
In 2010 hielden de Nederlandse Antillen op te bestaan. Hierbij werden de BES eilanden - Bonaire, St. Eustacius en Saba - een Nederlandse gemeente en Curaçao en Sint Maarten onafhankelijk. Vijf jaar na dato maakt gastauteur Jan Post de balans op van de vooruitgang die is geboekt - althans financieel.
Na de verzelfstandiging van Curaçao en Sint Maarten is de Rijkswet Financieel Toezicht tot uitvoer gebracht waarbij een aantal afspraken tussen Nederland, Curaçao en Sint Maarten is gemaakt over deugdelijk en verantwoordelijk financieel beheer. Vanaf 2010 is een onafhankelijk toezichtsorgaan College Financieel Toezicht (CFT) aanwezig op Curaçao en Sint Maarten om toezicht te houden op de eilanden en om bij eventueel financieel wanbeheer door middel van een aanwijzing te kunnen ingrijpen.
Financiële onafhankelijkheid
De afgelopen drie maanden hebben Tweede Kamerlid André Bosman en ik onderzocht of onafhankelijkheid van Curaçao en Sint Maarten ook tot financiële onafhankelijkheid heeft geleid. Hierbij zijn door de vaste Kamercommissie voor koninkrijksrelaties op 29 april jl. vragen ingediend aan minister Plasterk over de halfjaarrapportage van het College Financieel Toezicht (Cft) over Curaçao en Sint Maarten, tweede helft 2014.minister Plasterk: er hoeft geen sprake te zijn van goedgekeurde jaarverslagenHierbij kwam naar voren dat er nog steeds geen financiële grip is op de verschillende overheidsentiteiten op Curaçao en dat nog steeds sprake is van gebrekkige kwaliteit van financieel beheer op Sint Maarten. Verontrustend is dat minister Plasterk heeft aangegeven dat er geen sprake hoeft te zijn van goedgekeurde jaarverslagen door een onafhankelijke accountant om een lening te kunnen goedkeuren. Hierdoor kan kortom niet worden vastgesteld of de aangeleverde gegevens inderdaad correct en accuraat zijn bevonden door de controlerende accountant.
Terugblik
Een terugblik naar het jaar 2010: Nederland deed toen een kwijtschelding voor het land de Nederlandse Antillen: 733 miljoen euro (afgerond) en voor het eilandgebied Curaçao: 902 miljoen (afgerond). Dit is een kwijtschelding van ongeveer 6.000 euro per inwoner van Curaçao in 2010. Bron: Centrale Bank Curaçao en Sint Maarten
Bron: Centrale Bank Curaçao en Sint Maarten
externe partijen zullen niet financieren tegen het lage rentetarief waarvoor Nederland verplicht is zich in te schrijvenHierdoor zullen externe partijen niet financieren tegen hetzelfde lage rentetarief waarvoor Nederland zich verplicht dient in te schrijven. Dit is onder andere gebleken bij een nieuwe lening voor de bouw van een het ziekenhuis HNO hospital, dat voor 100 procent gefinancierd gaat worden vanuit Nederland. Kortom, er kan gezegd worden dat er juridisch inderdaad een onafhankelijkheid is ontstaan, maar dat Curaçao en Sint Maarten financieel voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van Nederland als financier.
3 Bijdragen
jefcooper
Mijn idee is dat we die eilandjes alleen aanhouden op VS verzoek, als ze direct onder VS hegemonie zouden vallen valt het VS imperialisme meer op.
Andere Tijden had een paar dagen geleden een uitzending over het niet arresteren van Bouterse in de tijd van Van Mierlo.
Aardig in dit verband was dat nadat Bouterse verkozen was wij meteen op het VS matje werden geroepen: " hoe hadden wij dit kunnen laten gebeuren ?'.
Jan Pronk merkte op dat de VS niet veel wroeging heeft bij het omverwerpen van regeringen.
Joris Voorhoeve, van Defensie, moest ook meteen opdraven, Nederland werkt nauw samen met de VS in het Caraibisch gebied, Bouterse wat minder.
Martin007
En dus is de conclusie dat dit hele stuk onlogisch en gelogen is. Een liberale politicus liegt al als hij zijn ogen open doet. Waarom zou deze nou juist de waarheid spreken?
VVD: met concurrentie in de zorg dalen de prijzen. Oh ja? En waarom kost een ziektekostenverzekering voor een echtpaar in Amerika dan meer dan 1100 dollar per maand? Omdat in Amerika de zorg volledig door ondernemers wordt geregeld.
VVD: als we de vaste baan afschaffen, krijgen meer mensen werk. Oh ja?
Als we de vaste baan afschaffen, worden juist de 45 plussers ontslagen, want die kosten te veel. In plaats van die experts worden broekies aangenomen, voor het minimum loon. De ontslagen mensen hebben plotseling nog maar half zo veel te besteden als voorheen, waardoor ze een heleboel producten en diensten niet meer kunnen betalen. Die producten en diensten hoeven niet meer te worden gemaakt, met als gevolg: MEER WERKELOZEN.
Dit zelfde onzinverhaal geldt voor marktwerking in onderwijs, huurwoningen, energie, openbaar vervoer, arbeidsongeschiktheids en pensioenverzekering.
www.isditvrijheid.nl
Nee, dus. De gevangenis van armoede is geen vrijheid. Liberalisme is net zo'n achterlijke ideologie als communisme. Beide leveren ze veel meer problemen op, dan ze oplossen.
Hilterman
Martin007In Nederland worden absurde prijzen voor geneesmiddelen betaald. Of het nu om veel voorkomende pillen gaat of om de exotica de prijzen liggen tot 4 keer boven wat er in Belgie voor betaald wordt.
Belgen hebben meer grip op de farmaceuten en laten zich geen oor aan naaien.