Slimme managers zijn gevaarlijk

1 Connectie

Werkvelden

Economie
0 Reacties

U bent intelligent? Opgepast: u neemt dan vaker een slecht besluit. Columist en voormalig ABN Amro-manager Kilian Wawoe fileert de 'homo economicus'.

 Een raadsel: 

  • een hockeystick en een bal kosten samen  € 110
  • de hockeystick is € 100,- duurder dan de bal
  • hoe duur is de bal?
 
De homo economicus bestaat niet
Bestaat de homo economicus? Oftwel is de mens eerst en vooral een economisch wezen, die op basis van ratio en verstand logische beslissingen neemt? Volgens de modern psychologie is het antwoord helder: Nee!
 
Daniel Kahneman en Amos Tversky zijn de grondleggers van de economische psychologie. Op vele manieren toonden ze aan dat mensen slechte en irrationele beslissers zijn. Het bovenstaande voorbeeld is daar een voorbeeld van. Als een hockeystick  € 100,- duurder is dan een bal, en de totaalprijs € 110 is, dan kost de bal € 5,-. Immers € 5,- + €105,- = € 110,-. Veel mensen geven het voor de hand liggende maar verkeerde antwoord: de bal kostte €10,- 
 
Intelligent mensen zijn slechte beslissers
Tot zo ver niets bijzonders, het komt wel vaker voor dat mensen intuïtief een verkeerd antwoord geven. Het aardige aan dit voorbeeld is dat Kahneman en Tversky het raadsel voorlegde aan studenten van een middelmatige universiteit en een top universiteit. Wat bleek? De studenten van de top universiteit hadden het vaker fout dan de studenten van de middelmatige universiteit. 
 
De verklaring van deze onverwachte uitkomst is simpel: intelligente mensen vertrouwen (ten onrechte) op hun intuïtie, waar minder intelligente mensen even goed gaan zitten voor de taak en komen dan tot het goede inzicht.
 
Slimme managers zijn gevaarlijk
Het gevolg is wat iedereen in de financiële sector zal herkennen: slimme managers aan de top vertrouwen voor hele belangrijke beslissingen op hun gevoel, terwijl ze er op basis van datzelfde gevoel soms faliekant naast zitten. 
 
Wat we van het bovenstaande experiment kunnen leren is dat we hele slimme mensen niet zomaar moeten vertrouwen als ze een beslissing nemen. De oplossing is dat je iedere beslissing, hoe simpel of voor de hand liggend ook, goed moet analyseren. 
 
Had u het raadsel fout? Goed nieuws: u kunt zich troosten met de gedachte dat veel intelligente mensen het ook fout hadden. Het slechte nieuws, intelligente mensen zoals u zijn slechte beslissers! 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Kilian Wawoe

Dr. Kilian W. Wawoe (1972) werkte als senior- personeelsadviseur bij ABN Amro tot hij in 2010 vertrok uit onvrede over het ge...

Volg Kilian Wawoe
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren