Hommen huilde uit in Davos

Uithuilen bij Tim Geithner over strenge bancaire regels in Europa

Tijdens een zeer discrete ontmoeting gedurende het World Economic forum, eind januari in het Zwitserse skioord Davos, heeft ING-topman Jan Hommen zijn grieven geuit over de strenge Europese regelgeving voor banken. Hommen plengde zijn tranen in een keldervertrek van het plaatselijke Grischa Hotel op de schoot van de Amerikaanse minister van Financiën, Timothy - Tim voor vrienden - Geithner. Afgelopen vrijdag plaatste the Financial Times een omvangrijk artikel over de Europese en Amerikaanse bankenlobby waarin het discrete treffen tussen Geithner en 14 topbestuurders van de grootste financiële concerns ter wereld werd beschreven.

Behalve Hommen was Amerikaanse bonusjager Bob Diamond, de huidige topman van Barclays, aanwezig evenals Urs Rohner de topman van Credit Suisse.

Hommen trad vanaf het begin van zijn aanstelling bij de met belastinggeld gestutte bank-verzekeraar, nederig naar buiten. Nog nederiger werd hij toen in maart van dit jaar zijn bonus ter discussie werd gesteld. Hommen en de rest van de ING-top, zag uiteindelijk af van zijn bonus toen hij doorkreeg dat er "hernieuwde schade" werd toegebracht aan het "herstellende vertrouwen van de klanten en de samenleving"

Maar veilig achter de schermen klaagde Hommen in januari nog over de Europese regelgeving die onevenredig streng zou zijn en Europese banken op een achterstand zou zetten. Een van de klachten was dat Europese banken hun beste mensen niet genoeg zouden bonussen kunnen betalen waardoor ze talent naar andere oorden (Azië, Wall Street) zagen vertrekken.