen. Dan kun je met een negatieve eerste schijf de armsten bestaanszekerheid geven, en het systeem betaalbaar houden met oplopende hogere schijven (die dan echt progressief zijn in plaats van de verborgen vlaktaks van nu). En je hebt niet meer die enorm dure rondpompmachine nodig.
Michel Fleur 6
Het voordeel is ook dat aftrekposten voor iedereen evenveel voordeel opleveren. Afgezien van het feit dat ik tegen zowel toeslagen als aftrekposten ben. Maar dit systeem maakt het wel lekker simpel.
Tja, en ook iemand als Friedman kan wel eens wat verstandigs zeggen. Laten we mensen beoordelen op de inhoud die ze op dit onderwerp toevoegen.
Lydia Lembeck 12
Martin Bongers 4
Voer voor economen. Een aspect wat niet meegenomen wordt (lastig te kapitaliseren zeker) is het welbevinden van mensen die niet meer om een uitkering hoeven te bedelen, maar een 'basis'inkomen ontvangen en daardoor hun zelfrespect hervinden en alleen al daardoor meer aan de maatschappij kunnen bijdragen, op welke manier dan ook.
Een eenvoudige en alternatieve manier om een basisinkomen te realiseren en te bekostigen, is de BTW op eerste levensbehoeften te verlagen, en op luxe bestedingen zeer fors te verhogen. Dus een brood gaat veel goedkoper worden, huur etc. ook, maar bijvoorbeeld een auto gaat 100% BTW kosten. Op die manier is er maar weinig geld nodig om iedereen een basisinkomen te bieden. Wie heel veel inkomen heeft, ontvangt ook een basisinkomen, maar betaalt veel voor de (veelal overbodige) luxe die hij/zij zich kennelijk toch wel kan veroorloven.
hein vrolijk 6
Wat betreft de baangarantie: ik vind het een boeiend idee, weet er wel het nodige van, maar houd mijn twijfels wat betreft de uitvoering. De vergelijking met de DDR die Piterkamp maakt, is natuurlijk overdreven maar de teneur kan ik wel onderschrijven: voor je het weet komt er een een enorme bureaucratie aan te pas. Het hoeft niet maar het gebeurt heel snel.
In mijn vorige column over basisinkomen - toen ik het garantie-inkomen van Friedman nog niet tot in het gaatje had bestudeerd - schreef ik daarover het volgende:
"WERKEN VOOR DE GEMEENSCHAP
De sceptische lezer zal wellicht tegenwerpen dat niet iedereen in staat is zijn eigen werk te creëren of op de arbeidsmarkt emplooi te vinden, ter aanvulling op het basisinkomen. Helemaal mee eens, en daarom ben ik zeker geen tegenstander van experimenten met baangaranties en basisbanen. In plaats van een uitkering te verstrekken, zou de gemeente mensen die langdurig zonder werk zitten een arbeidsovereenkomst moeten aanbieden, zo is het voorstel. Als werkgever dient zij te zorgen voor geschikte werkplekken, binnen of buiten de overheidssector. Ik vrees echter dat het leidt tot een enorme bureaucratische rompslomp en het rondpompen van heel veel geld als de overheid gaat proberen werkgevers over te halen om mensen in dienst te nemen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Ik zie meer in gemeenschapsprojecten die in maatschappelijke behoeften voorzien en ..............
Zie verder: https://www.ftm.nl/artikelen/basisinkomen-maakt-arbeid-goedkoper-en-vooral-flexibeler?share=1
piterkamp 4
hein vrolijkIn een tijd waar mensen gemiddeld 200 keer per dag op hun mobieltje kijken, kan dat nog waar zijn ook, niemand heeft nog tijd na te denken.
Ik kijk alleen op onze mobieltjes als die herrie maken.
Dat laat mij tijd na te denken.
Ik zie dus dat hele basis inkomen niet zitten.
Toen de euro werd ingevoerd kende ik de bezwaren tegen het weghalen van de wisselkoersmechanismen, toch was ik toen niet tegen die euro, ik dacht toen nog dat er in Brussel verstandige mensen waren die het goede met ons voor hadden.
Dus accepteerde ik de euro, had ook geen keus, overigens.
Met het basis inkomen is dat anders, ik zie niet hoe het kan werken.
Nog even de DDR, nepbanen leiden tot nepwerk, doen alsof we iets zinnigs doen.
Gevolg: hoe inefficiënter, hoe beter.
Matthijs 11
hein vrolijkDe basis van een "garantie/basis" inkomen is niet moeilijker dan dit: iedereen een gegarandeerd minimum inkomen. Dat betekent geld van rijk naar arm. Stel dat er een groep van 10% vd bevolking niet kan werken of niet voldoende. Dan moet de andere 90% betalen voor het aanvullen van het inkomen van die 10%. Moeilijker dan dat is het niet. En feitelijk hebben we al zo'n systeem. Alleen in het huidige systeem werkt dat met uitkeringen en bijstand en letterlijk tientallen toeslagen, via een ingewikkeld groot complex burocratisch systeem. Waarbij de meeste mensen, arm en rijk, zowel geld krijgen via verschillende kanalen en tegelijk betalen via andere kanalen. Een arm persoon krijgt een uitkering, toeslagen voor huur, zorg, wonen, school, reiskosten, koelkast, zwemles, etc, maar betaalt weer bepaalde belastingen. Een rijk persoon krijgt inkomen, betaalt belasting, trekt weer zaken af van die belasting, etc.
Het mooie aan een basisinkomen (/garantie) is nu juist dat je het systeem veel eenvoudiger maakt. Iedereen een bedrag aan inkomen, geen ambtenaar voor nodig. Betalen doe je maar één keer, via jaarlijkse inkomstenbelasting volgens progressief oplopende schijven. Alle toeslagen en aftrekposten kunnen verdwijnen. Geen ambtenaar meer nodig die formulieren voor het aanvragen van zwemlessubsidie moet controleren etc.
Om geen armoedeval te creëren en (meer) werken lonend te maken is starten met een negatieve eerste schijf een logische gedachte. Te betalen inkomstenbelasting
IB = Inkomen * percentage (evt oplopend) - Basisinkomen
Lydia Lembeck 12
hein vrolijkMaartenH 10
Lydia LembeckAls ik het goed begrijp is er geen verschil tussen basis- en garantieinkomen, het is een woordenspel. Ook het idee dat basisinkomen bij rijkeren eerst uitbetaald moet worden om vervolgens weer als belasting geïnd moet worden en dat dat een nadeel zou zijn ten opzichte van garantieinkomen, lijkt mij onzin. Voor werknemers wordt sowieso netto uitbetaald en ook voor niet-werknemers is het in de meeste gevallen een rekensom die bepaalt hoeveel belasting je als voorschot en als afrekening betaalt.
Misschien heb ik dingen niet goed begrepen (alhoewel ik dat betwijfel). Ik denk dat S. de Beter z'n 'economenjas' uit moet trekken en dingen simpeler en logischer uit moet leggen. Ik moet voor mijn gevoel te veel moeite doen om dingen te begrijpen die niet ingewikkeld kunnen zijn en doe dan ook die moeite niet echt, omdat ik wel wat beters heb te doen. Alleen is het uittrekken van die 'economenjas' erg moeilijk geloof ik. Ten eerste jarenlang op geoefend en ten tweede voelt het natuurlijk wel een beetje naakt.
hein vrolijk 6
MaartenHHet verschil tussen basis- en garantie-inkomen is zeker geen woordenspel. Denk ook aan het morele principe dat ten grondslag ligt aan het garantie-inkomen: je krijgt het als je het nodig hebt! Bij basisinkomen: je krijgt het ALTIJD (al ben je een rijke stinkerd). Even om de discussie op een ander niveau te tillen: welk van de twee principes zouden ouders tegenover hun kinderen moeten hanteren?
hein vrolijk 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
hein vrolijka+b = ??? Oftewel appel+peer = FRUIT. Die zogenaamde logica ontgaat me volledig. Mijn forfait ligt in talen, geschiedenis, geografie (aardrijkskunde) en verder communicatief. Dus gewerkt als telexiste en daarna telefoniste en daarna als Public Relations en Marketing medewerkster bij een kleine luchtvaartmij. en dat ging me het beste af. Werkzame leven afgesloten met klachtentelefoniste zijn bij een landelijk salarisverwerkend bedrijf. Geloof me... angels vinden en eruit halen is lastig. Ik kan het. Meestal dan. Communicatie is ALLES. Als je slecht communiceert met elkaar krijg je gedonder. Ik was er goed in. Belastingformulieren, computer op orde brengen? Nee. Dit stuk van u? Absolute wartaal voor mij. Geeft niet. Ik mijd deze artikelen gewoon. Simpel toch? ;)
bps 12
hein vrolijkDaarmee heb ik er veel over gelezen van verschillende auteurs met elk een verschillende, maar elk ook een beperkte insteek.
Bij Bas Jacobs bijv. ligt het accent op herverdeling van inkomen vanuit overheidsoogpunt, maar gaat voorbij aan te verwachten gunstige macro-economische effecten, die echter niet te voorspellen en niet te berekenen zijn vanwege de complexe invloed op tal van (ook fiscale) parameters en variabelen die dan mee veranderen, ook onvoorzien afnemen en opkomen/optreden.
De turbulentie van complexiteit.
Ik wacht met belangstelling de vervolgartikelen af om een redelijk totaalbeeld te verkrijgen en een verwachting te kunnen vormen van zowel de micro- als de macro-economische systeemeffecten.
Voorlopig lijkt mij de optie garantie-inkomen bij een vlaktax niet ongunstig omdat o.a.:
- het een vloeiende non-lineaire, progressieve IB betekent (tabel 2, II) zonder de nadelen van het schoksgewijze trapsgewijze schijvensysteem van nu (tabel 1, I); het brengt meer rust en regelmaat in het systeem,
- het wel het psychologisch economisch gunstige effect heeft van een vlaktax door eenvoud en duidelijkheid dat rust en vertrouwen geeft,
- het door macro-economische effect meer opbloei en verdeling van welvaart tot gevolg heeft, dan door herverdeling van inkomen bij een obi.
Bij verdeling en spreiding van kapitaalopbouw en welvaart neemt ongelijkheid bottom-up af.
Bij herverdeling van inkomen is dit zorgelijk eindigend top-down dat communistische en socialistische staatsvormen 'met een obi' hebben getoond in de 20e eeuw.
Verdeling en circulatie prevaleert, dacht ik, daarom boven herverdeling om ongelijkheid van onderaf te verkleinen.
Arjan 7
- Het zijn de mensen die goed kunnen leven van een heel laag inkomen en liever hun tijd besteden aan vrijwilligerswerk of creatief werk (wanneer het niet als arbeid wordt gezien) en de sollicitatieplicht als last zien. Voor hun is inkomen vaak niet meer dan het kunnen voorzien in eerste levensbehoefte. Deze mensen vinden geld minder belangrijk.
- Mensen met hogere inkomens die dusdanig in het leven staan dat men altijd de mogelijkheden ziet om inkomen uit arbeid te realiseren. Een soort extra inkomen.
Tijdens discussies over basisinkomens zijn het ook deze mensen die elkaar vinden. Een garantie-inkomen is een soort variant zoals u beschrijft, maar daarmee vindt u nog steeds veel mensen niet.
Wie vindt u niet?
Dat zijn de gemiddelde Nederlanders die graag willen werken en belang hebben bij een goed sociaal vangnet. Zij willen zekerheid over een bepaald inkomen of verzekerd zijn tegen verlies van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Zij staan vaak anders in het leven dan mensen die het prima vinden om te leven van een laag inkomen in ruil voor vrijheid. Zij willen wel sollicitatieplicht in ruil voor een hogere WW-uitkering. De periode van niet werken wordt door hun gezien als een tussenstop, maar ook als 1 van leven met onzekerheid. En dit is verreweg de grootste groep.
U doet deze mensen nogal een slecht voorstel. Een garantie-inkomen die stukken lager ligt. Ik kan me niet voorstellen dat er draagvlak is voor een veel sobere sociale vangnet (afschaffen WW in ruil voor inkomen niveau op bijstandsniveau) waarbij afschaffing sollicatieplicht misschien in de deal wordt betrokken. Ik voorzie dat heel werkend Nederland in korte tijd met burn-out verschijnselen te maken krijgt ivm risico terugval naar zeer laag inkomen, en dat het spaargedrag ontzettend gaat toenemen om risico's op te vangen. Een minder complex systeem? Ok, maar dan zult u toch met een betere deal moeten komen.
bps 12
ArjanWellicht verlagen WW-premie en loonkosten zich, wat macro-economisch weer gunstig is voor de werkgelegenheid, overheidsfinanciën en private economie, w.o. de middenklassebreedte.
Arjan 7
bpsIk zie graag diverse scenario's doorgerekend die nagenoeg aansluiten met de huidige sociale regelingen. Daar is immers politiek consensus over.
Anders is het niet zinvol om dit soort voorstellen op niveau te bespreken. Alles valt of staat met hoe je visie is tav het sociale vangnet. Met kale modellen kan je weinig.
bps 12
ArjanSociaal vangnet is een gevolg van beschaving. Daar lijkt me weinig discussie over.
Met modellen is slecht te voorspellen.
Hoe de werkgelegenheid, overheidsfinanciën, samenleving en economie zich zal ontwikkelen, is hoogstens te verwachten en moet blijken.
Arjan 7
bpsDat zie ik in de discussies nimmer voorbij komen, ook nu niet. Denk dat die 12k het is. Anders moet de auteur toelichten hoe hij dat ziet. Lijkt me uitermate belangrijk voor draagvlak
bps 12
ArjanDat bedrag kan dan in dat geval op de WW-uitkering (en premie) in mindering worden gebracht.
Een bijgevolg kan dan ook zijn dat loon bij te sluiten arbeidsovereenkomsten en ZZP tarieven lager bedongen zullen worden vanwege het onvoorwaardelijke deel.
Loonkosten worden dan lager, terwijl het netto-inkomen gelijk blijft.
Garantie-inkomen kan uitpakken als loonkostensubsidie.
Dat is gunstig voor de binnenlandse economie én voor de export.
Ter vergelijking; bij de loonhervormingen in Duitsland onder Schröder toen Duitsland nog 'de zieke man van Europa' was, vlak voor de invoering van de euro, daalden de loonkosten én het netto-inkomen. Nu de euro voor Duitsland te goedkoop is én met de relatief lage loonkosten, gaat de export dubbel op. Binnenlands is er veel stille armoede in Duitsland met lage netto-inkomens < € 1.000,-/mnd. De binnenlandse economie kan daar veel beter.
Arjan 7
bpsbps 12
ArjanLydia Lembeck 12
ArjanIk heb nu AOW en een kleine 120 euro pensioen (weer bijna 10 euro minder dan vorig jaar) per maand netto. Mijn bruto jaarinkomen ligt rond de 16.000 euro. Als de andere kosten niet te hard stijgen kan ik daar, zij het met hulp van huur- en zorgtoeslag van rondkomen en zelfs wat sparen.
Met zulke inkomens spreek je van euro's en niet van k. Ik vind het zelfs een rare manier van praten: k als je duizend bedoelt.
Arjan 7
Lydia LembeckEn voor de goede orde, ik ben geen fan van het basisinkomen omdat ik vrees dat uw inkomen niet hoger maar lager zal worden doordat u uw toeslagen kwijt raakt. En dat omdat er mensen zijn die het iedereen het gunnen. Maar dat moet wel gefinancierd worden en dat gaat ten koste van diegenen die het nodig hebben. Gratis bier bestaat niet.
MaartenH 10
ArjanVerder ontkom je er denk ik niet aan om een soort basisarbeidsongeschiktheidsvoorziening op te zetten, zodat je bij arbeidsongeschiktheid niet helemaal terugvalt op alleen basisinkomen.
Basisinkomen zal enigszins aangekleed moeten worden en dat kan prima zonder opnieuw verzeild te raken in het moeras dat het huidige sociale zekerheidsstelsel is.
Matthijs 11
ArjanEn in mijn andere reacties noem ik het al maar daar heeft nog niemand specifiek op gereageerd: als je nu -alle- sociale regelingen die nu al bestaan bij elkaar optelt, hebben we in Nederland feitelijk al een basis/garantieinkomen? Alleen noemen we dat niet zo. Het zit verborgen in tientallen regelingen, subsidies, belastingen, belastingortingen en uitkeringen. Mensen krijgen bijstand, huursubsidie, kinderbijslag, kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag, schooltoeslag, OV korting, etc etc.
Als je nu al die toeslagen en uitkeringen voor alle groepen bij elkaar optelt en bekijkt wat mensen er netto aan overhouden. En je zou de hele verzameling toeslagen/belastingen in één keer vervangen voor één basisinkomen regeling met een eerste negatieve belastingschijf, zodat je netto voor al die groepen op hetzelfde bedrag uitkomt. Dan krijgt iedereen ongeveer hetzelfde maar je bent van de rondpompmachine af.
Er zullen aan dit idee ook nadelen zitten, maar ik zou het wel eens doorgerekend zien. Belangrijkste probleem dat ik zie is dat het een wat grof systeem wordt, omdat je specifieke toeslagen weghaalt. Maar als gedachte experiment is het denk ik wel aardig binnen de discussie over het basisinkomen.
Arjan 7
MatthijsDaarnaast betalen mensen in loondienst niet de premie, maar werkgevers, met aanvulling door de overheid.
In NL hebben we inderdaad al een garantie-inkomen in de vorm van de bijstand en AOW, met allerlei regelingen die uiteindelijk een voortvloeisel zijn van politieke besluiten in de loop der tijd.
Er is natuurlijk niks mis met een grondige analyse om het efficienter te maken zodat kosten worden bespaard. Maar we moeten er wel voor waken dat dit niet een primaire doelstelling wordt waarbij herverdelingseffecten onderbelicht blijven.
Matthijs 11
ArjanEen uitkering is iets anders dan een WW. WW is een ontslagregeling voor tijdelijke doorbetaling, betaald uit loon (door werkgeven/nemer maakt niet uit). Een uitkering is iets dat door de overheid om andere redenen uitgekeerd wordt. WW kun je prima laten bestaan, dat is toch vooral iets in de CAO afspraken tussen werkgevers en werknemers. Zelfstandigen kunnen desgewenst een verzekering afsluiten. WW staat dus los van de discussie.
Maar waar het me om gaat is de probleemstelling en het doel van het basisinkomen (cq garantieinkomen). Die is me niet duidelijk. Waar gaat het nu eigenlijk om?
1) Zijn er mensen in Nederland die nu te weinig krijgen? Is dat basisinkomen nodig om die groep een minimum inkomen te geven?
2) Of is het idee van het basisinkomen dat het dingen makkelijker en dus goedkoper maakt?
Wat ik probeer duidelijk te maken is dat we in Nederland, op enkele uitzonderingen na, al een soort basisinkomen hebben. Iedereen krijgt minimaal bijstand + enkele toeslagen (of veel). Waar volgens mij het kernprobleem zit is niet zozeer dat er een grote groep mensen te weinig heeft en van honger omkomt, maar dat het beheer van het gehele systeem veel te complex is geworden. Als 80% van de mensen bepaalde toeslagen krijgt en zelfs de rijksten met allerlei aftrekposten zichzelf extraatjes kan geven op kosten van het gezamenlijk budget, ben je onnodig veel geld aan het rondpompen. Met enorme kosten tot gevolg.
Arjan 7
Matthijs2) Men spreekt in meerdere versies over basisinkomen dat er geen ruimte is voor WW
3) Geen ruimte bieden voor WW hoeft niet slechts gebaseerd te zijn op de haalbaarheid van financiering omdat men bij basisinkomen sterk uitgaat van de prikkel die de mens heeft om te werken die door WW minder wordt.
Matthijs 11
ArjanStel de huidige situatie is dat iemand zonder werk:
bijstand ontvangt a €700, zorgtoeslag 300, huurtoeslag 200, X toeslag 100, Y toeslag 200, totaal €1500 p/maand.
Als je al die toeslagen en bijstand vervangt door één basisinkomen van 1500 ben je van alle rondpompmachinerie af. Persoon krijgt precies hetzelfde en die 10 ambtenaren die zich bezig houden met de administratie rond deze uitkeringsgerechtigde kunnen wat nuttigers gaan doen.
Arjan 7
MatthijsTav je voorbeeld deel ik je mening dat als allemaal verschillende toeslagen kunnen leiden tot 1 uitkering van 1500 euro het verstandig is om dat op die manier op te lossen. Er is alleen 1 probleem in je voorbeeld, en dat is dat je daarin politieke keuzes hebt gemaakt. Bij het bedrag zit een huurtoeslag inbegrepen van 200 euro, ook voor diegenen die niet huren, en kennelijk krijgen vermogenden dit ook. In dat geval zullen politici al met nieuwe regelingen komen: van 1500 naar 1300 euro voor diegenen die niet huren, en niks voor vermogenden. En zo zijn er tig politici die hun eigen wensen hebben, en de tijd doet ook nog zijn werk waardoor je wel kan begrijpen dat je in de loop van de tijd weer heel veel regelingen hebt. Daarvan kan je niet stellen dat we dan die afspraken niet moeten maken. Die commitment ga je niet krijgen want niemand gaat zich daar voor lange periode aan vastleggen. En het bewijs daarvoor wordt ook geleverd: ons huidig stelsel.
Matthijs 11
ArjanEn natuurlijk is alles een politieke keuze. In mijn voorbeeld klopt het dat ook degene die niet huurt die 200 krijgt. Maar omdat alles via één belastingaanslag, via een oplopende schijf, aan het eind zo verekend wordt dat je gemiddeld op hetzelfde uitkomt maakt dat niet uit. Vermogende mensen die niet huren hebben een koophuis. Die hebben hypotheekrenteaftrek. Die schaf je ook af. Dus de 200 die die persoon "extra" krijgt streept netjes weg tegen de 200 minder HRA. Etc etc.
Zeggen dat het systeem "nu eenmaal ingewikkeld is" en "zal blijven" is een dooddoener. Schaf dan de tweede kamer maar af, we laten alle beleid die er nu is zoals het is en veranderen nooit meer wat.
Arjan 7
MatthijsMatthijs 11
ArjanHet punt is dat het gewoon raar is dat iedereen in Nederland meerdere toeslagen krijgt en tegelijkertijd belasting betaalt. Nagenoeg iedereen die woont, zowel huurders als kopers, wordt gesubsidieerd. En betaalt tegelijk (veel) belasting.
Maar goed, het belangrijkste punt dat ik wil maken is dat we dus al een soort basis/garantieinkomen hebben in Nederland. Alleen gaat dat via 238 subsidies, toeslagen en aftrekposten in plaats van één regeling.
Arjan 7
MatthijsAls het probleem slechts is gelegen in zowel betalen en ontvangen, dan kan je ook netting introduceren. Beperkt ook rondpompen zonder dat je herverdeelt.
Slechts 1 belastingtarief hanteren obv inkomen zie ik niet gebeuren. Te complex, te veel verschillende meningen, en wanneer er consensus is, dan heb je niet de garantie dat dit in de toekomst er ook is.
Maar een flinke opschoonactie mag zeker worden bestudeerd.
Matthijs 11
ArjanOver 1 belastingtarief heb ik het niet. Dat kunnen er best meerdere zijn. Daar zit ook niet de complexiteit (en dus beheerskosten) van het systeem in. Immers, bij het invullen van je belastingaangifte vul je een paar bedragen in voor je inkomen en dan berekent het programma de belasting die je betaalt. Of dat nu één of tien schijven zijn maakt voor het programma niets uit. Komt geen extra formulier of controle door een ambtenaar aan te pas.
Arjan 7
MatthijsAfschaffen HRA en belastingschijven verlagen lijkt op totaal niveau een prima idee. Maar waar je denk ik te weinig rekening mee houdt is dat er wel sprake is van herverdeling waar je consensus voor moet vinden. Als 2 personen hetzelfde verdienen maar niet dezelfde restschulden hebben is het financieel resultaat niet hetzelfde en zul je dus voor- en tegenstanders vinden waarbij de financiële gevolgen van primair belang zijn, en niet dat je het proces versimpelt.
De HRA bestaat niet voor niks nog, partijen branden hun vingers daar niet aan om kiezers niet teleur te stellen.
Als we al niet in staat zijn de HRA af te schaffen, hoe groot zal de kans dan zijn dat dit wel voor een heel totaal pakket kan met grote herverdelingseffecten die je niet kan bijsturen omdat alleen nog belastingschijven gerelateerd aan inkomen bestaan? En wanneer er wel consensus is, hoe gaat dat in de toekomst? Politieke partijen blijven in de toekomst keuzes maken die zich moeten kunnen vertalen in specifieke regelingen omdat je dit niet kan reguleren met slechts belastingtarieven. Je haalt dus een stuk flexibiliteit uit het systeem om gericht te sturen.
Nu zullen we ongetwijfeld het systeem efficienter kunnen maken, maar je inzet is te hoog en zorgt voor te weinig flexibiliteit om te sturen.
Matthijs 11
ArjanIn een discussie als deze over iets als Basisinkomen moet je vrij kunnen denken en ambitieus kunnen zijn. Eerst de hoofdlijnen. Dan kun je later altijd nog aan de details werken. Uitzonderingen zijn altijd toe te voegen.
Zomaar neerleggen bij de status quo accepteer ik niet. Zouden politici ook niet moeten doen. Dat is nu juist de fout die zovelen maken, waardoor het tegenwoordig niet meer uitmaakt of je VVD of PvdA stemt.
Arjan 7
MatthijsEn het tegenovergestelde van een te hoge inzet is niet het neerleggen bij de status quo. Er bestaat ook een gulden middenweg waar je verbeteringen aanbrengt daar waar mogelijk.
Lydia Lembeck 12
Matthijshein vrolijk 6
ArjanIedereen heeft recht op een nader te bepalen garantie-inkomen, dus ook "de gemiddelde Nederlanders die graag willen werken en belang hebben bij een goed sociaal vangnet". Maar je krijgt het pas als je het nodig hebt, en ook deze inkomens- of vermogensgrens moet nader worden bepaald. Zie de volgende aflevering die a.s. vrijdag verschijnt.
Denk ook aan het morele principe dat ten grondslag ligt aan het garantie-inkomen: je krijgt het als je het nodig hebt! Bij basisinkomen: je krijgt het ALTIJD, al ben je een rijke stinkerd. Even om de discussie op een ander niveau te tillen: welk van de twee principes zouden ouders tegenover hun kinderen moeten hanteren?
Arjan 7
hein vrolijkIn uw voorstel en toelichting zitten herverdelingseffecten, welke afhangen van de input, wat ik het best met een voorbeeld kan toelichten:
Wanneer iemand slechts 300 euro verdient dan zal hij bij een bijstandsinkomen van 1000 euro slechts 700 euro ontvangen. Weliswaar is er weinig stimulans om te werken, maar er is ook een morele verplichting om te werken omdat het bijstandsinkomen wat wordt ontvangen wel gefinancierd wordt door diegenen die werken.
Wat u mogelijk wil is dat diegene de 1000 euro bijstandsinkomen (garantie-inkomen) kan behouden, maar ook de 300 euro arbeidsinkomen. Werken loont, en is er stimulans. Dat klopt, maar wat u ook doet is herverdelen. Die 300 euro die u dan gunt aan de werkende gaat ten koste van andere belastingbetalers (u haalt een besparing van 300 euro uit de uitgaven).
Om geen extra overheidsuitgaven te realiseren kan u ook van mening zijn dat het bijstandsinkomen wordt verlaagd naar 700 euro, maar dat niet wordt gekort wanneer iemand 300 euro verdient. Zo is het totale inkomen ook 1000 euro en een stimulans om te werken. Maar in dat geval is ook een groep de dupe, namelijk de mensen die niet in staat zijn om die 300 euro te verdienen. Zij gaan er op achteruit.
Zo ziet u dat uw voorstel herverdelingseffecten heeft, maar welke dat zijn afhangt van de input:
- Bijstandsinkomen gelijk, verdiensten verhogen inkomen: hogere overheidsuitgaven
- Bijstandsinkomen omlaag, verdiensten leiden tot huidig bijstandsinkomen: geen hogere overheidsuitgaven, wel minder inkomen voor diegenen die niet of minder verdienen.
Van complexe naar simpele regelingen kan niet zonder herverdelingseffecten. Omdat er politieke consensus nodig is, willen we herverdelingseffecten eruit halen, waardoor het uiteindelijke resultaat niet veel anders zijn zoals we nu kennen (rondpompen)
Lydia Lembeck 12
hein vrolijkhein vrolijk 6
De tabellen laten volgens enkele reacties zien dat het garantie-inkomen niet verschilt van het basisinkomen. Zowel bruto- als netto-inkomens zijn immers bij beide opties gelijk. Blijkbaar hebben ze niet door dat ik op dat punt die twee aan elkaar gelijk heb GEMAAKT. Ik ben uitgegaan van dezelfde bruto-inkomens en van hetzelfde marginale belastingtarief (50%), dus volgens Bartjes kan het niet anders dat ook de netto-inkomens aan elkaar gelijk zijn. Het bewijst alleen dat ik (= Excel) geen rekenfouten heb gemaakt, in mijn poging om de verschillen in belastingen te laten zien. De tabellen geven dus geen inhoudelijk maar een wiskundig bewijs. Zie verder http://eco-simpel.nl/2017/02/09/verschil-basis-en-garantie-inkomen-revisited/
Voor elk wiskundig of rekenkundig model geldt: wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Daarom zijn CPB-modellen ook zo betrekkelijk, om het positief uit te drukken (meer hierover in deel 4 van mijn serie over het basisinkomen en zijn varianten).