
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Brussel worstelt met het weren van schimmige consultants
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
EU-landen eindelijk bereid grootste ontvangers van miljardenfonds te onthullen
Brussel hield onterecht documenten achter: felle kritiek van Europese ombudsman
‘Tijd om het gevecht met de tech-reuzen aan te gaan,’ zegt econoom Tommaso Valletti
Traag Den Haag laat Nederlanders te lang wachten op EU-voordelen
Nederland dreigt hoge rekening te krijgen voor Europees coronaherstelfonds
Europa rekent zich rijk met afromen van ‘droomwinsten’ op elektriciteit
Wat gebeurt er met de gegevens die overheden, bedrijven en instellingen over ons opslaan? Wat als ze gehackt of gegijzeld worden? Hoe veilig zijn onze systemen, en onze data? Lees meer
De analoge en digitale wereld lopen steeds meer in elkaar over, internet en technologie knopen alles aan elkaar: beleid, sociale structuren, economie, surveillance, opsporing, transparantie en zeggenschap.
Ondertussen worden we overspoeld door ransomware, digitale desinformatie en diefstal van intellectueel eigendom. Conflicten worden tegenwoordig ook uitgevochten in cyberspace. Hoe kwetsbaar zijn we precies, en hoe kunnen we ons beter wapenen?
We laten overal digitale sporen achter, vaak zonder dat te weten of er iets tegen te kunnen doen. Al die aan ons onttrokken data worden bewaard en verwerkt, ook door de overheid. Dat gebeurt niet altijd netjes. Zo veegde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in een vernietigend vonnis het Nederlandse anti-fraudesysteem Syri van tafel. Hoe riskant het is om op dataverzamelingen van burgers algoritmes los te laten – datamodellen die vrij autonoom beslissingen nemen – bewijst de Toeslagenaffaire. Die laat ook zien wat het effect is van ‘verkeerde’ registraties die zich als onkruid door overheidssystemen lijken voort te planten, zonder dat iemand ze nog kan stoppen of wijzigen.
En zijn al die gegevens van burgers en klanten wel veilig? Wie kan erbij, wie mag erbij, wat als ze gehackt of gegijzeld worden? Hoe kwetsbaar maakt onze afhankelijkheid van data ons?
Podcast | Bart Schermer: ‘Met de huidige aanpak van cybercrime lossen we de problemen uit 2017 op’
Amper toezicht op inzet van massa-surveillance tools door inlichtingendiensten
Zorgen over surveillancestaat weerhouden regering niet van invoering digitale bewijspas
De politie belazerde computercriminelen – begrijpelijk, maar mag dat wel?
‘Tijd om het gevecht met de tech-reuzen aan te gaan,’ zegt econoom Tommaso Valletti
PvdA-prominent verzwijgt belang in armoede-app bij promopraatjes
Woekerwinsten voor uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften, ondanks nieuwe regels
‘Door gebrek aan toezicht gaan overheidsinstanties soms te ver bij het verzamelen van inlichtingen’
De politie vraagt opvallend vaak gegevens op van toeslagenouders, maar kan niet zeggen waarom
KPN vecht voor nieuw monopolie, de toezichthouder helpt mee
Tommaso Valletti © Fenna Jensma
‘Tijd om het gevecht met de tech-reuzen aan te gaan,’ zegt econoom Tommaso Valletti
Grote delen van onze economie worden beheerst door slechts een handjevol machtige technologiebedrijven, en de internationale mededingingsautoriteiten hebben die ontwikkeling onderschat. Hoogleraar economie Tommaso Valletti sloeg als een van de eersten alarm toen hij als hoofdeconoom bij het directoraat-generaal Concurrentie van de Europese Commissie werkte. Toch duurde het lang voordat de autoriteiten wakker werden.
Tommasso Valletti is expert op het gebied van industriële economie en mededinging. Follow the Money sprak hem tijdens de pauze van een workshop in Brussel, waar hij met toezichthouders sprak over het bedrijfsmodel van Big Tech-platforms. Later die middag vertrok hij per trein naar Londen, waar hij met zijn gezin woont. Hij werkt daar als hoofd van het departement economie en overheidsbeleid van het Imperial College London.
Naast zijn academische werk zit Valletti in het bestuur van de Payment Systems Regulator, de Britse toezichthouder op de betaaldiensten. Hij is adviseur bij Ofcom, de toezichthouder voor media en communicatie van het Verenigd Koninkrijk, en heeft net een termijn van 3 jaar afgerond als bestuurslid van de Financial Conduct Authority, die toeziet op de financiële markten.
De Italiaanse hoogleraar werkte tussen 2016 en 2019 als hoofdeconoom bij het directoraat-generaal Concurrentie van de Europese Unie – een periode die hij omschrijft als ‘uiterst belangrijk’ voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij werkte in Brussel aan tal van rechtszaken, waaronder drie tegen Google die tot boetes hebben geleid van bij elkaar 8 miljard euro wegens misbruik van economische machtspositie.
Toen Valletti voor het eerst zijn zorgen uitte, ging hij zijn boekje nog te buiten
Zijn directheid valt niet altijd in goede aarde bij het mededingings-establishment. Zo schuwde hij niet zijn collega’s te bekritiseren vanwege het gemak waarmee ze overnames van veelbelovende start-ups door Big Tech goedkeurden, bijvoorbeeld die van Instagram en Whatsapp door Facebook.
Nu de marktkracht van techreuzen blijft groeien en het fortuin van hun eigenaren astronomische proporties heeft aangenomen, worden beleidsmakers op wereldniveau steeds kritischer.Een van hen: Joe Biden, de president van de Verenigde Staten.
Maar toen Valletti voor het eerst zijn zorgen uitte, ging hij zijn boekje nog te buiten.
Persoonlijke bewustwording
De periode waarin Valletti voor de Europese Commissie werkte, beschrijft hij als ‘uiterst belangrijk voor me’. De functie van hoofdeconoom werd in 2003 geïntroduceerd om een ‘onafhankelijk economisch perspectief te kunnen bieden‘ op mededingingszaken en -regels. Valletti’s opvolger, Pierre Régibeau, leidt nu een team van 30 mensen.
‘Je belandt ineens aan de top van de hiërarchie. Je spreekt rechtstreeks met de Commissaris, die je baas is. Die rol bevorderde ook het kritisch denken bij het instituut. Tot dan was er te veel groepsdenken, een tendens die je vaker ziet bij grote bureaucratieën. Mensen zullen sommige dingen negeren omdat hun baas heeft gezegd dat ze niet belangrijk zijn. Maar die blijken dan later toch belangrijk te zijn. Een onafhankelijk persoon inhuren is om die reden een fantastisch idee: dat leidt uiteindelijk tot betere beslissingen.’
Valletti vertelt dat er ‘uiteenlopende meningen’ waren over of zijn persoonlijkheid wel in lijn was met hoe een EU-functionaris zich dient te gedragen. ‘Ik was altijd trouw aan de beslissingen van de Commissie,’ zegt hij. Hij voegt eraan toe dat hij wel begrijpt dat zijn toegang tot vertrouwelijke informatie beperkingen met zich meebracht, hoewel een blunder zo nu en dan niet te vermijden was.
Hij haalt een incident aan waarbij hij onmiddellijk werd berispt nadat hij zich had versproken. Dat gebeurde tijdens een conferentie van de Universiteit van Oxford, een paar weken voordat de Eurocommissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, Google een eerste boete van 2,42 miljard euro oplegde omdat het zijn eigen prijsvergelijker bevoordeelde.
‘Ik had gezegd dat er “de komende maanden” over Google Shopping zou worden besloten. En dat was niet het juiste jargon, het jargon was “zo spoedig mogelijk’’.’ Persbureau Reuters snapte de portee van Valletti’s woorden en hij kreeg kort daarna een telefoontje van Johannes Laitenberger, directeur-generaal van DG COMP.
Valletti vertelt hoe dat gesprek verliep: ‘Hij vroeg: “Heb je dat gezegd?” Ik zei: “Ja, Johannes, dat klopt. Wat was daar niet goed aan?” “Je had moeten zeggen dat ‘de beslissing zo spoedig mogelijk komt’.” En toen zei ik zelfs, “Johannes, wat komt eerst, zo spoedig mogelijk, of in de komende maanden?’’ Niemand lachte.’
Je zag altijd dezelfde grote advocatenkantoren en dezelfde adviseurs, die hun eigen belangenverstrengeling niet kenbaar wilden maken
Los van dergelijke incidenten, die vooral lijken te wijzen op de bureaucratische cultuur, liet Valletti zich gaandeweg explicieter uit over de gevaren van Big Tech. Naar zijn idee werden die onvoldoende belicht , juist doordat het debat in Brussel werd gekaapt door de lobbyisten van de bedrijven die ter discussie stonden.
‘Deze Brusselse bubbel moest worden opengebroken. Het waren altijd dezelfde grote advocatenkantoren en dezelfde adviseurs, die hun eigen belangenverstrengeling niet kenbaar wilden maken. De academische wereld was vrijwel niet bij deze discussies betrokken. Hier en daar zag je een denktank die kwam met “uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat…,” maar dat klopte dan niet. Dus ik zat daar in feite om de stekker uit die onzin te trekken en ik had er de papieren voor. Als academici hebben we een riante positie, maar laten we alsjeblieft iets doen dat ook zinvol is.’
Wees iets in uw jeugd erop dat u later een non-conformist zou worden? Was u op school een rebel?
‘In tegendeel, ik was een goede, getalenteerde leerling. Mijn probleem was dat ik te veel talenten had. Ik was erg muzikaal. Ik was de beste ingenieur op mijn technische universiteit. Daarna ben ik begonnen als consultant, een baan die ik haatte. Maar ik kon nooit besluiten wie of wat ik wilde wezen, ik kon uit te veel dingen kiezen. Maar ik studeerde veel en werkte keihard. Ik was niet alleen maar een natuurtalent.’
Waarom werd u zo uitgesproken over Big Tech?
‘Op een zeker moment kwam ik voor de vraag te staan: waarom doe ik dit werk? Ik kwam uit mijn eigen bubbel, de academische bubbel, de ivoren toren, waar men zegt, “O, dit is een opmerkelijk argument, wat interessant. Zo had ik er nog nooit over nagedacht. Nu kan ik een wetenschappelijk artikel schrijven in een of ander obscuur tijdschrift!” Die houding moest ik snel laten varen en verruilen voor: “Wat is relevant? Waar sta ik achter?” Mijn eigen gevoel voor normen en waarden kwam terug, na een lange sluimerperiode. Het was mijn persoonlijke herontwaken en daar ben ik erg dankbaar voor: het houdt me in leven en vol energie.’
Was er een specifieke aanleiding?
‘Ja, een van persoonlijke aard. Mijn vader had dementie en stierf een paar maanden nadat ik bij de Europese Commissie was begonnen. Dat waren erg intense en chaotische maanden; mijn vrouw en kinderen zaten in Londen, mijn vader zat in Turijn en ik in Brussel. Het was ook belangrijk voor mij als man. Ik vroeg me af wie ik was, waar ik vandaan kwam, wat ik onderweg had geleerd en wat voor mij belangrijk was.’
Platforms waaruit je ‘niet kunt ontsnappen’
Tommaso Valletti is inmiddels een van de meest uitgesproken critici van Big Tech ter wereld, en treedt onvermoeibaar op als getuige-deskundige bij het Congres van de Verenigde Staten, het Europees Parlement en op internationale congressen. Tijdens het interview in Brussel belicht hij twee periodes in de evolutie van de vijf ‘GAFAM’-bedrijven: Google, Amazon, Facebook (nu omgedoopt in Meta), Apple en Microsoft.
‘De meeste van deze bedrijven werden midden jaren ’90 opgericht. Microsoft was toen een extreem dominant bedrijf en had met Windows de alleenheerschappij op het gebied van besturingssystemen. Maar toen Microsoft consumenten via Windows probeerde te dwingen Internet Explorer of Windows Media Player te gebruiken, werd het bedrijf tegengehouden door mededingingsautoriteiten.
De dynamiek binnen deze markten is sterk gedaald. Dat betekent dat de tech-reuzen de competitie vermorzelen en gebruikers geen alternatieven bieden
Dat schiep ruimte voor een nieuwe generatie ondernemers: Sergey Brin en Larry Page, de oprichters van Google, Mark Zuckerberg van Facebook, Jeff Bezos van Amazon en al die anderen. Je kunt niet spreken van een oorzakelijk verband, maar ik denk dat het geen toeval is dat er toentertijd een groot monopolie was en dat er nieuwe mogelijkheden ontstonden nadat dat was opengebroken. Daarom beschouw ik de eerste tien tot vijftien jaar van ongeëvenaarde groei en disruptieve technologie in Silicon Valley – deze belofte van democratie, omdat het internet een bron van oneindige informatie voor iedereen zou zijn – als een grote sprong vooruit in de kennis van de mens. Dat is inderdaad deels gebeurd, maar we zagen niet dat zo rond de jaren 2010-2012 een nieuwe monopolisatie haar intrede deed.
95 procent van alle zoekopdrachten in Europa wordt sindsdien gedaan via Google, een gigantisch percentage. Facebook kon zijn investeerders al in 2011 meedelen dat 90 procent van alle advertenties op sociale media in de Verenigde Staten via hen ging. Tijdens de pandemie kochten we massaal via één internetplatform: Amazon. En zo kan ik doorgaan. De droom van universele kennis die ons werd verkocht, bleek een leugen. In plaats daarvan creëerden ze een ecosysteem waaruit ze ons niet willen laten vertrekken. Ze pakken onze ‘aandacht’ en onze data en maken die te gelde door advertenties en producten te verkopen.
Ze bouwden een slotgracht die het je heel makkelijk maakt op het platform te komen, maar waarover je er niet meer vanaf kunt. Op Google zijn bijvoorbeeld tweederde van de zoekopdrachten die we doen zogeheten “zero-click searches”, wat betekent dat je het platform niet verlaat totdat je hebt wat je zocht. De consequenties daarvan zijn enorm. De dynamiek binnen deze markten is sterk gedaald. Dat betekent dat de tech-reuzen de competitie vermorzelen en gebruikers geen alternatieven bieden: zij moeten het doen met wat ze aangeboden krijgen en privacy-voorwaarden accepteren die ze niet begrijpen.’
Wat onderscheidt deze bedrijven van andere monopolies?
'We hebben eerder met giganten te maken gehad. De antitrust-beweging begon bij Rockefeller en Standard Oil. Wat er in mijn ogen veranderd is, is de schaal en de snelheid. Google heeft drie miljard gebruikers per dag, Facebook ongeveer tweeënhalf miljard. Die schaal is ongeëvenaard. Vier van deze tech-bedrijven staan in de top vijf van beursgenoteerde bedrijven. We hebben het over biljoenen dollars.
‘Nepnieuws is zo oud als de media-industrie zelf, maar eerder werd er geschreven in kranten. Informatie verspreidde zich lang zo snel niet als nu’
Het tweede punt is de snelheid waarmee informatie zich verspreidt. Nepnieuws is zo oud als de media-industrie zelf, maar eerder werd er geschreven in kranten, met misschien 10 duizend lezers. Informatie verspreidde zich daardoor lang zo snel niet als vandaag de dag. Tegenwoordig kan het echt exploderen.
Een derde punt is hun supranationale dimensie. In het verleden bleef een probleem beperkt tot binnen de landsgrenzen, waardoor duidelijk was welke instanties bevoegd waren. Maar deze bedrijven met miljarden gebruikers zijn niet alleen binnen Europa of de Verenigde Staten actief, maar wereldwijd. Ze zijn groot genoeg om overheden dwars te zitten. Dat is precies wat Facebook nu in Canada doet, waar de overheid overweegt platforms te verplichten nieuwsmedia voor hun content te doen betalen. Facebook zegt simpelweg: “We sluiten jullie af, zodat alle media in Canada niet meer aan Facebookgebruikers worden getoond.” Ik vind dat een respectloze intimidatie van de democratie.’

Kan de nieuwe regelgeving van de Europese Commissie, de Digital Markets Act (DMA) deze bedrijven intomen?
‘Over het geheel genomen ben ik positief over de DMA. Neem mobiele telefoons. Wil je in Nederland of België van telefoonprovider veranderen, dan krijg je een nieuwe simkaart, maar je kunt je telefoonnummer houden en nog steeds met iedereen bellen. Maar bij een nieuwe berichtendienst kun je mensen die op een ander platform zitten geen berichten sturen, omdat het gesloten systemen zijn. De DMA verplicht sociale-netwerkreuzen zoals Facebook om zichzelf open te stellen.
De regels verbieden Big Tech platforms ook hun eigen diensten voorrang te geven. Dat is gebaseerd op ervaring uit eerdere mededingingszaken: Google bevoordeelde zijn eigen prijsvergelijker, Apple gaf Apple Music voordelen boven Spotify en Amazon gaf zijn eigen producten een beter positie.
Dit zijn dus mooie uitgangspunten. Maar de praktijk moet uitwijzen of de Commissie deze regels kan implementeren en handhaven. Daartoe heeft ze vooral veel meer middelen nodig. De DG Mededinging kan deze klus niet met het huidige personeel klaren. Dit vergt op zijn minst mensen met een technische achtergrond: computerwetenschappers, softwareontwikkelaars, etc. En er is een cultuuromslag nodig. Het typisch legalistische aspect van naleving controleren is uiteraard belangrijk, maar tech-bedrijven kunnen gemakkelijk gehoorzamen en toch de geest van de wet omzeilen.
De Commissie zou zich wat meer moeten openstellen voor de maatschappij als geheel. Er zijn tal van belangrijke discussies gaande over onze toekomst
Een paar jaar geleden, nadat ik bij de Commissie was vertrokken, heb ik met een coalitie van academici, consumentengroepen en privacy-voorvechters geprobeerd de Commissie over te halen om de privacyproblematiek te analyseren die was ontstaan nadat Google het wearables-bedrijf Fitbit had overgenomen. We bestudeerden in het bijzonder de vraag hoe Google de data die Fitbit-apparaten genereren, zou kunnen uitbaten voor zijn gezondheids- en verzekeringsbedrijven. Maar de Commissie wilde niet met ons in gesprek. Het kan soms lastig zijn om buiten de formele kanalen om de Commissie te spreken te krijgen. De Commissie zou zich wat meer moeten openstellen. Niet per se voor mij, maar voor de maatschappij als geheel, want er zijn tal van belangrijke discussies gaande over onze toekomst.
Een ander belangrijk ijkpunt voor het succes van de DMA zal zijn of de ontwikkelaars bij Apple, Google en andere tech-bedrijven hun producten anders zullen ontwerpen, op een manier die de concurrentie niet doelbewust buitensluit.’
Zullen deze nieuwe regels volstaan om de gevaren van deze platforms binnen de perken te houden?
‘Om die vraag te beantwoorden, moeten we een stap terug zetten en om de tafel gaan zitten met journalisten, academici, bedrijven, handhavers, politici en burgers, en deze vraag proberen te beantwoorden: “In wat voor digitale wereld willen we over twintig jaar leven?” We proberen steeds Apple hier te fiksen en Google daar, maar die aanpak is, intellectueel gezien, nogal reductionistisch. We moeten als maatschappij denken: hoe willen we geïnformeerd worden? Hoe willen we onszelf scholen? Hoe willen we communiceren over onze gezondheid, onze sociale interacties, inclusief onze aankopen? Kunnen we een gezonde digitale toekomst bedenken waarin dat allemaal mogelijk is?
‘We proberen steeds Apple hier te fiksen en Google daar, maar die aanpak is, intellectueel gezien, nogal reductionistisch’
Een dergelijke discussie wordt onvoldoende gevoerd, althans niet op technocratisch niveau hier in Brussel, omdat we problemen pas proberen op te lossen nadat we doorhebben dat ze bestaan. Er zullen zeker uiteenlopende meningen zijn. Sommige mensen zullen thuis op de bank willen blijven zitten en alles met één klik bestellen, terwijl anderen liever de straat opgaan om met mensen bij de buurtsuper te kletsen. Dat is de discussie die we dienen te voeren, want pas als we ons een voorstelling kunnen maken van onze digitale toekomst, kunnen we bedenken hoe daar te komen. Apple en Google zullen wel blijven, maar we hoeven niet als fait accompli te accepteren dat we altijd afhankelijk van ze zullen zijn.’
Valletti illustreert deze alternatieve aanpak met een beschrijving van een project in Barcelona. De data die in deze stad worden gegenereerd, zijn voor iedereen in geanonimiseerde vorm beschikbaar. En hij verwijst naar een toezichthouder voor patiëntgegevens in Denemarken – een aanpak die hij afzette tegen het wanbeheer van medische gegevens in het Verenigd Koninkrijk door DeepMind, het AI-bedrijf van Google.
Een probleem voor de hele economie
Volgens Valletti is de monopoliepositie van de GAFAM-bedrijven een voortvloeisel van een groter probleem: onze economie raakt in toenemende mate geconcentreerd tot een handvol partijen.
‘De laatste dertig jaar is er een concentratie in onze industrieën gaande. De marges – het verschil tussen de kostprijs en de verkoopprijs – gaan al sinds de jaren ’80 omhoog. Innovatie is lastiger dan in het verleden: bedrijven vallen nog steeds uit de markt, maar er worden niet met dezelfde snelheid nieuwe bedrijven opgericht. Het nadeel van marges en winst die in steeds minder handen vallen, is dat het aandeel van de beroepsbevolking in het bnp kleiner wordt. Er wordt dus geld verdiend, maar dat sijpelt niet gelijkmatig naar beneden, wat mogelijk de ongelijkheid aanzwengelt. Dit is wat economen recent hebben blootgelegd. De initiële reactie was: “Dat kan niet waar zijn.” Elk onderzoek werd volledig ontleed en, zoals gewoonlijk, was geen enkel onderzoek perfect. Maar als je alle factoren samenvoegt, wijzen ze steevast in één en dezelfde richting.
‘Wat we nodig hebben is veerkracht, wat wil zeggen dat we alternatieven nodig hebben, andere leveranciers’
We ontdekken door de pandemie en de oorlog in Oekraïne helaas ook dat deze marktconcentratie grote consequenties heeft voor onze dagelijkse uitgaven. De kosten van het levensonderhoud zijn door disrupties in de economie aanzienlijk gestegen. Deze disrupties hebben een grotere impact wanneer er slechts weinig leveranciers van die goederen zijn, of dat nu gas is, of iets anders. Wat we nodig hebben is veerkracht, wat wil zeggen dat we alternatieven nodig hebben, andere leveranciers. Want wanneer je afhankelijk bent van een superefficiënt bedrijf en er ergens iets misgaat, ben jij degene die met de consequenties zit. Mededingingsbeleid is weliswaar slechts één instrument, maar wel een dat ons op koers kan zetten naar een veerkrachtiger Europese economie.’
Hoe is deze concentratie ontstaan? En wat kunnen we ertegen doen?
‘De eerste vraag is het lastigst te beantwoorden, want ik denk dat meerdere factoren een rol speelden: technologische verandering, globalisatie, en misschien het gebrek aan een strikte handhaving van de mededingingsregels. Naar mijn idee hadden we meer moeten doen.
Maar wat er ook gebeurd moge zijn: we weten nu terdege dat je je concurrentiebeleid krachtiger moet handhaven wanneer je met dominante bedrijven te maken hebt, omdat de schade die deze bedrijven zowel nu als in de toekomst aan de economie kunnen toebrengen, zoveel groter is dan in het verleden.’
Jesse Pinster leverde een bijdrage aan dit artikel
52 Bijdragen
Roland Horvath 7
Tommasso Valletti heeft gelijk. Er moet door de politiek en door deskundigen allerhande overlegd worden over wat we aan digitale informatie willen hebben over 20 jaar.
De grote vijf ‘GAFAM’-bedrijven: Google, Amazon, Facebook (nu omgedoopt in Meta), Apple en Microsoft krijgen dezelfde allures als de VOC de Verenigde Oost Indische Compagnie 1602-1800. Ze nemen, straks wereldwijd, de macht in de staat over van de democratische instanties.
Dat monopolie kapitalisme heeft uitsluitend oog voor macht en geld. Winst op korte termijn. Ze trachten hun macht te bestendigen door nieuwe ondernemingen, die iets nieuws hebben op te kopen. Hun dominantie in de maatschappij leidt naar een totale stilstand, ook in de levensnoodzakelijke aanpassing van de hele mensheid aan veranderende omstandigheden. Dergelijke extreem grote ondernemingen zijn extreem reactionair, anti democratisch, anti liberaal, anti egalitair, anti menselijk. Ze zijn groot geworden door creativiteit en innovatie en eenmaal dat ze de macht hebben in de maatschappij veranderen ze in het tegendeel daarvan. Ze zijn het tegendeel van wat de maatschappij vroeger was bijvoorbeeld in de tijd van Sherman antitrust act van 1890 in de VS.
Het is misschien het verbazing wekkende van de digitalisering dat ons, wereldwijd,
blind heeft gemaakt voor de nadelen van het monopolie kapitalisme.
Jacob Verloop 1
Roland HorvathJosephine Tusveld 1
Jacob Verloop====> in het Kwadraat!
Dus zowel voor het artikel zelf, als voor het comment van de heer Horvath
Roland Horvath 7
Josephine TusveldJohn Janssen 4
Roland HorvathAnne Hout 2
Roland HorvathMaar men vergeet dat het gemak voor de consument niet gratis is: de bedrijven die bovengenoemde zaken aanbieden profiteren van de gegevens die wij hen zonder het te weten ter beschikking stellen.
En als we ons er wel van bewust zijn wordt er vaak gezegd dat we niets te verbergen hebben.
Maar niets te verbergen hebben is niet hetzelfde als het prima vinden dat je hele hebben en houden door iedereen is in te zien en ge-/misbruikt kan worden.
Ursula von der Leyen zei het al: ‘We all know that the more data we have, the smarter our algorithmsare.’
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/nl/speech_20_294
Maar het is niet alleen BigTech die hiervan profiteert.
Ook onze overheid wil graag alles van ons weten, meer dan wij ons realiseren, in onze naïeve ‘gemak-dient-de-mens-en-we-hebben-echt-niets-te-verbergen’-maatschappij.
Onder het motto van gemak en veiligheid zal de gemiddelde Nederlander ongetwijfeld dan ook akkoord gaan met het in gebruik nemen van de digitale Euro, de CBDC, want dat is een ‘goed’ middel in het bestrijden van witwassen en criminaliteit.
Dat het ook heel handig is om te traceren waaraan iemand zijn geld uitgeeft en op welke plek; of dat wel klimaat-neutraal gebeurt, dat realiseert men zich (nog) niet of men vindt het onbelangrijk.
Mw. Kaag heeft al besloten dat transacties boven de €100 zullen moeten worden vastgelegd. Waarom?
Om witwassen tegen te gaan. Want ineens is elke Nederlander een potentiële crimineel….
In deze film - State of Control - van Benjamins Jonas van den Brink kun je de gevolgen zien van het invoeren van de CBDC. https://debunkproductions.com/
Roland Horvath 7
Anne HoutKaag en haar 2 voorgangers bij financiën Hoekstra en Dijsselboem, geen van hen heeft
economie gestudeerd. Wat doen en deden die bij financiën. Te oordelen aan alles wat in NL en in de EU gebeurt en gebeurde was dat niet het beste en het meest nuttige.
Inderdaad, veel zaken zijn door de digitalisering makkelijker geworden maar er zijn altijd kosten aan verbonden. Johan Cruijff 1947-2016 zei het vaak: Elk voordeel heb z'n nadeel.
Anne Hout 2
Roland HorvathEn hoewel ik me er van bewust ben, val ik zelf ook nog regelmatig voor het digitale gemak; ook ik ben lui of kan bepaalde zaken - door slechte ogen - eigenlijk alleen maar digitaal doen, wat mij ook afhankelijk maakt van BigTech.
Ik vind het erg jammer dat MSM hier geen aandacht aan besteedt, terwijl het ons allemaal zal raken en sneller dan we denken, helaas.
rik boers 1
Anne HoutJac O. 2
Roland HorvathJohn Janssen 4
Deze Commissie denkt het allemaal al te weten, hoeft geen input (openstellen) van de maatschappij.
Deze Commissie wil niet dat er teveel in 'de keuken' wordt gekeken door buitenstaanders. Geeft te denken!
Roland Horvath 7
John JanssenLia 4
John Janssen(waarmee ik kennis maakte in de bijdragen onder dit artikel https://www.ftm.nl/artikelen/jij-bepaalt-wat-is-europas-meest-obscure-geldstroom)
Pieter Jongejan 7
Het is waar dat de 5 Amerikaanse techreuzen een monopoliepositie hebben kunnen opbouwen omdat Brussel geen stokje heeft gestoken voor ongewenste machtsconcentratie.
Hiertegenover staat dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het absurde monetaire beleid dat door de centrale banken onder leiding van de particuliere FED wordt gevoerd. De negatieve reële rente stelt deze vijf techgiganten in staat om steeds meer macht naar zich toe te trekken en onze democratisch orde te vervangen door een dictatoriale bedrijven orde.
Er is dus veel meer aan de hand dan in dit artikel beschreven wordt. De financiële sector speelt onder een hoedje met de techindustrie. De centrale bankiers zijn voor hun informatie al afhankelijk geworden van de data collectie door de tech en fintech bedrijven. Daarom moet er grote schoonmaak worden gehouden bij de ECB en de nationale centrale banken.
Overal zie je machtsconcentratie met als gevolg hogere prijzen. Op het vliegveld van Valencia had je twee jaar geleden nog Spaanse restaurants met goedkope koffie en betaalbare sandwiches met gezond voedsel. Nu zijn deze zaken vervangen door Burgerking en Starbucks met ongezond voedsel en prijzen die twee keer zo hoog zijn.
Zij kunnen meer huur betalen door hogere prijzen te rekenen, omdat mensen geen alternatief aanhgeboden krijgen. Ook deze Amerikaanse ketens profiteren van het goedkoop geldbeleid. De slachtoffers zijn Europese bedrijven met minder macht. Hetzelfde zie je bij de oorlog in de Oekraine, waar de USA bedrijven dikke oorlogswinsten boeken en de Europese bedrijven de concurrentieslag verliezen en naar het goedkopere USA willen uitwijken.
De USA is maw Europa`s grootste vijand, maar dit besef is nog niet tot Brussel doorgedrongen. Die willen nog meer geld naar de NAVO en de oligarchen in de Oekraine.
Eveline Bernard 6
Pieter JongejanRoland Horvath 7
Pieter JongejanEen grote schoonmaak bij de ECB en Co. En een economist als president van de ECB in plaats van een jurist zoals Christine Lagarde. Vroeger waren financiën en Infrastructuur en Waterstaat/ in BE Openbare Werken zogenaamde vak ministeries. In het monopolie kapitalisme gebeurt het tegendeel, de ministers moeten geen deskundigen zijn, onbekwaam in hun vak en altijd bereid collectieve eigendommen voor een appel en een ei aan vriendjes te geven.
Jouw interpretatie van de redenen van de ECB voor geldschepping en een nul rente of nog meer is redelijk. Van Mario what ever it takes Draghi wist men dat hij op zijn minst een zetbaas was van de VS grootbank Goldman Sachs. De gevolgen van de nul rente zijn niet te overzien. In het algemeen, geen MSM of - politicus uit de EU staten heeft een kik gegeven.
De nul rente was er om de GMO te dienen. De nul rente was onwettig, want dat creëert inflatie, terwijl de ECB als enige taak heeft prijsstabiliteit.
Er moet ook een grote schoonmaak gebeuren bij de EU overheid: Commissie en Raad. 54 niet gekozen personen, geen gemeenschappelijke ideologie, de Raad vergadert met gesloten deuren, dat ziet men nergens. De 1e en de 2e Kamer vergaderen in een openbare zitting.
De EU is een weerloze confederatie.
Vincent Huijbers 9
Pieter JongejanLia 4
Vincent Huijbershttps://www.knack.be/nieuws/wereld/dit-is-hoe-de-verenigde-staten-economisch-profiteerden-van-de-tweede-wereldoorlog/
Verontrustende parallellen met de huidige tijd.
We moeten als burgers echt zelf meer moeite gaan doen, meer openheid afdwingen, desnoods een parallelle economie opzetten naast de geldeconomie. Minder gemakzucht, meer eigen initiatief en vooral ook offline samenwerking. Want hoe meer we onze basisbehoeften, sociaal contact en leermiddelen afhankelijk maken van digitaal geld, data, internet en het electriciteitsnet, hoe meer we onszelf overleveren aan de grillen van die paar grote spelers.
Roland Horvath 7
LiaHet geeft een ander beeld van de relatie van de VS en DE in de jaren 1930 dan we gewoonlijk voorgeschoteld krijgen.
Vincent Huijbers 9
LiaIk begrijp het Amerikanisme ook niet zo goed in Europa. We moeten denk ik ook beseffen dat ondanks dat Amerika (onder andere) door Europeanen (her)bevolkt is, dit vooral ook mensen waren die reden hadden om te breken met hun moederland.
Wel is het te begrijpen in de zin van de digitale revolutie die zich vooral vanuit de VS heeft verspreid over de wereld. Maar daarvoor ook het consumentisme en de nadruk op materieel bezit. Paradoxaal wordt door digitalisering het begrip eigendom of bezit opnieuw gedefinieerd. Digitalisering maakt voor veel mensen de wereld eenvormig terwijl het een enorme bijna magische aantrekkingskracht lijkt te hebben door de rijkheid aan mogelijkheden én controle.
Merk op hoe moderne technologie als een schil over de fysieke wereld heen komt te liggen. Of het nu een thermostaatkraan is of een app om een pizza te bestellen. Het maskeert het contact met een echte wereld: schoon warm water of een pizzaoven en koerier zijn wel degelijk echt en bestaan niet vanzelf. Contact daarmee houden zal alleen maar lastiger worden. Dus inderdaad: omarm de moeite.
Lia 4
Vincent HuijbersPrachtig, die onthoud ik! Dat is het precies.
Toevallig vandaag mooi en hoopgevend artikel hierover (en over het verbinden van online en offline) in Vrij Nederland (vandaag gratis te lezen): https://www.vn.nl/geert-lovink/
“het wordt pas echt interessant als we de technische mogelijkheden om na te denken kunnen verbinden aan actie in de echte wereld. Wanneer er een element aan vastzit van consequentie en organisatie. Van dingen tot stand brengen.’
Communities die nadenken en ook handelen, dat is de gouden combinatie“
Lia 4
Pieter JongejanWat de oorlog in Oekraïne en de rol van grote bedrijven betreft, dit artikel (2017) geeft te denken:
https://www.knack.be/nieuws/wereld/dit-is-hoe-de-verenigde-staten-economisch-profiteerden-van-de-tweede-wereldoorlog/
Jac O. 2
Pieter JongejanJelko Dijkman 2
Eveline Bernard 6
Jelko DijkmanAngela van Os
Een gewone ervaring vanuit de reiswereld.
Als consument wil ik graag alleen op reis eind april naar Griekenland.
Vele platforms geven aan: geen beschikbaarheid tenzij je met meer mensen komt. Vreemd! Is er echt geen beschikbaarheid of heeft GAFAM invloed hierop? Ik vermoed dat zo is.
Bij een bezoek aan Turkije enkele jaren geleden, zat ik op een terras met een prachtig uitzicht op de Middellandse zee, maar geen gasten in de Taverne. De gasten liepen langs op de boulevard met all inclusief bandjes. De eigenaar van de Taverne deed zijn uiterste best om de mensen te laten beloven om bij hem te komen eten en drinken, maar dit had geen effect.
In gesprek met de eigenaar klonk de teleurstelling en wanhoop door voor zijn bestaan en woede tegen de grote reisorganisatie met de all inclusief bindingsmodule.
Ik besloot om de rest van de middag bij hem te blijven en diverse gerechten en drankjes te nuttigen en hem te belonen met een behoorlijke tip.
Hij kon het niet geloven dat ik juist had afgerekend met deze behoorlijke tip.
De dankbaarheid van deze man geeft mij nog steeds een voldaan gevoel.
Via via heb ik toch een reis buiten de gestuurde internet platforms kunnen regelen naar Griekenland en ook nu ga ik de lokale bevolking belonen voor hun oprechte services en hopelijk geeft mij dit wederom voldoening om te weten dat het geld bij de juiste personen terecht komt.
Kunnen we als consument zelf invloed uitoefenen op lokaal niveau om het tij te keren?
Vincent Huijbers 9
Angela van OsR. Eman 8
Angela van OsJan Ooms 10
R. EmanEn…
Nog afgezien van het feit dat "uitbreken uit de standaardsystematiek" ook extra geld vereist, dat bij de meesten niet aanwezig is!
Lia 4
Jan OomsLia 4
Angela van OsMocht jouw “via-via” traject ook een optie zijn voor anderen dan zou je kunnen overwegen die hier (en/of op andere plekken) te delen, om die keuze gemakkelijker (!) te maken voor andere reizigers?
Een voorbeeld van wat ik zelf doe: ik ben lid van coöperatie Odin en bijna alles wat mijn gezin eet koop ik daar (omdat Odin een van de inkopers is die (voor zover ik kan beoordelen natuurlijk) goed met boeren en toeleveranciers omgaat, en van boeren verwacht dat die goed met hun dieren en omgaan). Daar hangt “natuurlijk” een prijskaartje aan (vanwege de gebrekkige toepassing van het vervuiler-betaalt-principe door onze overheid) en dat compenseren we door meer tijd en moeite te steken in zelf koken, zelf snijden, zelf peulvruchten weken, etc. en door minder uit te geven aan kleding, uitjes en vakanties.
We kunnen als burgers een heleboel niet, maar we kunnen beginnen met een of twee dingen uitkiezen die ons aan het hart gaan en dat dan wél doen. En belangrijk: het hoeft niet perfect! liever inconsequent goed dan consequent fout ;)
hans van rheenen 7
Angela van OsWe gaan een museum bezoeken en ik leg het verlangde eindbedrag op de balie, waarna ik meteen te horen krijg, dat cash-betaling niet mogelijk is ...
Mijn reactie: "dan gaan we iets anders doen" en neem het geldbedrag weer op.
Ik weet, dat een ànder systeem kan zien, dat ik die middag in Alkmaar ben, omdat het parkeersysteem naar mijn bankcard heeft gevraagd.
In mijn woonplaats eet ik geen Febo-kroketten meer omdat er (om andere redenen) geen cash geaccepteerd wordt.
Kleinzielig of consequent gedrag, wanneer ik zo min mogelijk pottenkijkers wil "voeden?"
Het èchte treurige verhaal is echter: dat ik bij mijn huisbank vragen moet beantwoorden over mijn "opvallende" pingedrag. Voor de Overheid!!! staat er in de brief met een verontschuldiging, maar met nog méér vragen zoals over de herkomst van een groter bedrag. Ik had alleen maar mijn huis verkocht!!! en ben verhuisd.
Géén idee hoelang je deze ondeugendheid/tegendruk kunt volhouden, maar ik heb er geen goed gevoel bij en éénmaal door de huisbank als klant gewipt, kunt je helemaal nergens meer een conto openen.
We zitten ook hier gewoon in de gemaakte fuik ... allemaal!
Anne Hout 2
hans van rheenenGoed dat je volhoudt om met cash te betalen!
In deze film - State of Control - van Benjamins Jonas van den Brink kun je de gevolgen zien waar het heen pgaat met digitaal betalen en de invoer van de CBDC. https://debunkproductions.com/
hans van rheenen 7
Anne Houtde bank en diegenen die de bank de onderzoeks-opdracht geven kunnen niet meer direct zien waar en waaraan ik mijn via de automaat opgenomen geld uitgeef, daarvoor kreeg ik dan een brief van de bank met een opsomming van alle geldbedragen uit de automaten, met datum en uur met de oproep om a.u.b. binnen veertien dagen schriftelijk uit te leggen waaraan ik de genoemde bedragen had uitgegeven.
Indien ik dit niet kon specificeren ... "moeten we helaas afscheid nemen van u als klant".
Inderdaad is het al een feit en het filmpje toont nog indringender, dat we al in een fuik zitten!
Vivo Vivo
Angela van OsHij heeft het niet gedaan. Maar wel omzet door gemist natuurlijk. Toen kwam de coronacrisis, en kwam er een aanbod van Thuisbezorgd. Een zegen en mooie tijdelijke oplossing leek het, totdat je weet wat het percentage is dat zij voor hun diensten vragen... en het gaat maar zo door.... echt moeilijk voor kleine bedrijven hoor!
Lin de Wolf
Extinction is on the table’: Jaron Lanier warns of tech’s existential threat to humanity
https://www.theguardian.com/technology/2022/nov/27/jaron-lanier-tech-threat-humanity-twitter-social-media
rik boers 1
Lin de WolfJan Ooms 10
rik boersIk kan het echt iedereen aanraden.
Lin de Wolf
rik boersGerben Gerrits 7
Lin de WolfSjors Pals 1
R. Eman 8
Sjors PalsLia 4
R. EmanMisschien was ik al enigszins bevooroordeeld doordat Microsoft het veel gebruikersvriendelijke WordPerfect de markt uit heeft gedrukt, maar Microsoft/Gates is in mijn beleving bepaald geen voorstander van een goed functionerende vrije markt - en die indruk is de afgelopen jaren alleen maar sterker geworden.
Sjors Pals 1
R. EmanVincent Huijbers 9
Het is een netwerk die de fysieke wereld aan het verbinden is en ook vervangt.
Een papieren boek kan prima vervangen worden door een digitaal exemplaar. De beleving van de fysieke ruimte (en wij!) zijn daardoor aan het veranderen. Het bladeren in een boek is net als het slenteren door een fysieke winkelstraat en contact met vrienden vervangen door één interface. Dit heeft verregaande consequenties.
We zouden ook naar onszelf moeten kijken om te begrijpen waarom we die fysieke wereld willen benaderen via een scherm. De metaverse van Meta is niet het laatste vergezicht:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Metaverse
Onderschat de ideeën van de zelfrijdende auto of artificiële intelligentie niet. Ook hier zie je dat we de controle en beslissingen vervangen door een informatie verwerkend systeem buiten onszelf. De macht over deze informatie en energie is macht over de fysieke wereld.
De veranderingen die nu plaatsvinden zijn fundamenteel. Opvallend is daarbij ook dat de vele verschijningsvormen die er bestaan vervangen worden door een scherm. De vragen over de grote tech bedrijven gaan ook over hoe wij met elkaar en de fysieke ruimte om willen gaan.
Walter Boer 3
Simon van Dorpe 1
Walter BoerJan Sinke 10
rik boers 1
Jan SinkeLia 4
rik boersToch ziet deze internetcriticus het positief:
https://www.vn.nl/geert-lovink/ "Het is aan onszelf om een eerlijker internet te bouwen, zegt internetcriticus Geert Lovink"
"Lovink, toch een doorwinterde internetcriticus, is positief over het vooruitzicht op verandering. ‘Die verandering kunnen we binnen een half jaar bereiken. Dat is iets waar ik erg vrolijk van word. Natuurlijk kun je zeggen dat we steeds verder vast komen te zitten in het moeras van platforms die steeds machtiger worden, maar dat geloof ik niet. Ik denk dat we snel en effectief een overstap kunnen maken.’ (...) als de juiste mensen bij elkaar komen en de urgentie duidelijk wordt, dan kan het heel snel gaan (...) Die urgentie, en dat is raar, zal uit een heel andere hoek komen. Die zal niet intern uit de internetproblematiek zelf komen, jammer genoeg. Maar als we kijken naar de opeenstapeling van crises, dan weten we ook dat er heel andere dingen spelen in de wereld dan technologie en internet. De problemen zijn nu zo met elkaar verweven dat we ze bijna niet meer uit elkaar kunnen houden. En dat is een kans.’ (...) ‘Ik zie heel veel mogelijkheden,’ zegt Lovink. ‘We kunnen eindeloos doorgaan met het bekritiseren van de grote techbedrijven, maar daar moeten we op een gegeven moment een punt achter zetten. We moeten zelf alternatieven gaan bouwen.’"
Zie ook: https://decorrespondent.nl/12477/zolang-het-onderwijs-geen-eigen-apps-bouwt-danst-het-naar-de-pijpen-van-google-en-microsoft/383742612-2efe26be
Maar... dan moeten we dus niet massaal voor de makkelijkste-en-goedkoopste optie blijven kiezen, want dan kiezen we steeds weer opnieuw voor de techreuzen!
Jan Sinke 10
LiaJan Sinke 10
rik boers