Hans van der Vlist, hoofd FIOD

Hans van der Vlist, hoofd FIOD © Erik van ’t Woud

Hoofd FIOD op non-actief vanwege toeslagenaffaire Belastingdienst

Het hoofd van de Fiscale Inlichtingen-en Opsporingsdienst (FIOD), Hans van der Vlist, is met onmiddellijke ingang teruggetreden. Dat deed hij op verzoek van de top van het ministerie van Financiën. Van der Vlist maakte deel uit van het managementteam van de Belastingdienst dat verantwoordelijk is voor de toeslagenaffaire.

Van der Vlist maakte zijn terugtreden deze week bekend in een interne mail aan alle FIOD-medewerkers. Zijn afscheidsmail is in handen van Follow the Money. Het bestaan van de mail wordt door vier FIOD-medewerkers bevestigd.

In zijn afscheidsmail schrijft Van der Vlist dat hij in de periode 2013-2016 in het managementteam fraude van de Belastingdienst zat. ‘Ik heb geen betrokkenheid, wetenschap en directe verantwoordelijkheid gehad bij de behandeling van Toeslagen. Wel bij de strafrechtelijke aanpak van Toeslagen met een rechterlijke toets. Bij dat laatste is er naar mijn weten ook geen discussie. Dat neemt niet weg dat mij vanmorgen gevraagd is een stap terug te doen als algemeen directeur van de FIOD, gelet op mijn mede beeldbepalende functie binnen de Belastingdienst in die periode. Dat betekent dat ik op korte termijn – binnen enkele weken – afscheid zal nemen van de FIOD. Dat spijt me zeer, ik ga jullie erg missen naast ons mooie werk.’

Het gedwongen vertrek van Van der Vlist is bij de FIOD ingeslagen als een bom

Het vertrek van Van der Vlist is bij de FIOD ingeslagen als een bom. Hij is erg geliefd onder het personeel van zowel de FIOD als de Belastingdienst, zo melden goed ingevoerde bronnen aan FTM. Onder het personeel is grote beroering ontstaan. Intern wordt opgeroepen tot acties, zoals werkonderbrekingen. De interne beeldkrant van de FIOD staat vol met verontwaardigde reacties over zijn gedwongen vertrek, dat als geheel ten onrechte wordt gezien.

Vijf hoge ambtenaren

Het vertrek van Van der Vlist houdt verband met de aangifte die het ministerie van Financiën deze week deed tegen hoge ambtenaren van het departement, vanwege hun rol in de toeslagenaffaire. De staatssecretarissen Hans Vijlbrief (Belastingen) en Alexandra Van Huffelen (Toeslagen) willen dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of de betrokken ambtenaren strafrechtelijk moeten worden vervolgd. Deze week werden vijf ambtenaren per direct op non-actief gesteld. Namen werden door het ministerie niet genoemd, teneinde het aanstaande OM-onderzoek niet te frustreren; naar nu blijkt, is Van der Vlist een van hen. Hij was sinds 2011 algemeen directeur van de FIOD. Daarvoor maakte hij deel uit het managementteam van de Belastingdienst.

De toeslagenaffaire draait om duizenden ouders die door de Belastingdienst ten onrechte zijn beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslagen. Velen moesten ten onrechte flinke bedragen terugbetalen, waardoor ze in financiële problemen kwamen. Bij de Belastingdienst zou sprake zijn geweest van ‘beroepsmatige discriminatie’ doordat werd gekeken naar de tweede nationaliteit van de ouders.