Hoe rijker, hoe ongelukkiger?

9 Connecties

Onderwerpen

China Rijken Beurs Carlos Slim Eurocricis Armer G-8

Organisaties

Facebook Inc.

Werkvelden

Beleggen
0 Bijdragen

De beurs heeft de rijken ietsje armer gemaakt. Maar s.v.p. geen medelijden, stelt FTM-columnist Jan Dwarshuis. Want: hoe rijker, hoe ongelukkiger, al zijn er ook uitzonderingen op deze regel.

De afgelopen week verloren de rijken onder u zo’n slordige 33 miljard dollar. De S&P 500 beleefde de slechtste week sinds november van het vorig jaar. Carlos Slim - de belager van ons knussige KPN - trok maar liefst 4,1 miljard dollar door de plee heen. Maar om van de honger komt hij nog niet. De gezette Mexicaan blijft goed voor zo’n slordige 65,5 miljard dollar.


Opvallend vond ik het gegoochel van Morgan Stanley in het aandeel KPN. Bij mij leeft de gedachte dat Morgan Stanley een klant heeft gefaciliteerd, maar hard maken kan ik dat niet. Het zou me niet verbazen als Slim op het spoor gezet is door het duo De Mol/Botman en daar dan vanzelfsprekend zelf ook - in de luwte - een graantje van willen meepikken. Het blijft speculatie, maar het past wel in de filosofie van het illustere duo als we de strapatsen bij SBS6 in ogenschouw nemen.

 

Glimmende Bentley

Maar niet getreurd, hoe rijker u bent, hoe ongelukkiger u zich voelt. Althans, u is met de paplepel ingegoten dat u blij wordt van een alsmaar stijgend inkomen en een oneindig groeiende economie.

 

In China is men er eindelijk achter gekomen dat de wereld wat anders in elkaar zit. De onzekerheid van werk en het verlies van een fatsoenlijk sociaal vangnet weegt veel zwaarder dan een glimmende Bentley voor de deur. Als dat zo is dan moet de afgelopen week voor u als een welkome warme verrassing worden ervaren en kunnen we en masse kappen met ploeteren. Zoals mijn oma altijd al zei: ‘Baden in het geld is niet nodig, zolang we maar niet misgrijpen’.

 

De afgelopen week heeft ook ons met de ©OLUMBEURS-PORTFOLIO het nodige rendement gekost. Vandaar dat we wat aan het sleutelen geslagen zijn en iets agressiever zullen reageren de komende week als de markt daarom vraagt. We maken ons geen zorgen, maar het uur U op de mondiale beurzen is wel degelijk aangebroken. Per saldo denken wij nog steeds eerder opwaarts dan neerwaarts. Het echte gelazer volgt later.

 

Gelul over sociale vangnetten

Griekenland, Spanje, Portugal, u wilt er niet meer aan herinnerd worden. Overigens kwam ik in Spanje nog een aardig Monument to Debt  tegen. Het zegt veel over de idioterie in het land dat wij net achter ons hebben gelaten. De schuld spuit uit iedere Spaanse muur. In Den Bosch bovenin de toren bij de SNS weet men er alles van.


Het afgelopen weekend stond in het teken van de G8. Natuurlijk wil men alles bijelkaar houden. Dat is is een open deur. Maar hoe? Onze bebrilde socialistische Franse vriend Hollande maakte zijn debuut op het wereldtoneel.

 

Ondertussen ontvluchten rijke Fransen hun thuisland. Gelul over sociale vangnetten is aan hen niet besteed.Krasse knarren
Tot slot vielen mij nog twee zaken op. De eerste is uiteraard de haperende beursgang van Facebook. Het leek WOL wel in het kwadraat. Nina Aka-Brink-Vleeschdrager-Storms is er een kleuter bij. Wij doen niets in ETF’s maar de social media variant dook wel meteen in het rood afgelopen vrijdag. Facebook laten we links liggen, omdat ik er geen bal van begrijp.

 

Pionieren in infrastructuur lijkt een betere optie. En ‘last but not least’ verwijzen ik u naar aardige kost van de krasse knarren Munger/ Buffet van Berkshire-Hathaway. “Prostitution is a step up for compensation consultants”, aldus Munger. Het is maar even dat u het weet. Hoe rijker, hoe ongelukkiger geldt in ieder geval niet voor deze twee illustere hoogbejaarde investeerders.

 

Rest mij u een goede handelsweek te wensen. Hou uw hoofd koel.


 
(Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management , waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 24 uur te doen.)

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...