Hoge voedselprijzen zijn goed!

Als het aan superbelegger Jim Rogers ligt gaan boeren in Lamborghini's rijden. Columnist Peter Verhaar ziet dat wel zitten

Jim Rogers deed een avondje Nederland. Wie? Jim Rogers is de man die samen met George Soros
het Quantum Fund oprichtte dat in 1992 het Engelse pond op de knieën kreeg. (Rogers was er toen al weg). Jim is iemand die niet diplomatiek hoeft te zijn, Jim hoeft geen broodheren te behagen en Jim neemt dan ook geen blad voor de mond. En zo komt het dat horzel Jim al meer dan twee decennia een doorn in het oog is van politici.

Jim is belegger, vooral in grondstoffen, miljonair en 100 procent kapitalist. Hij gelooft in vrije markten en geld verdienen en zou zo maar ingedeeld kunnen worden in het kamp van de voedselspeculanten waar topmannen als Paul Polman van Unilever zo een hekel aan hebben.

Niet voor tere zieltjes
Jim's boodschap (kijk op Tegenlicht van 16/12/2010) is niet voor tere zieltjes en zeker niet voor bezoekers van Groen-Links en PvdA congressen. Even niet weg zappen; organiseer een workshop, houd elkaar hand vast, nodig Feike van der Veen uit voor 'duiding', bel Stichting Correlatie, maar kijk door. Over de VS die zichzelf heeft verraden door de macht aan Wall Street bankiers te geven. Over Bernanke (FED) die alleen verstand heeft van 'geldpersen'.


Over Aziaten die het heft in eigen hand nemen en ook in BMW's gaan rijden en 'steaks' willen eten. Over het perfide, socialistische Europa, waar landen en banken niet failliet mogen gaan. En dus over zachte heelmeesters en stinkende wonden. Over hardwerkende Nederlanders die hartstikke gek zijn om met pensioengeld Grieken te helpen die niet bijkomen van het lachen. Over onbekwame overheden die zich via uit belastingen betaalde subsidies overal mee bemoeien, vervolgens over alles liegen en dan de rampspoed, inflatie, wijten aan speculanten. Over politieke correctheid met grote gevolgen voor voedselprijzen.

Rogers is duidelijk over de voedselprijzen. Hoge prijzen zijn gevolgen van een nieuwe wereldordering en rampzalig beleid. Hij is verhuisd naar Singapore en zijn kinderen spreken manderijn. China en India willen dezelfde levensstandaard als wij en hebben nu ook de middelen. Zo, dat is de vraag. Het aanbodprobleem is nog erger. Kostbare landbouwgrond wordt ingezet voor biobrandstoffen, zodat onze auto's blijven rijden. Vreemd dat de prijzen van suiker en maïs door het dak gaan?

Boer zoekt Lambo
Rogers vindt dat boeren te weinig verdienen "if food prices don't rise, they're won't be any food at any price". Steek dat maar in je zak. Overheden moeten stoppen met prijzen kunstmatig laag te houden. Boeren gaan niet hard werken om verlies te maken. Rogers heeft het gelijk aan zijn zijde met beleggen in grondstoffen. De opstanden in Noord-Afrika/Midden-Oosten zijn ook voedselrellen. Sp'ers zullen zich gesterkt voelen want in veel landen is 'die wende' nabij. Hier zijn 25 landen die in grote problemen komen.

Rogers zegt het al jaren: boeren zouden Lamborghini's moeten rijden, bankiers mogen de John Deere bedienen. Dat wist de Staatsloterij overigens al 15 jaar geleden. Maar ik moet het allemaal nog zien. Rogers heeft vooralsnog geen boerderij, maar kiest voor het bankiers-instrumentarium. Mochten boeren dan uiteindelijk toch geld gaan verdienen, dan is een Lamborghini wel een goede keuze; het is een 4 x 4 en dus uitstekend geschikt om over het veld te rijden!