
De Nederlandse zuivelindustrie moet vrezen voor een potentieel peperduur imagoprobleem. Sinds de afschaffing van het melkquotum, is het beeld van de blakende koe in de groene wei aan het kantelen door berichten over schaalvergroting en mestoverschotten. Terwijl Nederland juist aan dat pittoreske weideplaatje goudgeld verdient. Sector en politiek zoeken nu koortsachtig naar oplossingen.
Groene weiden met grazende koeien. Niet alleen Marianne Thiemes hart gaat sneller kloppen bij dit beeld. Vergeet de Duitsers, Russen en Chinezen niet, die zich graag laven aan hetgeen deze koeien voortbrengen: de Nederlandse zuivel, die bekend staat als duurzaam en kwalitatief hoogstaand. Zij willen die zuivel omdát die zuivel die reputatie heeft, analyseerden zowel de Rabobank als ABN Amro onlangs. Zo noteerde ABN Amro: ‘Met betrekking tot de kostenefficiëntie van melkproductie zitten we ergens in de middenmoot. We scoren sterk op vakmanschap en kwaliteit.’ Maar juist die succesfactor staat onder druk, constateerde ABN Amro meteen in datzelfde rapport: ‘Ongebreidelde groei zonder additionele investeringen in duurzaamheid zetten het positieve imago van Nederlandse zuivel op het spel. (…) Want een goed imago kost decennia om op te bouwen, maar kan door enkele incidenten snel verloren gaan.’
De wei in
Een risico dat enkele jaren eerder ook al werd opgemerkt door landbouwadviseur Frits van der Schans, nota bene op de door FrieslandCampina gefinancierde blog milkstory.nl. Hij sommeerde de zuivelindustrie haar koeien vooral de wei in te laten, al was het maar uit financiële overwegingen: ‘In totaal heeft de zuivelsector ruim 50 miljoen euro per jaar over voor weidegang. In vergelijking tot de honderden miljoenen euro die het positieve imago van de melkveehouderij waard is, is dat niet veel meer dan een grijpstuiver’. En ook voedseljournalist Dick Veerman toonde afgelopen jaar geen begrip voor de pogingen om mee te doen in de race om de laagste zuivelkostprijs: ‘Zo maken ze van iets wat het imago heeft van een Mercedes, een rammelende oude Dacia.’
'Zo maken ze van iets wat het imago heeft van een Mercedes, een rammelende oude Dacia'
Toch ziet het er wel degelijk naar uit dat de Nederlandse melkveehouderij precies daarop afstevent. Het mag immers geen nieuws meer heten dat sinds het loslaten van het melkquotum vorig jaar sprake is van enorme opschaling van de zuivelproductie. De gevolgen daarvan werden ook vrijwel onmiddellijk zichtbaar: mestoverschotten die de Europese regels overschrijden en steeds meer koeien op stal. En voor beide problemen zijn geen kant en klare oplossingen beschikbaar. Althans, niet als je het botweg terugdringen van de zuivelproductie buiten beschouwing wilt laten. Onvermijdelijk doemen in het verlengde daarvan nu zowel in de media als in de Tweede Kamer negatieve toekomstscenario’s op, zoals geschetst in de Zembla-aflevering in 2015 waarover woensdag debat plaats vond. De Hollandse koe zou een toekomst tegemoet gaan gelijk de legkip en het vleesvarken. ‘Uitgemergelde topsporters’ die met krachtvoer op basis van milieu-onvriendelijke soja in enkele jaren tijd worden leeggezogen en afgedankt zonder ooit het daglicht te hebben gezien. Een toekomst dus die haaks staat op het zorgvuldig opgebouwde beeld van de dartelende diertjes in de groene polders.
Vraag het de paus
Dat kwam de kersverse staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op een kritische ondervraging te staan. Hoe nu verder met de ambities om meer koeien de wei in te krijgen? En wanneer komt er nou een oplossing voor het mestprobleem? Wat te denken van de kalfjes die meteen na de geboorte van hun moeder gescheiden worden? En hoe zit het met de ‘cowboys’ in de sector die koeien alleen nog maar als zuivelfabrieken zien?
Hoe zit het met de 'cowboys' in de sector die koeien alleen nog maar als zuivelfabrieken zien?
Met veel moeite probeerde Van Dam tegenwicht te geven aan dat beeld. ‘Wat is er nou Nederlandser dan groene weiden, een glas melk en een boterham met kaas?’ riep hij bij de Kamer in herinnering. ‘De beelden die nu worden neergezet doen geen recht aan de realiteit. Het overgrote deel van de melkveebedrijven is nog van kleine schaal. Het merendeel van de koeien loopt in de wei. En ik heb nog nooit een boer ontmoet die geen liefde voor zijn dieren heeft.’ Helaas kon Van Dam de Kamer nog niet vertellen hoe hij dat mooi weer-plaatje dan, tegen alle trends in, in stand gaat houden. Terwijl de tijd dringt. Over de mestoverschotten wordt door de sector deze weken koortsachtig overleg gevoerd en een kabinetsreactie op de initiatiefnota van D66, GroenLinks en SP om koeien in de wei wettelijk te regelen heeft nu al weken vertraging opgelopen. Maar die antwoorden komen er, bezweert de staatssecretaris. In de eerste helft van februari. Sommige melkveehouders hebben er echter weinig fiducie in. Zij zoeken het daarom volgende week al hogerop en gaan op audiëntie bij de paus. Uiteraard, zo meldt het AD, met een mandje zuivelproducten in de bagage.
66 Bijdragen
Leprechaun
http://reefkeeping.com/issues/2006-08/cj/images/image003.jpg
Ben er zeker van dat onze paus dit plaatje ook kent en vraag mij af hoe onze boeren hier uitleg aan gaan geven.
Leprechaun
Leprechaunhttp://www.nrc.nl/nieuws/2016/01/11/fosfaatproductie-nederland-stijgt-boven-europees-limiet
Gaan we ons eigen "boerenverstand" eens gebruiken?
Sanne
LeprechaunOok aquarium houder? :-)
Leprechaun
SanneJij wel een houdster?
Leprechaun
LeprechaunMvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBTrusten
MvdB
LeprechaunRoken werkt ook maar daar heb je gelukkig van afgezien ;-)
Sanne
LeprechaunZout is nog een stukje lastiger maar daar wil ik ook aan gaan beginnen in de toekomst.
Leprechaun
SanneSanne
LeprechaunLeprechaun
SanneDacht dit is interessant voor jou
Van al het water op aard is slechts 2,6 procent drinkbaar - met name
oppervlaktewater en grondwater - waarbij vooral landbouw een
grootgebruiker is. Waarom geen drinkwater uit zout water halen? Dat kostveel te veel energie. Er zijn twee methodes: destillatie, veel te duur, en omgekeerde osmose, dat is iets beter maar heeft ook allerlei nadelen. Daar komt bijvoorbeeld ontzettend veel zout bij vrij en dat loost men dan doorgaans weer in zee.
Toch is veel drinkwater hebben ook niet altijd handig.
In Jakarta heb je diep in de grond rijke wateraders: aquifers.
Bedrijven als Coca-Cola en Heineken bouwden hun fabrieken erbovenop. Zij pompen samen zoveel water omhoog, dat ze de stad zelf letterlijk de grond in pompen. Het land verzakt.
Het hele artikel is te lezen bij de Correspondent, die mij gratis toegang verschaften:
https://decorrespondent.nl/4000/99-van-het-nieuws-gaat-over-29-van-de-aarde-Tijd-voor-een-duik-in-het-water/304648432000-2734d763?utm_source=mailchimp&utm_medium=email&utm_campaign=proefmail
mvg
Sanne
LeprechaunLeprechaun
SanneLekkerder frisdrank niet zoet en het bier gebrouwen volgens de Duitse warenwet (Lekker hoppig/bitter en ook niet zo zoet) en nog goedkoper ook.
Leprechaun
SanneWoon je al lang naar je zin in Spanje, jij bent toch kok, levensonderhoud toch ook veel goedkoper daar. Zie weer al die heerlijke Spaanse worsten bij de slagerijen daar hangen. Waarom promoot/ exporteert Spanje die worsten niet wat meer.Tempranillo wijnen zijn mijn favoritiet. Vanavond nog een glaasje Berberana Reserva Dragon 2009 op, zalig. Je ziet ik wil de Spanjolen wel de crisis door helpen.
Sanne
LeprechaunDie worsten die houden ze lekker hier:-)
De beste worsten en hammen komen uit spanje naar mijn inziens, wat Frankrijk voor de kazen betekent is Spanje voor de worsten en hammen. Probeer eens een mooie bellota ham en je bent verkocht!
Levensonderhoud is iets goedkoper dan in Nederland, maar bijvoorbeeld de supermarkten zijn weer wat duurder. Spanjaarden geven meer geld uit aan eten dan Nederlanders en betalen ook meer voor kwaliteit terwijl de meeste armer zijn. Ergens een biertje drinken of uit eten gaan is stukken goedkoper dan in Nederland.
Leprechaun
SanneDie bellota ham ga ik proberen te vinden in NL (bij de Makro misschien?)
mvg
Alouis
Sanne
LeprechaunLeprechaun
SanneSanne
LeprechaunLeprechaun
Sannemvg
Sanne
LeprechaunLeprechaun
Sannemvg
Leprechaun
LeprechaunNederland geniet een uitzonderingspositie. Hier
mag een boer maximaal 250 kilo
uitrijden, een plus van bijna 50%. De NL boer had-heeft dus al een uitzonderings-positie t.o.v. van zijn EU collega, niet te min lag in november 2015 de melkproduktie weer 15% hoger dan het jaar ervoor. Ergens moeten we toch echt een grens trekken. Het is onontkoombaar.
Sanne
Leprechaun
SanneTerwijl is dit schrijf heb de cijfers niet direct paraat vanuit mijn hersenen, maar NL-boeren produceren minstens 2 tot 3 zoveel rundermelk als wij als land nodig hebben (en dan blijf ik waarschijnlijk nog aan de veilige kant van mijn schatting).
Sanne
LeprechaunIn plaats daarvan kopen ze blikjes suikerdrank die 60 cent of meer per stuk kosten in plaats van normaal water te drinken, ik denk zelf dat er wel een keuze is, daarbij zal kwaliteits zuivel goedkoper worden als het meer de norm wordt. Ook de ecologische prijs zal een stuk lager uitvallen wat (als de politiek dit correct aanpakt) zal leiden tot lagere belastingen op bijvoorbeeld waterzuivering ect.
Het probleem is de structuur van het huidige voedingssysteem, als boeren een goede prijs voor hun produkten krijgen hoeft er ook geen subsidie naar de boeren waar ook weer veel te winnen is door een grote bureaucratische laag weg te halen.
Edit: Daar wil ik nog aan toevoegen dat we allemaal meer betalen in de vorm van belastingen aan subsidies, de produkten die zo goedkoop lijken in de supermarkt zijn uiteindelijk helemaal niet zo goedkoop als we denken, daar gaat gewoon een groot deel van ons belastingsgeld heen. Over oneerlijke concurrentie gesproken....
Leprechaun
Sannemvg
O, maar.....
Hoe past je verhaal voor 3e-wereldlanden consumenten (ik bedoel dan landen buiten de EU/ Euro-zone)
Sanne
LeprechaunIk begrijp heus wel dat het nog niet voor iedereen mogenlijk is maar veel Nederlanders zien Nederland graag als een gidsland, doe er dan wat mee zou ik zeggen....
Leprechaun
SanneWij hebben een goede en erg dure gezondheid zorg maar die excelleert nergens in vergelijking met het buitenland. Het blijkt dat Singapore met maar 1/3 van onze zorgkosten per persoon wel een hogere gemiddelde leeftijd weet te bereiken.
Ons pensioen systeem het beste ter wereld, ja,ja, maar inmiddels worden wij links, rechts,onder en boven ingehaald door landen waar ik dat helemaal niet van verwacht. (bv door Australie waarmee wij bv concurreren op de wereldmarkt voor zuivel producten, maar dit even terzijde)
Land-, tuin-bouw en veeteelt veinzen wij ook graag zo'n reputatie toe, maar ik durf te betwijfelen of dat een correct perceptie is.
Ook als consument willen wij de correctste zijn maar in de realiteit kijken wij vooral naar de portemonnee.
Sanne
LeprechaunLeprechaun
SanneT's saai, maar we zijn het met elkaar eens.
De B van bang is een slechte raadgever voor ons allen, we kunnen beter iets bedenken voor de B van blij, hebben we minder last van de B van bedroefd en daardoor gaat de B van boos naar een minimum niveau.
trusten, mvg
betalende burger
SanneYes!
betalende burgerDit lijkt ook op dit:
http://www.vpro.nl/speel.VPWON_1174672.html
Met subsidie van de Europese Unie zette de Amerikaanse varkensgigant
Smithfield in tien jaar tijd 50 megastallen in Roemenië neer. Met alle
gevolgen van dien voor de traditionele lokale varkensindustrie.
Sanne, sorry. De wereldleiders zijn niet geïnteresseerd in het welzijn van dieren of kwalitatieve producten. Het klinkt hen beter als je het over de omvang van het rendement praat. Het liefst als het nog boven de 10% per jaar uitkomt.
betalende burger
Yes!Leprechaun
Yes!Met andere woorden er is een maximum wat 1 boerderij zelf nog aan kan en daarbij kwaliteit en welzijn voor mens en dier voor ogen kan houden.
Yes!
LeprechaunLeprechaun
Yes!Zie het zoals nu de ECB inflatie probeert te creëren met QE, we weten al dat het niet werkt. De uitvinder van deze onzinnigheid is Japan, daar proberen ze al 25 jaar de inflatie te manipuleren dmv QE en andere onzinnigheden, het werkt niet, houdt er dan mee op, of beter begin er niet eens aan.
Kameleon
SanneDe eerstgenoemden krijgen dezelfde prijs voor hun melk terwijl de melk aantoonbaar van mindere kwaliteit is (minder voedingstoffen). Als de kwaliteit in zijn geheel gaat dalen doordat het imago wordt verwoest, zijn ook de kleinere boeren de dupe.
De keus is dus om ofwel op te schalen (en meedoen aan de rat-race) ofwel om biologisch te worden. De tussenweg is doodlopend.
betalende burger
Die oude situatie waarin de boer vroeger zijn koe de hele zomer in de wei donderde, vaak zonder schuilmogelijkheid!!! tegen felle zon, regen, parasieten, en de hele winter met de kop aan een paal bond, was dat dan het mekka van diervriendelijkheid?
Dat is toch lang niet te vergelijken met de moderne melkstal waar de koe vrij rondscharrelt, excellente (veterinaire) verzorging ontvangt, het voer onderwerp is van constante controles, wetenschappelijk verantwoorde fokprogrammas zorgen voor uiterst gezonde koeien, en waar de boer snapt dat de koe zich goed moet voelen om goed te produceren. Automatische borstelborstels, zachte bedding in de ligboxen, hoefverzorgers en dagelijkse individuele controles, niets is de boer te dol om het Emma 76 en Hilda 345 naar de zin te maken. Ja, sommige boeren geven hun koeien weidegang, sommige niet. Maar er zijn koeien die niet buiten wíllen. Of alleen als het niet regent, de zon niet te fel schijnt en het niet te hard waait.... In de stal heeft de koe immers alles om een tevreden koe te zijn (overigens kennen goede veehouders hun dieren van haver tot gort, en kunnen je zo ook die ene koe aanwijzen die wél graag dag en nacht buiten ploetert.)
De beste veestal op gebied van welzijn is die met een automatische melkrobot, waar de dieren zelf de tijden kunnen kiezen waarop zij gemolken willen worden. Dit werkt uitermate goed. Maar is voor de boer uiteraard door de enorme investering alleen rendabel bij een minimaal aantal koeien per robot.
Voor de burger zit er misschien weinig romantiek in deze wijze van melkproductie, mede dankzij het schadelijke imagobashen van de natuur en dierenlobby. Maar voor de koe zijn al deze ontwikkelingen een grote verbetering ten opzichte van een grijs, maar grimmig verleden.... Kijk eens rond in het Openl
Sanne
betalende burgerSoja die van de andere kant van de wereld gehaald moet worden en daarmee worden onnodig veel oerwouden gekapt en brandstoffen verbruikt, mest die waarschijnlijk aan derde wereld landen verkocht wordt en zo gedumpt in het milieu wordt en zo kan ik nog wel even doorgaan. De meeste dierenziekten ontstaan omdat koeien niet het eten krijgen wat ze natuurlijk behoren te hebben, namenlijk gras wat gewoon in Nederland op de bodem groeit. Grootschaligheid gaat dat alleen maar erger maken.
Het kleine plaatje lijkt niet zo slecht, maar bekijk de hele "chain" en dan kan je zien dat grootschaligheid niet mogenlijk is zonder het milieu of dierenwelzijn aan te tasten.
betalende burger
SanneWat betreft mest.... gewassen onttrekken stoffen aan de bodem. Om de bodem geschikt te houden voor productie van ons eten, moeten die stoffen dus weer aangevuld worden. Dat doet mest. Onze mest vindt trouwens grif aftrek in buurlanden zoals Duitsland en Frankrijk, een business op zich. Dat je dat milieuvervuiling durft noemen, is weer het gevolg van die jarenlange lobby. Duizenden jaren begrepen de mensen gewoon dat dit een hele natuurlijke kringloop is. Uw eigen poep en pies maken er ook onderdeel van uit.
Sanne
betalende burgerhttp://www.milieuloket.nl/9353000/1/j9vvhurbs7rzkq9/vhurdyxqgmyt
Mileuvervuiling dus.
Ook zouden koeien helemaal geen soja hoeven te krijgen, de grond bevat voldoende kruiden en planten, bijvoeding is alleen nodig door de (te) grote veestapel.
Mijn eigen poep en pies heeft niks met dit onderwerp te maken.
frits
SanneLeprechaun
fritsfrits
LeprechaunLeprechaun
fritsbetalende burger
SanneSanne
betalende burgerobserver
betalende burgerHet gaat niet aan om de koeienstallen van 80 jaar geleden en nu te vergelijken. Mensen hadden nauwelijks douches, hun p+p deden ze in een ton, Hun voedsel was eenzijdig.
Ook de melkveeboer moet begrijpen dat hij moet 'boeren' en produceren voor de markt, niet melken om subsidies en schelden op de melk-coperaties.
16again
betalende burgerTekenend dat een vergelijking met 19e eeuwse methodes nodig is ter rechtvaardiging.
Tevens, In Zembla werd ook beweerd dat de kwaliteit van de melk is beter als koe buiten graast en diversiteit aan groen binnen krijgt
Carthago
Caroline vander Plas
In plaats van af te geven op de boeren, zouden we in Nederland juist supertrots moeten zijn op de hoogwaardige wijze van voedsel produceren onder de strengste regels en wetten ter wereld. Dankzij de boer, eet u elke dag veilig voedsel dat is geproduceerd met oog voor mens, dier en omgeving. Of eet u straks liever doorgestraalde kip uit de VS of legbatterij-eitjes in uw cake uit Oekraïne? Dat krijgen we straks namelijk als de boer uit NL verdwijnt. En die enkele kleine boer, die is overgebleven met een paar koeien, varkens en kippen betaalt dan sámen met u het gelag. Ik weet wel waar ik voor kies. Dus, doe net als ik: Steun uw NL boer, of die nou 85 of 185 koeien heeft. Hij is de sleutel tot uw voedsel!
Leprechaun
Caroline vander PlasDe gouda, edam (en cheddar) kaas is wel 10 a 20% goedkoper dan het Nederlandse spul.
Met andere woorden Caroline, je hebt helemaal gelijk.
Leprechaun
LeprechaunLeprechaun
Caroline vander Plasbehartigt, ook opkomt voor onze melkboeren.
Caroline vander Plas
LeprechaunLeprechaun
Caroline vander PlasKlaas Knot van de DNB en zijn vrindje Drahgi bij de ondemocratische ECB zijn dat niet met mij eens, maar ik als consument heb niets tegen wat lagere prijzen zeker nu de netto koopkracht al jaren niet meer stijgt (en in vele gevalen daalt/ gaat dalen, denk bv eens aan die arme, arme abtenaren die aangesloten zijn bij het ABP) .
Die 2% inflatie die beide heren nastreven da's pas funest, ook voor de NL boeren indien de markt echt vrij zou zijn.
Met voorbedachte rade waarde vermindering nastreven. HET IS TE BELACHELIJK VOOR WOORDEN. IK VOEL DAT IK BIJNA BIJNA BOOS WORDT EN ZOU ER WEL VAN KUNNEN GAAN SHAG ROKEN !!!!
Even tot 2 tellen ... 1 , 2. Boosheid en trek in een peuk alweer voorbij.
mvg
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Leprechaun
GuestHier zitten wel trekjes in die wij nu niet meer kunnen accepteren, maar de basis gedachte is niet verkeerd, maar dan dient men ook het volgende tot zichzelf nemen:
https://www.groene.nl/artikel/leefde-aristoteles-nog-maar
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Leprechaun
GuestLaat vromen, juichend t' allen tijd',
Om mijn gerechtigheid verblijd,
Dien lust, dien ijver nooit bedwingen;
Maar zeggen, onder 't vrolijk zingen:
"Verheerlijkt zij de hoogste God;
Hij schenkt Zijn knecht een vreedzaam lot!"
Dan meldt mijn tong, met diep ontzag,
Uw recht, Uw lof den gansen dag.
Dit is geen ode aan LLoyd Blankfein de CEO van Goldmann Sachs die vindt dat hij Gods werk op aarde verricht, maar Psalm 35 : 13
LB is van "humble"-komaf, zijn vader was een eerzame postbode.
Weten hoe hij miljardair is geworden:
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-17/blankfein-becomes-billionaire-riding-goldman-s-shares-to-riches
Ik de laatste zin zegt LB nog iets dat alleen een persoon met een persoonlijkheids-stoornis kan bedenken:
“Sometimes I wish I had amnesia, because there’s lots of things I’d like to forget, but that isn’t one of them.”
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Leprechaun
Guestmvg
Alouis
PS
Denk jij ook dat LB van GS een persoonlijkheids-stoornis heeft, en dan bedoel ik dat hij ongeneeslijk ziek is en dat hij daardoor niet kan beseffen wat hij aanricht d.m.v. van zijn gedrag. Een Pieterbaancentrum beoordeling lijkt mij het beste wat hem zou kunnen overkomen.
https://www.nifpnet.nl/NIFP/Beoordelen/KlinischeobservatiePBC.aspx
Ik zelf neem haast nooit iemand iets kwalijk, zelfs figuren als LB niet. Neemt niet weg dat ik sommige gevallen tot 2 moet tellen om te voorkomen dat ik iets opschrijf waar ik later spijt van ga krijgen.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Leprechaun
Guest