Hoe wit wast de paus?

4 Connecties

Onderwerpen

Witwassen Bank Vaticaan

Organisaties

Justitie
0 Bijdragen

Justitie legt beslag op Vaticaanmiljoenen.

De Italiaanse justitie heeft vandaag beslag gelegd op zo'n 23 miljoen euro aan tegoeden van de bank van het Vaticaan, het Instituut voor Religieuze Werken. Voorzitter Ettore Gotti Tedeschi wordt verdacht van betrokkenheid bij witwassen, schrijft AP.

 

'Perplex'


Ook een tweede medewerker van het intsituut wordt verdacht van witwassen. Het onderzoek door justitie is inmiddels in volle gang. Het Vaticaan reageert 'perplex en verrast', en zegt er de laatste jaren juist alles aan te doen om de anti-witwasregels zo goed mogelijk na te leven.

De beslaglegging doet denken aan een groot schandaal uit 1982, waarbij de corrupte bank van de paus betrokken bleek bij het omvallen van de Ambrosiano Bank, destijds de grootste private bank van Italië.

Time Magazine schreef daar toen een uitgebreid onderzoeksverhaal over onder de titel 'A tale of two deaths, twelve investigations and missing millions', tegen de huidige achtergrond de moeite van het lezen waard.

 

Toeval of niet: gisteren besteedde FTM-columnist Jacob Gelt Dekker in zijn column ook aandacht aan de club van Benedictus XVI.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 621 leden