Hongaarse Goulash

  Bij veel beleggers lijkt het portfolio inmiddels op een bord goulash schrijft FTM columnist Dwarshuis.

  Woedende Hongaren ervaren dat de aansluiting tot de Europese Unie geen eenvoudig feestje is waar de Goulash lekker smaakt. Al eerder was Hongarije de prooi van wat slimme hedgefund managers. Hongarije torst simpelweg een te grote schuldenlast met zich mee en daarom verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s de rating.

   
  Speculerende Nederlanders die dachten voor een appel en ei semi-slim een leuk appartementje of een wankele wijngaard op de kop te kunnen tikken komen van een koude kermis thuis. Ze trekken gemiddeld zo’n 50% van hun investering door de plee heen. Welkom in de EU!
   
  Hessing
  De EU is niet langer een walhalla voor beleggers en investeerders. Dat betoog ik inmiddels al een paar dagen. Gisteren maakten ik een rondje door het – altijd gezellige – Gooi. Daar waar advocaten eind jaren tachtig de messen slepen over het volledig uitknijpen van de WIR, daar zijn zij nu bezig met een spoedcursus insolventierecht en hebben beslag leggen tot hun evangelie gemaakt. Ook de heren Hessing en Homburg weten inmiddels hoe dat aanvoelt. Het werk is veranderd. Het gaat verdomd slecht in de polder als we de ondernemer mogen geloven. Banen staan op de tocht en het klimaat is guur geworden. De financiële veenbrand – welke in 2007 begon – doet zijn werk zorgvuldig en nauwgezet.
   
  De Europese beurzen openen vlak vanochtend. Onze dobbel in Air France-KLM doet naar behoren zijn werk. Door de aanhoudende onzekerheid over de aanpak van de schuldencrisis in de eurozone kijken beleggers terecht de kat uit de boom. De meeste Europese graadmeters laten al strak 6 dagen op rij verliezen noteren. In Londen kijken de eilandbewoners al 9 dagen tegen bloedrode koersenborden aan.
   
  De Amerikaanse beurzen waren gisteren gesloten vanwege Thanksgiving Day. Normaliter een positieve no-brainer voor het Damrak, maar zelfs dat kon er niet vanaf. Vandaag hebben we in de VS te maken met een verkorte handelsdag en sluit de beurs om 19:00 uur Nederlandse tijd. In de Verenigde Staten begint het voor de detailhandel uiterst cruciale kerstinkoop seizoen. Voor beleggers een belangrijk signaal hoe diep de Amerikaanse konijnenkop in zijn buidel wil tasten.
   
  Bodemvorming
  Ik loer naar – tijdelijk – bodemvorming na een week vol koersellende. Voor veel beleggers lijkt hun portfolio inmiddels op een bord goulash. De ©OLUMBEURS-PORTFOLIO smaakt dit jaar – na veel hangen en wurgen – naar meer. Maar 2011 is een verdomd lastig beleggingsjaar geweest. Velen zullen hun wonden likken en vertwijfeld naar hun verschrompelde fondsenstaatje kijken. En 2012 lijkt ‘uitdagend’ te worden zoals centrale bankiers de huidige tijdsgeest vaak omschrijven.
   
  Rest mij u – ondanks alles – een goed weekend te wensen. ‘Morgen gezond weer op’ om maar eens a la ex-talkshow diva Sonja Barend te spreken.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Jan Dwarshuis

  Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...

  Volg Jan Dwarshuis
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren