Wat zeggen internationale vergelijkingen nu écht over ons zorgstelsel?

Hoera, juicht het ministerie van VWS, de Nederlandse zorg scoort internationaal hoog volgens onderzoek van het Amerikaanse Commonwealth Fund. Maar bij het nieuwste OESO-rapport, een week later, blijft het stil. Daarin doet Nederland het gemiddeld tot goed en dat met hoge zorgkosten. Wat is nu het echte verhaal achter die cijfers? Over de zin en onzin van internationale vergelijkingen van zorgstelsels en hoe ze politiek gebruikt worden.

'De Nederlandse zorg doet het in vergelijking met tien andere hoogontwikkelde Westerse landen meer dan prima.' Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was op 17 november zo trots op de voor Nederland positieve uitkomsten van het jaarlijkse onderzoek naar zorgstelsels in verschillende landen door de Amerikaanse denktank Commonwealth Fund, dat ze het in een nieuwsbericht op de actualiteitenpagina van de Rijksoverheid liet plaatsen.

'Een stelsel dat werkt', zeiden de onderzoekers van het Commonwealth Fund (CWF) volgens het persbericht bij de presentatie van de onderzoeksuitkomsten van de International Health Policy Survey 2016. In Nederland is de zorg snel toegankelijk voor patiënten, ook buiten kantooruren, zijn wachtlijsten voor lage inkomens het laagst en zijn er...

Om dit artikel te kunnen lezen moet je lid zijn.

Word lid of Log in