
Activist en schrijfster Susan George bepaalde veertig jaar geleden ons denken over de voortdurende honger in de wereld. 81 jaar is ze nu. Tijdens een BBC radio-interview met George wordt duidelijk hoe akelig actueel haar bevindingen nog altijd zijn.
‘Honger is geen ongrijpbaar fenomeen, het komt tot stand door identificeerbare krachten’, zei de Amerikaanse schrijfster en activiste Susan George eerder deze maand in een interview met de BBC. George vertelt in het radio-interview uit de serie My Food Hero over haar strijd voor een wereld zonder honger. Het interview beluisteren is aan te raden voor iedereen die zich zorgen maakt over de voortdurende honger in de wereld en kritisch staat tegenover de voedingsindustrie. En verder voor iedereen die het af en toe nodig vindt om tegen de stroom in te zwemmen.
Baanbrekend boek
Susan George is een autoriteit. Ze vestigde haar naam met de uitspraak: ‘Honger is geen plaag, het is een schandaal’ en de vele jaren die ze wijdde aan het onderzoek dat aan die ene zin voorafging. Haar specialisme: het voeden van de wereldbevolking. En dan vooral alle problemen waarmee dat gepaard gaat. Het begon allemaal bijna veertig jaar geleden, in 1976, met haar baanbrekende boek How the Other Half Dies: The Real Reasons for World Hunger. In dat boek beschrijft George hoe, in tegenstelling tot de mooie voornemens van westerse landen en bedrijven, het uitbouwen van de industriële landbouw en de bedrijfsbelangen belangrijker worden gevonden dan het uitbannen van honger. Onbegrijpelijk, vindt de auteur, honger is volgens haar niet nodig, gezien de beschikbaarheid van voldoende voedsel op de wereld. De westerse elite laat een eerlijkere distributie van voedsel niet toe, is de strekking van Georges boek. George schreef het boek naar aanleiding van de eerste UN World Food Conference in 1974. De toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger sprak er beroemde, hoopvolle woorden: ‘Over tien jaar zal er geen kind meer hongerig naar bed gaan.’ George was totaal verrast door de kortzichtige visie van landbouwgiganten, de voedingsindustrie en de Amerikaanse regering.Henry Kissinger sprak in 1974 beroemde, hoopvolle woorden: ‘Over tien jaar zal er geen kind meer hongerig naar bed gaan’Zij maakten op de conferentie de dienst uit en bekommerden zich niet om het leed van bijvoorbeeld kleine boeren en het voedselprobleem. Ze besloot haar eigen visie op papier te zetten. Kissingers mooie woorden over het einde van honger zijn niet uitgekomen. Of zoals The Economist later schreef: ‘35 jaar na de uitspraak van Kissinger gaan een miljard mensen nog altijd met honger naar bed.’ Het boek van George hakte er in bij veel mensen. De volgende zinsnede uit de introductie was daar in elk geval debet aan: ‘Als het je zes uur kost om dit boek te lezen, zijn in die tijd ergens op de wereld 2500 mensen gestorven van de honger of aan honger-gerelateerde ziektes tegen de tijd dat je ermee klaar bent.’
Volg het geld
Het BBC-interview met George geeft een samenvatting van haar levenspad, ze is intussen al 81 jaar oud, waarbij ze altijd is en blijft vasthouden aan haar motto: we moeten niet de armen onderzoeken, maar juist de rijken in de wereld. Het zijn, zegt ze, immers de rijken die de macht hebben over het voedselsysteem. Volgens George is het volgen van de geldstromen de enige echte manier om er daadwerkelijk achter te komen hoe bijvoorbeeld de voedingsindustrie werkt. Na dit boek over de voedselproblematiek schreef ze nog tien andere boeken over onder andere schuld, kapitalisme en religie.'We moeten niet de armen onderzoeken, maar juist de rijken in de wereld'Na achtentwintig mooie minuten eindigt het interview met een oud citaat van George, voorgelezen door de BBC-presentatrice. Tussen de regels door beschrijven haar zinnen hoe George vaak vooraan stond in een eenzame strijd en inzwom tegen de stroom. Tegelijkertijd lijkt het fragment bedoeld als steun voor eenieder die zich, net als George, bezig houdt met grote thema’s: ‘Ik ben opgehouden me af te vragen of hetgeen ik doe wel het juiste is (…) zeker weten zullen we het in ieder geval nooit. Het beste wat we kunnen doen is ons dagelijks proberen los te maken van angst. De angst voor autoriteit, de angst om op te vallen, politiek impopulair te zijn, er gek uit te zien, hulpeloos of nutteloos te zijn, de angst voor de waarheid of de angst voor conflict. Het is de angst, die aangeeft dat zojuist iets belangrijks is gezegd of bereikt.’ Beluister hier het radio-interview met Susan George.
48 Bijdragen
Simon Twilt
Jan Willem de Hoop
Simon TwiltHier meer informatie over de deskundige. http://www.marketingonline.nl/bericht/brandwashed-een-review
Simon Twilt
Jan Willem de Hoopjefcooper
Jan Willem de HoopWij kunnen wel doen wat we willen, maar niet willen wat we willen.
niemaldal
jefcooperWie vindt er ook dat de EU en de ECB niets, maar dan ook helemaal niets,met de vrije wil van de EU burger heeft te maken >>> ????
Molenaer
Jan Willem de HoopVrije wil of keus hangt dus nogal samen met de opties die zich al dan niet aandienen. In ons stukjevan de wereld zijn die opties, zoals je terecht stelt, ook nog eens zwaar gemanipuleerd. Niet allemaal natuurlijk, want ik moet nu echt even naar het kleinste kamerje, maar dat is ook geen kwestie van vrije wil.
Mitchell
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
MitchellDrNomad
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
DrNomadDrNomad
Jan Willem de HoopDrNomad
En dat het niet goed gaat in arme landen is inderdaad zeer vervelend. Heeft de volgende oorzaken:
* Verweg overheden die de eigen bevolking belemmert en berooit, oorlog voeren en/of het eigen volk plundert;
* Dichtbij overheden die verweg volk hulpverslaafd en lethargisch maakt;
* Dichtbij overheden die de verweg voedselmarkt verstoren met goedkoop of gratis rijst, goed voor de 10% die het echt heel slecht heeft, verwoestend voor de overige 90% waarmee het relatief goed ging, want die verkopen niks meer;
* Dichtbij overheden die protectionistisch de grenzen sluiten voor handel met de derde wereld, wat het voor verweg boeren moeilijk maakt om een centje te verdienen;
* Dichtbij activisten die vooruitgang blokkeren, zoals genetisch gemodificeerd voedsel (oplossing is de grootste vijand van de problem-hero);
pieter
DrNomad* het gebrek aan een demografische transitie in landen met veel honger.
* het neo kolonialisme van het imf en de eu met vrijhandelsverdragen die alles behalve de export van tropische gewassen wegconcurreerd.
jefcooper
pieterpieter
jefcooperjefcooper
pieterDe EU doet volgens mij niets in Afrika.
pieter
jefcooperHet is zelfs zo erg dat chocolade in Ivoorkust 2 keer zo duur als hier, omdat de cacao in europa verwerkt word tot chocolade en dan weer geexporteerd. Te gek voor woorden, maar goed dat heet dus neo kolonialisme.
Gerrit Zeilemaker
DrNomadLeprechaun
Gerrit ZeilemakerExportsubsidiebeleid is toch een overheidstaak.
Of heb ik het verkeerd en worden deze exportsubsidies stiekem door bedrijfslobbyisten bepaald ???
jefcooper
DrNomadEveneens het interne kolonialisme, immigranten en afstammelingen daarvan die de dienst uitmaken.
Zoals in vele Z Amerikaanse landen.
DrNomad
jefcooperjefcooper
DrNomadEduardo Galeano, 'Open Veins of Latin America', Five centuries of the pillage of a continent', 1971, 2009, Londen.
DrNomad
jefcooperhttps://en.wikipedia.org/wiki/Open_Veins_of_Latin_America
Heb ik niet gelezen, maar de publicatie-datum is 1971, dus 43 jaar geleden. Zou het kunnen dat er in die tijd heel veel veranderd is?
Het wonder van Chili is na publicatie datum gebeurt:
https://en.wikipedia.org/wiki/Miracle_of_Chile
jefcooper
DrNomadBolivia heeft een Indiaanse president.
Het westen meende het vliegtuig van deze man in Oostenrijk tot landing te kunnen dwingen.
Venezuela heeft zich onttrokken aan het VS juk, maar zucht onder VS tegenmaatregelen.
Argentinië ligt zo overhoop met de VS dat Argentijnen eigenlijk niet naar het buitenland kunnen reizen, om deviezen te sparen ligt er een belasting van 35 % op reizen naar het buitenland.
Noch nationalisaties noch landherverdelingen die iets voorstellen zijn me bekend van de laatste tijd.
DrNomad
jefcooperMitchell
DrNomadDrNomad
MitchellHet is geen Afrikaanse ramp.
16again
DrNomadWellicht voor de "haves" maar zeker niet voor de "haves nots."
Als er meer verdiend kan worden met verbouwen van bio-brandstof, dan wordt de vruchtbare akker gebruikt om autotjes voorbij de hongerige monden te laten rijden.
Daar is maar 1 woord voor, net als topic titel: Schandalig!
DrNomad
16againOverigens dat akkers worden gebruikt om gewassen te verbouwen voor bio-brandstof ipv voedsel, is niet ingezet door Kapitalisme, maar door de milieu-beweging, en dat is een anti-Kapitalistische organisatie.
Mitchell
DrNomadDrNomad
Mitchelljefcooper
Eveneens lijkt het inzicht te ontbreken dat het de 12.000 jaar geleden ingevoerde landbouw is die de bevolkingsexplosie, met hard werken helaas ook nog, veroorzaakte, en dat het nu juist die landbouw is die onze planeet aan het vernietigen is ?
Clive Ponting, 'A green history of the world', 1992, London
In onze 17e eeuw kwam honger bij ons eigenlijk niet meer voor, dank zij graanimporten uit de Oostzee, het hoofd handelsgebied.
De roversbende VOC wordt verheerlijkt, dat de handel op de Oostzee veel meer betekende blijkt zelfs geschiedenisleraar Rutte niet te weten.
A.Th. van Deursen, 'Een dorp in de polder, Graft in de 17e eeuw', Amsterdam, 1998
Konrad Fritze – Günther Krause, ‘Seekriege der Hanse, Das erste Kapitel deutscher Seekriegsgeschichte’, 2007 Berlin
In het Franse Beauvais, afhankelijk van de oogsten in de directe omgeving, transport over water was daar niet, de wegen waren het grootste deel van het jaar onbegaanbaar, kwamen na elke misoogst de armen om.
Pierre Goubert, 'Cent mille provenciaux au XVIIe siècle', Beauvais et le Beauvaisis de 1600 à 1730', Paris 1968
Barrie Lindun
jefcooperjefcooper
Barrie LindunWij deden het zo slecht nog niet.
Barrie Lindun
jefcooperjefcooper
Barrie LindunIk kan me geen bron herinneren.
Maar de schrijver is behoorlijk kritisch tegenover de Nederlandse paternalisten, ik vertrouw hem.
Leprechaun
WAAR IS DE FTM BIJDRAGE OVER DE VLUCHTINGENSTROOM ???
boftm
LeprechaunMitchell
LeprechaunEerst even over je oproep: De vluchtelingenstroom / migratiecrisis is een enorm probleem, en verdient zeker meer aandacht. We zijn bij FTM niet doof voor dit urgente onderwerp. Zo selecteerde we op 28 juni, in ons wekelijkse overzicht van interessante stukken, een artikel over The Migrant's Files (link: http://www.ftm.nl/exclusive/follow-the-money-selecteert-15/). Op 30 augustus staan er in diezelfde rubriek zelfs drie artikelen over het onderwerp (link: http://www.ftm.nl/exclusive/follow-the-money-selecteert-24/). Onderaan die pagina's staat een mogelijkheid om elders gelezen stukken in te sturen voor de rubriek, we horen graag van je!
Dan over het je reactie dat bovenstaande column 'off topic' zou zijn. Ik ben het niet met je eens. Honger is niet off topic zolang 1 op de 9 mensen niet de beschikking heeft tot voldoende voedsel. Lees hier meer feitelijke info: https://www.wfp.org/hunger/stats
boftm
Mitchelloff topic had ik beter niet kunnen schrijven maar ik heb de ervaring dat er snel op gewezen wordt als je iets niet compleet en direct kunt linken aan het artikel. Ik wilde zulke commentaren voor zijn.
Vluchtelingen en honger, die link wordt misschien niet snel gelegd.
Leprechaun
wie hebben er ook het gevoel dat de buik van europa open ligt??
wie hebben er ook het gevoel dat die open buikwond het gevolg is van in inval van van de VS (gesteund door een (1) Nederlandse militair) in Irak??
Wie weet dat er nu een UK labor kandidaat voorzitter is die zich wil verontschuldigen voor de Engelse bijdrage aan de inval van Irak. (De Tony Blair affaire)?? (
pieter
Het leven is een schouwspel, ieder speelt zijn rol en krijgt zijn deel.
DrNomad
pieterpieter
DrNomadDrNomad
pieterpieter
DrNomadDrNomad
pieterBuiten dat, als u zo'n nobel idee heeft over hoe de samenleving er wel/niet uit moet zien, waarom kunt u dan niet zelf daarvoor investeringen of filantropie voor doen? Het High Society idee. Als u voor hogere belastingen bent zegt u alleen maar dat uw collega vermogenden gedwongen moeten worden om mee te betalen aan uw wensen. En behalve dat, u weet hopelijk net zo goed als ik dat geld naar de overheid niet al te best besteed wordt.
pieter
DrNomadDe overheid verspilt net zoveel geld aan nutteloze dingen als bedrijven of goede doelen, dus wie het doet maakt me niet zoveel uit. Onkunde zit in alle organisaties ongeveer gelijkmatig.
En ja ik zit erover te denken om ook zelf een stichting op te richten om het geld efficienter te besteden.