
Het kabinetsbesluit om de dividendbelasting af te schaffen deed nieuw stof opwaaien over oude constructies voor belastingontwijking. Hoe steken die in elkaar en wat hebben we eraan: hoeveel belasting betaalt Shell eigenlijk in Nederland?
- Sinds 2005 heeft Shell een duale aandelenstructuur, waardoor een deel van de aandeelhouders geen dividendbelasting betaalt. Die constructie is mogelijk in strijd met de wet.
- Shell claimt – zonder dat te onderbouwen – dat die aandelenstructuur ‘juist heel goed is geweest voor de Nederlandse schatkist’. Het Haagse hoofdkantoor wordt afgeschilderd als cash cow voor Nederland, maar de argumentatie van Shell is onzuiver.
- Een analyse van de overige belastingen die Shell betaalt, laat zien dat vooral Nigeria, Irak en Oman verdienen aan Shell. In Nederland betaalt het oliebedrijf echter nauwelijks belasting.
Het debat over de afschaffing van de dividendbelasting is in alle hevigheid losgebarsten. Deze belastingmaatregel zal Nederland minimaal 1,4 miljard euro per jaar kosten, maar wat we ervoor terugkrijgen is onduidelijk. Dinsdag werd Rutte in de Tweede Kamer gesommeerd om vragen te beantwoorden en volgende week volgt een nieuw debat over de dividendbelasting.
Onze onthulling dat Shell in het geheim ‘wetenschappelijk’ onderzoek financierde als onderdeel van een jarenlange lobby om de dividendbelasting af te schaffen, heeft tot veel commotie en Kamervragen geleid. Nadat dagblad Trouw afgelopen weekend bovendien berichtte over een belastingdeal tussen Shell en de Nederlandse overheid, is het debat over de omstreden belastingmaatregel opgelaaid. En dus schoot Marjan van Loon, de topvrouw van Shell Nederland, in de gebruikelijke verdediging. In tv-programma Nieuwsuur zei ze ‘stomverbaasd’ te zijn en deed de berichtgeving af als ‘stemmingmakerij’ want ‘dat ons hoofdkantoor in Nederland zit en we een structuur met A- en B-aandelen hebben is juist heel goed geweest voor de Nederlandse schatkist.’
Trouw rekende uit dat Nederland waarschijnlijk 7 miljard euro dividendbelasting is misgelopen vanwege een belastingdeal tussen Shell en de fiscus. De Belastingdienst keurde in 2005 een duale aandelenstructuur goed waarbij Shell voor 60 procent A-aandelen en voor 40 procent B-aandelen uitgaf. Die belastingstructuur heeft alles te maken met de afdracht van dividendbelasting. Houders van A-aandelen betalen dividendbelasting in Nederland. Houders van B-aandelen ontvangen hun dividend echter niet rechtstreeks van Royal Dutch Shell, maar via een trust op de Jersey eilanden; zo hoeven de B-aandeelhouders geen dividendbelasting in Nederland te betalen. Shell zegt over de duale aandelenstructuur: ‘Dit loste het probleem op voor de aandeelhouders van de Britse moedermaatschappij en maakte de weg vrij voor een hoofdkantoor in Den Haag.’
In 2005 werden de N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij en The Shell Transport and Trading Company, plc (Shell Transport) samengevoegd. Voor die tijd had Shell twee moederbedrijven met afzonderlijke besturen. In 2004 bleek Shell zijn olie- en gasreserves met 20 procent te hebben overschat; dat schandaal noopte Shell om beide bedrijven samen te voegen. Shell moest toen kiezen of het hoofdkantoor in Nederland of het Verenigd Koninkrijk gevestigd zou worden. ‘Probleem was dat Nederland wel dividendbelasting heeft en het Verenigd Koninkrijk niet. Daarom creëerden wij een structuur met A- en B-aandelen,’ legt Shell uit.
De aandeelhouders van multinationals met een hoofdkantoor in Nederland zijn verplicht om belasting te betalen over het uitgekeerde dividend. Voor Nederlandse aandeelhouders en de meeste buitenlandse aandeelhouders is die dividendbelasting aftrekbaar van andere belastingen in eigen land. In het Verenigd Koninkrijk en enkele andere landen (veelal plekken waar sowieso weinig belasting wordt afgedragen) is dividendbelasting niet aftrekbaar. Dat maakt de aandelen van bedrijven met een hoofdkantoor in Nederland voor deze aandeelhouders minder aantrekkelijk. (De meeste institutionele beleggers hebben overigens speciale belastingregelingen getroffen, waardoor dit voor hen geen probleem meer is. Lees hier meer over in dit artikel.) In Verenigd Koninkrijk wordt geen dividendbelasting geheven.
Wanneer Shell dividend uitkeert, moeten de eigenaren van A-aandelen dividendbelasting afdragen aan de Nederlandse overheid. Over B-aandelen wordt geen dividendbelasting geheven. Om deze constructie legaal te maken, was de goedkeuring van de Nederlandse belastingdienst vereist.
De A- en B-aandelen vertegenwoordigen dezelfde stemrechten. De prijs van B-aandelen is hoger dan die van A-aandelen omdat er geen belasting over dividend betaald hoeft te worden. In 2016, na de overname van British Gas, gaf Shell voor het eerst nieuwe B-aandelen uit. De Nederlandse belastingdienst heeft toen opnieuw ingestemd met de duale aandelenstructuur.
Belastingdeal
Shell is niet de enige multinational met een op maat gemaakte belastingdeal. Meer dan 4000 bedrijven hebben zo’n afspraak met de Nederlandse overheid. Shell is nooit geheimzinnig geweest over de achterliggende reden voor de aandelenstructuur, die vanuit Shell strategisch goed verdedigbaar is: het ontwijken van de Nederlandse dividendbelasting voor de (bestaande) aandeelhouders uit (voornamelijk) het Verenigd Koninkrijk.
De berekening van Trouw dat Nederland 7 miljard euro is misgelopen, is gestoeld op de aanname dat de fusie tussen N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij en The Shell Transport and Trading Company – ook zonder belastingdeal – op dezelfde wijze had plaatsgevonden. Dat is echter niet zeker. De dividendbelasting vormde ook toen een belangrijke overweging in de bepaling van de toekomstige bedrijfsstructuur. Misschien had Shell zonder belastingdeal gekozen voor een aandelenstructuur waarbij het Britse deel niet in Nederland werd ondergebracht.
Maar dat wil niet zeggen dat de uitspraak van Marjan van Loon – ‘Het is een goede deal geweest voor Nederland, want anders waren we alles kwijt geweest’ – hout snijdt. Ze onderbouwt die uitspraak niet. Eén ding staat vast: de samenvoeging heeft Nederland in elk geval geen cent dividendbelasting extra opgeleverd, omdat de Britse aandeelhouders vrijgesteld bleven van dividendbelasting.
Het nut van hoofdkantoren
Shell legt niet uit waarom de belastingdeal zelf profijtelijk zou zijn voor Nederland, en verwijst in zijn reactie alleen naar cijfers die het belang van Shells hoofdkantoor voor de Nederlandse economie moeten onderstrepen. De afschaffing van de dividendbelasting zou volgens Shell (en het kabinet) vereist zijn om het vestigingsklimaat voor hoofdkantoren aantrekkelijk te houden. En dat zou dan weer goed zijn voor de Nederlandse economie. Deze redenering is echter gestoeld op een reeks aannames waarvoor elke cijfermatige onderbouwing ontbreekt.
Shell en Van Loon dwepen met de indirecte effecten op andere bedrijven, die ‘tussen de 4 en 6,5 miljard dollar per jaar aan omzet kunnen boeken door contracten met Shell’. Verder pronkt het bedrijf met ‘90.000 Shell-gerelateerde reizigers’ en ‘110.000 hotelovernachtingen’ en ‘kapitaalinvesteringen van 800 miljoen euro’ in Nederland. Shell stelt: ‘Een hoofdkantoor is dus veel meer dan een statig pand met daarin de directie en wat ondersteunende diensten.’
90 procent van de 10.000 werknemers van Shell werkt in productiefaciliteiten zoals Pernis, Moerdijk, de NAM en onderzoekscentra
Nu is het inderdaad zo dat het Nederlandse hoofdkantoor, naast enkele honderden directe banen, ook voor indirecte bedrijvigheid zorgt. Shell spreekt zelf over werk voor ‘cateraars, consultants en uitzendbureaus.’ Het is echter misleidend om alle directe en indirecte activiteiten van Shell toe te schrijven aan het hoofdkantoor en de activiteiten die daar plaatsvinden.
Shell heeft in Nederland 10.000 werknemers, maar de meeste daarvan werken niet op het Haagse hoofdkantoor. De productiefaciliteiten in Pernis, Moerdijk, de gaswinning in Groningen en de onderzoekscentra in Rijswijk en Amsterdam zorgen voor pakweg 90 procent van de banen. De buitenlandse bezoekers komen voor het merendeel naar Nederland voor die bedrijfsonderdelen. Ook andere bedrijven hebben contracten met de bedrijfsfaciliteiten, niet met het Haagse hoofdkantoor. Als het hoofdkantoor zou verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk, blijft de hoofdmoot van Shells economische activiteit gewoon in Nederland. De installaties van Shell Pernis in Rotterdam – de grootste oliehaven van Europa – verhuis je niet even.
Shell rept in het position paper dat het eind 2017 voor de Tweede Kamer samenstelde, van ‘de bijdrage van multinationals aan essentiële Research & Development (R&D)’ in Nederland. Maar zelfs Henk Volberda, professor strategisch management aan de Rotterdam School of Management – tegen wie momenteel een integriteitszaak loopt vanwege zijn door Shell gefinancierde onderzoek – was op dit punt heel duidelijk: ‘Je moet goed kijken naar wat een hoofdkantoor is. Wij hebben dat heel nauw gedefinieerd en zo hebben we dus ook de cijfers ingeschat,’ zei hij begin deze maand tegen FTM. Hij legde uit dat je R&D faciliteiten niet onder het hoofdkantoor mag scharen, die vallen onder de divisies. ‘Als een hoofdkantoor verplaatst wordt dan is het niet zo dat automatisch de R&D activiteit ook wordt verplaatst.’ Shell gaat hier in zijn position paper echter wel vanuit.
Grootste uitbetaler van dividend
Shell gebruikt ook deze argumentatie om het belang van hoofdkantoren te onderstrepen: ‘Met Shell is Nederland thuishaven van de grootste uitbetaler van dividenden ter wereld. In 2010, 2012, 2013 en 2016 was Shell de nummer één van de wereld en in de overige jaren van dit decennium de nummer twee.’ Shell betaalde in 2016 liefst 15 miljard dollar aan dividend aan zijn aandeelhouders. Shell zegt zelf dat die bijdrage ‘een kleine 30 procent is van het totale cashdividend dat werd uitbetaald door aan de AEX genoteerde bedrijven met hoofdkantoor in Nederland.’ En: ‘Dit maakt Shell verreweg de grootste bron van dividendbelastinginkomsten in Nederland in 2016.’
Welk probleem van Shell wordt er eigenlijk opgelost? Het bedrijf heeft immers al een optie voor investeerders die de dividendbelasting niet kunnen aftrekken
Maar wanneer de regering Shell tegemoetkomt in de wens tot afschaffing van de dividendbelasting, droogt deze inkomstenbron volledig op — en valt dit argument weg als onderbouwing voor het belang dat Shells hoofdkantoor voor Nederland zou hebben.
Shell wil dat de dividendbelasting wordt afgeschaft, omdat het daarmee ‘onbelemmerde toegang tot de buitenlandse kapitaalmarkt’ krijgt. De dividendbelasting zou een deel van de buitenlandse investeerders kunnen afschrikken. Maar welk probleem van Shell wordt er eigenlijk opgelost? Het bedrijf biedt, dankzij de duale aandelenconstructie, immers al een optie voor investeerders die de dividendbelasting niet kunnen aftrekken.
Shell zelf wil geen nadere toelichting geven op deze vraag van FTM en verwijst slechts naar zijn position paper uit 2017. Dat stelt dat de huidige constructie met A- en B-aandelen ‘een aanzienlijke complexiteit’ in de kapitaalstructuur heeft gebracht, die Shell graag wil vereenvoudigen. Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek, die via een Wob-verzoek de dividendbelastingmemo's boven tafel kreeg, schreef in het Weekblad fiscaal recht dat de belastingdeal met de trust op de Jersey eilanden als ‘doorbetaalfunctie’ binnen het ‘dividendtoegangsmechanisme’ mogelijk in strijd is met de Nederlandse wet. Bovendien zou de afspraak met de fiscus volgens Europarlementariër Paul Tang (PvdA) in strijd zijn met de Europese regels tegen oneerlijke concurrentie. Het zou Shell daarom goed uitkomen wanneer het bedrijf de duale aandelenconstructie kan opdoeken, zonder dat houders van B-aandelen ineens dividendbelasting in Nederland moeten betalen.
Vennootschapsbelasting
Tang is stellig over Shell en zijn belastingen. Wanneer de dividendbelasting verdwijnt, dan is de resterende bijdrage van Shell aan de schatkist verwaarloosbaar. ‘Het is een publiek geheim dat Shell heeft geregeld dat het nauwelijks tot geen belasting hoeft te betalen,’ zei Tang al in 2009. Hij doelde op de vennootschapsbelasting: de inkomstenbelasting die bedrijven over hun winst betalen.
Tang licht die uitspraak nu toe aan FTM: ‘In het verleden is geregeld voorgesteld om bedrijven met vervuilende activiteiten extra heffingen op te leggen, die ze dan wel mogen verrekenen met de vennootschapsbelasting. Shell is daar altijd tegen geweest, volgens mij omdat ze die laatste überhaupt niet betalen en dus niet kunnen compenseren. Ik draai de vraag nu om: Shell, vertel ons eens hoeveel je eigenlijk betaalt.’ Ook FTM heeft dat aan Shell gevraagd, maar het bedrijf weigert te zeggen hoeveel belasting het precies in Nederland betaalt.
Shell pronkt in zijn position paper met een winstbedrag dat elders wordt gerealiseerd. Bedrijven registreren hun winst in de landen waar zij wordt behaald. Wanneer Shell in Nigeria olie uit de grond haalt en die naar de Nederlandse vennootschap verscheept, wordt daar een interne verrekenprijs voor betaald. Dat zorgt voor winst in Nigeria, die vervolgens daar wordt belast.
Van oudsher is Nigeria de grootste ontvanger van vennootschapsbelasting van Shell. In 2017 ontving Nigeria € 4,3 miljard, waarvan € 765 miljoen vennootschapsbelasting. De overige betalingen zijn vooral voor vergunningen om olie te mogen winnen. Andere landen die veel verdienen aan Shell zijn Irak, Oman, Gabon en Maleisië – maar Nederland komt niet in die lijst voor. Het position paper doet het voorkomen alsof de wereldwinst Nederland een direct financieel voordeel oplevert, omdat het hoofdkantoor hier staat. Maar het blijft gewoon Nigeriaanse en Maleisische olie die in de tank stroomt, en dus vallen de winsten die landen toe – en maakt het niet uit waar het hoofdkantoor staat.
In het beste geval betaalt Shell een paar honderd miljoen euro aan vennootschapsbelasting aan Nederland
Volgens de jaarrekening van Shell betaalde het in 2017 in totaal 6,3 miljard dollar aan vennootschapsbelasting. Daarvan ging 4,9 miljard dollar naar landen waar de winning plaatsvindt, zoals Nigeria. Dan resteert er 1,4 miljard dollar; dat bedrag is niet alleen voor Nederland maar moet gedeeld worden met de VS, Rusland en Brunei (belangrijke andere landen waar Shell actief is, maar waarvoor de vennootschapsbelasting niet gespecificeerd is). Als Mark Rutte, Donald Trump, Vladimir Putin en Sultan Bolkiah onderling 1,4 miljard moeten verdelen, is het niet waarschijnlijk dat Rutte met het leeuwendeel gaat strijken.
In het beste geval is die 1,4 miljard grofweg gelijkelijk verdeeld; dan betaalt Shell een paar honderd miljoen euro aan vennootschapsbelasting in Nederland. Indien dit onderdeel is van de betreffende ruling, is het begrijpelijk dat Shell en Rutte de inhoud van de ruling niet willen vrijgeven. Het is moeilijk te verkopen dat een bedrijf dat op Nederlands grondgebied staat en dat sinds de eeuwwisseling bijna 200 miljard dollar winst heeft gemaakt, slechts een fooi aan de Nederlandse fiscus overmaakt.
We hebben het Shell gevraagd, maar die wil het precieze bedrag niet prijsgeven. Shell houdt zich aan de Europese richtlijn die stelt dat alleen betalingen aan upstream-landen als Irak en Nigeria openbaar moeten worden gemaakt en laat het daarbij. Tang wil bedrijven daarom verplichten te vertellen waar en hoeveel belasting ze betalen: bij een discussie over het economisch nut van hoofdkantoren weten we dan tenminste om welke bedragen het gaat. Tang vermoedt overigens niet dat de Belastingdienst zou meewerken aan een ruling die illegaal is. ‘Ik ken de mensen die deze rulings maken en iets doen dat tegen de wet is, zullen ze verschrikkelijk vinden. Liever blijven ze net binnen de wet en spreken ze af dat de VPB [vennootschapsbelasting, red] tot nul wordt teruggebracht.’
93 Bijdragen
Ludovica Van Oirschot 15
Hans 127 5
Ludovica Van OirschotIk heb ook nogal wat werk verzet voor de NPO, de opvolger van de NOS. Als er dan gelunched werd moest dat vooral bij een linksdraaiend-biologisch-maar-verder-geen-service tentje gebeuren. Stuk voor stuk allemaal D'66, Groenlinks of SP mensen, eng inteelt wereldje.
Desalniettemin deel ik uw spijt dat er nauwelijks onderzoeksjournalistiek bedreven wordt in Nederland, m.u.v. Tegenlicht, Zembla, Argos, die dan weer wel allemaal links tot ultra-links zijn. Noem nu eens één rechts of centrum of conservatief onderzoeksmedium? Arnold Karskens is de enige die ik zo kan noemen....
En dat bovenstaande praktijken (uit het artikel) walgelijk zijn, daar zijn we t ook over eens.
Ludovica Van Oirschot 15
Hans 127Links zijn heeft voor mij niets te maken met buiten de deur eten in dure tentjes. Links zijn is voor mij maatschappijkritische analyse, actie en machtsvorming vanuit de socialistische traditie.
Het is niet mogelijk om vanuit een rechts perspectief maatschappijkritisch te zijn. De maatschappij wordt op dit moment namelijk gedomineerd door rechts.
Hans 127 5
Ludovica Van OirschotHa ha ha! De talloze linkse hobbies vinden nu al decennia lang plaats, tot grote ergernis van eenieder die in dit land niet afhankelijk is van de overheid. Een paar honderd miljard aan gasopbrengsten is daaraan wegggegooid.... en dan nog vinden dat de maatschappij gedomineerd wordt door rechts?!?!
Ik herken wel de grote, onzichtbare, en daarmee gevaarlijke invloed van lobby-clubs van multinationals. Maar dat betreft dan vooral de economisch/fiscale politiek, en wel vooral op hun eigen terrein (dividend-, vennootschapsbelasting).
Al het andere (immigratie-politiek, ontwikkelingshulp, de almaar uitdijende overheid die steeds meer uitbesteed / over de balk gooit naar NGO's of lagere overheden, minderheden-beleid, mobiliteitsbeleid), het kán gewoon niet linkser of je zit in de voormalige communistische USSR.....
Ludovica Van Oirschot 15
Hans 127Wie heeft er voordeel van ontwikkelingssamenwerking? De kapitaalstromen gaan nog steeds van Afrika naar het Westen, niet andersom. OS is smeerolie daarvoor. Wederom winnen de kapitalisten.
De overheid dijt uit? Maar de rekening gaat naar de burgers, bedrijven betalen steeds minder belasting, de AIQ daalt, de winsten stijgen. Wederom: punten voor de kapitalisten.
Er zijn twee mogelijkheden: u bent misleid, of u bent misleider.
Hans 127 5
Ludovica Van OirschotWerkgevers (m.n. tuinders, boeren) profiteren wél op grote schaal van mensen uit m.n. het oostblok die hier véél werk verzetten dat wij niet doen. Maar dat zijn geen migranten, het overgrote deel werkt hier en gaat daarna weer terug.
Wie dan wel? Al die NGO's die per dag opvang per migrant betaald krijgen. Al die mensen die bij het COA, vluchtelingenwerk werken. Al die ambtenaren die bij immigratiediensten werken. Maar VOORAL al die immigratie-advocaten die maar beroeps-procedure op beroepsprocedure stapelen, om maar uurtjes te kunnen factureren. Een juriste in mijn familie nam, toen ze dat spelletje doorhad, meteen ontslag om voor het Juridisch Loket gaan werken. Dan help je mensen, in plaats van graaiers.
We zijn het eens dat de burgers de rekening betalen en bedrijven steeds minder; lonen stijgen minder hard dan winsten. Maar degenen die de oplossing zoeken in het verhogen van de belastingen van bedrijven, begrijpen niet hoe het werkt: die vinden altijd wel weer een u-bocht constructie. Fiscalisten en accountants profiteren daarvan, niet de samenleving.
De oplossing is dus de overheid nu eens te laten inkrimpen, "starve the beast", zorg dat die middelen weer nuttig aan mensen besteed kunnen worden die het nodig hebben, in plaats van aan mensen die alleen maar bezig zijn hun afdelinkjes en koninkrijkjes uit te bouwen....
Ik heb vanuit mijn beroep de afgelopen vijfentwintig jaar zo'n 125 organisaties van binnen mogen leren kennen, zowel overheid als bedrijfsleven. Dan weet je hoe het werkt, hoe het spel gespeeld wordt.
Dus ik vrees dat u misleidt wordt...
Ludovica Van Oirschot 15
Hans 127Hans 127 5
Ludovica Van OirschotMaar inderdaad, die enkele Pool die zich hier permanent gevestigd heeft, dat is een migrant. Hij valt alleen weg in de statistieken tegen de tienduizenden "vluchtelingen", waarvan zo'n 7% echt vluchteling is, en de overige 93% dus niet. En waarvan zo'n 65% na 12 jaar nog steeds in de bijstand zit....
Ludovica Van Oirschot 15
Hans 127Maar ook bijdragen van teruggekeerde migranten zijn natuurlijk baten van migratie.
Het is triest dat veel vluchtelingen lang in de bijstand zitten, op allerlei manieren. Het is een uitdaging daar iets aan te doen. Daar is niemand op tegen.
Hans 127 5
Ludovica Van Oirschothttp://www.dagelijksestandaard.nl/2018/06/schokkende-gelekte-cijfers-slechts-7-van-de-migranten-die-europa-bereikt-is-echt-vluchteling-93-is-klaploper/
Mocht u de bron niet vertrouwen, het document staat hier:
https://t.co/qGhp353gmJ
Ik heb 'n tijdje als vrijwilliger taallessen aan toegelaten asielzoekers gegeven, en die cijfers kloppen aardig met mijn klasje...
Ludovica Van Oirschot 15
Hans 127Op deze manier is een zinvolle discussie onmogelijk. Dat is echt helemaal te gek voor woorden. Voor mij ben je door elke denkbare mand gevallen. Zum kotsen.
Mijn ervaring is dat ieder mens de medemensen ontmoet die hij of zij aantrekt. Bij jou zijn dat dus voor 93% klaplopers. Fijn leven verder.
Hans 127 5
Ludovica Van OirschotU vraagt cijfers, u krijgt cijfers, en nu ben ik een walgelijk mens?
Het woord klaploper heb ik hier niet laten vallen, dat introduceert u; ik zal nimmer mensen die ik niet ken op een dergelijke manier kwalificeren.
Jammer dat u niet op de feiten ingaat, maar plotseling ad hominem speelt.
En ja, aan uw reactie te merken lijkt me dat het zuurgehalte in uw leven veel hoger is dan in het mijne ... en dat spijt me voor u. Ik gun iedereen zo'n fijn leven als ik zelf heb.
Hans 127 5
Ludovica Van Oirschot"Wederom: punten voor de kapitalisten."
Dat mag. Bij het begrip "Kapitalisme" denken veel mensen aan het standaardwerk van Marx, en zijn vrees dat e.e.a. zou leiden tot de "Kladderadatsch", en zijn promotie van het Marxistische systeem. Die Kladderadatsch heeft bij mijn weten nergens ooit plaatsgevonden, en dat Marxistische systeem werkt tot op heden nergens succesvol.
Maar het economische begrip "kapitalisme" is iets heel anders. Het woord "kapitalist" kan duiden op een rijk iemand, OF op een aanhanger van de stroming van het "kapitalisme". Ik gebruik het woord voor dat laatste.
Die stroming is voor een markt waar organisaties elkaar beconcurreren op een optimaal gebruik van productie-middelen. Daarvoor is dan ook een "marktmeester" nodig, een overheid die ervoor zorgt dat er eerlijk geconcurreerd wordt, dat er geen kartelvorming of monopolievorming plaatsvindt.
Rijke mensen, bezitters van productiemiddelen, groot-ondernemers, zijn zelden kapitalisten. Zij zijn voorstanders van kartelvorming, vormen graag monopolies, zij houden helemaal niet van concurrentie, dat kost hun geld.
En dank zij het feit dat nu al decennia lang op heel veel plekken in de wereld productie-middelen steeds beter gebruikt worden, kan mijn dochter gewoon een fulltime baan hebben. Zij heeft een wasmachine, en een vaatwasser, terwijl mijn grootmoeder een groot deel van haar werkzame leven bezig was met handwasjes en poetsen en schrobben. De welvaart, maar meer nog, het welzijn, dat dit soort apparaten in onze samenleving gebracht hebben, wordt zelden herkend door de linksgekkies. En al helemaal niet dat ze dat, EN de telefoon en het toetsenbord waarmee ze aan het typen zijn, 100% aan die economische stroming "kapitalisme" te danken hebben...
Wie is er nu eigenlijk misleid?
Ludovica Van Oirschot 15
Hans 127Marx ziet het kapitalisme als een noodzakelijke fase om de productie voldoende efficiënt te maken. Maar het is een fase, geen einddoel van de geschiedenis.
Er zijn een aantal ontwikkelingen die heel goed de voorbode van de kladderadatsch kunnen zijn: er is vrijwel geen groeiruimte meer voor het kapitalisme, de productie is voldoende om de mensheid te onderhouden en de natuur is bijna uitgeput.
Ik weet niet waaraan jij het vertrouwen ontleent dat het kapitalisme het eeuwig leven heeft. Kapitalisme dan in de marxistisch zin van het woord: organisatie van de productie in ondernemingsgewijze, op winst gerichte bedrijven op basis van een scheiding tussen kapitaalbezitters en loonarbeid. Een productiewijze die wel de neiging heeft het hele leven in zijn greep te nemen. Het is ooit ontstaan, en dat het ook ooit verdwijnt lijkt me inderdaad een goede analyse van Marx.
Wat daarna komt staat in de sterren geschreven. Marx zei daarover zelf: "Ik ben geen marxist" om aan te geven dat hij zelf niet meeging in allerlei uitgewerkte plannen voor de toekomst - in zijn naam. Mij lijkt het het best als de mensen die in de periode na het kapitalisme leven dat samen zullen vormgeven.
Dan nog een persoonlijke noot. Ik huiver van het seksisme in je laatste alinea. Mijn voormoeders hebben zolang ik terug kan kijken in de geschiedenis altijd gewerkt. Voor mezelf beschouw ik het als een recht en een plicht dat ik dat ook doe. Als socialist vind ik het vanzelfsprekend dat iedereen bijdraagt naar vermogen. Dat heeft niets met je geslacht te maken. Of met welk deelidentiteitje van jezelf dan ook.
Lydia Lembeck 12
Hans 127Wilt u dit? https://www.socialevraagstukken.nl/recensie/wat-nederland-van-de-amerikaanse-huisuitzettingen-kan-leren/
Ja, u mag minnen hoor. Ik verwacht niet anders. Maar het is wel triest dat u zich uit op een manier die tegen agressie aanleunt.
Lydia Lembeck 12
Hans 127Roland Vanderschaeghe 4
Martin van den Heuvel 1 11
Roland VanderschaegheEen ander probleem is, dat je deze misstanden niet aan kunt pakken, zo lang het merendeel van de Nederlandse bevolking op VVD-achtige partijen blijft stemmen. Die door mij "liberaal" genoemde politici zitten namelijk maar voor één ding in de politiek: hun persoonlijke situatie verbeteren. Over de rug van de rest van de bevolking.
www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
Roland Vanderschaeghe 4
Martin van den Heuvel 1Lydia Lembeck 12
Roland Vanderschaeghe[Verwijderd]
Anton Van de Haar 8
[Verwijderd]Veel erger, naar mijn idee, zou het zijn als die afschaffing van de dividendbelasting in stand zou worden gelaten. Dat zou voor mij persoonlijk toch wel zo'n beetje het failliet van de Nederlandse politiek betekenen.
MaartenH 10
Anton Van de HaarAlleen niemand in de politiek of pers die de redenering tot zijn logische conclusie brengt. Rutte is een corrupte oplichter.
HeRo 7
MaartenHLydia Lembeck 12
HeRoMartin van den Heuvel 1 11
Anton Van de HaarIn een van de zwaarste crisisjaren, 2012, kwam de regering 24 miljard tekort op de begroting. Ondertussen is er voor 50 miljard gekort op onderwijs, gezondheidszorg, huurwoningen, politie, leger, gemeenten, uitkeringen en subsidies OF belastingverhogingen voor lage en midden inkomens doorgevoerd (btw, huren, accijnzen, energiebelasting, verpakkingsbelasting).
50 - 24 = 26 miljard zou de regering nu over moeten houden. Maar nee, het overschot is 7 miljard. Waar zijn die 24 - 7 = 17 miljard gebleven?
Bij een inkomen tussen grofweg 20.000 en 56.000 euro betaalde men 40,4 % belasting. Dat is nu 37 %.
Boven de 56.000 inkomen betaalde je 52 % = nu 49,5 %.
Die bovengrens van 56.000 is nu 65.000.
De vennootschapsbelasting gaat van 25 naar 21 % (hoge tarief) en van 20 naar 16 %. Het hoge tarief wordt niet meer boven een winst van 25.000 betaald, maar boven een winst van 200.000. Ja, je leest het goed, 2 ton.
Daar zijn die 17 miljard gebleven. En zo gauw de liberale partijen een vlaktaks (1 tarief voor elke verdiende euro) van 37 % hebben ingevoerd, komt de overheid weer 24 miljard tekort.
Anton Van de Haar 8
Martin van den Heuvel 1- dat die er stiekem doorheen was gerommeld (er was geen issue van gemaakt in de verkiezingen net ervoor);
- dat Rutte c.s. vervolgens erg veel moeite deden (zelf overgingen tot misleiding) om de bronnen te verhullen waar ze de afschaffing van die dividendbelasting op hadden gebaseerd;
- dat achter deze bronnen bedrijven als Shell schuilgingen, die eveneens veel moeite hadden gedaan om dit uit het zicht te houden, en daartoe zogenaamd onafhankelijke wetenschappers voor hun karretje hadden gespannen;
- en dat de belasting zelfs voor die bedrijven nauwelijks voordelen oplevert, want het leeuwendeel van de door Nederland gederfde belastinginkomsten komt bij buitenlandse overheden terecht.
Al met al een zeldzame farce.
R. Eman 8
[Verwijderd]MaartenH 10
R. EmanEdit: slecht gelezen, ik dacht dat je zei dat de kiezer dan weet waarop ie moet stemmen, in plaats van niet op moet stemmen. Maar ja dan stem je niet op de VVD. Dat zou verbetering zijn, maar afdoende om zaken echt te veranderen?
De corruptie zit in het systeem parlementaire democratie en de VVD is wat dit betreft de absolute top. Maar als de VVD wegvalt, gaat de corruptie hooguit een tikkie terug, om rustig aan weer een come-back te maken.
R. Eman 8
MaartenHLydia Lembeck 12
R. EmanHoewel het aantal mensen dat teleurgesteld en kwaad is op de VVD en de VVD'ers groot is, zijn ze niet bereid op te staan. Misschien hebben ze gelijk, want wat bereik je met 5.000 mensen op Het Plein? Een paar miljoen mensen echter zou indruk maken. Maar ik zie dat het ijdele hoop is. Ze zijn als water... kiezen de makkelijkste weg.
Wim Verver 5
R. EmanR. Eman 8
wim de kort 8
Lydia Lembeck 12
wim de kortHank.Rearden.8 1
Aangezien GE net uit de Dow Jones is gegooid, is dit wellicht een goed moment om een Nederlands referendum te organiseren over het verwijderen van Royal Dutch Shell uit de AEX. Money talks.
1. https://www.nytimes.com/2011/03/25/business/economy/25tax.html
Lydia Lembeck 12
Hank.Rearden.8thebluephantom 6
Lydia LembeckHank.Rearden.8 1
Lydia Lembeck"Moet Shell uit de AEX worden verwijderd: 1. Ja. 2. Nee."
Lijkt me een gelopen koers. Bedrijven die niet willen meebetalen aan het onderhoud van de Nederlandse maatschappij hebben weinig te zoeken in de AEX.
Diny Pubben 9
Lydia LembeckMaartenH 10
Lydia LembeckHeRo 7
MaartenHMaartenH 10
HeRoLydia Lembeck 12
MaartenHJan-Marten Spit 9
MaartenHDe verbazing is denk ik vooral het gevolg van de wijze waarop je politiek bekijkt. De van bestuurlijke macht voorziene Remkes die moet opereren in een politek (machts) veld is niet dezelfde Remkes als de Remkes die met minder last of ruggespraak een advies mag formuleren.
Politiek is niet 'de politici', politiek is de macht. Evenmin is het dan vreemd dat menig oud premier er verrassend progressieve ideeën op na blijkt te houden.
Hans 127 5
Jan-Marten SpitWat er van die voorstellen terecht komt moeten we nog maar afwachten, het kan ook zomaar een afleidingsmanoevre zijn:
Veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven
Jan-Marten Spit 9
Hans 127Wel is het zo dat ik in de geschetste zienswijze precies beaam dat het een1 ding is om iets in een zwak politiek veld iets te bedenken, en iets heel anders om het idee in een sterk politiek veld te realiseren.
Lydia Lembeck 12
MaartenHMarla Singer 7
Lydia LembeckMaar zijn voorstel snijdt wel hout.
Constitutioneel hof lijkt mij zelfs cruciaal voor het tegengaan van de uitholling van de verzorgingsstaat.
MaartenH 10
Marla SingerDat is in mijn ogen een frame, waarbij je 3x na moet denken voordat je er aan mee doet om het te gebruiken.
Lydia Lembeck 12
MaartenHVoorstel kan hout snijden, maar als het alleen is om andere partijen het gras voor de voeten weg te maaien, dan is het voorstel niet veel meer dan dat: wegmaaien voordat linkse partijen ermee komen.
Om al die partijen populistisch te noemen gaat me wat ver. Zo bekeken is de VVD behoorlijk populistisch geworden, de afgelopen paar jaren.
Maar welke partijen vind jij populistisch, Marla? Denk? PVV? FvD? Of zie je GroenLinks, PvdA en SP ook zo? LOL... ik vind nl de VVD erg populistisch geworden en D66 was dat al volgens mij. Blijven de droogstoppels van de christelijke partijen over. Saaaiiii hoor. En ook wel eng, gezien veel van hun standpunten.
Wietze van der Meulen 6
Dit terwijl Shell Pernis de grootste raffinaderij van Europa is en (volgens Shell zelf) zelfs een van de grootste ter wereld. Dan moet er in Nederland toch wel wat toegevoegde waarde worden gerealiseerd zou je zeggen (die vrijwel niet met VPB is belast).
Dan lijkt het er toch op dat men in landen als Nigeria, Oman, Gabon, Irak en Maleisie de vennootschapsbelastingzaken beter voor elkaar heeft dan in Nederland. Bijzonder zullen we maar zeggen.
Willem Verhoeven 5
Ludovica Van Oirschot 15
https://stopafschaffendividendbelasting.nl/
Ed Raket 6
Ludovica Van OirschotAls bijv. DWDD er frequent aandacht aan zou besteden zou er in koffiepauze's en in sportkantine's meer over worden gepraat, en zou deze petitie ook meer succes hebben.
http://www.novini.nl/journalisten-elites-maken-nieuws/
Markdraaier 7
Ludovica Van OirschotIk heb hem door alles wat op me afkomt gemist.
Paul 121 5
Ludovica Van OirschotInge 5
Paul 121Paul 121 5
IngeBron:https://www.hpdetijd.nl/2017-01-17/directeur-oxfam-novib-verdient-184-keer-zoveel-als-die-allerarmsten-namens-we-ze-zegt-te-spreken/
Inge 5
Paul 121Paul 121 5
IngeLydia Lembeck 12
Paul 121Onbetaald vrijwilligerswerk... hoeveel doe jij zelf? Ik doe dat namelijk. Krijg 1400 euro onkostenvergoeding jaarlijks. Netto en onbelast en ik werk er gemiddeld 15-25 uur voor per week. Denk dat het voor die bedrijven, want dat zijn het inmiddels en dat moet ook wel, geen haalbare kaart is om bijna alles uit eigen zak te bekostigen.
Paul 121 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Paul 121Oxfam-Novib werkt internationaal. Evenals Warchild en vele andere stichtingen en soms ook verenigingen. Maar ontwikkelingshulp en hulp op medisch vlak e.d. kan niet onbezoldigd gedaan worden. Donaties? Van wie? De huidige stemming bij een groeiend aantal mensen is negatief t.o.v. mensen uit/in andere landen die hulp nodig hebben. Dus ja, ik steun ze jaarlijks met een donatie, als ze aan de deur komen, of in het winkelcentrum lopen. Het is niet veel, maar het is iets. Dat er onregelmatigheden optreden en dan vaak bij tijdelijke ingehuurde krachten is afschuwelijk. Maar geen reden om ze niet meer te steunen, want je raakt niet hèn persoonlijk, maar de mensen die niet meer geholpen worden. Een van de gevolgen daarvan is meer vluchtelingen richting Europa.
Inge 5
Paul 121Ludovica Van Oirschot 15
Paul 121Perfectie is de vijand van het goede. Als je wacht met iets doen totdat er een idee langskomt waarop helemaal niets valt aan te merken, moet je wachten tot in eeuwigheid.
Vaak is het om die reden nietsdoen geen teken van morele superioriteit maar gewoon een vorm van luiheid of desinteresse.
Jan-Marten Spit 9
Paul 121MaartenH 10
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
MaartenHhttps://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law
Wat ik doe heet een reductio ad absurdum,
https://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_absurdum
en toon aldus aan dat de bewering die Paul121 maakt onjuist is - dat indien een entiteit zich schuldig heeft gemaakt aan laakbaar gedrag, dat dat niet bewijst dat alles wat die entiteit uit of aanhangt -daarom- onjuist is.
MaartenH 10
Jan-Marten SpitEn ook: https://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum
En heel simpel, gewoon niet doen. Is niet goed voor discussie.
Jan-Marten Spit 9
MaartenHNa te negeren wat ik je utleg, plaats je er een volgende fout bovenop. Je hebt potdorie zelf niet eens gelezen wat er staat in de link die jezelf inbrengt.
"playing the Nazi card, is an attempt to invalidate someone else's position on the basis that the same view was held by Adolf Hitler or the Nazi Party"
"En heel simpel, gewoon niet doen. Is niet goed voor discussie."
Ik bepaal zelf wel welke logisch invalide argumentatie ik uitlicht die door de uiter in dezelfde publieke ruimte in is geslingerd als waar ik me in bevindt.
Lydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Lydia LembeckMaartenH 10
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
MaartenHMaartenH 10
Jan-Marten SpitLydia Lembeck 12
MaartenHJan-Marten Spit 9
Lydia LembeckMaartenH 10
Ludovica Van OirschotWillem Van Dijk 1
MaartenHMaartenH 10
Willem Van DijkLydia Lembeck 12
Willem Van DijkInge 5
Ludovica Van OirschotWillem Van Dijk 1
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotPaul 121 5
Lydia Lembeck 12
Paul 12114.56 uur: moet ik nu mijn reactie verwijderen, omdat waar ik op reageerde is weggehaald?
George of the Jungle 3
Een argument van Shell: anders zullen sommige investeerders ons niet meer aantrekkelijk vinden... Kap dan gewoon met het uitkeren van dividend!!!
De dividenduitkeringen zijn een teken dat je niet weet wat je met je geld moet als bedrijf. Vervolgens wil je hier geen belasting over betalen omdat je anders minder makkelijk geld kunt krijgen. Waarom denken die intelligente mensen die bovenin shell werken dat de rest zeer dom is. Snappen deze + 100k verdieners niet dat ze een b**ch zijn van de 1% rijken op aarde en van hun eigen moraal.
Wat je hier ziet is een bekend truukje van de financiële elite om zichzelf rijker te maken / meer bezit te vergaren. Investeringen zijn een aftrekpost voor belastingen. Uitkeringen een kostenpost voor belastingen. Keer de winst uit aan de aandeelhouder, het liefst belastingvrij. De aandeelhouder investeer dit dan opnieuw en trekt het van de belasting af. Win /win situatie voor aandeelhouder en bedrijf. Lose/ lose voor werknemers en armlastige. Een van de oorzaken dat in NL de rijken rijker worden de midenklasse verkleind en de armen armer worden.
Jan-Marten Spit 9
Er is m.i. echter een veel tactischer vraag te stellen gegeven deze uitspraak:
‘dat ons hoofdkantoor in Nederland zit en we een structuur met A- en B-aandelen hebben is juist heel goed geweest voor de Nederlandse schatkist.’
Het paradigma dat het slechts draait om de mate waarin Nederland blij moet zijn met de komst van het Shell hoofdkantoor zet Shell immers al op voorsprong door het frame dat de vraag construeert.
De vraag die niet wordt gesteld is deze:
Waarom wilde Shell zo graag haar hoofdkantoor naar Nederland verplaatsen - wat maakt Nederland zo 'fijn' voor Shell?
Het paradigma dat je met die vraag tenminste erkend als vooronderstelling is dat samenlevingen 'klanten' zijn van bedrijven - in plaats van andersom.
Marla Singer 7
Bedrijven die zich asociaal gedragen door belastingdealtjes te maken moeten met de billen bloot zodat wij daar rekening mee kunnen houden. Dit soort zaken moet de politieke agenda van alle partijen staan. Als ze meewerken om dit bewust te verzwijgen zijn ze een deel van het probleem.
Jan-Marten Spit 9
Marla Singerwie zijn 'ze' en waarom zouden 'ze' dat doen?
"Dit soort zaken moet de politieke agenda van alle partijen staan."
Van wie moet dat? En hoe gaat die entiteit die politieke meningsverplichting afdwingen? Hoe verhoudt zich dat tot het begrip democratie en vrijheid van menings(uiting)?
Waarom is er toch zo'n breed gedragen onbegrip over de werking van politiek en democratie op dit forum? Waarom die houding - zolang mijn politieke opponenten niet uit zichzelf tot inkeer komen ga ik in de hoek verontwaardigd zitten doen tot men tot inkeer komt?
Waarom niet:
We gaan er voor zorgen dat alle rulings waarin wij als burgers contractant zijn -dus- ook inzichtelijk zijn voor ons? Als geen politieke partij dat nastreeft, dan moeten we er -dus- een maken? Overigens zijn er wel degelijk politie partijen die dat nastreven, dus het probleem is dat er niet genoeg op gestemd wordt. Dat is niet de 'schuld' van je politieke opponenten.
Willem Van Dijk 1
Wim Verver 5