
De partij van Alexis Tsipras, Syriza, heeft de Griekse verkiezingen gewonnen en wil een halvering van de uitstaande schulden heronderhandelen met de troika. Gastauteur Pieter Cleppe van Open Europe zet de opties op een rijtje.
Na de overwinning van Syriza in de Griekse verkiezingen, krijgen de Europese politici de rekening voor het doorschuiven van de rekeningen sinds 2010, toen het land voor de eerste maal “noodleningen” ontving die uiteindelijk opliepen tot 240 miljard euro.
Afgewenteld op belastingbetaler
Wie gaat de confrontatie winnen? Syriza kan dreigen met een “default”, een niet-aflossen van de schuld. Dat zou de Europese belastingbetaler duur te staan kunnen komen, want private banken zijn er in geslaagd om de meeste van hun risico’s op die belastingbetaler af te wentelen, iets waarvoor we met Open Europe reeds waarschuwden toen dit gebeurde. Volgens schattingen zou Duitsland bij een Grieks faillissement nu tot 70 miljard euro schade kunnen lijden als gevolg van blootstelling aan bilaterale leningen, leningen via het Europees steunfonds EFSF en de acties van de ECB, die heel wat Grieks staatspapier bezit en ook claims op het Griekse bankensysteem heeft. Frankrijk riskeert 55 miljard euro, Nederland 15 miljard euro. Van de 322 miljard euro schuld moet Griekenland er maar liefst 72% betalen aan overheden, niet enkel eurolanden maar ook IMF-partners.Syriza heeft sterke troeven jegens haar schuldeisersDat zijn sterke troeven voor Syriza om schuldeisers ervan te overtuigen toch nog een nieuwe ronde miljardenleningen toe te kennen, of zelfs een “vrijwillige” schuldverlichting, op dezelfde manier waarop private obligatiehouders het land “vrijwillig” 100 miljard euro kwijtgescholden hebben. Sowieso ligt een echte schuldenverlichting, zoals Syriza vraagt, politiek enorm moeilijk, en zijn er ook juridische obstakels, zoals we met Open Europe in een nieuwe briefing over de Griekse situatie duidelijk maken. Aan de andere kant is het bij een Grieks faillissement echter “over en out” voor socialisme in Griekenland. Het land zou het dan moeten stellen zonder noodleningen en zonder toegang voor de Griekse banken tot het goedkope geld van de ECB, om het dan snel naar de Griekse overheid door te sluizen. Syriza-leider Alexis Tsipras heeft bovendien snel geld nodig. Hoe snel is niet helemaal duidelijk, en het valt te verwachten dat er wel nog wat lijken uit de kast zullen vallen. Sommige topambtenaren van de eurozone beweren dat Griekenland al in maart zonder geld zit. In elk geval is tegen de zomer een grote deal nodig.
Waarschijnlijk zal Merkel niet toe willen geven
Naar verluidt is de Duitse bondskanselier Angela Merkel vast van zin om deze keer niet toe te geven, omdat de kost van een Griekse exit volgens haar lager zou zijn dan toegevingen doen. Dit laatste zou immers andere landen die in de problemen zitten op slechte ideeën kunnen brengen. Toponderhandelaars waarschuwden net voor de verkiezing dat een nieuwe Griekse regering zelfs een verlenging van het huidige steun-programma zal moeten vragen, wil ze al het geld daaruit ontvangen. Dat ligt moeilijk bij Syriza, want aan een programma zitten voorwaarden.Nederland zou gaan verdienen aan de Griekse leningen beloofde De JagerSyriza vraagt een schuldverlichting, om de Griekse schuld, die nu hoger ligt dan 170 procent van het BBP, tot een beheersbaar niveau te brengen. Daarop toegeven is pijnlijk, ook al omdat bijvoorbeeld de Nederlandse regering bij monde van voormalig Minister van Financiën Jan Kees de Jager ooit suggereerde dat Nederland “hoogstwaarschijnlijk” zou verdienen aan de Griekse noodleningen. Misschien wordt het compromis dus wel een combinatie van lagere rentevoeten op de oude leningen, zodat dit hoge schuldniveau makkelijker beheersbaar is, en een nieuw miljardenpakket, wat op korte termijn goedkoper uitkomt dan schuldverlichting.
17 Bijdragen
fbakker
ik weet genoeg...
Anton
fbakkerOpen Europe is a think tank with offices in London and Brussels and an independent partner organisation in Berlin, promoting ideas for economic and political reform of
the European Union. The think-tank was set up by business people and is a proponent of a flexible model for European integration, allowing for EU member states to integrate with each other to different degrees and for powers to also be returned from the EU to
member states. Open Europe is an advocate of an economically liberal EU Single Market as well as supportive of the EU's freedom of movement, but has called for less EU involvement in several other policy areas. Open Europe conducts research; organises events; sends out a daily European press summary compiled by a multilingual research team, and is active on social media.
Management:
Rodney Leach, Founding Chairman
Neil O'Brien, Director (2005—2008)
Mats Persson, Director (2010—present)
Rodney Leach, Baron Leach of Fairford (born 1 June 1934) is a Conservative life peer
in the British House of Lords and former Deputy Chairman of Jardine Lloyd Thompson Plc. He is a director of Rothschild Continuation AG and various listed Jardine Matheson Group companies.
Rothschilds Continuation Holdings AG is the parent company of the Rothschild banking
companies.
WtW
Antontroy
WtWHenri
en alle bedrijven annexeren die onder die controle stonden? Dan een nieuwe
valuta, de drachme uitgegeven door een staatsbank -renteloos- (qua nwe. munt zijn er genoeg
ideeen geopperd hier op FTM), en hoppa Griekenland is weer van de (schuldenvrije) - Grieken. De
rest van de infrastructuur kan al dan niet worden toegepast en men kan
hernieuwde afspraken opbouwen, zonder inmenging EU dictatoriaal.
PS
immers het voorgestelde faillissement is gebaseerd op de Euro en die is
letterlijk zoveel waard als wat de gek ervoor geeft ;) #antiglobalisering
bps
Hoe gek kun je wezen?
IMF excuseerde in 2013 al dat austerity toch niet het juiste medicijn was voor Griekenland.
Twee jaar later en tig denktanks later, tasten ze nog in het duister.
Wat is dan wel het juiste medicijn? Bijv. de euro-holiday van Hans Werner Sinn (IfO instituut, Dld).
Dat concept was in 2012 al bekend.
Het geld van die Griekse schuldenberg hebben de schuldeisers -vnl. eurozone lidstaten- nu ook niet,
en als de troika zo door gaat krijgen ze dat ook niet.
Een kleine minderheid is er met het geld vandoor waar de Griekse meerderheid nu voor de schulden van opdraait.
Daar heeft Brussel ook schuld aan. De Europese Unie heeft die schuldengroei en die graaipartij nonchalant laten gebeuren.
Dus de Griekse schuldenberg kan best wel in de ijskast om later over te beslissen.
Ondertussen moet de Griekse constitutie en bureaucratie zodanig hervormen dat de private sector van m.n. kleine mkb ondernemingen en de gewone Grieken, weer de mogelijkheid krijgt om zelf wat over te houden van de inspanningen die ze leveren en de risico´s die ze (onder)nemen.
Hervormen naar een productieve, winstgevende sociale binnenlandse markteconomie,
waar "de Griek" vertrouwen uit put, voor hem/haarzelf, familie, vrienden, en economische relaties.
Pas dan leeft de binnenlandse economie weer op. Pas dan blijft er ook wat over om belasting over te heffen, en wat er dan over blijft om eventueel nog een gedeelte van de schulden af te betalen.
Als Griekenland goed en zorgzaam is voor die markteconomie, is die markteconomie goed en zorgzaam voor Griekenland.
Het socialistisch model waarin de ambtenaar betaald wordt van belastingheffing over zijn eigen inkomen, werkt toch niet.
Het volle bedrag krijgen de schuldeisers toch niet terug. Daar is Griekenland te klein voor en de economische constitutie is er ongeschikt voor op dit moment.
Dat is het risico van roekeloos geld uitlenen.
Hoev
Anton
bpsDie Griekse "reddingsoperatie" heeft er al met al toe geleid dat de Griekse "bagger", die de bankiers in hun onmetelijke wijsheid hadden gekocht, nu is gedumpt op het bordje van de Europese belastingbetaler. Eet smakelijk!
Ze o.a.: http://www.macropolis.gr/?i=portal.en.the-agora.2080
bps
AntonEn bij Grieks default draait inderdaad de Europese burgermeerderheid er voor op.
Wel bedankt voor je reactie.
Hans
tijd voor aktie
Stoppen en afboeken zal pijn doen, veel pijn maar doorgaan is een bodemloze put, vooral voor de burgers. De Grieken mogen hard onderhandelen wat mij betreft. Als ik niet goed ben voor mijn geld kan ik niets meer lenen, en terecht. Waarom dat voor overheden en banken niet geldt? De Grieken zijn willens en wetens het putje in geduwd, en ze moeten er dan nog blij en dankbaar voor zijn?
jsmid
tijd voor aktieDat kan je hard noemen. Maar we hebben medelijden met de Grieken, die wel op die corrupte partijen hebben gestemd en wellicht zelf ook belasting ontdoken hebben, maar we vergeten de mensen uit de Baltische staten die het veel zwaarder hebben gehad dan die Grieken en jarenlang onder de Russische knoet hebben geleefd die landen letterlijk heeft leeggezogen.
bps
Xaverius
Weten we meteen waar al die Europese steun naartoe gesluisd wordt. Laat me raden; 't betreft voornamelijk Duitse, Nederlandse en Amerikaanse banken? Gaat ons belastinggeld via de Griekse achterdeur naar de zakken van deze bankiers?
Nils de Graaf
jefcooper
goof
Als ik de Grieken was zou ik mijn middelvinger ook omhoog steken en laat de bom maar barsten want beroerder als nu kan het daar ook niet .
Ingaan op de eisen van de EU betekent dat ze hun kop nog verder in de strop stoppen en hun schuldenbergen alleen maar groter worden.
Als we niet zulke garnalen hadden gehad in Brussel dan had in eerste instantie Griekenland niet eens in de EU terechtgekomen net zoals de Italianen en de Spanjaarden.
Een EU uit noord Europa had een grootmacht kunnen worden en nu is het verworden tot een ontwikkelingsgebied wat op ontploffen staat en de armoede gaat toeslaan.
En de mooiste bijkomstigheid is dat de grootste mislukking ooit uit de geschiedenis van Europa wat sneller is tot een einde komt namelijk de val van de EU en de val van de euro.
Harry