
Meer vrijheid was misschien wel de belangrijkste belofte bij de introductie van marktwerking in de zorg. Vrijheid voor nieuwe aanbieders om te laten zien dat het beter kon en vrijheid voor de patiënt om zelf een zorgverlener te kiezen. Lees meer
Die vrijheid staat ter discussie. De zorgverzekeraars, als beheerders van de premiegelden, willen meer macht om te bepalen waar het aan uitgegeven mag worden en meer invloed om zorgverleners te sturen middels contractafspraken.
Artikel 13 van de Zorverzekeringswet (ZVW) bepaalt dat verzekeraars ook een vergoeding (van in de praktijk zo'n 80 procent van de prijs) moeten betalen wanneer een patiënt kiest voor een zorgverlener zonder contract. Daar wilden de verzekeraars graag van af. Minister Edith Schippers loodste vorig jaar een wetsvoorstel door de Kamer dat artikel 13 zo wijzigt dat verzekeraars niet langer verplicht zijn om die vergoeding te betalen. Daarmee kon de verzekeraar in feite bepalen welke zorgverleners economisch bestaansrecht houden en welke niet - en zou het een stuk makkelijker worden om in contracten vast te leggen hoe zorg precies verleend moet worden. Zorgverleners uit allerlei branches maakten zich zorgen over deze toename van macht van de verzekeraar en verzetten zich het afgelopen jaar heftig tegen de wetswijziging en zorgde in de Kamer bijna voor een kabinetscrisis en sneuvelde uiteindelijk in de senaat. Follow the Money publiceerde talrijke artikelen over dit proces. We laten het daar niet bij zitten.
Follow the Money volgt de ontwikkelingen rond zorgverzekeraars op de voet en investeert in diepgaand onderzoek. Hieronder de resultaten van onze inspanningen.
Psychiaters behandelen ‘te veel’ patiënten en moeten verzekeraar tonnen terugbetalen
Ethisch incasseren is nog steeds een probleem voor verzekeraar Menzis
Verzekeringsweigeraar krijgt duizenden euro’s terug
Zilveren Kruis liet minister Bruins blunderen met niet-bestaand onderzoek
‘De Zorgverzekeringswet deugt niet, dus ik doe er niet aan mee’
Zzp’ers krijgen Achmea in de rechtszaal op de knieën voor vrije artsenkeuze
Hoe verzekeraars marktwerking in de zorg dwarsbomen
Onduidelijke regelgeving antidepressiva geeft zorgverzekeraars vrij spel
De onzichtbare strijd om de zorgmiljarden
De jaren van ijzeren Edith
Honderden huisartsen in opstand tegen verzekeraars
Een groeiende groep huisartsen weigert voor 2015 een contract te tekenen met de zorgverzekeraar. Alle vier de grote verzekeraars zijn inmiddels in conflict met huisartsen.
7 Bijdragen
Hilterman
De ingezette onntwikkeling is zeer onwenselijk. Op dit moment is het enige gespreksonderwerp bij de gezondheidszorg geld, geld dat de verzekeraars het liefst oppotten..
Nu al zijn de reserves ruim twee keer de norm die DNB voorschrijft.
Met het aanstellen van voormalige Haagse politici kopen de verzekeraars rechtstreekse invloed in de politiek. Zeer onwenselijk dat eerste kamerleden belangrijke functies hebben bij verzekeraars zoals Roger van Boxtel.
Die meneer zit er helemaal naast met zijn aanval op Chris Oomen van DSW.
Er gaat 40 miljard premie geld om in de gezondheidszorg. Het is de droom van iedere verzekeraar daar een flinke brok van in handen te krijgen.
Kan iemand mij uitleggen waarom deze voorziening in handen is gekomen van op winst maken ingestelde verzekeraars?
Martin007
Hiltermanwww.isditvrijheid.nl
Ik wil graag weten of je er iets van geleerd hebt.
Molenaer
Martin007hermanthe
Martin007Wat ik wel mis (of nog niet gelezen heb) is het verhaal over de 'prikkels' die nodig zijn om mensen te motiveren hun kwaliteiten te verwerkelijken en in voldoende mate onafhankelijk te zijn/worden van het 'gespreide bedje' van een in deze context te machtige overheid.
Mijn standpunt is dat wat de overheid verplicht ze in de basis ook zelf moet kunnen leveren (of faciliciteren), de gewenste extra's kunnen aan de markt overgelaten worden.
Daar ligt volgens mij dan ook een groot probleem. De 'kleine' man probeert van alles om in zijn levensonderhoud te voorzien maar wordt vermalen door de 'groten' met hun eigen belangen -en die ook de macht hebben ze door te drukken- en daar reken ik (nu) de overheid ook bij: Het in stand houden van de Staat gaat voor alles want is immers 'hun' prestige en een prima springplank naar de toekomst. Het 'volk' verwordt steeds meer tot een lastige bijkomstigheid, net zoals bewapening een soort 'noodzakelijk kwaad'.
Tegengewicht creeren voor de 'macht' zou eigenlijk het politieke doel moeten zijn maar democratie (volksvertegenwoordiging), transparantie en integriteit zijn helaas een schaars goed geworden.
De verdeel en heers tactiek staat weer in volle bloei. En onwetendheid -zeker in deze tijd- kan toegevoegd worden aan de 7 hoofdzondes ;). Bedankt voor de link en -wellicht overbodig om toe te voegen- ook hulde aan FTM.
Watching the Wheels
Waarom is het niet gewoon zoals bij een dierenarts? Daar kun je gewoon beslissen waar je binnenloopt, er hangt met een beetje geluk een prijslijst. Later kun je dan bij een eventuele verzekeringsmaatschappij een deel terugkrijgen.
O ze willen natuurlijk niet al je medische gegevens op straat, natuurlijk … Eed van Hippocrates. Die zetten ze liever van alle Nederlanders op een door NSA en overheid te hacken centrale computer in Lelystad met alle risico's van dien. Er zijn mensen die niet meer naar de huisarts gaan, dat bespaart ook.
Guest
38 stemmen tegen en 33 stemmen voor !
Onder de tegenstemmers PvdA'ers Adri Duivesteijn, Marijke Linthorst en Guusje Ter Horst.
Wellicht heeft het ermee te maken dat alle drie de senatoren volgend
jaar stoppen als senator waardoor ze zich misschien minder gebonden
voelen aan de partijpolitiek.
Nu nog het wetsvoorstel "Winstuitkeringen door zorginstellingen" om zeep helpen!
En eigenlijk zou de "Budgetpolis" -kan patiënten óók in grote financiële problemen brengen- verboden moeten worden...
Zandkorreltje