
Waarom is dit akkoord met Oekraïne zo belangrijk? Harde feiten lijken beperkt voorhanden, meningen domineren het debat. Daarom onderzoeken we in samenwerking met het Platform Authentieke Journalistiek de achtergronden van dit verdrag, wat het precies inhoudt en de mogelijke gevolgen ervan voor de EU, Nederland en vooral de Oekraïne zelf. Ook artikelen van andere auteurs worden in dit dossier opgenomen.
De corrupte contrarevolutie in Oekraïne [interview]
Waarom er hoe dan ook een Europees verdrag met Oekraïne komt
Een ‘nee’ tegen het Associatieverdrag is een ‘ja’ voor Europa én Oekraïne
Hoe de overheid intern communiceert over het associatieverdrag met Oekraïne
Hoe staat het met de mensenrechten in Oekraïne?
Wie profiteert er eigenlijk van het associatieakkoord met Oekraïne?
'De dekmantel van Geen Peil'
Oekraïne in het kruisvuur
'Het beleid van het IMF doet meer kwaad dan goed in Oekraïne'
Hoe vereiste hervormingen de Oekraïense mijnsteden tot wanhoop drijven
© Solidarity Center 2014
Hoe vereiste hervormingen de Oekraïense mijnsteden tot wanhoop drijven
Hervormen is hét buzzword in de Oekraïense politiek. Onder supervisie van de EU en het IMF moet de regering van president Poroshenko een ongekend grote hoeveelheid hervormingen doorvoeren. De grootste kritiek op de Oekraïense regering is dat dit veel te langzaam gaat. Maar is dat wel zo? Wij zochten het uit aan de hand van de hervormingen in de kolenindustrie van Oekraïne.
Wanneer je in Oekraïne aan willekeurige voorbijgangers op straat vraagt wat ze vinden van de hervormingen, krijg je als eerste reactie vaak een ongelovige blik toegeworpen die zoveel zegt als: ‘welke hervormingen?’. Of mensen nu voor of tegen het associatie-akkoord zijn, vrijwel iedereen geeft aan last te hebben van de stijgende levenskosten en stagnerende of zelfs verdwenen inkomsten door het verlies van werk, gekoppeld aan de enorme inflatie (45 procent in 2015). Ook de Nederlandse regering is zich bewust van deze ‘ontevredenheid’, zo blijkt uit de door ons opgevraagde Wob-documenten.
In feite komen de werkloosheid, inflatie en stijgende levenskosten deels voort uit hervormingen, sinds 2014 doorgevoerd door de Oekraïense regering en op last van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In totaal zal het IMF Oekraïne gedurende vier jaar 17,5 miljard dollar lenen. Dit geld komt in delen. Wanneer het IMF vindt dat Oekraïne zich niet aan de voorwaarden houdt, kan het Fonds deze financiële levenslijn doorsnijden en gaat Oekraïne failliet (meer over het IMF en de Oekraïense schuldenlast in het volgende artikel in deze serie).
In ruil voor één van de tranches van de IMF-lening moet Oekraïne een einde maken aan de subsidies in de energiesector. Een belangrijk onderdeel van deze sector is de kolenindustrie in Oekraïne. Deze is al jarenlang niet winstgevend, kent grote veiligheidsproblemen en is zeer vervuilend. De meeste kolenmijnen konden alleen voortbestaan dankzij de steun van de Oekraïense staat.
De meeste kolenmijnen konden alleen voortbestaan dankzij de steun van de Oekraïense staat
Het resultaat van de bezuinigingen is dat veel van de kolenmijnen nu gedwongen worden te sluiten. De mensen die hier werken worden aan hun lot overgelaten. Geld om de nieuwe werklozen op te vangen heeft de regering niet. De mijnwerkers die in protest komen tegen de sluiting worden geïntimideerd. Tijdens ons bezoek aan het westelijk gelegen mijnbolwerk Novovolynsk werd duidelijk dat de manier waarop de Oekraïense kolenindustrie wordt ‘hervormd’ veel weg heeft van shocktherapie. Met nadruk op de shock van de bezuinigingen en zonder de therapie die de gevolgen kan opvangen.
‘Een sociale explosie’
Novovolynsk is een kleine stad van ongeveer 50.000 inwoners op nog geen 20 kilometer van de grens met Polen. Op de gebouwen in dit rustige, bijna uitgestorven provinciestadje staan nog altijd leuzen tegen de in 2014 afgezette president Janoekovitsj. De rekken van de speeltuinen zijn net als op veel plekken in Oekraïne, na de Maidan revolutie overgeschilderd in het geel en blauw van de nationale vlag. Aan de zijkant van het plein waar het gemeentehuis staat is een kantoor van de Rechtse Sector-partij. Hier wordt gerekruteerd voor het omstreden Azov vrijwilligersbataljon en kan geld gedoneerd worden om kleding en eten voor de soldaten te kopen. Bij de kruidenier op de hoek krijgen familieleden van de mannen die zijn opgeroepen naar het front twintig procent korting op hun aankopen. ‘In Novovolynsk’, zo vertelt de burgemeester ons later, ‘is 99 procent van de bevolking voor Europa.’
Naast pro-Maidan, pro-Europa en anti-Russisch is Novovolynsk boven alles een mijnstad. Ze is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd om de in de omgeving rijkelijk aanwezige kolen te ontginnen. De belangrijkste straat heet de 'kolenstraat' en twee metershoge goudkleurige standbeelden van een mannelijke en een vrouwelijke mijnwerker sieren het centrale plein. De mijnbouw is symbolisch en economisch van groot belang voor de stad. Maar gezien de snelheid waarmee de kolenmijnen in dit gebied verdwijnen, zal het vooral deze symboliek zijn waar de inwoners van Novovolynsk in de toekomst op terug moeten vallen.

In de omgeving van Novovolynsk zijn tien kolenmijnen. Zes daarvan zijn in de afgelopen jaren gesloten. Hetzelfde lot wacht de drie mijnen die nog wel operationeel zijn. Nummer tien is wegens een chronisch gebrek aan investeringen al sinds 1989 in aanbouw. Volgens de burgemeester Viktor Zaphozhnikov, die al zestien jaar aan de macht is, zal de sluiting van de mijnen een 'sociale explosie' veroorzaken: ‘Nog altijd zijn er 3.000 mensen aan het werk in deze industrie. Als de mijnen worden gesloten zijn de gevolgen niet alleen dat er 3.000 werklozen bijkomen, je moet ook rekening houden met hun families. Twintig procent van de stad is afhankelijk van de mijnindustrie.’
Eind vorig jaar was er al wat van deze ‘explosie’ te merken. Meer dan 1.000 mijnwerkers protesteerden tegen de sluiting van de mijnen en het feit dat hun lonen al drie maanden niet waren uitbetaald. Ze organiseerden demonstraties door de stad, blokkeerden de wegen en trokken uiteindelijk zelfs meerdere keren naar Kiev om daar verhaal te halen. Voor een deel was deze beweging, onder leiding van de onafhankelijke vakbond voor mijnwerkers, de NPGU, succesvol. De lonen werden door het ministerie van Energie en Kolenindustrie uitbetaald. Het plan om de mijnen te sluiten bleef echter op tafel liggen.
Het is opvallend dat Oekraïne op dit moment juist een groot tekort kent aan kolen. Veel van de kolenmijnen liggen in gebieden waar gevochten wordt, of die zich onafhankelijk hebben verklaard van Kiev. De productie is hier deels stil komen te liggen. Hoewel er wel degelijk handel in steenkool plaatsvindt tussen deze gebieden en de rest van Oekraïne, is dit niet genoeg gebleken om te voldoen aan de vraag. Met als gevolg dat grote ladingen relatief dure kolen uit Zuid-Afrika en Australië wordt geïmporteerd. Tot woede van de bevolking en de mijnwerkers in Novovolynsk.

Mijn 1
In de wachtkamer van het hoofdgebouw van mijn 1 zit een vrouw in tranen op de bank bij het raam. Ze is weduwe van één van de twee mijnwerkers die een maand geleden zijn omgekomen toen op 400 meter diepte een gang instortte. De mijn ligt sindsdien stil. Op het monument bij de ingang van de mijn zijn de namen gegraveerd van de 22 doden die hen voorgingen in de afgelopen 60 jaar. Andrej, de hoofdingenieur van mijn 1, wijst naar de bovenste naam. 'Dat is de grootvader van iemand die hier nu werkt.'
'Mijn 1 is de grootste uit de regio', vertelt Andrej, die na zeven jaar werken onder de grond is opgeklommen tot hoofdingenieur. ‘We hebben een productiecapaciteit van 100.000 ton kolen per jaar, maar op het moment ligt het werk stil.’ Het gros van de productie van de mijn gaat naar één van de elektriciteitscentrales van DTEK, dat in handen is van de oligarch Rinat Akhmetov. Net als zijn collega's en de vakbond heeft Andrej zich nog niet neergelegd bij de aanstaande sluiting van mijn 1. ‘Op dit moment is de mijn niet winstgevend, maar als we investeren wel. We hebben een plan opgezet waarin we binnen drie jaar winstgevend kunnen zijn. Er is tien miljoen euro nodig voor modernisering, nieuwe apparatuur en verbeterde veiligheid.’
'Ze kunnen geen geld verdienen met corruptie, dus doen ze niks'
Voor dit plan zijn zelfs al investeerders gevonden volgens de ingenieur. Voor de eerste twee jaar is er een investeerder uit Kiev, waarvan Andrej overigens weigert de naam te noemen. Daarna wordt er gerekend op steun van de Chinese ontwikkelingsbank. Deze bank wil echter alleen investeren in de mijnen als de overheid garant staat en daar lijkt de Oekraïense overheid niet toe bereid.
Het grootste probleem is volgens Andrej dat zowel de lokale als de nationale overheid niet meewerkt. Andrej: ‘De lokale administratie wil de mijnen gewoon sluiten. Het kost de stad geld en er ligt 26 hectare land met vele gebouwen erop die ze voor andere doeleinden willen gebruiken.’ Op nationaal niveau zijn het de adviseurs van de minister van Energie en Kolenindustrie Voldymyr Demchyshyn die volgens hem dit plan tegenwerken. ‘Het kan zelfs zo zijn dat de minister niet eens weet van dit investeringsplan. Zijn adviseurs houden het tegen omdat er voor hen niks te halen valt. Ze kunnen geen geld verdienen met corruptie, dus doen ze niks.’
De Smotryaschyi
Eén van deze adviseurs in het ministerie van Energie en Kolenindustrie is Andre Vengrin. Een 'smotryaschyi', volgens ingenieur Andrej, wat zich nog het best laat vertalen als een waarnemer, maar dan van de criminele soort. Hij speelt een belangrijke rol in het tegenwerken van het plan om mijn 1 open te houden.
‘Al sinds mijn zeventiende werk ik in de mijnen,’ aldus Anatoli Mukhamedzhanov, die sinds enkele jaren leider is van de onafhankelijke vakbond voor mijnwerkers NPGU. ‘Ik ben nu 55 jaar oud en eigenlijk zou ik tijd met mijn vrouw moeten doorbrengen, of aan het vissen zijn. In plaats daarvan ben ik volledig gericht op de vakbond.’ Mukhamedzhanov geeft aan dat het werk voor de NPGU de afgelopen jaren veel van hem heeft geëist. Maar ondanks een gebrek aan geld of basale hulpmiddelen als een pc om op te werken, heeft hij het grootste deel van de mijnwerkers uit mijn 1 achter zich gekregen. Nadat het de NPGU lukte om eind 2015 de achterstallige lonen uitbetaald te krijgen, is de bond zich gaan richten op het openhouden van deze en andere mijnen in Volyn.

Een maand geleden betaalde Mukhamedzhanov de hoogste prijs voor zijn werk tot nu toe. Een groep van acht mannen zocht hem op in zijn kantoor en sloeg hem in elkaar. Als we Mukhamedzhanov ontmoeten in een cafe in het centrum van de stad is nog duidelijk te zien dat hij met zijn rechterbeen sleept. De kneuzingen op zijn gezicht zijn inmiddels hersteld. De aanval vond plaats op het kantoor van mijn 1. Mukhamedzhanov: ‘Een van de mannen begon te schreeuwen dat hij me zou vermoorden en naar het bos zou brengen. Op dat moment viel hij me aan.’ Na de aanval werden ook de vrouw en kinderen van Mukhamedzhanov bedreigd. ‘Voor ze weg gingen vroegen ze of ik aangifte zou doen. Ik heb nee gezegd, uit angst.’
Na het incident moet Mukhamedzhanov onder behandeling in het ziekenhuis van Lutsk, een kleine honderd kilometer naar het oosten. In reactie op het geweld protesteren ‘zijn’ mijnwerkers drie dagen lang bij het hoofdkantoor van Volynkool, het staatsbedrijf dat de mijnen in handen heeft. ‘Er is een directe link tussen mijn aanvallers en de directie van Volynkool, aldus Mukhamedzhanov. Er zou een bijeenkomst zijn geweest tussen leden van de directie en één van de aanvallers. Dit vermoeden wordt vervolgens bevestigd wanneer tijdens de protesten drie vice-directeuren naar Kiev vluchten, waarvandaan ze per mail hun ontslag aanbieden.
Een dag voordat wij Mukhamedzhanov spreken werd de vakbondsman gebeld door zijn aanvaller met de vraag of ze elkaar dezelfde middag nog konden ontmoeten. Mukhamedzhanov stemt toe en hoewel hij vreest voor zijn veiligheid verloopt de bijeenkomst deze keer zonder geweld. ‘Hij (de aanvaller) begon te schreeuwen dat hij een Oekraïense patriot was en lid van de Rechtse Sector-partij. Ik vroeg aan hem wie de opdracht had gegeven tot de aanval en toen zei hij dat dat Andrej Vengrin was, een adviseur van minister van Energie en Kolenindustrie Demchyshyn’.
Het motief van Vengrin om de opdracht te geven is volgens Mukhamedzhanov duidelijk: ‘Het ministerie wil de mijn sluiten en wij willen hem openhouden. Het punt is om de invloed van de vakbond te breken.’ Ook voor de aanval saboteerde Vengrin al het werk van de mijn. Mukhamedzhanov: ‘Probeer je voor te stellen hoe onze mijn werkt. De kolen die wij produceren zijn niet direct geschikt voor gebruik in de energiecentrales van DTEK. Die moeten eerst verwerkt worden om de kwaliteit te verhogen. Pas als dit is gebeurd krijgen wij ons geld. Vengrin heeft dit proces geblokkeerd en op dit moment ligt er 34.000 ton kolen opgeslagen. Toen de burgemeester (van Novovolynsk) hem hier over belde zei Vengrin simpelweg dat hij het had verboden.’
Hier komt volgens Mukhamedzhanov bij dat met het sluiten van de mijnen gemakkelijk veel geld kan worden verdiend. ‘Het kost ongeveer 30 miljoen hryvna (ongeveer 1 miljoen euro) om mijn 1 een jaar te laten draaien. Het sluiten van de mijn zal 100 miljoen hryvna kosten.’ Een kolenmijn afsluiten is niet een kwestie van het licht uitdoen. ‘Je hebt vervolgens een paar firma’s met de juiste connecties die op papier laten zetten dat ze alles netjes hebben afgesloten, maar niemand zal checken of ze dat ook werkelijk hebben gedaan.’ Als deze firma’s de pompen uitzetten en de kilometers lange gangen onder water laten lopen, wordt een controle vrijwel onmogelijk.
Shock zonder therapie
‘Het is een wanhopige situatie’ vertelt Volodymyr Rozheluk, de viceburgemeester van Novovlynsk, als hij ons door de hallen van het stadhuis naar zijn kantoor leidt. In de wachtkamer gunt hij de drie mensen die zich hier hebben verzameld geen blik waardig. Hij loopt resoluut door naar zijn bureau en gaat direct zitten.
De vice-burgemeester geeft aan overvallen te zijn door de snelheid waarmee de hervormingen zijn doorgevoerd. ‘In het coalitieakkoord stond duidelijk aangegeven dat de subsidie voor de kolenmijnen jaarlijks met twintig procent zou afnemen, maar Jatsenjoek eiste een onmiddellijke beëindiging, verkondigt hij op luide toon. ‘Als bureaucraat snap ik dat de staat geen geld heeft, maar als burger vind ik dat we een oplossing moeten vinden’ verzucht Rozheluk. ‘Eerst werd ons nog beloofd dat Novovolynsk een prioriteit zou worden voor economische ontwikkeling en geld zou krijgen om nieuwe arbeidsplekken te creëren. Maar ook dit ontwikkelingsplan is stopgezet vanwege een gebrek aan geld. Ze komen met geen enkele oplossing.’ Rozheluk geeft toe dat ze de mijnen willen sluiten, maar zegt wel in grote lijnen achter actievoerders te staan. ‘We willen dat er eerst een alternatief komt voordat we overgaan tot het sluiten van de mijnen. En niet andersom’.

Strenge bezuinigingseisen
Komt dit alternatief er niet, dan zullen er voor de inwoners van Novovolynsk na sluiting van de mijnen weinig andere opties overblijven dan te vertrekken of in de ‘handel’ met Polen gaan. De smokkel van met name wodka en sigaretten over de grens met de EU is aantrekkelijk geworden door de extreme devaluatie van de Oekraïense Hryvna. Met als gevolg een almaar uitdijende schaduweconomie die het stadje draaiende houdt, terwijl reguliere banen in rap tempo verdwijnen.
Het geldtekort bij de lokale en nationale overheid is ook terug te voeren op het associatie-akkoord. De totale kosten voor de hervormingen die hieraan verbonden zijn worden geschat op 170 tot 180 miljard euro voor de komende tien jaar. Ter vergelijking, het totale Oekraïense BNP bedroeg in 2014 119 miljard euro. Het waren onder andere deze hoge hervormingskosten die voormalig president Janoekovitsj er in 2013 toe dwongen om een lening bij het IMF aan te vragen — die aan strenge bezuinigingseisen was gekoppeld. Na ‘Maidan’ en het daarop volgende uitbreken van de oorlog werd deze geldnood nog dringender.
Opvallend in deze context is dat Janoekovitsj bekend maakte dat hij de ondertekening van het associatie-akkoord in 2013 slechts zou opschorten; hij vroeg de EU te helpen betere voorwaarden te bedingen bij het IMF. In plaats daarvan verschenen Europese officials tussen de demonstranten op het Maidan-plein in Kiev. De rest is geschiedenis.
Gedurende de komende weken publiceren de journalisten Bas van Beek, Sophia Beunder, Jilles Mast en Chris de Ploeg op Follow the Money de achtergronden van het Associatieverdrag met Oekraïne, wat het precies inhoudt en wat de mogelijke gevolgen zijn voor zowel de EU, Nederland en met name Oekraïne zelf. Een deel van de kosten van dit onderzoek wordt gefinancierd door onze lezers die de crowdfunding-actie van Yournalism voor dit journalistieke project financieel hebben gesteund. Heel veel dank daarvoor!
Meer informatie over hun project en de journalisten vind je hier.
25 Bijdragen
Bart Bartelds 4
De kolenmijnen west Oekraïne produceren kolen van zeer slechte kwaliteit.
De goede mijnen die antraciet en cokes-kolen of cokes produceren liggen allen in het dombass-bekken. in de nabijheid van Donetsk.
Deze mijnen zijn normaal in bedrijf en leveren bij vooruitbetaling aan de rest van het land.
Daar zit nu het probleem, Oekraïne weigert te betalen aan DNI (sepa`s)
Zelfs de wagons kwamen niet terug.
Deze mijnen leveren voornamelijk aan Rusland uit goodwill omdat Rusland zelf kolen zat heeft.
Maar het gekke is dat Rusland heeft aangeboden aan de EU dat de EU de garantie van betaling afgeeft en dan worden de kolen via Rusland geleverd aan de Oekraïne.
Dan geeft de EU niet thuis evenals de VS.
Overigs directe levering is heden niet mogelijk omdat AZOV regiment de sporen heeft vernielt dit in opdracht van von Biden de VS vice-president.
Dat de bevolking van west- Oekraïne zo graag bij de EU wilt komt voornamelijk door de propaganda a la radio free Europa.
Ik vroeg laats via een chat-kanaal aan een bewoner van west- Oekraïne waarom zijn wil is om bij de EU te behoren.
Het antwoord was simpel maar wel treffend, in de EU zijn vele uitkeringen als je niet werkt.
M.A.W. net als de bevolking van Polen het land waar ik woon word er ook in Oekraïne een totaal verkeerd beeld van de westerse samenleving gegeven.
Het doel van de VS is ook niet om het volk een beter bestaan te geven.
Het doel is om via de NATO DIRECTER Rusland kunnen bedreigen.
Helaas, schrijver en alle andere dagdromers dat zal Rusland NOOIT toestaan dan liever oorlog met EU/VS wat overigs de bevolking van de VS van doordrongen gaat raken dat een eventuele oorlog hun land zeker er in betrokken gaat raken.
Verder staat er in het artikel vele kleine en grote onjuistheden maar daar heb ik geen zin in omdat wederom aan te geven.
FTM gaat nu eens enkele maanden door dat land reizen.
Eric Smit 11
Bart BarteldsDank voor je commentaar. Interessant.
Als je het artikel goed hebt gelezen, kun je zien dat we de moeite hebben genomen om naar het land te reizen en ons in de situatie ter plaatse te verdiepen. Dat betekent niet dat we ook alles tot in het kleinste detail weten te doorgronden.
Ik zou het daarom waarderen als je nog de moeite kon nemen om ons te vertellen waar we de fout in zijn gegaan.
Groet,
Eric
Gilles Wattel 1 3
Eric SmitIk weet niet meer waar ik eens het verhaal las van iemand die lang in Roemenië had gewoond, en de eerste jaren daar alleen in het Engels met Engelssprekenden had kunnen praten.
Nadat hij de taal redelijk had geleerd, veranderde zijn beeld van het land ingrijpend, schreef hij.
Hij ving flarden van gesprekken op, op straat, en in de tram.
Het zal met jullie niet zo erg zijn als met figuren als Renate Rubinstein lang geleden, die was pro Mao, reisde naar China, en mocht daar praten met gewone Chinezen, uitgezocht door het Mao regime, met behulp van een tolk van het regime.
Tijdens een oorlog tegen buitenlanders in China, Boxer opstand, als ik me goed herinner, waren alle buitenlandse journalisten opgesloten in het belegerde stadsdeel van de diplomaten.
Zij berichtten over die oorlog, maar wat ze wisten was niet meer dan wat journalisten in Europa wisten, alles ging via de telegraaf.
Er was toen een interessante discussie of je vanuit een afgesloten deel van Peking een beter oordeel had dan vanuit b.v. Parijs.
Toen Bhutto werd afgezet was ik in Pakistan.
Het enige wat ik daarvan merkte was dat de universiteit van Islamabad dicht ging.
Waar het om ging weet ik tot op vandaag niet, de Nederlanders die ik daar toen kende hadden ook geen idee.
Griekenland lijkt me een ander voorbeeld, hoeveel gewone Grieken weten of begrijpen wat er nu eigenlijk gebeurde ?
En vandaag lees ik dat een kwart van onze jongeren geen idee heeft dat er een Ukraine referendum komt, of denken dat het over MH17 gaat.
Dan schiet me nog te binnen het verhaal van een journalist die door Z Amerika reisde, en daarover berichtte, zonder er veel van te begrijpen.
In Miami bezocht hij een bank voor Z Amerika, die staan daar bij bosjes bij elkaar, en was er verbijsterd over hoe bankmensen hem precies konden uitleggen hoe het was in elk Z Amerikaans land.
Bart Bartelds 4
Gilles Wattel 1Nou de gedachte die ik had van Polen en zijn volk is even ietsje anders heden na 9 jaar als toen.
Inderdaad door de taal te leren en met een auto te rijden met pools kenteken.
Want dat was een grote schrik toen mijn NL kenteken werd omgezet in pools kenteken.
Ik was geen toerist maar pools ingezetene geworden en die worden ietsje anders benaderd.
Als alle west Europeanen ervan vergewist waren hoe midden Europeanen over ons denken zouden waarschijnlijk opstand zijn uitgebroken toen het bekent werd dat het voormalig Oostblok in de EU zou komen.
Doordat ik pools beheers beheers ik ook veel van de Russische taal beide talen zijn sterk verwant aan elkaar
Het gekke is ook indien je pools in het cyrillisch schrijft snap je het ook beter en sneller
Bart Bartelds 4
Eric SmitEnkele targets, Oekraine 65% van de bevolking is Russisch de rest is een mengelmoes van chinezen tot Nederlanders en alles wat er tussen zit.
Deze mengelmoes zijn aanhanger ca. 70% van de NAZI religie zijn super crimineel en maffia.
Daarnaast te lui dat ze de ene voet voor de andere zetten.
85% BBP werd verdient in de Dom-Bass regio.
55% is handel met Rusland geweest meest zware industrie en die is nu voor 90% verdwenen waardoor de economie en BBP met 60% is gedaald tot een schamele 45 miljard.
De politiek van Oekraïne zijn in het tijdperk Jeltsin blijven hangen, de in de EU zo bejubelde Porochenco heeft in zijn 2 jaar als president samen met zijn maat Yarsenyoek meer verduisterd als alle voorgaan lieden tussen 1992-2014.
Deze regering brengt dit land met behulp van de VS naar de afgrond, salaris verlaging met 50% en daarnaast alle nuts middelen verhogen met 200% gaat echt niet werken.
Heden is het zo dat gemiddeld een werknemer van netto loon de nota stroom en gas niet eens betalen laat staan ziekte verzekering en eten kopen.
Zoals de vice president opmerkte, de enige tijd dat wij vrij reizen hadden naar het westen was tussen 1941 en 1944 heden word iedere oekraier terug gestuurd vanuit de EU.
Het gehele verdrag is een aanfluiting en dient alleen maar om agressief gedrag richting Rusland te voeren en dat vind 90% van de bevolking.
Er zijn al meer als 1 jaar onderhandelingen om Oekraine in vier delen op te delen alleen het grote struikelblok is dat wie gaat regio Kiev onderhouden.
Van Odessa tot Charcov kan de EU/VS 100% zeker vergeten dat deze regio`s zich aansluiten bij de EU en NATO daar is teveel pijnlijke zaken gebeurd tussen de bevolkingsgroepen.
Peter Zwitser 9
Bart Barteldsno nonsens
Bart BarteldsOf nog korter samengevat:
Doel is in de eerste plaats om NATO binnen de grenzen van Oekraiene te krijgen. Uiteraard tegen de zin in van Rusland, en tegen de (economische/strategische) belangen van Europa. Maar ach "FUCK these EU bastards". Die dansen toch wel mee op de maat van de muziek.
Hervormingen? Onderdeel van een zg. "vrij" handels overeenkomst, om het land voor de grote industrieele belangen te bevrijden no doubt. En ondertussen de weg vrijmakend voor aansluiting bij de EU. En anpassant het "sociale contract" in de EU nog verder uithollend.
Van deze race naar de bodem gaat uiteindelijk niemand profiteren, niet de 99.99% in ieder geval, niet in de EU en ook niet in de Oekraiene.
Voorwaarts! Op een draf richting het graf.
Fred Raaks 2
En dat de gemiddelde Oekraïner graag naar het land van Milk and Honey komt zie je aan de miljoenen migranten die proberen Europa te overlopen, dit met toestemming van de politiek, muv de Oostbloklanden die weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.
Het blijkt eens te meer dat de politiek geenszins van plan is haar eigen bevolking te beschermen. Of het nu tegen de migranten-tsunami is of de financiële markten. Het enige wat ze doen is de bevolking verder uitmelken om hun politiek correcte bewind en financieel rampzalige koers in de EU te bekostigen.
Daarom is alleen een radicale omzwaai in politiek nodig. Pechtold (die in de Oekraïne net zoveel zand in de ogen is gestrooid als de schrijvers van dit artikel) of Clinton zullen met hun neoconservative liberale machtspolitiek dit alleen nog maar doen verergeren. Het (geheel onverwachte) succes van Trump en Sanders bewijst dat de bevolking dit inmiddels in de gaten heeft. Het politieke establishment brengt niets anders dan ellende voor de eigen bevolking.
Eric Smit 11
Fred RaaksMet platgeslagen begrippen als 'politieke correctheid' en met boosheid komen we niet veel verder. Van oproepen tot 'radicale ommezwaaien' krijg ik heel erg veel jeuk. Enge taal die ook al door enge geblondeerde potentaatjes als Wilders wordt gebezigd. Buitengewoon griezelig en onfris.
We proberen met deze artikelenreeks te laten zien wat er op de grond in de Oekraïne aan de hand is. Als je dit artikel goed leest, dan word je daar niet vrolijk van.
Fred Raaks 2
Eric SmitUitspraken als "platgeslagen begrippen" en "geblondeerde potentaatjes" zijn niet platgeslagen, beste Eric? Het is moeilijk om vanuit een morele ivoren toren het plebs toe te spreken. Het is te hopen dat de volgende artikelen ook de andere kant laat zien.
Overigens, jeuk is vaak een symptoom van overgevoeligheid.
Eric Smit 11
Fred RaaksGilles Wattel 1 3
Eric SmitDie man heeft een dagtaak aan het aanvallen van Wilders, hoofdzakelijk met kreten als racist, nationalist, fascist, etc.
Helaas reageert deze 'historicus' nooit op kritiek.
Ook ik heb grote bezwaren tegen Wilders, zijn ongenuanceerde Islam haat is mij een gruwel.
Toch, en mijn omgeving gruwt daarvan, is het heel goed mogelijk dat ik volgend jaar voor het eerst, en, naar ik hoop voor het laatst, PVV ga stemmen.
Wilders is helaas de enige politicus die lijkt ons land en de cultuur daarvan te willen behouden.
En hij heeft al weer gelijk gekregen.
De grenzen zijn inmiddels zo goed als dicht, en het woord NAFRI is naar voren gekomen, dat gebruikt de Duitse politie voor bendes bestaande uit N Afrikanen.
De laatste keer, ik hoop dat onze establishment politici door een PVV overwinning tot bezinning komen, en ook ons land terug willen.
Dan nog even, hoe toon je aan dat iets propaganda is ?
Dat is vaak niet eenvoudig, inhoudelijk, en het probleem is dat daarbij dan heilige huizen worden geraakt, wat meteen censuur oplevert.
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1wat gezien bovenstaande wartaal totaal niet behoeft te verbazen.
als je nou in plaats van overal tegenaan te schoppen zelf eerst eens een boek leest. begin met iets simpels, iets van cicero of machiavelli, of edward bernays. thomas moore wellicht. keuze genoeg.
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitMet statements, als waarvan Wilders steeds wordt beschuldigd, kan ik niets.
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1ik laat je de bewijslast niet omdraaien voor de nul stellingen die je poneert in je onsamenhangende spaghetti.
"dan kan ik daarop reageren. "
waarmee de trol uit de mouw komt.
$ connection reset by peer
Willem Koster
Jan-Marten SpitGeorge Knight
De weigering in 2013 van toenmalig president Viktor Janoekovitsj om een akkoord met de EU te tekenen leidde tot felle protesten in Kiev. De tactiek van Janoekovitsj was om te tonen dat hij de deur naar de EU wilde openhouden. Daar verwijst de auteur naar. Maar of de president dat werkelijk meende of het uitsluitend gebruikte voor de beeldvorming om zich in te dekken tegen de EU en het hervormingsgezinde deel van de Oekraïense bevolking staat juist ter discussie. Daar kun je niet op voorhand vanuit gaan.
Het leiderschap van de Russische Federatie oefende in 2013 druk uit op Janoekovitsj om toe te treden tot een Euroaziatisch economisch blok, terwijl een groot deel van de bevolking voorstander was van nauwere samenwerking met de EU. Die douane-unie zou de deur naar de EU definitief gesloten hebben.
De dreiging met een Russische militaire invasie, de inzet van het energiewapen en een lening van 15 miljard dollar trokken Janoekovitsj moeizaam over de streep. De IMF-lening was daarbij geen oorzaak van wat er mis ging of zelfs een belangrijke overweging in het beleid, maar slechts een aanleiding/afleiding achteraf om een draai aan de 'opgelegde samenwerking' met de Russen te geven.
Gilles Wattel 1 3
George KnightDat zal in het kader van PNAC van AEI zijn geweest.
Daaraan danken we ook de migranteninvasie.
Peter Zwitser 9
De blabla van politici zie ik wel op het journaal. Hoe 'de economie' het doet, zegt me ook steeds minder, want de economie kan het prima doen, terwijl de ene helft van de bevolking doodhongert en de andere helft zich doodvreet.
Dit geeft informatie over wat 'gewone' mensen daar meemaken. En dat is precies wat ik graag wil weten en wat ik elders vrijwel nergens tegenkom.
bert wiegant 2
Jan-Marten Spit 9
bert wiegantGilles Wattel 1 3
Ook hier dus het zegenbrengend werk van Brussel.
'importeren uit Australië', dan hoef je niet verder te lezen.
Eric Smit 11
Gilles Wattel 1 3
Eric SmitDit soort vragen leidt tot niets, dan nietszeggende antwoorden.
Ik stemde SP omdat dat de enige partij was met kritiek op de VS en Israel.
Het SP probleem is volgens mij gebrek aan intellect.
Roemer is een goedwillende en betrouwbare man, helaas van het niveau dorpsschoolmeester.
De halfslachtige opstelling van de SP over EU en euro laat zien dat er niet veel voortkomt uit deze partij.
Uit de andere partijen overigens ook niet, maar dat ligt misschien meer aan slaafsheid en partijdiscipline.
Hansje ter Horst b.v. zie ik als een verstandig vrouw met een eigen mening, zij moest weg.
Donner werd lijkt me weggepromoveerd, gezien het interview waarin hij de obsessie met het begrotingstekort hekelt.
Wat mij toch verbijstert in politici is hun domheid, journalist Karskens zei al maanden geleden dat de enige 'oplossing' van de migrantenstroom grenzen sluiten is.
Dat is nu vrijwel klaar, maar Merkel is nog steeds tegen.
Waar die mee bezig is, ik kan het niet volgen.
Toevallig las ik net een biografie over Bismarck, ik vraag me nu af of de domheden van de laatste Duitse keizer WWI veroorzaakten.
Leprechaun 4
https://www.youtube.com/watch?v=28g4IBDFsQ0
Zeer informatief en duidelijke uitleg.