Hoe Wall Street ermee weg kwam

2 Connecties

Relaties

Onderzoeksjournalistiek

Werkvelden

Wall Street

In een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek laat het Amerikaanse programma Frontline zien waarom er zo weinig Wall Street baasjes achter de tralies verdwenen.

Waarom gingen er zo weinig bankiers de cel in naar aanleiding van de Amerikaanse financiële crisis? Hoe kan het dat er na de Savings & Loans crisis duizenden bankiers de cel in draaiden, maar er inmiddels, onder Obama, niet een Wall Street CEO de gevangenis in ging? Die vraag probeert het Amerikaanse TV programma Frontline te beantwoorden in de documentaire 'The Untouchables'

 

 

Als men Obama en de zijnen mag geloven komt dit omdat veel van wat er gebeurde tijdens de crisis simpelweg niet strafbaar was. Uit de documentaire komt echter een heel ander beeld naar voren. Klokkenluiders, die indertijd werkzaam waren als hypotheekmedewerkers, vertellen in de documentaire dat ze door hun managers werden aangemoedigd om waardeloze leningen te verstrekken. Een serveerster die een maandinkomen van $12.000 opgaf kreeg bijvoorbeeld zomaar een lening aldus een voormalig werknemer bij de Amerikaanse hypotheekbank Countrywide. Een andere medewerker vertelt dat er op de werkvloer hartelijk werd gelachen om een elektricien die probleemloos een hypotheek kreeg op zijn woning van $650.000. Dit waren geen uitzonderlijke voorbeelden vertellen de medewerkers. 

 

'It was fraud from top to bottom,' zegt voormalig senator Ted Kaufman. Kaufman zorgde er in 2009 als senator voor dat de FBI genoeg middelen had om onderzoek te doen naar fraude in de financiële sector. Desondanks gebeurde er niks. 'I told [the Justice Department] specifically Wall Street is the target,' zegt Kaufman in de documentaire. 'In my opinion, this was not made the priority that I thought it was going to be made.' Twee anonieme medewerkers binnen het ministerie van justitie bevestigen dat er geen onderzoek werd gedaan naar Wall Street banken.

 

'Where criminal cases can be brought, we're bringing them,' zegt Lanny Breuer, assistent procureur generaal. 'We are holding people to account, but in holding them to account, it can't always be a criminal case.' Breuer nam woensdag ontslag. Het is nog niet duidelijk waarom. 

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft aangegeven niet blij te zijn met het resultaat van de documentaire. In het vervolg gaat ze niet meer meewerken aan documentaires van Frontline. 

 

* * *