
Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht? Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Lees meer
Het monetair beleid moet onze economie aanjagen, maar de resultaten blijven uit. Hoewel de hoge rekening voor ons allemaal is, wordt er geen politiek debat gevoerd over de miljardenbestedingen. De ECB verschuilt zich achter een masker van onafhankelijkheid, maar voert ondertussen een begrotingsbeleid voor de gehele Eurozone waarvan niet iedereen evenredig profiteert. Wat doet de ECB precies en mag dat allemaal zonder daarvoor democratische verantwoording af te leggen? Is dit nog wel monetair beleid, of is het economische politiek?
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
De ECB wil geen klimaatontkenner meer zijn
Podcast | Roerige tijden in de markt van het grote geld
Wie redt ons geldsysteem uit de wurggreep van centrale banken?
Hoe onafhankelijk is de ECB werkelijk?
ECB-bestuurslid Benoît Coeuré vertelde in mei van dit jaar voorbeurs aan een handjevol hedgefundmanagers en economen dat de ECB extra obligaties gaat inkopen, waarna de koers van de euro sterk daalde. De ECB beloofde vervolgens beterschap. Maar uit de agenda's van ECB-bestuurders blijkt dat zij veelvuldig met marktpartijen om de tafel zitten voorafgaand aan belangrijke bestuursbesluiten. Hoe onafhankelijk nemen zij hun beslissingen?
Belangenverstrengeling?
Wie de agenda's van de bestuursleden analyseert, ziet echter dat er afspraken zijn geweest met grote hedgefunds en investeringsbanken, waaronder Blackrock, 's werelds grootste obligatiebelegger Pimco en de bekende investment bank Goldman Sachs. Zo had bestuurslid Coeuré bijvoorbeeld ontmoetingen met de Franse bank BNP Paribas op de ochtend van 4 september vorig jaar, direct voorafgaand aan het verrassende ECB-besluit om de rente te verlagen. Diezelfde Coeuré was samen met diens collega Yves Mersch de dag daarvoor al op bezoek geweest bij een andere grote speler: UBS. En eerder - in maart vorig jaar - had Coeuré een bezoek gebracht aan Blackrock, kort voor de bekendmaking van het Quantitative Easing-opkoopprogramma door de ECB. Coeuré en Mersch zijn niet de enige bestuursleden die vertrouwelijke gesprekken voerden met vertegenwoordigers van de private financiële sector. ECB’s vice-president, Vítor Constâncio, en hoofdeconoom, Peter Praet, hadden op 23 juni, een van de hoogtepunten van de Griekse crisis een ontmoeting met hedgefund Algebris, terwijl de rest van de board aan de telefoon hing over de vraag of, en zo ja op welke wijze, de Griekse banken in leven gehouden zouden kunnen worden. Praet had daarnaast op dezelfde dag ontmoetingen met BNP Paribas Fortis en twee dagen later met Pimco.Deze zaken roepen de vraag op hoe onafhankelijk de ECB werkelijk isOok stonden er relatief veel afspraken met regeringsfunctionarissen van Italië en Frankrijk op de agenda van de Italiaanse ECB-president Mario Draghi. Deze zaken roepen de vraag op hoe onafhankelijk de ECB werkelijk is. Haar belangrijkste monetaire mandaat - zorgen voor prijsstabiliteit - dient immers politiek volstrekt belangeloos te geschieden. In een poging om de indruk weg te nemen dat de ECB ongelijke informatie zou verschaffen, deed de centrale bank eerder dit jaar dan ook een communiqué uitgaan, waarin zij richtlijnen gaf voor haar bestuursleden in hun contacten met de media en de private sector. Andere centrale banken, zoals de Bank of England, verbieden haar bestuursleden om gedurende een volle kalenderweek voorafgaand aan een belangrijke bestuursvergadering met de pers of andere mogelijke belanghebbenden te spreken.
Bijdragen