Hoe nu verder met Van Rompuy

6 Connecties

Onderwerpen

Griekenland Europa Van Rompuy Eurobonds

Personen

Angela Merkel

Organisaties

EU
0 Bijdragen

De koers van Europese "president" Van Rompuy dreigt uit te draaien op een bureaucratische en financiële flop en Bondskanselier Merkel stevent af op een Alleingang, betoogt FTM-columnist Jan Dwarshuis.

Uw Europese Leider Herman Achille Van Rompuy gaat vandaag voor u op zoek naar oplossingen om de alsmaar voortslepende en zich verdiepende schuldencrisis aan te pakken. Menig vermogend Europeaan is in financieel opzicht allang op de vlucht geslagen om de uitkomsten van de aanstormende ellende niet langer af te wachten. Verstandig.

 

Met alle respect voor de heer Van Rompuy, maar de voorzitter van de Europese Raad stak toch wel wat schril af bij de dynamische Obama van de week. Zelfs onze voormalige premier - Panamera Balkenende - doet ons denken aan John F. Kennedy in relatie tot Van Rompuy. Vreemd is dat toch. De onhandige Belgische christen-democraat stevent met de EU af op een bureaucratisch en financieel ‘disaster’. En uitgerekend dat probeert hij vandaag de kop in te drukken om van koers te wijzigen en op jacht te gaan naar ‘andere’ oplossingen.


Scherven
U moet dan bijvoorbeeld denken aan de alom geopperde Eurobonds, ook al is deze term naar mijn oordeel onjuist. Volgens mij bestaan ze al. Menig belegger ziet in het bij elkaar vegen van alle scherven in de vorm van een Europese obligatie de oplossing. Ik zie er - nog - niets in net zoals Rutte en Merkel er niets in zien. Controle ontbreekt en over de uitgifte er van kan niemand u vertellen hoe dat precies in zijn werk gaat zonder een ingewikkeld academisch betoog van meer dan 45 minuten af te vuren.

Eerst moet de boel op orde gebracht worden, en niet andersom. Een tussenoplossing zal wel een financieel onbelangrijk, maar politiek belangrijk pilotproject zijn. Dat is al voorgekookt.


Olie op het vuur
Overigens komt Merkel steeds meer alleen te staan. In haar thuisland gooit Euro-Killer Thilo Sarrazin nog wat extra olie op het vuur. De Duitsers zouden chantabel zijn vanwege de Holocaust. Het schuldgevoel van 40-45 zit kennelijk nog heel diep, aldus Sarrazin. En dat kost geld, heel veel geld.

Ondertussen gniffelen de Grieken omdat ze vandaag 18 miljard euro tegemoet kunnen zien van het noodfonds EFSF. Grappig is dat de ECB haar kaken stijf op elkaar houdt. Het geheime 'emergency liquidity assistance’ programma van de Centrale Bank- kortweg ELA - heeft al 100 miljard euro naar Athene overgeboekt. De ECB is zwijgzaam over ELA en wil er eigenlijk niet over praten.

 

Beleggers zien licht in de tunnel in aanloop naar de top en drukten op de koopknop. Ik heb dat maandag al gedaan. Mee met de meute. Waar de opleving gaat eindigen kan ik u niet zeggen. De volatiliteit neemt - gelukkig - toe, ik ben er dol op. In principe bevindt de markt zich nog in een downtrend. Maar er lijkt gesleuteld te worden aan een heftige tik de hoogte in, welke waarschijnlijk op niets gebaseerd blijkt te zijn.


Dubbele agenda Belgische Centrale Bank
Tot slot kwam ik nog een leuk berichtje tegen over de Centrale Bank van België. De bank heeft het afgelopen jaar 84 ton goud uitgeleend omdat het zo lekker veel geld oplevert. Het betreft maar liefst 37 procent van de totale voorraad.

Een paar zaken vallen hierbij op. Waarom ondersteunt een Centrale Bank de liquiditeit in de goudhandel? En nog erger, wat Europese regelgevers ons opleggen - het verbod op short handel - wordt nota bene door de Centrale Bank ondersteunt om de kas te spekken. Misschien kan onze almachtige Belgische Europese Leider eens kijken naar de dubbele agenda van zijn bancaire landgenoten...
 

(Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management , waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 24 uur te doen.)

 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...