Hoe u vandaag de dag genaaid wordt

2 Connecties
0 Bijdragen

Jan Dwarshuis legt de moderne naai technieken bloot.

 Het was het weekje wel en als klap op de vuurpijl krijgen we nog een aardige expiratie voor onze kiezen. In de VS noemen ze dat ook wel ‘triple witching hour’. Optie expiraties zijn altijd bijzondere handelsdagen. 

 

Er is veel gezegd en geschreven over expiraties en ik heb er al velen bestudeerd. Kern van de zaak is dat de markt op zo’n dag vol onevenwichtigheden zit. Er heerst onbalans op Beursplein 5, maar ook op de grotere beurzen in de VS. Er zijn marktpartijen die dit scenario juist bespelen. Het uitgangspunt daarbij is dat als zich aan de koopkant een onbalans bevindt, deze sluwe partijen juist op de verkoopknop drukken. 

 

U weet niet hoe die onbalans er uit ziet, maar deze professiegenoten wel, dus zij hebben een voorsprong op u en maken daar handig gebruik van, zo ook vanochtend weer. Vaak wordt u overigens als particulier op donderdag al geknipt en geschoren en ploft uw turbo net voor het zicht van de eindstreep. Dat is allemaal geen toeval natuurlijk, de handelaren in de dealingroom van ABN/Amro liggen weer eens dubbel bij het horen van de knal van uw turbo en daarom haat ik dit soort producten. Heeft u geluk met uw turbo dan wordt u in de pre-market op vrijdagochtend genaaid zonder dat u het in de gaten heeft.  

 

Genaaid worden is nog tot daaraan toe, maar niet weten dat u genaaid wordt is natuurlijk een heel ander verhaal. Op het slot van de handelsdag zien we vaak wederom deze onbalans ontstaan, dus juich niet te vroeg vandaag. De kunst is dat u op zo’n handelsdag stoïcijns handelt, of beter gezegd, gewoon niets doet en u niet laat dwingen door uw turbo. Uiteraard hangt handelsgeest af van uw positie en uw visie. 

 

Ik heb nu zo’n geintje in de spread lopen met gedekt geschreven calls ING welke een strikeprice van €5,20 kennen en vanmiddag zullen expireren. Afgelopen maandag noteerde ING nog € 4,48 en hebben wij op dit niveau de aandelen bewust grof opgepakt voor onze geliefde Columbeurs-portefeuille. Inmiddels hebben de heren ING naar de € 5,35 getild, en dat is bijna 20% hoger in slechts vijf dagen tijd. Een knap staaltje duw- en trekwerk.

 

Ik raad u aan, voordat u zich als doorgewinterd optiehandelaar manifesteert, om letterlijk alle opties tegen het licht te houden alvorens u een positie inneemt. Immers onze ING spread is in slechts een paar uur tijd 180 graden gedraaid qua handelsbenadering. Laat u dus verassen door onze trading alerts om te kijken hoe wij dit alles vakkundig gaan oplossen. 

 

*****
 
Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen. Uw reactie is welkom via dwarshuis@columbeurs.nl