Hoe de Week van het Geld kinderoortjes grote-mensen-dingen bespaart

Afgelopen maandag werd het officiële startsein gegeven van de Week van het Geld in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Uiteraard was Follow the Money erbij. Er kwamen veel belangrijke geldzaken aan bod en de aanwezige scholieren hadden het naar hun zin. Hoe de grote mensen met centjes omgaan, werd de tere kinderzieltjes bespaard.

Vooraan bij het podium lijkt een klein opstootje te ontstaan. Nienke de la Rive-Box, presentatrice van onder andere Het Klokhuis, probeert de kinderen tot rust te brengen door er een grapje van te maken. ‘Ja jongens, geld is niet alleen leuk, maar ook vaak de aanleiding voor ruzie.’ We zijn bij de officiële opening van de Week van het Geld, een initiatief van Wijzer in Geldzaken, in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Tijdens deze week vinden er diverse activiteiten plaats waarbij kinderen om leren gaan met geld.

Petje op, petje af

‘Straks komen er mensen op het podium die heel veel weten van geld,’ zegt Nienke, ‘en dan is het wel een beetje onbeleefd als jullie zoveel geluid maken.’ Het maakt de ruim 300 scholieren uit groep 5, 6, 7 en 8 niet minder hyper. Ze hebben allemaal een witte of paarse pet gekregen, en niet zonder reden: er zal ‘petje op, petje af’ worden gespeeld. Nienke draagt een aantal stellingen voor. Als je het met de stelling eens bent, doe je je petje op; zo niet, dan gaat het petje af. Een manier om de stemming onder de grote groep kinderen enigszins te peilen. ‘Ik krijg genoeg zakgeld,’ luidt de eerste stelling. ‘Aan de petjes te zien zijn jullie redelijk tevreden,’ constateert Nienke.

‘Straks komen er mensen op het podium die heel veel weten van geld'

Na enkele stellingen worden de ‘mensen die heel veel weten van geld’ op het podium gevraagd: Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB); Sander Dekker, demissionair staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Kajsa Ollongren, locoburgemeester van Amsterdam. Zij luiden de scheepsklok en alle kinderen gooien hun petje in de lucht. ‘Zo, de Week is geopend. Nu gaan we het over geld hebben,’ zegt Nienke enthousiast. Een paar kinderen mogen ook het podium op komen, evenals Chris Buijink, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Richard Weurding, voorzitter van het Verbond van Verzekeraars, en Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder van het Nibud. Dan kan het interactieve gesprek beginnen, wederom aan de hand van stellingen.

 

Interactief gesprek

‘Je kunt je geld beter op een bankrekening zetten dan in je spaarpot stoppen,’ is de stelling die Nienke de kinderen en belangrijke mensen voorlegt. De petjes gaan weer op en af. Wat vindt Chris Buijink eigenlijk van de stelling? Uiteraard meent de NVB-voorzitter dat je je geld beter op een spaarrekening kunt zetten, ook al geven banken amper meer rente en verlaagde vorige week zelfs de eerste bank zijn rente tot 0 procent: ‘Dat is veiliger en bovendien kan je dan zien hoeveel geld je precies hebt.’ 

Klaas Knot, president van DNB

Het gaat bij geluk niet alleen om het geld, het gaat er ook om dat je grip hebt op je geld

‘Geld lenen is niet verstandig,' luidt de volgende stelling. Nienke verbaast zich over de uitslag: heel veel kinderen zijn het met de zin eens. 'Maar wat als je ouders een auto moeten kopen?’, probeert Nienke nog, maar de kinderen blijven bij hun standpunt. ‘Dat is wel opvallend eigenlijk!’ Klaas Knot neemt het met ‘zeer veel genoegen’ waar. Hij weet dan ook als geen ander dat de papa's en de mama's van Nederlandse kinderen meer privéschulden hebben dan ooit. Maar dat onderwerp stipt Knot niet aan. Wel zegt hij opgewekt dat de kinderen helemaal gelijk hebben. ‘Geld lenen is niet gratis,’ legt hij uit, ‘degene die het geld uitleent wil er toch iets voor terug hebben, aangezien hij het jou voor een tijdje geeft.’ Hij adviseert kinderen daarom naar hun ouders te gaan als ze geld willen lenen. ‘Bovendien willen ouders soms helemaal niet terugbetaald worden, dus het is nog voordeliger ook,’ tipt de DNB-president de kinderen.

Als het om het afschrijven van schulden gaat, zijn landen in Europa tegenover elkaar weer iets minder scheutig. Nederland mag zelfs tot de strengste landen worden gerekend. Knot geeft echter niet de indruk dat hij de verschillen tussen de grote Europese familie en het gezin thuis met de jonge scholieren wil bespreken.

Maakt geld gelukkig?

Tot slot gaat Nienke over op de centrale vraag van deze zevende editie van de Week van het Geld, de vraag waar ook veel volwassenen nog dagelijks mee worstelen: ‘Maakt geld gelukkig?’ De uitkomst: ‘Heel erg fiftyfifty.’ Een van de kinderen op het podium licht zijn mening toe: ‘Ze zeggen van niet, maar ik denk van wel door wat je ermee kan.’ Nienke is ook erg benieuwd naar wat Klaas Knot hiervan vindt. ‘Er ligt héél wat goud in de kelder bij De Nederlandsche Bank, u heeft dus nogal wat geld onder uw verantwoordelijkheid,’ zegt ze. ‘Ja, maar het gaat bij geluk niet alleen om het geld,’ antwoordt Knot, ‘het gaat er ook om dat je grip hebt op je geld.’ Al die gouden staven maken hem vooral voorzichtig, zegt hij. Dat de Europese Centrale Bank (ECB) maandelijks tientallen miljarden euro's uit ijle lucht creëert en dat hij daar vaak buikpijn van heeft, blijft de kinderoortjes bespaard.

Na het interactieve gesprek krijgen de leerlingen per klas gastlessen op verschillende plekken in het Scheepvaartmuseum. De lessen worden verzorgd door vertegenwoordigers van banken en verzekeraars, die daar kennelijk het meest geschikt voor zijn.

Fundamentele vragen over de wereld van volwassenen worden gemeden

Vrolijke middag

Het is een mooie illustratie van waar deze themaweek om draait, namelijk kinderen verstandig met geld leren omgaan zonder te bespreken hoe de grote mensen eigenlijk met de centjes omgaan. Dat blijkt ook uit de activiteiten die de rest van de week zullen plaatsvinden: gastlessen voor groep 8 over slim omgaan met je smartphone, een debat tussen leerlingen over zakgeld, sparen, lenen en geld verdienen, gastlessen die schulden bij alle 16- en 17-jarigen van nu en in de toekomst moeten voorkomen, een voorstelling over geld en imago en een workshop voor kinderen om een spaarpot te knutselen.

Dat is mooi. Fundamentele vragen over de wereld van volwassenen ontbreken alleen. Het lijkt misschien wat vroeg om de tere kinderzieltjes met deze ingewikkelde onderwerpen in aanraking te brengen, maar er zijn wel degelijk manieren om dit spelenderwijs te doen. Ook Laurentien van Oranje bewijst sinds 2014 met haar Raad van Kinderen dat volwassenen interessante inzichten van scholieren kunnen vernemen. En omdat de meeste grote mensen het al niet begrijpen, is dat wellicht noodzakelijker dan ooit. De Week van het Geld had bij uitstek een mooi moment kunnen zijn om hier aandacht aan te besteden. 'De mensen die heel veel van geld weten' moeten dat dan maar eens bij een volgende gelegenheid proberen.