
© Jeff Vanuga, USDA Natural Resources Conservation Service / Wikimedia
Glyfosaatstrijd: hoeveel ruimte biedt de EU voor lokaal risicobeleid?
Herman Lelieveldt is lang voorstander geweest van een centrale, op wetenschap gebaseerde risicobeoordeling van omstreden stoffen. Laat je zoiets aan de lidstaten over, dan bestaat het gevaar EU-landen op oneigenlijke gronden hun grens voor producten sluiten en zorgen over veiligheid gebruiken als dekmantel voor protectionisme. Maar hij is aan het twijfelen geslagen: mag de EU lidstaten dwingen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in eigen land toe te staan, zelfs als burgers, volksvertegenwoordigers en regeringen dat niet willen?
Na de beschamende koehandel rondom de Europese topbanen, waaronder de benoeming van de nieuwe Commissievoorzitter, kan ik me voorstellen dat weinig mensen nog uitzien naar de hoorzittingen die het Europees Parlement in het najaar zal houden om de nieren te proeven van alle andere kandidaten voor de Europese Commissie. Toch wordt het dan pas pas echt interessant, want dan zullen de verschillende parlementscommissies echt de diepte in gaan.
Wie wordt bijvoorbeeld de nieuwe Landbouwcommissaris? Terecht merkte Louise Fresco onlangs op dat dit zowel een van de meest belangrijke als de meest ondergewaardeerde posten in de Europese Commissie is. Het is onvermijdelijk dat de EU de komende periode drastische stappen zet om in het voedselbeleid een beter evenwicht te bereiken tussen economie en ecologie. Dat strekt verder dan de landbouw alleen, en raakt ook andere zware posten binnen de Commissie: die van handel, milieu en interne markt.
Ik voorspel dat het in de hoorzittingen met de kandidaten voor deze functies regelmatig over glyfosaat zal gaan. Over de veiligheid van deze stof – hoofdbestanddeel van de meest gebruikte herbiciden – bestaat grote verdeeldheid: binnen het EP, tussen de lidstaten en ook binnen de Europese Commissie. En omdat de goedkeuring van glyfosaat in de komende termijn van het Europees Parlement afloopt, zal iedereen willen weten hoe de nieuwe Eurocommissarissen dit lastige dossier willen aanpakken.
Om even het geheugen op te frissen: eind 2017 besloten de lidstaten – die daarvoor in EU-verband samenkomen in het permanente comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders – na veel geharrewar de goedkeuring van glyfosaat als werkzame stof voor vijf jaar te verlengen. Dat besluit was een nederlaag voor de Europese Commissie, die de stof graag weer voor vijftien jaar wilde laten goedkeuren. Maar juist in de periode waarin het dossier bij de lidstaten op tafel lag, kwam het veelbesproken IARC-rapport uit waarin wordt geconstateerd dat glyfosaat kankerverwekkend kan zijn. De Europese Commissie liet daarop liefst twee agentschappen (de EFSA en de ECHA) nog eens goed naar de gevaren van glyfosaat kijken. Beide agentschappen zagen onvoldoende bewijs voor de claim van het IARC. Niettemin bleven lidstaten als Frankrijk, Italië en Oostenrijk tegen een verlenging. Maandenlang was er een patstelling, totdat Duitsland – na zich maandenlang van stemming te hebben onthouden – uiteindelijk besloot voor een verlenging van vijf jaar te stemmen.
...dan is er nog de impact van glyfosaat op het milieu, waaronder het oppervlaktewater en de bodemkwaliteit
Na die moeizame verlenging eind 2017 zijn de vooruitzichten voor glyfosaat alleen maar slechter geworden. Het Europees Parlement, dat liever een totaalverbod had gezien, zette in 2018 een speciale commissie aan het werk – met de goedgekozen naam PEST – om de weinig transparante besluitvorming over actieve stoffen onder de loep te nemen. Begin dit jaar stemde een grote meerderheid van het EP in met de aanbevelingen van deze commissie. De belangrijkste eis: maak de studies openbaar zodat burgers voortaan inzage kunnen krijgen in al die studies van het bedrijfsleven die tot dusverre als geheim – want concurrentiegevoelig – werden gepresenteerd.
Toeval of niet, in maart van dit jaar kwam het Europese Hof van Justitie met een baanbrekende uitspraak in een mede door Europarlementariërs aangespannen zaak tegen de EFSA, het Europese voedselagentschap dat de Europese Commissie adviseert, die deze studies tot dusver geheim hield. Het hof stelt dat de EFSA ze openbaar moet maken omdat het belang van publiek beschikbare informatie over de milieu-effecten van bestrijdingsmiddelen zwaarder weegt dan de commerciële belangen van de producenten. Dat is dan ook waar het veel grotere probleem van glyfosaat ligt. Zelfs al zouden de conclusies van IARC over de kankerverwekkendheid van glyfosaat niet kloppen, dan is er nog altijd het veel grotere probleem van de impact van glyfosaat op het milieu, waaronder het oppervlaktewater en de bodemkwaliteit. De zorgen daarover zijn inmiddels zo groot dat bijvoorbeeld hoogleraar Violette Geissen (Wageningen) naar aanleiding van eigen onderzoek de verlenging van de goedkeuring van glyfosaat ‘niet verstandig’ noemde.
In de lidstaten zien we ondertussen dat het gebruik van glyfosaat steeds meer wordt ingeperkt, juist vanwege de zorgen over de impact op het milieu. In Nederland mag glyfosaat sinds november 2017 alleen nog in de landbouw worden gebruikt. Alle andere toepassingen zijn verboden en dat verklaart ook waarom je deze zomer zo vaak de geur van verbrand gras kon opsnuiven als je naar je werk fietst: gemeenten zijn hun hun onkruid weer ouderwets aan het wegbranden in plaats van wegspuiten. Voor wie denkt dat Monsanto het verbod omzeilt omdat de schappen in het tuincentrum nog vol Roundup staan: kijk goed op de verpakking, want dat zijn versies zonder glyfosaat.
De Nederlandse gewasbeschermers stapten naar de rechter vanwege dit verbod en beriepen zich daarbij op de Europese goedkeuring van glyfosaat als werkzame stof. Maar de rechter oordeelde in januari van dit jaar dat het verbod proportioneel en doeltreffend is. De EU heeft namelijk ook de Richtlijn Duurzaam Gebruik Pesticiden, die lidstaten opdraagt het gebruik van verdelgingsmiddelen in te perken, bijvoorbeeld om oppervlaktewater te beschermen en te voorkomen dat glyfosaat gebruikt wordt op plekken waar veel mensen komen: speeltuinen, sportparken en schoolterreinen. De rechter merkt in de uitspraak op dat de Nederlandse regering voldoende heeft aangetoond dat ons oppervlaktewater nog steeds te zeer vervuild wordt door glyfosaat – ‘in 2015 en 2016 voldeden vier, respectievelijk vijf van de acht drinkwaterwinningslocaties niet aan de drinkwaternorm vanwege te hoge glyfosaatconcentraties’ – en daarmee ook de drinkwatervoorziening bedreigt.
Oostenrijk stemde in juli voor een totaalverbod op het gebruik van glyfosaat per 1 januari 2020
Ook andere EU-lidstaten, zoals België, Italië en Portugal, hebben het gebruik van glyfosaat buiten de landbouw ingeperkt.Andere landen willen eveneens verdere stappen zetten, maar voelen zich op dit moment gebonden aan de EU-regels en wachten daarom af wat Brussel de komende jaren zal besluiten. Omdat de goedkeuring van glyfosaat voor slechts vijf jaar verlengd is en het dossier zo complex is, moet de EU al eind dit jaar aan de slag met de herbeoordeling voor de periode na 2022. De Europese Commissie heeft nu besloten om maar liefst vier lidstaten (Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden) te vragen dit te doen.
Maar voor veel landen duurt dit allemaal te lang. We zien de glyfosaatverboden dan ook in de landbouw oprukken. Het meest opvallende voorbeeld is Oostenrijk: begin juli stemden daar zowel de Nationalrat als de Bundesrat in grote meerderheid in met een totaalverbod op het gebruik van glyfosaat met ingang van 1 januari 2020. Of dat besluit standhoudt, is onzeker: de Europese Commissie zal dit verbod ongetwijfeld via een inbreukprocedure aanvechten en Oostenrijk vragen aan te tonen dat er voldoende wetenschappelijke grond is om een dergelijke drastische maatregel te nemen.
De gemeente Den Bosch wil in erfpachtcontracten een verbod op het gebruik van glyfosaat opnemen
nmiddels hebben verschillende regio’s en steden zichzelf glyfosaatvrij verklaard. In het Gewest Brussel mag al sinds 2016 niet meer gespoten worden en ook verschillende Engelse steden hebben het spul inmiddels in de ban gedaan. De 70-jarige burgemeester van het Italiaanse dorpje Fabrica di Roma vaardigde afgelopen juni eigenhandig een verbod uit op het gebruik van glyfosaat. De gemeente Den Bosch kondigde onlangs aan in erfpachtcontracten een verbod op het gebruik van glyfosaat te willen opnemen – een interessante privaatrechtelijke benadering, waarover erfpachtjuristen ongetwijfeld slag zullen leveren. En net voor het zomerreces nam de Tweede Kamer een motie van D66 aan waarin Carola Schouten opdracht krijgt om uiterlijk 1 oktober afspraken met de sector te maken om het gebruik van glyfosaat buiten de geïntegreerde gewasbescherming te beëindigen en dat anders bij wet te regelen. De motie heeft onder meer betrekking op het ‘platspuiten’ van landbouwgrond als voorbereiding op een nieuwe teeltronde, iets wat in het voorjaar te zien is aan de gele akkers veroorzaakt door de door glyfosaat afstervende groenbemesters.
Europarlementariërs zullen tijdens de komende hoorzitting graag willen weten wat de kandidaat-commissarissen van al deze plannen en beperkingen vinden. De klassieke reactie van de Europese Commissie is om lidstaten erop te wijzen dat ze daarmee het gebruik van door de EU goedgekeurde stoffen belemmeren en ze op te dragen weer met Europa in de pas te lopen; dit om de regels van de interne markt te respecteren en het level playing field in stand te houden. Het is deze benadering die ten grondslag ligt aan de gecentraliseerde goedkeuring van werkzame stoffen (en ook aan andere risicobeoordelingen, zoals die voor genetisch gemodificeerde gewassen). Ik ben lang voorstander geweest van zo’n centrale, op wetenschap gebaseerde beoordeling, omdat anders het gevaar bestaat dat lidstaten op basis van oneigenlijke motieven hun grens voor bepaalde producten sluiten en zorgen over veiligheid gebruiken als een dekmantel voor protectionisme (zie daarover dit eerdere stuk in FTM).
Maar ik ben aan het twijfelen geslagen. Mag de EU lidstaten dwingen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in eigen land toe te staan, zelfs als burgers, volksvertegenwoordigers en regeringen dat niet willen? Dit is een moeilijke en tegelijkertijd belangrijke vraag waarbij democratie en wetenschap met elkaar kunnen botsen. Als voor de EU als geheel is vastgesteld dat iets veilig is, mogen lidstaten daar dan nog kanttekeningen bij zetten, of heeft de EU inderdaad het laatste woord?
In mijn zoektocht naar het antwoord op deze vraag stuitte ik op het werk van Sheila Jasanoff, een van de grondleggers van STS-studies: het onderzoek naar de relatie tussen wetenschap, techniek en samenleving. Jasanoff maakt gehakt van het idee van een level playing field: ze laat zien dat landen er onderling verschillende risicoculturen op nahouden, en zodoende niet hetzelfde antwoord hebben op de vraag welke risico’s ze verantwoord achten bij het gebruik van bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen – maar ook breder bij de toelating van nieuwe technieken, zoals genetische modificatie.
De nieuwe Europese Commissie kan dit niet afdoen met het mantra van het level playing field
In de EU hanteert men het voorzorgsbeginsel, terwijl de Verenigde Staten het risicobeginsel gebruiken om kosten en baten van een nieuwe techniek af te wegen. Landen verschillen ook in de manier waarop ze de beoordeling van die risico’s hebben georganiseerd: wat geldt als wetenschappelijk bewijs, wie zijn de experts die erover oordelen en welke status heeft hun advies in de besluitvorming? De EU heeft met het oog op het gelijke speelveld de besluitvorming over de afweging van risico’s gecentraliseerd, maar we zien aan de actuele ontwikkelingen dat verschillende lidstaten toch een andere, meer behoedzame afweging voorstaan. In het Oostenrijkse debat draait het daarbij om een combinatie van zorgen over het milieu en zelfbeschikkingsrecht. De voorstanders van een verbod zaten zowel bij de sociaal-democraten als bij de populisten van de FPÖ. De tegenstanders bij de christendemocraten, vanouds de belangenbehartiger van de boeren, die er op wijzen dat zo’n verbod de concurrentiepositie van de Oostenrijkse boeren in de EU ondermijnt.
Dit is een belangrijk politiek debat dat de nieuwe Europese Commissie niet kan negeren door het mantra van het level playing field te herhalen. In plaats daarvan moet de besluitvorming over bestrijdingsmiddelen en andere risicovolle technieken in de landbouw drastisch worden herzien. De saga rondom glyfosaat – en eerder al die rondom GMO’s – laat zien dat de one size fits all-benadering van de EU haar langste tijd heeft gehad.
We moeten toe naar een meer gedifferentieerd systeem, waarbij we niet alleen meer bevoegdheden aan de lidstaten geven, maar ook veel preciezer kijken naar de motieven voor het gebruik van (of het verbod op) bepaalde technieken. Me dunkt dat veel mensen bereid zijn om meer risico’s toe te staan als gentechniek wordt gebruikt voor geneesmiddelen dan voor gewassen, en als de techniek alleen in strikt afgesloten ruimtes wordt gebruikt in plaats van in het open veld. (Zie daarvoor ook het lezenswaardige rapport van het Rathenau-instituut over genome editing.) Het mooie is dat de EU al ervaringen heeft met deze gedifferentieerde benadering: zie de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen. Daar mogen lidstaten vanaf 2015 zelf aangeven of ze geïnteresseerd zijn in de goedkeuring van bepaalde gewassen voor toepassing in eigen land.
Je zou je kunnen voorstellen dat de EU ook voor de toepassing van bestrijdingsmiddelen meer ruimte gaat bieden voor zo’n gedifferentieerde aanpak en voor maatwerk op het niveau van de lidstaten. Dat is waarschijnlijk niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt er zeker ook voor dat de kloof tussen burgers en de EU een stukje kleiner wordt, juist omdat de EU dan laat zien ruimte te willen geven aan de wezenlijke verschillen die er tussen lidstaten bestaan wat betreft de omgang met milieurisico’s. Toch dit najaar de hoorzittingen met de kandidaat-commissarissen maar goed volgen.
94 Bijdragen
Niek Jansen 9
De EC immers ook grote voorstander van vrijhandelsverdragen, die niets te maken hebben met vrije handel maar alles met investeringsbescherming voor multinationals. En evenmin laat de EFSA (European Food Safety Authority), die de waakhond voor de voedselveiligheid voor ons EU burgers zou moeten zijn, een kritisch geluid horen over het gebruik van glyphosaat om de eenvoudige reden dat veel leden van EFSA draaideurpolitici zijn en afkomstig uit diverse industrieën.
Daarom ben ik er voorstander van om de lidstaten meer autonomie te geven voor het verbod van het gebruik van glyphosaat tegen richtlijnen van de EU in om de simpele reden dat de EU de winstbelangen van multinationals laat prevaleren boven de gezondheid van de burgers van de lidstaten.
Hoe dan ook, wij burgers van de EU zijn het kind van de rekening en als het niet om onze gezondheid gaat is het dan wel de rekening die ons gepresenteerd zal worden als boete voor de zorg om onze gezondheid.
En evenals het onzinnig is de invloed van de mens op de klimaatverandering te ontkennen is het even onzinnig om te ontkennen dat glyphosaat geen grote, zelfs genetische, schade aan de mens kan veroorzaken. Een middagje surfen op het internet over de vele artikelen en rapporten die er over de hele wereld al verschenen zijn over het schadelijk gebruik van glyphosaat moeten voldoende aanleiding voor beleidsmakers zijn om het product te verbieden.
Roland Horvath 7
Niek JansenEen voorstel dat van vandaag op morgen kan ingevoerd worden:
De vergaderingen van de EU Raad en
van de commissies, die de vrijhandelsverdragen uitwerken,
gebeuren in het openbaar.
Redenen:
Ten 1e: Ter vergelijking, de vergaderingen van gemeenteraden, provincieraden en de Eerste en de Tweede Kamer gebeuren ook altijd in het openbaar en hun vergaderingen behandelen ook moeilijke en gevoelige onderwerpen.
Ten 2e: De EU Raad en de vrijhandelsverdragen commissies zijn ook wetgevende vergaderingen.
Berend Pijlman 13
Niek JansenNiek Jansen 9
Berend PijlmanLydia Lembeck 12
Niek JansenRoland Horvath 7
In de EU en bij de nationale overheden wordt te weinig aandacht besteed aan de bio landbouw en en -passant ook aan een bio geneeskunde. Het heil wordt nog altijd bijna uitsluitend van de chemie verwacht.
Zo worden glyfosaat onder andere gebruikt om akkers en weilanden te besproeien om al het onkruid en de grassen te vernietigen, voor dat er gezaaid wordt, vandaar de geel/ bruine kleur van die velden.
Zijn er geen andere technieken om onkruid te verdelgen.
Een bio landbouw moet veel verder gaan dan wat men nu ziet.
Zo is de industriële landbouw met duizenden kippen, varkens, runderen, schapen en voedsel import uit het buitenland o.a. Brazilië uit den boze. Uiteraard blijft de mest in NL en zorgt voor een stikstof/ nitraten vergiftiging van de grond.
De gekke koeien ziekte werd dat ook met vernietiging opgelost. Alle koeien in de stal, waar de ziekte geconstateerd was, gingen er aan.
Altijd zijn een klein percentage bvb. zo'n 10% mensen of dieren immuun tegen dergelijke ziekten, zelfs tegen ebola.
Vandaag de dag is ongeveer iedereen meer resistent tegen een ziekte als syfilis, dan honderden jaren geleden toen de ziekte nog maar was geïmporteerd uit Amerika. Vermoedelijk waren sommige epidemieën syfilis epidemieën.
Het is dus mogelijk een soort koeien te kweken die immuun zijn tegen de gekke koeien ziekte. Dat kost veel geld en het neemt jaren in beslag maar het is de betere weg. In een extreem neoliberaal staatsbestel is zoiets uit den boze want niets mag geld kosten behalve dividenden.
Naast koeien & Co moeten ook duizenden bacteriën gekweekt worden.
Dat kost miljarden per jaar en alleen de overheid kan zulke projecten aan.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathNiek Jansen 9
Lydia LembeckHoe Monsanto al decennia lang het publiek probeert te belazeren staat te lezen en te bekijken in deze link.
Lydia Lembeck 12
Niek JansenPS: mijn kamerplanten zijn inmiddels biologisch, want geen nep spul tegen beestjes en kunstmest, maar alles puur natuur. Verpotten in biologische potgrond met kokosharen ipv turf en als mest zwarte thee (gebruikte) met zakjes.. Vinden ze echt prettig. Op balkon mijn wilgenboompjes ook.
Resultaat: meer spinnen in huis en beduidend (!!) minder papiervisjes. De dames weten exact waar ze op de loer kunnen liggen. Nadeel is elke week met de stofzuiger de lege hulsjes wegzuigen en met vochtige doek de andere overblijfselen wegvegen en schoonmaken. Zelfs spinnen poepen.
Vliegen en muggen zijn door de webspinnen ontdekt. Ik heb geen last meer ervan. Dan maar spinnen in huis.... :))
Roland Horvath 7
GMO Genetically Modified Organism.
GGO Genetisch Gemodificeerd Organisme
Level playing field: Gelijk speelveld.
Graag in het Nederlands of een verduidelijking in het Nederlands.
Berend Pijlman 13
Roland HorvathSommige termen zijn nu eenmaal meer ingeburgerd in het Engels dan in het Nederlands. Als ik GGO lees, zou ik niet weten waar het over gaat. GMO, direct duidelijk.
KI is overigens kunstmatige inseminatie, vaak gebruikt in de term KI-station. Maar in tech wordt het soms gebruikt voor kunstmatige intelligentie. Bij KI moet ik dus altijd even die tech-koppeling maken terwijl het bij AI direct duidelijk is wat er wordt bedoeld.
Lydia Lembeck 12
Berend PijlmanMaartenH 10
De uitspraak dat "... het belang van publiek beschikbare informatie over de milieu-effecten van bestrijdingsmiddelen zwaarder weegt dan de commerciële belangen van de producenten" lijkt mij daarom van groot belang. Wordt daar ook inderdaad gehoor aan gegeven?
Marla Singer 7
Je mag dan concluderen dat de grote multinationals die deze troep blijven het geen enkele zier interesseert hoeveel mensen ze ziek maken. En die multinationals zitten wel op de eerste rij in het lobby circuit. Wij als burgers zijn eigenlijk niet zo slim bezig om ons door deze multinationals te laten vergiftigen zonder daar serieus tegenin te gaan. Bij glyfosaat heb je nog miljoenen demonstraties wereldwijd. Maar zelfs dat is nog niet genoeg. Als er al een aanwijzing is dat deze gifstoffen het milieu massaal bedreigen waarom geeft de pers en milieu organisaties hier zo ontzettend weinig ruchtbaarheid aan? Is het niet sexy genoeg of zo?
Jan Ooms 10
Marla SingerHet klinkt wellicht afgezaagd, maar 'de pers' is ook al decennia in handen van diezelfde GMO's (Global Multinational Organisations) of directies/redacteuren hebben daar vriendjes. Hoe dan ook hoef je van de MSM (Main Stream Media) niets te verwachten op dit gebied.
Wat betreft de milieu organisaties; ze doen wat ze kunnen, maar zijn vaak afhankelijk van de MSM of deze het (mede)oppikken of niet.
En vergeet ook de 'gemiddelde Nederlander' niet die zich na jarenlang neo-liberale onderdrukking zich in z'n spaarzame vrije tijd liever vermaakt met 'Heel Holland Bakt' dan zich druk te maken over dit soort thema's...
Mz59 7
Marla SingerFerry de Boer 7
Mz59Nadat ik dit heb gezien vroeg ik me af waarom je überhaupt een product als dit in je voedselketen wilt toestaan, kankerverwekkend of niet. Het dood vrij onverschillig zo’n beetje ieder organisme.
Lydia Lembeck 12
Ferry de BoerAls het geen kanker is, dan wel andere, hele erge nare medische mankementen.
Niek Jansen 9
Mz59Wageningen is wel vaker negatief in het nieuws geweest als belangenbehartiger van de industrie en het is daarom ook niet toevallig dat de universiteit nu de Europe Chemicals Agency in Europe ((ECHA) opvoert om samen met de European Food Safety Authority (EFSA) de bevindingen van International Agency for Research on Cancer (IARC) te weerspreken, zoals te lezen is in deze link en waar Lelieveldt in zijn artikel ook op wijst.
Overigens is ook gebleken dat diezelfde EFSA relevante studies over de schadelijke effecten van glyfosaat op mens en milieu niet openbaar heeft gemaakt en daarbij een beroep deed op de enkele jaren geleden in het EP aangenomen wet 'Trade Secrets Protection Act' welke van toepassing is wanneer commerciële belangen van de betreffende industrieën bedreigd
zouden worden door onthulling van bepaalde informatie.
Telkens weer kun je constateren hoe de EU met zijn eigen wetgeving en instellingen de belangen van de multinationals steunen en verdedigen ten koste van ons EU-burgers.
Mz59 7
Niek JansenLydia Lembeck 12
Mz59Er is veel meer: https://www.businessinsider.nl/glyphosate-cancer-dangers-roundup-epa-2019-5?international=true&r=US
https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-06-04/roundup-cancer-risk-is-only-one-danger-to-humans-animals
https://www.cnbc.com/2019/05/13/bayer-loses-lawsuit-that-claims-weedkiller-roundup-causes-cancer.html
Berend Pijlman 13
Mz59https://www.gmwatch.org/en/news/archive/2019/18699
https://corporateeurope.org/en/efsa/2017/07/industry-edited-efsa-glyphosate-evaluation-ahead-publication
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6315209/Revealed-UK-cereals-contain-potentially-harmful-amounts-WEEDKILLER.html
Mz59 7
Berend Pijlmanmay, potentially; dat klinkt niet erg overtuigd.
Berend Pijlman 13
Mz59Zette de link er maar even bij om te laten zien dat bijna iedereen in contact komt met glyfosaat. Als het giftig is (en dat bestrijdt zelfs de ECHA niet) dan is het potentiële effect op de volksgezondheid heel erg groot.
Dat ECHA en EPA vooral private studies gebruikte en de industrie nog even vroeg om het rapport te keuren voor publicatie zijn niet echt tekenen van betrouwbaar onafhankelijk onderzoek.
Lydia Lembeck 12
Berend PijlmanNiek Jansen 9
Mz59In de richtlijnen van de EU staat dat ook bij serieuze vermoedens dat bepaalde bestrijdingsmiddelen schadelijk of kankerverwekkend zijn voor milieu en mens deze middelen verboden moeten worden.
Maar het probleem is niet het wetenschappelijke aspect in de discussie maar de industriële belangen, de machtige lobby organisaties en de druk die de multinationals op onze instellingen kunnen uitoefenen om hun zin te krijgen. Dat aspect is in het artikel van Lelyveldt onderbelicht gebleven.
Mz59 7
Niek JansenJa, de invloed van de industrie (of landbouw) op de politiek. Het is ook weer niet zo dat alles wat de industrie zegt onwaar is. We zijn dus wel afhankelijk van experts die de onderzoeksresultaten kennen.
Vandaag NRC, interview met em. prof. Homburg, geschiedenis van wetenschap en techniek. In Augustus verschijnt het boek van hem en van Elisabeth Vaupel, “Hazardous chemicals”, over gevaarlijke stoffen, van hun ontdekking tot hun regulering. Homburg zegt dat regulering soms nogal traag verliep, “Vanuit het oogpunt van gezondheid en milieu was het immoreel om bepaalde stoffen te blijven produceren en gebruiken, maar het leverde ook werkgelegenheid op en welvaart”.
Lydia Lembeck 12
Mz59Dat is mooi. Dus dan mag het gewoon van jou? Dat is prachtig toch?
Sorry, ik werd een tikkeltje cynisch.
Mz59 7
Lydia LembeckMaartenH 10
Mz59Lydia Lembeck 12
MaartenHhttps://www.youtube.com/watch?v=AbfJ4VwHIqw
MaartenH 10
Lydia LembeckNiek Jansen 9
Lydia LembeckHet doet me denken aan die video waar je Obama tijdens de watercrisis in Flint ter geruststelling van het publiek met lood vergiftigd water ziet drinken tijdens zijn speech, op 1:55 in de video. Hij nipt aan het glas maar als je goed kijkt doet hij zelfs dat niet.
Lydia Lembeck 12
Niek JansenLydia Lembeck 12
Mz59Niek Jansen 9
Mz59Dorus Verstegen
Niek JansenVooral omdat bekend is dat microplastics en elektromagnetische straling veel schadelijker zijn, maar als we die gaan verbieden kan iedereen zijn smartphone inleveren en gaat Unilever failliet.
Daarnaast is het IARC een Franse instantie, en laten zij nou net op het juiste moment een rapport uitbrengen dat strookt met het uitgangspunt van de Franse regering. Dat vind ik dan weer net te toevallig...
Lydia Lembeck 12
Dorus VerstegenMaartenH 10
Dorus VerstegenMz59 7
MaartenHFilmpje over wat “mogelijk kankerverwekkend” betekent.
MaartenH 10
Mz59Mz59 7
MaartenHZie bv ook https://tpo.nl/2019/07/30/roken-op-terrassen-zo-goed-als-volledig-wegbetutteld-en-kapotgedramd/
De TPO redactie is daar blijkbaar boos over.
Het staat er ook meteen in het Duits: Rauchen Verboten! Het verbieden van roken op terrassen is dus nazistisch, want dat wordt ermee bedoeld.
Lydia Lembeck 12
Mz59Ohja... en deze? https://qz.com/1524049/monsanto-is-at-the-center-of-a-plagiarism-scandal-rocking-the-eu/
Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59Lydia Lembeck 12
Marla SingerPieter Jongejan 7
Als er één schaap over de dam is volgen er meer.
dethmer 6
Lydia Lembeck 12
dethmerPeter Zwitser 9
Waar ooit nog iets van idealen meespeelde (voorkomen van oorlog) is de EU inmiddels verworden tot een belangenclub van multinationals. Het is makkelijker om iets in een land als Nederland verboden te krijgen dan in een moloch als de EU.
Voor zover ik kan bedenken heeft de EU de laatste tien jaar of zo alleen op het gebied van privacy nog iets zinvols gedaan voor gewone stervelingen. (Ik zal daarbij best iets vergeten.) De rest was alleen nuttig voor aandeelhouders van grote bedrijven.
line 5
Heeft de commissie ook een "vervanging" voor gesteld voor glyfosaat? En wie kan en moet het leveren? Of stelt de lobby/bedrijven het zelf voor?Want de bedrijfs lobby/marktpartijen gaan voor genetische modifcatie. En zeker voor de gentechniek, kunnen zij alles in handen krijgen. Dus de burgers zonder iets, ja als uitvoerder, maar zelf bezitten zij niets meer. De vraag is ook, hoe krijgen "we" de produckten zoals zaad om te zaaien zonder genetische modificatie. en zonder dat zij die glyfosaat nodig hebben.
'De situatie producten toevoegen om goed gras/hooi te krijgen. Producten om het geel te krijgen. Twee tegen elkaar over gestelde situatie. Met alle gevolgen van dien aan alle twee kanten. De grond is moe en klaar. Uitgehold. Ik weet wat voor effect de bestrijding"s middelen van tegenwoordig hebben, die is negatief op het product. Die het hoort te dienen.
En dat was de bedoeling. Ze wisten en weten het. Het zal nog lang duren voordat wij de gezonde voeding weer krijgen. Want de "gezonde zaden" zijn in hun handen.
En ach met al die slechte oogsten die je leest, is dit het perfecte moment om over te op gen. Want ja patenten he.
Lydia Lembeck 12
lineTwan Hendriks 1
-----
Eigenaardig. Maar hier gaat het om de basis van een democratie en het bestuur van het land.
Wanneer een bevoegdheid bij een bepaalde overheid ligt dan zullen lagere overheden die daar dus niet toe bevoegd zijn altijd moeten meewerken. Anders wordt het een Poolse landdag.
Deze vraag zou je namelijk ook anders kunnen stellen.
Mag een landsregering provinciale staten dwingen bepaalde zaken te doen in hun provincie?
Mag een landsregering een gemeente dwingen iets uit te voeren?
Mag een provincie een gemeente iets opdragen iets uit te voeren?
Wanneer afgesproken is dat bepaalde overheid ergens een mandaat over heeft dan mag dat. Punt.
Daar kan geen discussie over zijn.
Wanneer lagere overheen het slechte voorbeeld geven en weigeren wetten uit te voeren welk recht hebben die overheden dan nog om gehoorzaamheid te eisen van haar burgers.
Hogere overheden moeten niet met zich laten sollen en hun gezag afdwingen. Een gemeente die eigen beleid denkt te kunnen gaan voeren wat niet in overeenstemming is met het landelijke beleid moet keihard worden aangepakt. Eerst financieel en wanneer dat niet werkt met de ontbinding van B&W van die gemeente.
Dat is lastig want politici hebben vaak weke knieën maar zo moet het wel.
Of het nu de inzet van bestrijdingsmiddelen betreft, het uitzetten van asielzoekers of het openen van een islamitische school, lagere overheden moeten het beleid van hogere overheden volgen.
Wanneer bij wet bepaalt is dat een overheid ergens een mandaat over heeft dat moet de rest gewoon volgen.
Dat betekent natuurlijk ook dat hogere overheden lagere overheden niet niet moeten kunnen dwingen bepaalde zaken te doen wanneer die tot het mandaat van die lagere overheid zijn benoemd.
MaartenH 10
Twan Hendriks 1Vraagje, hebben wij ooit mogen stemmen over wat de EU over ons te vertellen heeft?
Antwoord: ja, en we hebben tegen gestemd. Alleen is daar niet naar geluisterd.
Hoezo democratie?
Lydia Lembeck 12
MaartenHMaartenH 10
Lydia LembeckDat aspect ontbreekt in de reactie van Twan Hendriks 1
Lydia Lembeck 12
MaartenHRikkie 7
Lydia LembeckMijn mening is dat als je niet stemt je sowieso geen enkel recht van spreken hebt. En al helemaal niet naar anderen wijzen.
https://nos.nl/l/2162970
Twan Hendriks 1
MaartenHWanneer we vinden dat we door een ondemocratisch instituut worden gedwongen dingen te doen die we niet wensen te doen dan zijn er twee opties. De politiek overtuigen dat we uit die organisatie moeten of de wapens opnemen........
Rikkie 7
Twan Hendriks 1Mz59 7
RikkieRikkie 7
Mz59Voor wat betreft de werking van democratie dacht ik er vroeger net zo over als u. Namelijk dat de elite nodig is om een land te besturen omdat veel mensen niet voldoende weten om dat te kunnen doen. Dat is ook deels wel zo, maar het is imho teveel doorgeslagen. Macht corrumpeert echt. Daarom is directe democratie volgens mij nodig als tegenwicht, anders ontstaat revolutie. Het is niet ideaal, maar betere alternatieven zie ik niet.
Er zijn ook meer dan voldoende Instrumenten die je goed kunt inzetten. Het is toch opmerkelijk dat een land als Hongarije het beter doet op dit vlak dan Nederland.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Directe_democratie
Mz59 7
RikkieIn de EU hebben we het Europese Gerechtshof en ook het Hof van de Rechten van de Mens, dat zijn belangrijke controle organen. De burger kan daar direct naartoe. Het probleem is dat de lidstaten vaak dwars liggen en proberen om het Europese Recht te ondermijnen, vooral als het om geld gaat.
Zie bv https://www.studytubelaw.nl/nl/arresten/51-van-gend-loos
Hier beweerde de NL overheid dat burgers en bedrijven zich niet rechtstreeks op EU recht mogen beroepen. Wel dus.
Rikkie 7
Mz59Ik ben overigens geen voorstander van meer macht bij de EU, integendeel. De Eu moet stoppen, (de regeringsleiders) met wegkapen van soevereiniteit van lidstaten. Daar is geen draagvlak voor.
Die supranational instellingen zijn wel controle organen maar wie controleer het functioneren van deze controle organen? In Nederland kun je een wet aanpassen als een rechterlijke uitspraak je niet bevalt. Hoe moet dat in de Eu? We hebben niets in te brengen. Onze rechters en wetgeving worden overruled.
Ik geloof wel in directe democratie als je het goed aanpakt bijvoorbeeld via internet en daarnaast zie ik geen andere mogelijkheden. De parlementaire democratie is aan het
einde van de levenscyclus gekomen. Een slecht besluit met veel
draagvlak is misschien zelfs beter dan een goed besluit zonder.
En laten we wel
wezen, zo geweldig goed doet de elite het
ook weer niet.
Mz59 7
RikkieJa, met internet is directe democratie goed te implementeren. Ik het echter over de beslissingen die zo tot stand zouden komen. We moeten niet te naief zijn over het beest van de democratie. Ik lees nu de geschiedenis van de Republiek van Weimar, dat zal het zijn.
Rikkie 7
Mz59Ja waarom niet? De democratie in de landen zelf bepaalt het standpunt voor Europa. In Europa telt elk land voor 1.
Lijkt me wel democratisch. Nu maken een paar grote landen de dienst uit.
Mz59 7
RikkieRikkie 7
Mz59Dat vraagt wat mij betreft wel om enige onderbouwing. Zegt u hiermee ook dat er een causaal verband is tussen de omvang van een land en de kwaliteit van bestuur?
Zou je toch niet zeggen als je naar het VK kijkt.
Mz59 7
RikkieRikkie 7
Mz59Als kleine landen inderdaad het Eu recht minder respecteren (bron?) is dat voor mij alleen maar een bevestiging van beperkt draagvlak en noodzaak voor democratische hervormingen.
Mz59 7
RikkieKleine landen hebben vaak geen grote industrie, dus die proberen dan op een andere manier geld te verdienen. Lux-leaks etc.
Twan Hendriks 1
RikkieRikkie 7
Twan Hendriks 1Mijn vraag is of dat wenselijk en houdbaar is?
Niek Jansen 9
Zie hier het gesprek tussen Marianne Thieme (PvD)en Louise Fresco (hoogleraar duurzaamheid) nav haar boek 'Hamburgers in Paradijs'.
Herman Lelieveldt haalt Fresco aan die zegt erg benieuwd te zijn naar wie de commissaris voor landbouwbeleid wat een van de meest ondergewaardeerde posten is in de EC.
In dat gesprek relativeert Fresco eigenlijk de nadelen van het eten van hamburgers en plofkippen voor het milieu, hoewel zij toch ook onderkent de ongezondheid ervan wanneer je er teveel van eet: . https://www.theguardian.com/books/2015/nov/21/hamburgers-in-paradise-the-stories-behind-the-foods-we-eat-louise-i-fresco-review
Niet geheel onverwacht aangezien zij ook commissaris is van de Rabobank en Unilever en ook nog columnist van de NRC.
Het is dan ook te verwachten dat Fresco uitkijkt naar een multinational-vriendelijke commissaris voor landbouwbeleid.
Ook neemt Fresco het in het gesprek op voor de Braziliaanse regering, welke zich "heus niet laat overlopen door multinationals die ontbossing willen voor de teelt van hun soja voor de veevoeder industrie in Europa".
Hoe naïef en in tegenspraak met de werkelijkheid is nog de meest sympathieke reactie op een dergelijke bewering waar anderen eerder er toe zullen neigen haar te verdenken van een academische huurling en collaborateur te zijn voor het grootkapitaal.
En dit is temeer actueel sinds de fascist Bolsonaro president van Brazilië is geworden, die het hele Amazone woud wil exploiteren waar voor de Indianen geen plaats meer zal zijn.
Peter Zwitser 9
Niek JansenNiek Jansen 9
Vanaf april 2019 is Fresco volgens Wikipedia: " independent non-executive Director of the Board of Directors of Syngenta".
En wat Syngenta is citeer ik weer uit Wikipedia:
" Syngenta AG is a global company that produces agrochemicals and seeds and is based in Basel, Switzerland. As a biotechnology company, it conducts genomic research. It was formed in 2000 by the merger of Novartis Agribusiness and Zeneca Agrochemicals. As of 2014 Syngenta is the world’s largest crop chemical producer[2] As of 2009 it ranked third in seeds and biotechnology sales.[3] Sales in 2015 were approximately US$13.4 billion, over half of which were in emerging markets.[1] It is owned by ChemChina, a Chinese state-owned Enterprise ".
Al bij al mogen dus, ondanks haar enorme staat van dienst, serieuze twijfels rijzen over de intellectuele academische onafhankelijkheid en integriteit van Louise Fresco als het gaat over de gevaren en implicaties voor milieu en mens van
massaproductie van voedsel in combinatie met chemische hulpmiddelen.
https://www.vn.nl/louise-fresco-reputatie/
MaartenH 10
Niek JansenFrieslandCampina, BayerMonsanto, "Unilever’s new state-of-the art Foods Innovation Centre in Wageningen", https://www.trouw.nl/nieuws/wageningen-geeft-onafhankelijkheid-weg-aan-industrie~b1e82679/ , allemaal gevestigd in Wageningen, allemaal grote invloed op de universiteit, allemaal profiterend van de universiteit.
Het is een trieste zaak. Wageningen maakt het wel heel bont. Maar als je hoort hoeveel geld er vanuit 'de medische industrie' naar universteiten en artsen gaat, dan is dat hetzelfde verhaal, of erger.
De onafhankelijk universiteit en dus de onafhankelijke wetenschap bestaat niet meer. Als je als wetenschapper onafhankelijk wilt zijn is dat een hachelijke zaak geworden. Dat kun je doen als je (bijna) met pensioen bent, maar niet als je nog inkomen moet verdienen, of zelfs een wetenschappelijke carrière ambieert.
Eigenlijk te triest voor woorden. En je maakt mij niet wijs dat de mensen die hier de afgelopen 50 jaar verantwoordelijk voor waren, niet wisten wat ze deden.
Achteraf is het zo duidelijk als maar kan, dat het eufemistische begrip 'derde geldstroom' en onafhankelijkheid niet samen kunnen, maar politici wilden maar al te graag bezuinigen en bedrijfsleven zag de kansen. En met politici die bereidwillig zijn richting bedrijfsleven komt het altijd goed.
Zie ook: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/31/de-geldschieter-wil-wel-zelf-wat-aan-het-onderzoek-hebben-a1614919
Lydia Lembeck 12
MaartenHMaartenH 10
Lydia LembeckNiek Jansen 9
MaartenHEn wat zou het maatschappelijk nut zijn van al die ambities en ijver?
Lydia Lembeck 12
MaartenHNiek Jansen 9
MaartenHMaartenH 10
Niek JansenEn het lijkt mij steeds onmiskenbaarder te worden, dat de gevestigde orde zich zo in stand houdt. Dus door loyaliteit naar boven toe te belonen. Mensen met echte idealen komen nooit naar boven. Idealen zijn wel belangrijk, maar als garnituur. De gevestigde orde moet natuurlijk wel meegaan met de tijd en te pruimen blijven. Daarbij is het een pre als je het kunt doen voorkomen dat die garnituur de hoofdmaaltijd is - kijk naar Paul Polman.
Probleem is dat de belangen van de gevestigde orde altijd zwaarder wegen en slechts schoorvoetend wordt toegegeven aan de belangen van de bevolking als geheel. Wat zijn de belangen van de gevestigde orde? Volgens mij het zich handhaven, dus niet toegeven aan (echte) democratisering. Dat is misschien niet eens een bewuste keuze, meer een cultureel bepaald idee dat 'wij het beter weten' en dat het gevaarlijk is het gepeupel teveel invloed te geven. Doordat de gevestigde orde in dienst is van het bedrijfsleven en daar belangen heeft, is duurzaamheid een moeilijk verhaal. Bedrijfsleven is altijd redelijk korte termijn, winst staat voorop. Vandaar ook liever een keuze voor technologische duurzaamheidsoplossingen. Dat is 'meer' voor het bedrijfsleven, meer en nieuwe winst. Je verkoopt het als oplossing voor mensen die duurzaamheid willen. Maar iedereen die hersens heeft snapt dat meer niet de oplossing is.
En dat laatste is een pessimistische opmerking. Veel mensen willen maar al te graag geloven in een oplossing, waarbij 'meer' mogelijk is.
Pieter Jongejan 7
MaartenHBenieuwd of deze trend ook in China optreedt. De aankoop van een zaadveredelaar door een Chinees staatsbedrijf wijst (nog) op een lange termijn benadering. De Chinezen hebben een voedselprobleem door klimaatverandering dat ze met gen manipulatie willen oplossen.
Lydia Lembeck 12
Pieter Jongejanwilag kater 5
De vraag bij dit alles is hoe we het goede van de EU behouden en het oude langzamerhand op 'natuurlijke wijze' rustig laten afsterven? Intellectueel vind ik de drie (Euro)-opties van Stiglitz (2016) nog altijd een van de best verwoordde. Ik ben benieuwd of de twee nieuwe vrouwelijke leiders in Brussel (EU) en Frankfurt (ECB) een beter gevoel hebben voor onze burgerzorgen en dat kunnen omzetten in een beter functionerende EU, ook op dit voedselgebied.
wilag kater 5
De vraag bij dit alles is hoe we het goede van de EU behouden en het oude langzamerhand op 'natuurlijke wijze' rustig laten afsterven? Intellectueel vind ik de drie (Euro)-opties van Stiglitz (2016) nog altijd een van de best verwoordde. Ik ben benieuwd of de twee nieuwe vrouwelijke leiders in Brussel (EU) en Frankfurt (ECB) een beter gevoel hebben voor onze burgerzorgen en dat kunnen omzetten in een beter functionerende EU, ook op dit voedselgebied.
Niek Jansen 9
Lydia Lembeck 12
Niek JansenBert Verhoef 1
Banken financieren niet meer in een besmette bedrijfstak.
jongeren zien geen brood in een onzekere toekomst.
Ondernemers kunnen geestelijk de druk niet meer aan.
Altijd te leven in onzekerheid.
Niet weten of je volgend seizoen nog wel een goede opbrengst hebt.
Omdat er dit jaar door de EU 35 verschillende bestrijdingsmiddelen verboden zijn.
Hulde aan u allen
Rikkie 7
Bert VerhoefGeachte heer Verhoef,
Het is terecht dat u een heel ander aspect van deze problematiek belicht, namelijk de gevolgen voor de sector en voor de gezinnen die daar van moeten leven en er een toekomst in dachten te hebben. Persoonlijk denk ik niet dat dit direct de makers van het artikel is aan te rekenen. Uit uw reactie kan ik niet afleiden of u inhoudelijke bezwaren hebt tegen het EU beleid of dat u vooral aandacht vraagt voor de gevolgen daarvan. Wellicht zou het goed zijn dat daar ook eens een artikel aan wordt gewijd. Er wordt niet altijd bij dit soort consequenties stil gestaan. Iedereen richt zich heel begrijpelijk op het vermeende kwaad, waardoor het zicht op het totaalplaatje verdwijnt. Ik wens u sterkte.
Niek Jansen 9
Bert VerhoefIk herinner me nog in de 60-er jaren de protestdemonstraties tegen de chemiefabriek Dow Chemical in Terneuzen, welke het gruwelijke napalm produceerde tbv de bombardementen op Vietnam en ook produceerde Monsanto (Roundup!) voor die oorlog het ontbladeringsmiddel Agent Orange, waardoor nog generaties Vietnamezen met genetische misvormingen geboren zullen worden.
Voor mij althans is dan gemakkelijk de keuze gemaakt geen voorrang te geven aan het argument van werkgelegenheid in die chemische sector vwb deze producten.
Bert Verhoef 1
Niek JansenBoeren onderhouden nu het landschap voor een appel en een ei.
Als zij daar hun broodwinning niet meer uit kunnen halen wordt het een grote verwilderde boel.
Veel meer mensen met last van hooikoorts.
Sloten die verstopt raken.
Moerassen en de overlast daarvan.
Dit moet onderhouden worden.
En dat komt op het bordje van de overheid.
Tevens verliezen heel veel mensen hun baan en stijgen de prijzen van het primaire levens onderhoud.
Met dit nieuwe beleid komen er mega grote problemen in de voedsel voorziening.
Nu al stoppen er 8 boeren per dag.
Averbeck