
Hoe Warren Buffett de miljardenbeloning van zijn Cola-vrienden veilig stelde
Hij is een uitgesproken criticaster van extreme beloningen. Toch stemde Warren Buffett in een aandeelhoudersstemming niet tegen de goedkeuring van een beloningspakket van $13 miljard voor het bestuur van Coca-Cola. Uit de naam der liefde.
Warren Buffett is een van de succesvolste beleggers uit de geschiedenis. Al meer dan tien jaar staat hij steevast in de top drie van de rijkste personen ter aarde. Zijn vermogen wordt volgens de laatste stand van de Bloomberg Billionaire Index op 65 miljard dollar geschat.
Behalve erg rijk, staat de CEO van het investeringsbedrijf Berkshire Hathaway ook bekend als iemand die strijd voor een betere verdeling van de welvaart. Tijdens de vorige presidentsverkiezingen in 2011-2012 tussen Barack Obama en Mitt Romney, maakte Buffett zich sterk voor een hogere rijkenbelasting. De dollarverzamelaar vond het belachelijk dat hij in verhouding een lager percentage belasting afdraagt dan zijn secretaresse.
Buffett-rule
Obama nam het idee van zijn 83-jarige landgenoot over en doopte de fiscale maatregel om tot de Buffett-rule. Amerikanen die meer dan 1 miljoen dollar in een jaar verdienen, zouden minstens dertig procent belasting moeten betalen. Door tegenstand van het Republikeinse soort is de Buffett-rule er niet gekomen. Als heer Buffett zo graag meer belasting wil betalen, mag hij gerust vrijwillig meer centen in de staatskas storten, was een reactie vanuit het conservatieve kamp. Een beetje flauw, want in 2006 beloofde Warren Buffett via The Giving Pledge om meer dan 99 procent van zijn vermogen weg te geven. Daarnaast keert hij zichzelf jaarlijks een salaris uit van 100.000 dollar. Dat is minder dan het salaris van een Nederlandse minister en zeker niet exorbitant voor iemand die 65 miljard dollar bezit. Er leek weinig aan te merken op de strijd voor een rechtvaardige wereld van deze gerespecteerde knuffelmiljardair totdat New York Times-columnist Joe Nocera een scherpe pen uit zijn etui pakte. In zijn kritisch epistel 'Buffett Punts on Pay' omschreef Nocera hoe de seniore weldoener niet tegen het beloningsplan de heeft gestemd om het Coca-Cola-bestuur de komende vier jaar een bedrag van maar liefst $13 miljard in aandelen en opties uit te keren.Woorden zonder daden
Een contradictoire beweging, want was Buffett niet altijd de man die juist tegen excessieve beloningen voor het topmanagement was? Nocera merkte op dat de geldgod zich tijdens Berkshire-bijeenkomsten geregeld negatief uitlaat over te hoge bonussen voor het management. In 2009 riep hij zelfs op aan aandeelhouders om 'om zich kritisch uit te spreken tegenover de meest schrijnende gevallen.' Nocera: 'Apparently, though, Buffett doesn’t believe in the adage that you should practice what you preach.' Muhtar Kent giechelt met Warren Buffett
Bijdragen