Holy cow! De hamburger wordt duurder

2 Connecties

Onderwerpen

Inflatie Voedselprijzen
0 Bijdragen

Help! De Amerikaanse barbecue ligt onder vuur. Kip en hamburgers zijn duurder geworden. En die prijzen kunnen uit de pan rijzen door verder groeiende voedselprijzen als gevolg van tegenvallende soja- en maïsoogsten.

Barbecueliefhebbers opgelet! Het roosteren van vlees wordt straks duur betaald. In de VS moeten Joe Sixpack en andere doorsnee Amerikanen de komende maanden rekening houden met duurdere kippenboutjes en hamburgers.

 

Voornaamste oorzaak: de verder stijgende voedselprijzen wereldwijd. En dat betekent dat niet alleen de Amerikanen dit gaan voelen in hun portemonnee maar ook Europeanen. Dat is de strekking van een analyse van The Wall Street Journal.

 

Je zou het niet zeggen op grond van de laatste maandelijkse inflatiecijfers van de Amerikaanse regering, maar de doorsnee Amerikanen volgen de stijgende voedselprijzen met argusogen, zo rapporteert The Wall Street Journal.

 

Amerikaanse consumenten prijsindex

Wie in de VS de inflatie wil peilen, kan niet zonder de laatste berichten van de  Labor Department's Consument Price Index. Deze index registreert alles wat Amerikaans burgers uitgeven aan consumptiegoederen: van slaapkamermeubilair tot pluimvee. De afgelopen twee maanden liet de index een lichte daling noteren in de benzinekosten en een lichte stijging van 0,2 procent van de kernprijzen van consumptiegoederen - de schommelende prijzen van voedsel- en energieprijzen zij hierbij niet meegenomen.

Deze trend lag in de lijn der verwachtingen, meldt The Wall Street Journal.  Zelfs de stijging van 1,7 procent van de prijzen is niet zorgwekkend in vergelijking met de groei van bijna 4 procent afgelopen najaar. De financiële markten op Wall Street trekken hieruit de volgende les: de Federal Reserve heeft nog steeds voldoende ruimte om extra maatregelen te nemen om de groei te stimuleren, zonder wakker te liggen van het aanjagen van de inflatie.

 

Main Street moet zich zorgen maken
Maar waar Wall Street de schouders ophaalt, moet Main Street zich wel degelijk zorgen maken volgens de Amerikaanse zakenkrant. Het klopt inderdaad dat benzine en vliegen goedkoper is geworden, maar de prijzen voor voedsel, kleding, hotels en medische zorg - zijn omhoog gegaan. En, dat terwijl de economie in de VS er bedroevend voorstaat.

 

De indexcijfers van juni liegen er niet om: verse groenten werden 3,2 procent duurder, appels 4% en tomaten maar liefst 8,7 procent. Alles bij elkaar genomen, laat de overheid "foor at home"-index een prijsstijging zien van 2,6 procent over de afgelopen 12 maanden.

 

Maar bijna alarmerend is de prijsontwikkeling van rundvlees, zo stelt The Wall Street Journal, die al rept van een koude douche over de Amerikaanse barbecue in zomertijd. In juni werd ongekookt gemalen rundvlees 1,1 procent duurder, terwijl de prijs van verse en bevroren kippenvlees steeg met 2,6 procent. Een alternatief voor budgetbewuste barbecueliefhebbers zijn Frankfurter worstjes volgens The Wall Street Journal want die werden 2,7 procent goedkoper in juni.


Zwaar tegenvallende soja- en maïsoogsten

Daarmee is duidelijk dat de zwaar tegenvallende soja- en maïsoogsten in Iowa en Illinois hun tol beginnen te eisen, constateert de grootse zakenkrant ter wereld. De Corn Belt kampt met zeer magere opbrengsten als gevolg van de grootste droogte sinds 25 jaar in het midwesten van de VS. Daardoor is de prijs van maïs en andere graansoorten omhoog geschoten en dat drijft weer de prijs op van ander voedsel en vlees.

 

Niet voor niets verwachten analisten van de zakenbank Morgan Stanley dat de voedselprijzen 'de komende maanden verder zullen stijgen als gevolg van de prijzenpieken voor maïs en granen, die worden doorberekend aan de consument.'

 

 

 Amerikaanse boer toont een verdroogde maïskolf in Nashville, Illinois
 

Doorsnee Amerikaan moet al op zijn huishoudgeld letten

En dan te bedenken dat de doorsnee Amerikaan al op zijn huishoudgeld moet letten en al wegblijft bij restaurants en cafés, zo blijkt uit teleurstellende Amerikaanse retail-cijfers. Maar uit dit rapport blijkt ook dat de Amerikanen nog wel hun slag slaan bij de grootgrutter.

 

Maar gevaar ligt op de loer, besluit The Wall Street Journal. De stijgende voedselprijzen kunnen de Amerikanen zodanig in de houdgreep nemen dat ze minder gaan shoppen in supermarkten. En dat in een economie, die al zo lang zucht onder een trage groei.
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden