Crasht de wereldeconomie door olieprijs?

3 Connecties

Organisaties

ING Barclays

Werkvelden

Olie
0 Bijdragen

ING betaalt staatssteun terug, de nieuwe CEO van Barclays wil banken juist laten knallen. En waarom vooral de Amerikanen zich zorgen maken over de hoge olieprijs. Dit en meer in Newswatch van 7 maart.

Payback time
Staatsbank-verzekeraar ING betaalt €3 miljard van de steun die het van het Nederlandse volk heeft ontvangen terug. CEO Jan Hommen: 'Het sterke herstel van de bankensector in 2010 stelt ons in staat om de effecten terug te kopen van ingehouden winst, terwijl we ondertussen toch een robuuste kapitaalpositie houden na de terugkoop.'
 
Bron: FD 
 
 
Nieuwe ceo Barclays: 'Laat banken ploffen'.
Interview met Bob Diamond, de nieuwe topman van Barclays. De Telegraph volgt hem op een reis naar de financiële grootmacht Afrika. Twee maanden is hij bezig, en nu al drukt hij zijn stempel op Barclays, de bank die ABN Amro wilde overnemen. Wat lijkt het lang geleden. Diamond stelt zijn medewerkers hoge doelen: verdubbeling van de winst in 2013. En aanwezigheid in nieuwe groeimarkten, zoals Afrika. HIj verdedigt zijn salaris (£9,5 miljoen) en het niet-redden van banken. Interessante man. 
 
Bron:Telegraph (reportage) en dit interview
 
 
Infographic: afhankelijkheid Libische olie
Analyse van de Financial Times Deutschland. Wie importeren de meeste olie van de schurkenstaat? De usual suspects: 1. Italië 2. Frankrijk 3. Duitsland. Veel informatie over wie wat produceert, en wie van waar importeert. 
 
 
 
Crasht de wereldeconomie bij olieprijs $110?
In ieder geval trekt de olieslurpende Amerikaanse economie die hoge prijs niet. Vandaar dat de Obama-administratie overweegt de strategische voorraden in te zetten. Het is bovendien ook nog eens een zichzelf versterkend effect. Een haperende economie leidt tot een zwakkere dollar, en dat maakt geïmporteerde olie nog duurder voor de Amerikanen. Een double whammy wordt dat ook wel genoemd. En een triple komt eraan: de hoge olieprijzen doen fabrikanten en boeren nu al pijn. Er komt een moment dat ze gaan doorberekenen.
 
Nuchtere analyse van de Bloomberg-crew. 
 
Bron: Bloomberg