Een groeiende groep huisartsen weigert voor 2015 een contract te tekenen met de zorgverzekeraar. Alle vier de grote verzekeraars zijn inmiddels in conflict met huisartsen.

  Terwijl de Eerste Kamer dinsdagmiddag stemt over Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet, komen honderden huisartsen in opstand tegen de sturingsmacht die zorgverzekeraars via hun contracten proberen uit te oefenen. Afgelopen weekend haalden 123 huisartsen uit Kennemerland het nieuws door een contract te weigeren met zorgverzekeraar Achmea. Maar ook in Drenthe, Twente, Limburg en Brabant komen huisartsen in opstand. Daarbij wordt ook bij verzekeraar Menzis contract geweigerd. De nieuwste groep die zich aansloot bestaat uit huisartsen uit Noord-Limburg en Noord-Holland en vertegenwoordigt naar eigen zeggen 440.000 patiënten in die provincies - voornamelijk verzekerden van VGZ en CZ. 'Voor hen is door VGZ geen contract met de huisarts gesloten voor 2015', stellen deze huisartsen.

  'Tekenen rechts onder graag'

  De huisartsen hebben bezwaar tegen de lage tarieven waarvoor zij meer taken moeten verrichten en het gegeven dat er over contracten niet te onderhandelen valt. Dat laatste bezwaar delen ook andere zelfstandige zorgverleners zoals fysiotherapeuten en psychologen. Zij protesteren tegen de groeiende macht van de zorgverzekeraar.  In een persbericht laten de huisartsen die een contract weigeren met VGZ weten: 'Wij willen geen TROG-contracten -  ofwel: "Tekenen rechts onder graag". Zorgverzekeraars hebben steeds meer macht gekregen op diverse terreinen van de gezondheidszorg, waarbij er steeds meer op geld gestuurd wordt in plaats van op de kwaliteit. Dat zien wij als een onwenselijke ontwikkeling.' De groep stelt dat er steeds meer zorg naar de huisarts gestuurd wordt omdat dat goedkoop is, zonder rekening te houden met hoeveel zorg de praktijk aankan zonder de kwaliteit in gevaar te brengen. Ook zijn de huisartsen het niet eens met de maatregel om tarieven omlaag te schroeven wanneer de totale kosten uitstijgen boven het maximum huisartsenbudget. De Landelijke Huisartsenvereniging zegt op haar website geen uitspraken te kunnen doen over de acties omdat de Mededingingswet dat verbiedt. Die Mededingingswet zou eens kritisch tegen het licht gehouden moeten worden, stelt voorzitter Ella Kalsbeek. Achmea liet afgelopen weekend weten erop te vertrouwen dat de huisartsen op 1 januari gewoon getekend hebben.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Eelke van Ark

  Gevolgd door 1273 leden

  Eelke vond vanuit de Achterhoek de weg naar Follow the Money. Ze heeft zich vastgebeten in het Nederlandse zorgstelsel.

  Volg Eelke van Ark
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren
  Dit artikel zit in het dossier

  De macht van de zorgverzekeraars

  Gevolgd door 892 leden

  Meer vrijheid was misschien wel de belangrijkste belofte bij de introductie van marktwerking in de zorg. Vrijheid voor nieuwe...

  Volg dossier