
Geldinjecties door de centrale bank maken korte metten met de rendementen van uw pensioenfonds. De dekkingsgraad kan er nu nog zo zonnig uitzien, voor uw toekomstig pensioen voorspelt belegger Jan Dwarshuis zwaar weer.
Beleggers vieren telkens feest wanneer centrale bankiers de geldkraan nog wat verder opendraaien. Al eerder heb ik aangegeven dat de huidige consensus is dat centrale bankiers de beurskoersen nooit zullen laten vallen; hetgeen natuurlijk een fabeltje is. Wellicht denkt u dat al deze ingewikkelde en saaie materie u niet raakt. Helaas, niets is minder waar - omdat veel Europese burgers belegger zijn via hun pensioenfonds. Het controleren van de dekkingsgraad van uw pensioenfonds is daarbij niet voldoende.
Toekomstige rendementen
De dekkingsgraad van een pensioenfonds is tegenwoordig dan wel een hot item, het is slechts een momentopname. Veel interessanter is de vraag: hoe verwachten pensioenfondsen de vereiste rendementen in de toekomst te genereren? Monetaire verruiming (QE) heeft er mede voor gezorgd dat de rendementen op obligaties nog nooit zo laag zijn geweest. Een simpel gevolg is dat het beschikbare belegd vermogen omhoog moet om aan de toekomstige verplichtingen te voldoen.Bijstorten
Daarnaast tekent zich nog een ander probleem af. Bedrijven worden steeds vaker gedwongen bij te storten in hun pensioenfonds. Terwijl beleggers feest vieren, lijken zij zich niet te realiseren dat veel bedrijven geconfronteerd zullen worden met fors oplopende pensioenverplichtingen. Zoals u weet bestaat er geen ‘free lunch’ en er zal dan ook minder ruimte zijn voor dividendbetalingen richting de aandeelhouders. De ontwikkeling van een aandelenkoers laat zich dan eenvoudig raden.Stijgende verplichtingen
Nog interessanter wordt het wanneer de pensioenverplichting een flink gedeelte van de marktkapitalisatie van het desbetreffende bedrijf beslaat. Dit zijn risico’s waar veel beleggers nog geen notie van hebben genomen. Volgens data van Citigroup heeft het Duitse Lufthansa het grootste tekort ten opzichte van de marktkapitalisatie van de vliegtuigmaatschappij. Als tweede op dit illustere lijstje van Citigroup prijkt – hoe ironisch – de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd. Het Engelse Pension Protection Fund geeft een aardig beeld van hoe snel de pensioenverplichtingen zich opstapelen.In een jaar tijd zijn de tekorten meer dan vertienvoudigdIn een jaar tijd zijn de tekorten meer dan vertienvoudigd. Aan deze trend lijkt vooralsnog geen einde te komen, want in 2015 zijn de verplichtingen van de pensioenregelingen volgens het Pension Protection Fund met 33,9 procent toegenomen.
13 Bijdragen
Ko Pernicus
Moet altijd zo lachen om reclames - zet nu je geld 10 jaar vast tegen een aantrekkelijke rente van ... kom ... 1.5%.
Maar ach. Ik doe alles voor mijn ehm # kuch # kleinkinderen.
Moet van Pechtold.
Kritische Gast
Ko PernicusLudovikaa
De grote bedrijven zullen daarom niet zo veel last hebben van het geschetste probleem.
Leprechaun
De beslissing om QE te hervatten mist ieder economisch en logisch fundament. Door de omvang van het ingezette bedrag, kan het niet anders dan dat dit beleid van de ECB een desastreuze uitkomst gaat geven.
Ik zal je vertellen waar mijn overwegingen beginnen om tot zo'n conclusie te komen. Deze 2 punten geven al direct aan dat er geen posititieve uitkomst van het QE beleid verwacht mag worden, want de uitgangspunten van de ECB zijn al incorrect .
1.
Het officiële standpunt dat de ECB communiseert is vals, want er heeft zich nog geen deflatie in grote delen van de Euro-zone voorgedaan. Sterker nog de core inflatie loopt overal op.
2.
Het is maar een aanname dat 2% inflatie een gewenste doelstelling is, ook hier ontbreekt ieder economisch of ander logisch fundament.
Dit enige mandaat, dat de ECB niet meer vrijwillig uit handen zal geven, stamt nog uit "oude" economie en past niet meer bij de huidige situatie.
Ik heb al in meedere commentaren op FTM mogen aangeven waarom de ECB onmiddellijk moet stoppen met haar QE beleid, maar bovenstaande 2 punten geven aan, dat het vertrekpunt van de ECB al een dwaling is.
De ECB zit echt goed fout, en heeft het gelijk en gerechtigheid, nu en in de toekomst, niet meer aan haar zijde. Geïnteresseerden adviseer ik mijn Disqus account te raadplegen, want er zijn veel meer argumenten die ik heb aangedragen, om de ECB te laten stoppen met QE.
Leprechaun
LeprechaunHij noemt het ECB opkoopprogramma overbodig en gevaarlijk:
http://www.sylvestereijffinger.com/wp2/2015/05/opkoopprogramma-ecb-is-overbodig-en-gevaarlijk/
jefcooper
Tijdens de Duitse hyperinflatie van de twintiger jaren bleken alleen aandelen hun waarde te behouden.
De ogenschijnlijk lage dekkingsgraden van nu komen alleen door de samenspanning Draghi Knot, rekenen met een belachelijk lage rekenrente, daardoor rekenkundige explosie toekomstige verplichtingen.
Veel bedreigender acht ik dan ook het Brusselse streven het Nederlandse pensioenstelsel af te breken, in het kader van, 'wie werkt mag het redelijk hebben, wie niet werkt is ballast', het VS voorbeeld.
Het is diep treurig dat wat zich bij ons socialist noemt daaraan meewerkt.
Bartje
En deze pensioengeld onttrekking kwam altijd de belofte bij dat het terug gestort zou worden als het bedrijf zwarte cijfers schrijft.
En dat is bij mij weten nooit gedaan en deze pensioenfondsen komen nu of later in de problemen.
Fondsen zoals progres(unilever) of Schell hebben daar geen last van omdat het onmogelijk was om een graai te doen, statutair.
Oud medewerker OR chemie concern, heb het allemaal zien gebeuren in het verleden.
Watching the Wheels
Kritische Gast
MvdB
http://amweb.nl/pensioen-724630/gerard-riemen-ik-interesseer-me-niet-voor-mijn-pensioen?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=amsi_flash_2015_05_29&code=0d6196c5987f721ba2379fb0c5203871
Kritische Gast
MvdBFloesh
DrNomad
Je zou ook kunnen zeggen dat de overheid succesvol is.