
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Ministerie van VWS maakt van openbaarmaking corona-documenten een jarenlange opgave
Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) tijdens het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer over het jaar 2019. © ANP / Bart Maat
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Minister Wopke Hoekstra reageerde op aandringen van de vaste Kamercommissie Financiën op een artikel van FTM over de ECB-steun aan multinationals. Hoewel het ministerie bevestigt dat grote bedrijven meer profiteren van het ECB-geld dan het mkb, weigert Hoekstra hierover de discussie aan te gaan in Brussel of Frankfurt.
Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft op verzoek van de vaste Kamercommissie Financiën gereageerd op het Follow the Money-artikel ‘Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders’ van 23 april jongsleden. FTM onthulde dat de Europese Centrale Bank (ECB) 7 miljard euro per maand overmaakt naar bedrijven als Shell, British American Tobacco en Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) — bedrijven die nog altijd voornemens zijn om dit jaar dividend uit te keren aan hun aandeelhouders.
De ECB doet dit in het kader van het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP): een corona-steunprogramma van 750 miljard euro. Binnen dat programma creëert de ECB nieuw geld voor de financiering van staten, maar ook voor het bedrijfsleven. Het PEPP komt bovenop het zogeheten Corporate Sector Purchase Programme (CSPP) dat al sinds 2016 loopt. De ECB heeft zo al meer dan 206 miljard nieuwe euro’s voor multinationals gecreëerd. Daarvan kwam 37 miljard euro rechtstreeks op de rekening van grote bedrijven terecht; en meer dan 165 miljard via de omweg van een tussenpartij.
Een deel van de nieuwe corona-euro’s verdwijnt zo dus in de zakken van de rijke aandeelhouders van deze multinationals. Dat was voor Kamerlid Renske Leijten (SP) aanleiding om het artikel te bespreken in de commissievergadering. Leijten: ‘Het is stuitend dat de ECB geld creëert voor de rijke aandeelhouders van oliebedrijven en tabaksproducenten, terwijl de rest van de samenleving dat geld keihard nodig heeft. Het is ook niet in lijn met de doelstellingen van de EU.’
Leijten vindt dat het opkoopprogramma moet stoppen. Er zijn volgens haar betere alternatieven denkbaar: ‘Als je de economie echt wil stimuleren, kun je beter alle Europese burgers rechtstreeks geld geven.’
Wie bepaalt het economische beleid van Europa?
De commissie stemde unaniem in met Leijtens verzoek aan minister Hoekstra om opheldering te geven over het opkoopprogramma van bedrijfsobligaties en zich in Frankfurt en Brussel in te zetten voor een einde aan deze praktijken. Leijten: ‘Het huidige beleid is gestoeld op het sprookje van trickle down economics: dat als het met de rijken goed gaat, het vanzelf met iedereen goed gaat. De ECB is zogenaamd politiek onafhankelijk, maar ze voert gewoon neoliberaal beleid. Dat is onwenselijk. Als soeverein land zouden wij op zijn minst moeten kunnen beïnvloeden op wat voor uitgangspunten het beleid van de ECB geijkt is.’
Dossier
Dossier: de ECB-miljarden
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show, doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. Hoewel de hoge rekening voor ons allemaal is, wordt er geen politiek debat gevoerd over de miljardenbestedingen.
In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties van het ECB-beleid voor de burger. Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.
Dossier
Dossier: de ECB-miljarden
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show, doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. Hoewel de hoge rekening voor ons allemaal is, wordt er geen politiek debat gevoerd over de miljardenbestedingen.
In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties van het ECB-beleid voor de burger. Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
Die laatste opmerking legt de vinger op de zere plek: wie bepaalt wat voor economisch beleid er in Europa wordt gevoerd? Zijn dat de democratisch gekozen parlementen van de lidstaten, of zijn het de ongekozen bureaucraten bij de Europese Centrale Bank? Op 5 mei deed het Duitse Constitutioneel Hof een belangrijke uitspraak, waarbij diezelfde vraag centraal stond. Het Hof oordeelde dat de Europese Centrale Bank (ECB) met haar beleid buiten haar mandaat — het bewaken van de prijsstabiliteit — opereert. De ECB heeft drie maanden om zich te verantwoorden. Lukt dat niet, dan zal het Duitse Hof de Bundesbank verzoeken te stoppen met het opkopen van obligaties.
De minister van Financiën beaamt op 27 mei eigenlijk alle punten die FTM in het artikel van 23 april aankaartte, maar zet ondanks die constatering geen enkele stap richting Brussel om de problematiek daar op de agenda te zetten.
Het mkb trekt aan het kortste eind
FTM zette uiteen waarom het CSPP en PEPP niet marktneutraal zijn: multinationals profiteren meer van de obligatieopkoopprogramma’s dan het mkb. Dat komt omdat grote bedrijven zich financieren via de obligatiemarkten, en kleine bedrijven niet. Het mkb is vooral aangewezen op kredietverstrekking door banken.
Het ministerie bevestigt onze bevindingen: ‘Het MKB maakt slechts een zeer klein deel uit van de obligatiemarkt in het eurogebied. Hierdoor is de mogelijkheid om de schuldinstrumenten van het MKB op te kopen beperkt. Bovendien voldoet een groot deel van de schuldinstrumenten van het MKB niet aan de minimumvereisten van het Eurosysteem voor kredietwaardigheid waardoor deze niet kunnen worden opgekocht door de ECB.’
Ondanks deze constatering probeert het ministerie vervolgens uit te leggen dat het mkb ‘volgens de ECB’ toch indirect meeprofiteert: ‘Als gevolg van het CSPP kunnen grote ondernemingen in toenemende mate zichzelf financieren door het uitgeven van obligaties (in plaats van bankleningen). Hierdoor wordt er capaciteit op de balans van banken vrijgemaakt voor potentiële leningen aan andere bedrijven, inclusief het MKB. Vanwege de vrijgekomen ruimte op de balans van banken wordt ook bankfinanciering voor deze bedrijven voordeliger.’
Marktneutraliteit als excuus voor vervuiling
Het tweede punt dat FTM aankaartte was de oververtegenwoordiging van vervuilende bedrijven en zelfs een sigarettenfabrikant in het opkoopprogramma. Hoekstra schrijft hierover: ‘Volgens de ECB is het om de effectiviteit van het monetair beleid te waarborgen noodzakelijk dat het aanbod van bedrijfsobligaties dat in aanmerking komt voor het CSPP breed is en dat geen onderscheid wordt gemaakt op basis van de economische activiteit van de emittenten van de obligaties. Zo wordt volgens de ECB een gelijk speelveld voor alle marktdeelnemers behouden en worden marktverstoringen in specifieke marktsegmenten vermeden. De implementatie van het CSPP is gebaseerd op het principe van marktneutraliteit en zodoende is er geen positieve of negatieve discriminatie op basis van milieu- of sociale criteria.’
De ECB kan niet garanderen dat het geld in de economie terechtkomt — en niet in de portemonnee van Bernard Arnault
Het ministerie doet hiermee voorkomen alsof het principe van marktneutraliteit in acht wordt genomen. Dat betekent in de praktijk dat vervuilende bedrijven oververtegenwoordigd zijn in de portefeuille. Op dit moment bestaat 62,1 procent van de portefeuille uit bedrijven als oliemaatschappijen en autofabrikanten, die met hun sector 58,5 procent van de Europese CO2-uitstoot veroorzaken.
ECB-president Lagarde kondigde in februari in het Europees parlement juist aan dat ze de beleggingsportefeuille van de ECB tegen het licht wilde houden om ‘stap voor stap de koolstof-intensieve beleggingen af te bouwen’. Dit is dus in tegenspraak met de brief van de minister.
Gebrek aan democratische controle
Het derde punt dat FTM aankaartte was dat verse ECB-euro’s in de zakken van rijke aandeelhouders eindigen, en niet in de economie worden geïnvesteerd. Hoekstra weerlegt dit niet: ‘Het effect van het CSPP op dividenduitkeringen en de terugkoop van aandelen is lastig eenduidig vast te stellen. [..] Deze afweging is in beginsel aan bedrijven en kan verschillen per bedrijf. Een verruiming van de financiële condities middels het CSPP kan ook van invloed zijn op deze afweging. [..] Onderzoek naar het effect van het CSPP laat een gemengd beeld zien. Er zijn aanwijzingen dat het CSPP zowel gepaard kan zijn gegaan met meer investeringen in de reële economie door bedrijven als meer dividenduitkeringen.’
Kortom: de ECB kan met de huidige opzet van haar opkoopprogramma niet garanderen dat het geld in de economie terechtkomt en niet in de portemonnee van LVMH-grootaandeelhouder (en op twee na rijkste mens ter wereld) Bernard Arnault.
In tegenstelling tot het Duitse Hof vraagt Hoekstra de ECB niet om een onderbouwde uitleg van de effecten van het CSPP of het PEPP. Het ministerie neemt zelf geen stelling, maar verschuilt zich achter de algemene uitleg van de ECB over hoe het beleid in theorie zou moeten werken. Dat blijkt uit de frequentie waarmee de zinsneden ‘volgens de ECB’, de ‘ECB poogt’ en ‘de ECB heeft aangegeven’ in de brief voorkomen. Dat het ECB-beleid in de praktijk niet zo werkt en andere effecten heeft benoemt Hoekstra terloops, maar hij verbindt daar geen enkele consequentie aan.
Onder het mom van prijsstabiliteit voert de ECB economisch beleid binnen de eurozone. De belangrijkste Duitse rechtbank oordeelde al dat dit niet in overeenstemming is met de Europese Verdragen en vroeg om uitleg. Minister Hoekstra legt ondertussen het verzoek van de commissie Financiën naast zich neer om op Europees niveau de discussie aan te gaan over het ECB-beleid. De reden die hij daarvoor aandraagt, gebruikte hij vorige maand ook, toen talloze economen en enkele Kamerleden aandrongen monetaire financiering te overwegen als crisismaatregel: ‘Tot slot hecht ik eraan om te benadrukken dat de ECB onafhankelijk is. Het CSPP en het PEPP zijn onderdeel van het monetair beleid van de ECB en het is aan de ECB om hier in onafhankelijkheid over te beslissen.’
Met andere woorden, de Europese democratische controle gaat zover als die in Frankfurt reikt: tot de voordeur van de Europese Centrale Bank.
54 Bijdragen
Jan Riemens 2
Jan Riemens 2
Thomas Bollen 7
Jan RiemensJan Riemens 2
Thomas BollenHH Manders 4
Jan RiemensIn werkelijkheid is het al staande praktijk - stilletjes ingevoerd - met de neo-liberale ideologieën. Ook in Europa, en ook al enige tijd voor Bush jr.
Jan Riemens 2
Thomas Bollen> De ECB heeft zo al meer dan 206 miljard nieuwe euro’s voor multinationals gecreëerd.
Ik begin me, achteraf bezien, een beetje opgehitst te voelen door dit soort formuleringen. Het neigt naar populisme. Het lijkt zo net of geld wordt weggegeven terwijl het een nul som is. Iedereen kan gewoon aandelen kopen in deze bedrijven of via pensioen vol mee profiteren hiervan. Juist Nederland omdat er geen omslagstelsel is. Korting op pensioenen heeft niets met de ECB te maken, dat bepaald de binnenlands politiek met de rekenrente. Iedereen die een eigen huis in waarde heeft zien stijgen dankt dit aan de ECB. Ik zet het zwaar aan om stelling te nemen, ben hier niet om gelijk te halen dus leg maar uit waarom ik ongelijk heb.
Jacqueline Haarsma 1
Jan Riemens 2
Jacqueline HaarsmaHendrik van der Plas 1
r. ansems 2
Hendrik van der PlasHendrik van der Plas 1
r. ansemshier mooie artikelen over geschreven. Het komt er feite op neer dat centrale banken private instellingen zijn waar de grootste financiële instellingen zetelen, deze instellingen hebben als enige het recht geld te creëren en hebben dus een monopolie op de geldvoorraad. De Nederlandse overheid moet bijna elk jaar geld lenen om de begroting rond te krijgen en doet dit bij de ECB. Hierdoor worden astronomische schulden opgebouwd waarvoor de belastingbetaler de rente moet betalen. Ondanks bezuinigingen en goede economische jaren blijft dit de realiteit voor de Minister van Financiën, Hoekstra is hier zich waarschijnlijk van bewust. Dit mechanisme is zo diep verwoven met de manier waarop geld in onze samenleving wordt gecreëerd en uitgedeeld dat banken in feite een ongekende machtspositie hebben waar zelfs overheden weinig tot geen controle over kunnen uitvoeren. Hoekstra is dus afhankelijk van het centrale bankwezen en kan zich hierdoor niet meer uitspreken over het gevoerde beleid. De minister zal nooit de hand bijten die hem voed.
Niek Jansen 9
r. ansemsMike Vis 3
Niek JansenDe ideologie hierachter (welke dan ook) lijkt mij volstrekt irelevant. Het feit dat dingen gaan zoals ze nu gaan is niet oké. Vanuit welke hoek het ook moge komen.
HH Manders 4
r. ansemsHet hele idee van een "technocratie" is een grote farce (en leugen) want de opleidingen zelf waar deze technocraten vandaan komen en de studies zelf hebben een enorme ideologische component (veelal uit rechtse (neoliberale) hoek).
Willem Verhoeven 5
Hendrik van der PlasHendrik van der Plas 1
Willem VerhoevenMichel Fleur 6
Ik ben voor Europa, maar alleen voor een democratisch en eerlijk Europa. Nu is Europa vooral een vetpot voor profiteurs, gevuld door u en ik die het echte werk doen en echt mensen helpen. Zorg dat de partijen kleur moeten bekennen.
(niet dat ik veel hoop heb, want de vaak "links" afgeschilderde omroepen, hebben een feilloos vertrouwen in hun neoliberale experts)
Jan Riemens 2
Michel FleurMichel Fleur 6
Jan RiemensAls je een muntunie hebt met verschillende types economieën, dan heb je een transferunie. In een muntunie die geen transferunie is, gaan zwakkere economieën kapot. De maakbaarheid van landeconomieën kwam niet uit.
De keuze is dan simpel. Je maakt er een transferunie van. Dat heeft ook voordelen, die vaak niet genoemd worden. Of je maakt er geen transferunie van, maar dan moet je muntunie splitsen in verschillende snelheden.
Wat de politiek nu doet is zand in de ogen strooien, met medewerking van de media.
Over de Euro zegt ze: "We hebben geen transferunie." En "Een paar landen hebben hulp nodig." Ze zegt niet dat de stabilisatie-mechanismen kleine lettertjes hebben die buiten de nationale democratie om wel degelijk veel gelijkenis hebben met een transferunie.
Over de ECB zegt e: deze is apolitiek. Echter, alleen speculanten, banken en bedrijven met obligaties krijgen tegen belachelijk goede voorwaarden geld of leningen. Als je dan de geldpers aanzet, doe het dan in de reële economie (zie veel andere commentaren).
De politiek zit er voor de Fat Cats.
En of je nu voor of tegen de Euro, EU (dat is iets anders) of het spekken van Fat Cats bent: de politiek is niet eerlijk en de media informeren niet goed genoeg om als burger tot een keuze te komen. En bij de verkiezingen gaat het om procentjes van het toch al onhoudbare pensioensysteem. Lekker makkelijk.
Jan Riemens 2
Michel FleurIk zal hier even specifiek op in gaan. Het is een algemeen idee dat er een soort groter verborgen kwaadaardig plan is maar de realiteit is eigenlijk veel triester, men doet maar wat op basis van aannames met de beste bedoelingen. Vanwege alle benodigde consensus is de EU een olietanker die met de beste wil niet zomaar links of rechtsaf kan. Politici en journalisten zijn mensen die tot in extremis overtuigd zijn van hun gelijk. Ik ben absoluut geen Baudet aanhanger maar hij heeft wel een punt dat veel debatten pure tijdsverspilling zijn. Er was even een uniek moment dat iemand zich liet overtuigen en viel van de weeromstuit subiet omver, om vervolgens snel via de achteruitgang te worden afgevoerd.
Voor wat betreft ECB's CSPP heb ik vandaag DNB's helpdesk gebeld. De beste man wist niet eens waar ik het over had. De ECB koopt alleen staatsobligaties gaf hij aan. Ik zeg nee ik bedoel CSPP, dat moest hij tijdens het gesprek even opzoeken en adviseerde de ECB maar te bellen voor meer info. Heb ik gedaan, kreeg iemand aan de lijn en die zei dat ik maar een email moest sturen. Dat heb ik gedaan en wacht nu op antwoord. Hieronder de vraag die ik stel aan ze, we zullen zien of en wat hierop geantwoord wordt.
As I understand it ECB makes a selection and delegates to 6 NCB's to carry out actual purchases. Is it a random selection or can a company enforce somehow being selected or is there in any other way a guarantee for a company that they will be selected?
What I understand the least is why only 6 NCB's have the burden of purchase. As I understand it these 6 countries are forced to raise their national debt. I am sure it does not work that way but like to understand. I am for instance a Dutch citizen and my country's NCB does not need to purchase Corporate bonds. How is the burden eventually evenly distributed?
Henk Bakker 6
Ondertussen drukken deze multinationals de mkb'er langzaam van de markt af door o.a. Bol.com, Amazon, booking.com etc.
Gevolg is dat we straks allemaal voor een hele lage vergoeding in magazijnen of bezorgdiensten mogen werken. Nouja niet allemaal......
Marco Fredriks 4
Henk BakkerWim Verver 5
Marco Fredriks[Verwijderd]
Gerrit Zeilemaker 6
Niek Jansen 9
Gerrit ZeilemakerMarco Fredriks 4
Gerrit ZeilemakerMike Vis 3
Gerrit ZeilemakerMartin van den Broek 4
Economisch beleid voor Europa is een fictie..,
Europa is een continent verdeeld in drie zones: de EU, EMU en de Restlanden..
Sinds de ECB met een bazooka en de oorlogskreet "whatever it takes" haar bewaking van inflatie doelstellingen heeft verruimd heeft ze het economisch lot van de EMU én de toekomst van de Euro en daarmee van de EU in handen gekregen..
De 'restlanden' kijken ademloos toe maar zijn niet gecommitteerd..
Met instemming van Merkel (en Rutte) heeft de ECB een Q.E. mandaat voor proportioneel opkopen van staatspapieren ter verlichting van de hoge rente lasten in het zuiden omgevormd tot een willekeurig en volstrekt ongecontroleerd opkoopprogramma van junkbonds dat inmiddels de 3.000 miljard al ver overschreden heeft.
Behalve zuchten en kankeren hebben Rutte / Hoekstra daar geen énkele zeggenschap in, hun borstgeroffel is voor het domme Nldse kiezersvolk...
Hun veto is de slinger die David tegen kon Goliath inzetten..., hij wél..., zij nooit of te nimmer....
Nederland is (opzettelijk of onbenullig) politiek aandeelhouder geworden van een volstrekt ondemocratisch semi-bancair instituut in Frankfurt waar de facto de Duits/Franse 'as' de dienst uitmaakt en is daarmee haar financiële en monetaire soevereiniteit voorgoed verloren.
Eenieder die dit anders voorstelt liegt, bewust of onbewust.
Ernst Bloch; "the real truth is not so much in a number of loose facts but hidden in a process"
Jan Ooms 10
We zijn de ene crisis nog niet uit en rollen de andere in, maar het neoliberale marktdenken in Den Haag wil maar niet geïnfecteerd raken en sterven, helaas.
Edmond Muller 7
Jan OomsMarcel Melters
Robertus van Heukelom 1
Marcel MeltersRoland Horvath 7
Minister Hoekstra doet van zich spreken:
1- Een tijd geleden wilde hij geen Nederlandse euro gratis naar de zuiderse EU staten zien gaan,
2- De miljarden gift aan Air France-KLM is letterlijk à fond perdu en
3- Nu wil hij geen uitleg vragen over de oneerlijke concurrentie tussen GMO en MKB, die het
ECB creëert door het opkopen van bedrijfsobligaties van GMO. Ook zeer onwenselijk.
Excuseer Excellentie, ik ben even uw naam kwijt. Is het Wopke of Mopke.
Niek Jansen 9
Roland HorvathMultatuli heeft in zijn Max Havelaar dit type uitbuiters haarfijn neergezet, die nu neo-liberalen worden genoemd met hun liefde voor de 'vrije' markt economie.
Uiteraard goed bevriend met die andere VOC bewonderaar Mark Rutte, schutspatroon van financiële criminelen waar zijn partij in grossiert.
En toch winnen beiden aan populariteit. Moet ik nu gaan twijfelen aan de geestelijke gezondheid van het Nederlandse volk of aan mijn geestelijke gezondheid?
Jan Riemens 2
Niek JansenRoland Horvath 7
Niek JansenDe MSM zijn in hoofdzaak in dienst van het anti democratische en anti sociale grootkapitaal.
De twee nationalistische en extreem rechtse Vlaamse partijen VB en N-VA zijn groot gemaakt door de MSM vooral door de TV: De VRT en VTM.
Vroeger voerden de Vlamingen een sociale strijd tegen het anti sociale grootkapitaal en nu zijn er twee nationalistische partijen die zeggen op te komen voor de Vlamingen en die in feite de knechten zijn van het grootkapitaal. Nogmaals, het succes van die partijen danken ze aan de dagelijkse leugenachtige en valse indoctrinatie door de MSM.
Dus aan de geestelijke vermogens van niemand moet getwijfeld worden, zeker niet aan die van het gehele volk.
Of misschien toch. Zoals het grootkapitaal zich reeds duizenden jaren gedraagt.
Als ze hun zin niet krijgen dan stoken ze om een oorlog te beginnen.
Conclusie: Bij het grootkapitaal is er hoek af en ook bij hun knechten.
Pieter Jongejan 7
De Tweede Kamer kan nog zoveel vragen stellen, maar het antwoord zal in het gunstigste geval zijn dar ze met een kluitje in het riet worden gestuurd. Nog waarschijnlijker is dat de minister geen antwoord geeft en voor het antwoord doorverwijst naar de ECB. Van Klaas Knot horen we al maanden niets en al we wat horen is het nichts neues.
Dus zal de conclusie moeten zijn dat de Tweede Kamer net al het Duitse Hof aan machtspolitiek of beter Real politiek zal moeten doen. De Nederlandse regering moet de Duitse en Franse regering voor het blok zetten met dezelfde argumenten als die van het Duits Hof namelijk dat het huidige ECB beleid niet proportioneel is. Onze pensioengerechtigden worden onevenredig zwaar getroffen door het huidige ECB en EU beleid. Daar moet een eind aan komen en dat is op het ogenblik met een ongekend grote kans op succes af te dwingen. Maar je moet het wel willen!
Nederland moet akkoord gaan met gratis geld (dus geen schulden) naar de zwaarst getroffen Corona-landen onder vooraarde dat de koppeling tussen he EU lidmaatschap en de euro, zoals die nu bestaat, onmiddellijk wordt opgeheven. Free at last!
Nederland wil dit als founding father van de EU teneinde een stok achter de deur te hebben om noodzakelijke hervormingen af te dwingen, waar Nederland het meeste last van heeft. Iedereen in Europa en daarbuiten zal dan begrijpen dat het Nederland ernst is. Als er geen socialer financieel-economisch beleid gevoerd gaat worden zal Nederland uit de euro stappen om haar eigen onderdanen te beschermen. Hetzelfde recht zouden alle eurolanden, dus ook Griekenland, Italië en Spanje moeten krijgen.
Het Duitse Ho//Rutt f stelt niet alleen vragen, maar verbindt daar ook consequenties aan.
De SP , GL en PvdA zouden hetzelfde moeten doen. Dwing Hoekstra tot een bekentenis.
Co Pater 7
Pieter JongejanGratis geld ( schuldvrij geld ) is zowiezo een route die we moeten gaan, maar uiteindelijk wel per land.
Wie lef en moed heeft, stapt uit de EU, en neemt zelf de regie weer in handen. Alleen op die wijze kan de EU nog iets moois gaan worden.
Samenwerking over grenzen is uiteraard niets mis mee.
Jeroen Haans 1
M.i. Kan dit helemaal niet omdat de ECB alleen publiek geld kan scheppen dus ik zou graag wat toelichting/uitleg willen lezen hoe een niet-bank kan ‘bankieren’ bij de ECB.
Alleen als de obligaties in contanten worden voldaan is het technisch gezien mogelijk in alle andere gevallen moet er een tussenpartij zijn.
Jan Riemens 2
Jeroen HaansJeroen Haans 1
Jan RiemensJan Riemens 2
Jeroen HaansJan Riemens 2
Jeroen HaansJan Riemens 2
Jeroen Haans 1
Jan RiemensJan Riemens 2
Jeroen HaansZo even snel oordelend kan ik erover zeggen dat het erop lijkt dat het aanvragen per bedrijf zijn. Ik zie vooralsnog niets wat boven de 10 miljoen uitkomt en de rente percentages zijn flink hoger. Ook wordt het beoordeeld. De ECB koopt blind zonder aanziens des wat dan ook.
Gordon Haring
Misschien kunnen we ons beter afvragen waarom centrale banken uberhaubt zijn ontstaan, door wie ze zijn opgericht, en waarom de politiek daar toen mee akkoord is gegaan. Zijn ze gewenst? Zo nee, hoe komen we er weer van af? Hoe zou een alternatief systeem er uit kunnen zien dat wel de gewone bevolking dient? Al snap ik dat dat meer een achtergrond artikel zou zijn, en het hier meer over de actualiteit gaat.
Martin van den Broek 4
Gordon HaringEconomisch beleid voor Europa is een fictie..,
Europa is een continent verdeeld in drie zones: de EU, EMU en de Restlanden..
Sinds de ECB met een bazooka en de oorlogskreet "whatever it takes" haar bewaking van inflatie doelstellingen heeft verruimd heeft ze het economisch lot van de EMU én de toekomst van de Euro en daarmee van de EU in handen gekregen..
De 'restlanden' kijken ademloos toe maar zijn niet gecommitteerd..
Met instemming van Merkel (en Rutte) heeft de ECB een Q.E. mandaat voor proportioneel opkopen van staatspapieren ter verlichting van de hoge rente lasten in het zuiden omgevormd tot een willekeurig en volstrekt ongecontroleerd opkoopprogramma van junkbonds dat inmiddels de 3.000 miljard al ver overschreden heeft.
Behalve zuchten en kankeren hebben Rutte / Hoekstra daar geen énkele zeggenschap in, hun borstgeroffel is voor het domme Nldse kiezersvolk...
Hun veto is de slinger die David tegen kon Goliath inzetten..., hij wél..., zij nooit of te nimmer....
Nederland is (opzettelijk of onbenullig) politiek aandeelhouder geworden van een volstrekt ondemocratisch semi-bancair instituut in Frankfurt waar de facto de Duits/Franse 'as' de dienst uitmaakt en is daarmee haar financiële en monetaire soevereiniteit voorgoed verloren.
Eenieder die dit anders voorstelt liegt, bewust of onbewust.
Ernst Bloch; "the real truth is not so much in a number of loose facts but hidden in a process"
frans jansen 1
1) de europarlementariers nu ook vanuit huis werken en is vanuit huis dan brussel e.o of het land van herkomst?
2) zij nog steeds hun vaste reis verblijf en representatie kosten krijgen? (bij veel bedrijven werd dat bij thuiswerken in de koelkast gezet).
3) of hieruit lering uit word getrokken en belangrijke besparingen worden gerealiseerd voor d'apres corona periode ( bv strassbourg kosten)
4) schamen zij zich nu ook voor hun non-europese gedrag ( er zijn volgens mij geen landen met exact dezelfde corona regels, of is dit omdat het hun nu beter uitkomt een typisch geval van dat moet ieder land zelf weten.
graag antwoorden geen meningen ( natuurlijk mag dat ook, maar ik wil serieus antwoorden).
bedankt
Martin van den Broek 4
Economisch beleid voor Europa is een fictie..,
Europa is een continent verdeeld in drie zones: de EU, EMU en de Restlanden..
Sinds de ECB met een bazooka en de oorlogskreet "whatever it takes" haar bewaking van inflatie doelstellingen heeft verruimd heeft ze het economisch lot van de EMU én de toekomst van de Euro en daarmee van de EU in handen gekregen..
De 'restlanden' kijken ademloos toe maar zijn niet gecommitteerd..
Met instemming van Merkel (en Rutte) heeft de ECB een Q.E. mandaat voor proportioneel opkopen van staatspapieren ter verlichting van de hoge rente lasten in het zuiden omgevormd tot een willekeurig en volstrekt ongecontroleerd opkoopprogramma van junkbonds dat inmiddels de 3.000 miljard al ver overschreden heeft.
Behalve zuchten en kankeren hebben Rutte / Hoekstra daar geen énkele zeggenschap in, hun borstgeroffel is voor het domme Nldse kiezersvolk...
Hun veto is de slinger die David tegen kon Goliath inzetten..., hij wél..., zij nooit of te nimmer....
Nederland is (opzettelijk of onbenullig) politiek aandeelhouder geworden van een volstrekt ondemocratisch semi-bancair instituut in Frankfurt waar de facto de Duits/Franse 'as' de dienst uitmaakt en is daarmee haar financiële en monetaire soevereiniteit voorgoed verloren.
Eenieder die dit anders voorstelt liegt eh.., jokt, bewust of onbewust.
Ernst Bloch; "the real truth is not so much in a number of loose facts but hidden in a process"
Martijn van den Enden 7
Maar de werkelijkheid is dat deze bedrijven dit geld al geleend hebben. En de ECB koopt alleen een obligatie van een belegger. Het geld stond dus allang bij Shell op de bank.
Daarnaast is geld lenen niet geld weggeven aan iemand. Als ik geld leen van de bank om daarmee een huis te kopen krijg ik ook geen cadeautje van de bank. Ik moet het tot de laatste cent terugbetalen.
Als je dit allemaal zo erg vindt, dan moet je negatieve rentes op spaargeld accepteren. Dan hoeft de ECB dit soort dingen niet meer te doen. Dan kan de economie gestimuleerd worden met het ouderwetse monetaire beleid. Maar ik vermoed dat dit niet geaccepteerd zal worden bij het volk.
Het grote probleem is dat mensen teveel sparen en dus te weinig uitgeven. Het zijn dus de spaarzame Nederlanders die er met een omweg voor zorgen dat dit geld naar de multinationals vloeit. Als zij het geld laten rollen gaat de rente vanzelf weer omhoog en heb je geen opkoopprogramma meer nodig, maar door hoor je niemand over.
wilag kater 5
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/23/schandaal-wirecard-toont-falen-van-duits-toezicht-a4003806
STELLING
De internationale fintech-industrie en alle fintech-tools moeten wereldwijd gecriminaliseerd worden en naar de duistere economische onderwereld verwezen. Dit vanwege de duistere financiële praktijken die zich in die sector afspelen ten koste van de reële economie en de enorme maatschappelijke en andere belangen. Een sector ook die zich bovendien aan elk (inter)nationaal democratisch (bedrijfs)economisch toezicht lijkt te onttrekken.
ANDERE VOORBEELDEN
Met de eerdere schandalen rond Nederlandse banken, de Deutsche Bank en VW kunnen we in Europa langzamerhand goed mee in Amerikaanse fintech-schandalen als Enron en Lehman Brothers. We doen het hier in Europa niet beter, noord noch zuid, oost noch west, grote of kleine landen als Nederland.
VRAAG
De fintech-sector is de internationale criminele sector van het rauwste casinokapitalisme, zoals dat zich de afgelopen veertig jaar ontwikkelde. Zouden we daarom de (mentale) omslag internationaal kunnen maken om de fintech-sector inclusief alle tools te criminaliseren?
Peter Hartkamp