"Hoeren neuken, nooit meer werken"

2 Connecties

Onderwerpen

Hoeren Neuken

Corry Konings slaat met haar weergave van de mentaliteit van de Nederlandse samenleving de spijker op zijn kop, aldus Jan Dwarshuis

Alle aandacht ging gisteren uit naar Hero Brinkman. Hero was even de ‘Hero’ van het Binnenhof. Over zijn wipaandeel in de Tweede Kamer wordt door kenners druk gespeculeerd. Ik mijd de politiek als de pest. Het holle geschreeuw van vatenhanger Diederik Samsom en nu de Poolse punten van Brinkman maken het heikele klusje in het Catshuis voor de vrolijk wuivende Rutte niet eenvoudiger.

Als we iets kunnen missen als kiespijn zijn het wel rollenbollende kamerleden op het Binnenhof. Maar het past bij de verandering - of verloedering zo u wilt - van de maatschappij. Corry Konings - ik had het niet verwacht - sprak onlangs wijze woorden. Haar liedje ‘Hoeren neuken, nooit meer werken’ won de prijs van beste filmtitelsong van 2011. Volgens Konings is het liedje slechts een weergave van de samenleving bij u in de polder. En daarom won ze. Pijnlijk...
Elegantie Verleden Tijd
Nederland heeft op veel punten haar voorsprong prijs gegeven. De elegantie is verdwenen. Daar weet de politiek in Wassenaar alles van. Talent wordt afgeknepen en het land uitgejaagd terwijl keihard werkend volk in het ootje wordt genomen. De ondernemer onder u ligt al knock-out in de hoek en probeert op te krabbelen. Een pasgeboren baby begint vandaag de dag als 16.731.586-ste inwoner van Holland, pardon Nederland, al met een schuld om zijn nek van 24.407,00 euro (Hfl. 53.785,95). Met dank aan Joop den Uyl. En dan hebben we het nog niet over haar of zijn verdere verplichtingen, zoals de studiefinanciering, credit cards of de onderwaterhypotheek. Dan vertienvoudigd het bedrag maar zo. Een molensteen met Griekse, Spaanse en Portugese smaakjes. Misschien een leuk idee voor de firma Olvarit.

Europa staat voor haar lastigste klus sinds de jaren dertig. Het is jammer dat dit maar niet tot de botte hersens van velen door wil dringen. Mijn betoog over Portugal kent u inmiddels wel. Ik verwijs u naar het uitstekende artikel van heden van FTM-collega Jesse Frederik. Fiscale kneveling en bezuinigen doen het land verschrompelen. De schuld van Portugal loopt gestaag op en zal de 120 procent van het BNP dit jaar wel gaan halen. En dan te bedenken dat Portugal al alles in het werk stelt wat Duitsland haar vraagt te doen op dit gebied.

Over Ierland leest u niet zo veel meer. Maar de werkloosheid bedraagt er nog steeds zo’n 14 procent. Ik merk droogjes op dat recentelijk meer dan 70.000 Ieren het eiland hebben verlaten. Dat getal is beroerder dan in de jaren tachtig.

Italië kampt met een werkloosheid van 8,6 procent. Maar zoals het een beetje Italiaan betaamt, klopt er geen moer van die cijfers. De Centrale Bank van Italië weet als geen ander dat dit percentage op of rond de 11 procent ligt. De jeugdwerkloosheid bedraagt maar liefst 30 procent.

In Frankrijk valt er ook weinig te lachen. De twee na grootste economie van Europa kampt met een werkloosheid van 10 procent terwijl de jeugdwerkloosheid op ruim twintig procent ligt. Hier in Spanje gaat het er helemaal spectaculair aan toe. Een jeugdwerkloosheid van ruim 48 procent doet een hele generatie weg vagen. Er is geen toekomst.

Politieke Aardverschuiving
Dat de EU een serieus werkloosheidsprobleem heeft is waarschijnlijk een ‘understatement’. Europa heeft zich echter gecommitteerd aan een lage inflatie doelstelling en snoeiharde schuldenreductie. Groei en werk komt op de tweede plaats. De sociale middenlaag betaalt daarvoor een hoge prijs. De vraag is hoe lang ze dat nog pikken.

Europa is naar mijn idee rijp voor een politieke aardverschuiving. Hero loopt voorop qua trend. Of hij er trots op moet zijn is een ander verhaal. De kans dat Europa te maken krijgt met een revolutie is niet langer uitgesloten. Misschien is het zelfs wel noodzakelijk om een herhaling van de jaren dertig - zoals de VS deze kende - op het laatste moment af te wenden. Het is de laatste fase van de financiële veenbrand. Volgens Hero is het 13:00 uur in plaats van 5 voor 12. Helaas heeft hij gelijk.

Corry Konings slaat de spijker op zijn kop: ‘hoeren neuken nooit meer werken’ is wat er is overgebleven van alle prachtige idealen die de polder heeft nagestreefd. Het wordt hoog tijd dat de natie zich herpakt. Misschien moet Corry op het Catshuis eens een opbeurend liedje gaan zingen...


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...
Gevolgd door 34 leden