
Corporates en grote financiële clubs hebben onvoldoende oog voor de al lang groeiende passie van jong toptalent voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Recruiters die nu nog niet inspelen op deze mentaliteit bij high potentials op de arbeidsmarkt dreigen de boot te missen, met grote gevolgen voor hun opdrachtgevers.
Al 25 jaar hoor ik dat Corporate Social Responsability (CSR) [Maatschappelijk verantwoord ondernemen, red.] en duurzaamheid voor grote bedrijven van essentieel belang gaan worden. En wel op deze drie gebieden:
- Finance
- Human Resources
- Reputatie
Als een onderneming de beste en de slimste mensen wil kunnen werven én dat talent aan boord houden, zouden ze dus moeten zorgen dat CSR en duurzaamheid doordringt tot in de haarvaten van hun bedrijfsprocessen. Hetzelfde refrein hoorde je in de tijd dat ik Sustainable Finance doceerde aan de Rotterdam School of Management, maar in die tijd vond je zelden een keuzevak als dat van mij bij gerenommeerde Business Schools. De EUR hoorde tot de weinigen die het op het programma hadden.
Inmiddels is dat wel anders, het aanbod is gigantisch gegroeid.
Bij Wharton kreeg ik te horen dat bij hun business school de populairste studentenclub Social Enterprise was. Datzelfde idee hadden andere universiteiten ook. Dat bracht TBLI op het idee om Academic Partnerships op te zetten, als onderdeel van extra studiemogelijkheden over dit onderwerp voor zowel studenten en de hele faculteit als alumni. Daar waren instituten bij als INSEAD, Wharton, NYU Stern, BI Norwegian Business School, Copenhagen Business School, Hult International Business School, de Vrije Universiteit van Amsterdam, de Kellogg School of Management en de University of Chicago Booth School of Business.
Bij de topinstituten vind je geen MBA opleiding meer die níet Social Enterprise en Impact Investing in het curriculum heeftBij de topinstituten met een toonaangevende business school vind je geen MBA opleiding meer die níet Social Enterprise, Impact Investing of Sustainability in het curriculum heeft. Ik noem, onder veel meer INSEAD, Harvard, Yale en Wharton, Kellogg School of Management, The University of Chicago, NYU Stern, Oxford, Stanford, Berkeley, Columbia, Hult International Business School, Duke, University of Michigan, University of Toronto, Schulich School of Business en Cornell.
Toplijstjes
Er bestaan zelfs lijsten met beste Business Schools voor Social Enterprises. Een stortvloed aan Businessplan competities voor maatschappelijk verantwoord ondernemen werd ingesteld, zoals die voor de Hultprijs, die een miljoen dollar uitlooft voor het beste voorstel voor een Social Enterprise. De samenwerking tussen Morgan Stanley met Kellog's en INSEAD resulterend in de Morgan Stanley Sustainable Investing Challenge is een ander voorbeeld. Hieronder volgen de uitkomsten van een onderzoek naar universiteiten die Social Enterprise als studievak hebben opgenomen.


9 Bijdragen
Watching the Wheels
Banken en bedrijfsleven zijn aan het overleven ten koste van de bevolking ipv. in het belang van de bevolking. Alleen als het echt moet, veranderen ze een klein beetje. Wel wordt alles groen gewassen om via een bedrieglijk imago positief over te komen.
Ondertussen dumpen ze nog steeds gefinancierd door zogenaamde MVO-banken hun gif in sloten http://www.bestrijdingsmiddelenatlas.nl/atlas.aspx .
DrNomad
De ondernemingen die dit soort verdwaalde figuren zou moeten inhuren weten wel beter. De doelstelling is helemaal niet nog meer belasting betalen, want we betalen al belachelijk veel, en ondanks dat, plus een gasbel in Groningen hebben we ook nog een idioot hoge Staatsschuld. Dus meer geld naar de overheid kan nooit de oplossing zijn, voor welk probleem dan ook.
Dus de overheidspropaganda, die de jeugd op het verkeerde spoor zet zal ongetwijfeld zijn effect hebben gehad, maar dwazen blijven een mismatch voor een markt die productiviteit en efficiency nodig heeft. Het mooie is dat de parasiet overheid zijn eigen graf graaft, want minder productie betekent ook minder eten voor de overheid, en dus ook minder subsidie voor verdwaasde duurzame ondernemers.
Molenaer
DrNomadIk ben absoluut geen fan van de overheid, maar nog minder van 'de markt'.
Als je op een rijtje zet wat 'de markt' allemaal heeft kapotgemaakt, verziekt en uitgeknepen alleen al de laatste honderd jaar. Om treurig van te worden.
Duurzaamheid en verantwoordelijkheid is dus een beter streven dan "na ons de zondvloed".
DrNomad
MolenaerHet lijkt me sterk dat de vrije markt dingen kapot heeft gemaakt in de afgelopen 100 jaar, want die bestond niet. En wie denkt dat bij een gereguleerde markt, de fouten vooral liggen bij de markt en niet bij de regels, die wordt gewoon verblind door zijn Staatsreligie. U merkt al, daar hoor ik dus niet bij.
En duurzaam ondernemen gaat het niet worden. Het is namelijk de bedoeling om zo min mogelijk belasting te betalen. De ondernemer die dat niet ziet, zal leren, of falen, of beide. Ook als ie op subsidie draait.
Molenaer
DrNomadDrNomad
MolenaerOverigens, doet u eens alsof ik een pomphouder ben in de buurt van de Duitse grens, kunt u mij eens uitleggen wat ik tussen, pakweg, 2007-2012 verkeerd heb gedaan? Mag ook een ander tijdvak zijn voor de accijnsverhoging als u dat makkelijker vindt.
Molenaer
DrNomadMaar goed als u pomphouder was in de buurt van de Duitse grens dan bent u dom geweest om uw pomp niet net óver die grens heen neer te zetten. Iedereen weet toch dat de Nederlandse overheid de meest onbetrouwbare partij is om mee van doen te hebben? Niks fout dus. Beetje dom.
Peter
Psychologisch ook interessant wel effect er wordt beoogd wordt met het noemen van dit lijstje. Mijn conclusie is dat beeldvorming blijkbaar heel belangrijk is. Als Shell dus aan CSR doet dan wil je daar als getalenteerde technicus graag werken.
jopie1978
Peter