Hollywood pakt BP-ramp aan

2 Connecties

Relaties

Olieramp

Organisaties

BP
0 Bijdragen

Heeft Acteur Kevin Costner de sleutel tot de oplossing van de BP-olieramp in handen? Ook Nederlandse watermanagement bedrijven staan te trappelen.

Costners film Waterwold  was een groteske flop, maar zou nu een oplossing kunnen leveren voor de milieuramp die zich in Louisiana afspeelt. De olie heeft inmiddels het leven rond de een vloedlijn van 40 kilometer compleet verwoest. Het probleem wordt met het uur nijpender, een oplossing is er nog niet.
 
Of wel? Het zou het scenario van een all American hero-film kunnen zijn, het project-Costner. De bijna in vergetelheid geraakte filmster-regisseur heeft tijdens het maken van Waterworld een soort centrifuge-technologie gekocht waarmee olie en water kunnen worden gescheiden. Volgens de Amerikaanse krant LA Times heeft Costner er de afgelopen 15 jaar 24 miljoen dollar in geïnvesteerd. 
 
Volgende week test BP samen met de kustwacht zes reusachtige roestvrijstalen centrifuge-installaties in de Golf van Mexico. Costner is overigens niet de enige Hollywood-ster die to the rescue komt. Avatar-regisseur David Cameron wil helpen en heeft zijn onderwatervaartuigen ter beschikking gesteld. Ook Robert Redford bemoeit zich er mee. Hij grijpt de ramp aan om een nieuwe campagne voor de introductie van schone energie op touw te zetten. 
 
Hufterig
Intussen hebben ook Nederlandse bedrijven zich gemeld, meldt het vakblad voor de scheepvaart Schuttevaer. Zo zou baggeraar Van Oord de olie willen opruimen. 
 
Een citaat uit het artikel van Schuttevaer
 
Gert Kampers, ontwerper van de veegarmen en directeur van Koseq (Kampers Oil Spill Equipment) uit Puttershoeksnapt niets van de aarzelingen van BP en de Amerikanen. ‘Er worden nu al 568 schepen ingezet voor iets wat wij met vier schepen onder controle kunnen houden. Een met veegarmen uitgerust schip haalt netto 250 kuub olie per uur uit het water. Dat is 1000 kuub per uur met vier schepen. Meer stroomt er niet in het water. BP gebruikt nu cemicaliën waardoor veel olie niet naar het wateroppervlak stijgt. Dat is hufterig en zeer schadelijk voor het milieu.'
 
Kampers kan de veegarmen snel leveren. ‘RWS is voorraadhouder en heeft tien tot 12 armen. Die voorraad kunnen we meteen aanspreken. We maken dan voor RWS nieuwe veegarmen. De veegarmen zijn in Europa meerdere malen ingezet en werkten toen prima. ‘Het is ongelofelijk hoeveel ze opruimen.'
 
Hier een video over de technologie van Costner's bedrijf.