
Corporate governance hoogleraar Paul Frentrop (Nyenrode) wordt gesponsord door een stichting die verbonden is aan een controversiële bron van geld
Het sponsoren van leerstoelen is op Nederlandse universiteiten een goed gebruik. Vooral de financiële wereld rammelt graag met de geldbuidel wanneer behoeftige universiteiten en lieden met professorale ambities op de koffie komen. Wie niet compleet naïef is, beseft dat dit gevolgen heeft voor de onafhankelijkheid van de wetenschap. Tal van hoogleraren, die vaak ongeclausuleerd door journalisten worden geciteerd, blijken in de praktijk praatjes te verkopen die vaak verdacht veel te maken hebben met de belangen van hun geldschieters. En niet zelden zijn leerstoelen op ondoorzichtige wijze tot stand gekomen en hebben ze een twijfelachtig nut. 'Bedriegersstoelen', noemt FTM-columnist Ewald Engelen dit type zetels die met intellect narcotiserende injecties privaat geld worden geconstrueerd. Hier op Follow the Money hebben we er al enkele malen aandacht aan het onderwerp van de gesponsorde hoogleraren besteed (zie onder andere hier en hier). Het thema verdient echter veel meer journalistieke belangstelling.
'Andermans geld'
Afgelopen zaterdag deed NRC Handelsblad-journalist Menno Tamminga een bijzondere duit in het zakje door heel nadrukkelijk zijn vinger op een wel heel pijnlijke plek te drukken. In een artikel schrijft hij kort iets over de inaugurele rede die Paul Frentop onlangs hield aan Universiteit Nyenrode, - getiteld 'Andermans geld'. Frentrop aanvaardde vorig jaar een gesponsorde leerstoel corporate governance & capital markets aan de 'Business Universiteit'. In zijn oratie stelt Frentrop onder andere dat de instellingen die onze pensioenen beheren, - stichtingen, pensioenfondsen, verzekeraars, beleggingsinstellingen - zich tegenover hun achterban moeten legitimeren door open te zijn over hun beleggingen. Het zijn in de woorden van Frentrop immers 'beheerders van andermans geld'. Frentrop heeft zijn leerstoel op zijn beurt te danken aan andermans geld; dat van zijn sponsor. 'De stichting Topas dank ik voor het mogelijk maken van de instelling van de leerstoel die ik bekleed,' schrijft Frentrop in zijn dankwoord. Stichting Topas? Van een hoogleraar corporate governance & capital markets verwacht je dan enige openheid over de achtergrond van deze stichting. Frentrop doet daar geen enkele moeite voor, Nyenrode evenmin. Bepaald geen sterk begin voor de nieuwbakken hoogleraar corporate governance en een universiteit die stelt dat dit vak een van de speerpunten wordt van zijn onderzoek- en onderwijsinspanningen. Paul Frentrop (foto Nyenrode)
Rotterdamse havenarbeiders
Dat gegeven wekte de warme belangstelling van Tamminga die een oud collega is van de voormalige FD en NRC-journalist (en criticaster) Frentrop. Tamminga vond uit dat Stichting Topas gelieerd is aan de stichting Optas, een stichting die op controversiële wijze een kolossaal vermogen vergaarde.'Het geld van de stichting Optas is besmet'Stichting Optas beheerde jarenlang de pensioenen voor de Rotterdamse havenarbeiders. In 2007 verkocht Optas het beheer van de pensioenen aan levensverzekeraar Aegon en incasseerde daarmee 1,5 miljard euro. Geld dat de Rotterdamse havenarbeiders toe had moeten komen, maar nu door een klein clubje van elitaire bestuurders naar eigen goeddunken wordt beheerd en wordt besteed aan sociale en culturele projecten. Dit tot groot ongenoegen van de havenarbeiders. Die gingen uiteindelijk in 2010 akkoord met een schikking waarbij er 500 miljoen euro in de pensioenpot werd teruggestort. Dit op voorwaarde dat de Rotterdammers hun mond hielden over de deal en het miljard dat de stichting nog steeds in beheer heeft. Geld dat volgens onder andere Kamerlid Pieter Omtzigt alsnog in de pensioenkas van de havenarbeiders terug zou moeten vloeien, zij hebben er immers voor gewerkt. Andermans geld dus. 'Het geld van de stichting Optas is besmet', zei Omtzigt (CDA) vorig jaar tegen FTM.
24 Bijdragen
Pauluus
Ran
PauluusN Stam
A. Stuijt
Wat hen, veel later, is overkomen met hun pensioenen, maakt dat ik de pensioenfondsen waarvan ik nu zelf wél pensioen krijg nooit werkelijk kan vertrouwen. Ik zal argwanend toezien, beducht voor de stunts waarmee goede mensen hun pensioen missen!
Dat regenten volstrekt schaamteloos zijn, is natiuurlijk niet waar. 't Is alleen maar dat ze geen enkele vorm van geheugen toelaten tot hun besluiten. "Dat was voor mijn tijd" en dergelijke domme opmerkingen.
Goed artikel. Hoe gaat deze heer NU weg?
S. Schouten
De "gotcha" is dat Frentrops inaugurele reden handelt over openheid van zaken bij beheerders? Wat heeft dat te maken met de geschiedenis van Optas? Is hier geen sprake van openheid?
Het komt op mij over alsof hier een oude journalistieke vete wordt uitgevochten. Als de NRC er zo lang voor nodig heeft gehad en als dit het beste is waar ze mee kunnen komen, dan had Frentrop groot gelijk betreffende de kwaliteit van de krant.
Wat mij veel meer tegen de borst stuit is het old-boys gedrag waarmee Frentrop zijn leerstoel ongetwijfeld te danken heeft aan zijn relatie met Vinken. Maar goed, dat is een ander verhaal en kennelijk niet relevant.
BosMastenbroek
Ich habe es nicht gewusst ?
The_parallax_view
Roel Rozema
Als dit een voorbeeld is van het niveau van de gemiddelde hoogleraar vrees ik met grote vreze voor de onafhankelijke beeldvorming van deze heren/dames.......
S. Schouten
Waar geeft Optas allemaal geld aan uit? Worden al die debiteuren op deze manier bekritiseerd?
Het antwoord op die vraag is nee, dus waarom wordt deze hoogleraar nu exemplarisch gekruisigd?
Waarom zou deze man "gedegen onderzoek" moeten doen naar de bron van zijn inkomsten? Ik neem aan dat hij betaald wordt door Nyenrode. Als een partij verantwoordelijk is voor de herkomst van hun sponsorgelden dan is dat het instituut. Als de sponsoring wegvalt, verdwijnt de leerstoel dan ook (per direct/definitief)?
Al had hij de bron van zijn salaris teruggetrokken naar Optas, had hij dan onmiddelijk een link moeten leggen met Topas?
Is het vermogen van Topas dusdanig besmet dat niemand dit meer aan mag nemen (ook niet tegen bewezen diensten), ook als het niet van Topas zelf afkomt? Zo ja, dan terug naar mijn eerste vraag.
Nog eentje.
Moet Wesley Sneijder onderzoek doen naar alle sponsoren van het Nederlands elftal en al hun dochter- en zustermaatschappijen? Mocht daarin een dubieuze bron worden gevonden, moet hij dan maar weigeren te spelen?
Arie Stuijt
S. SchoutenS. Schouten
Arie StuijtHet gaat wel om openheid van zaken en die lijkt mij in ruime mate aanwezig.
Als u het ethisch echter niet te verkroppen vindt dat Nyenrode (niet Frentrop) geld accepteert van Topas (niet Optas), dan vraag ik u nogmaals: "Waarom moet deze professor hiervoor aan de schandpaal en waarom worden andere begunstigden van Optas niet door de NRC verketterd?"
Arie Stuijt
S. SchoutenWilt u hiermee bewijzen niets te weten van wat Corporate governance & capital markets inhouden? "Ga tot de mieren Gij luiaard en wordt wijs!" Maar ik stop, want u wilt alleen lekker opponeren, zonder zelfs maar te lezen wat mensen die op u reageren stellen. Dit is geen serieus gesprek meer.
N Stam
S. Schouten
N StamP Sijm
Avheumen
observer
stef
Ook de uithaal van Smit richting het fenomeen 'leerstoel' (bedriegerstoelen) mist elk doel. Neyenrode is een privé instelling en wordt dus privaat gefinancierd. Dit lijkt in de verste verte niet op de corruptie en het mismanagement dat gaande is bij de door de staat gefinancierde universiteiten en hoge scholen. De apostels van deze instellingen (de chique en duurbetaalde hoogleraren cs), zijn natuurlijk ook niet erg onafhankelijk, zij preken immers enkel het evangelie van de staat. Follow the money.
Avheumen
Misschien leg je de vinger op de juiste plaats. Prive instellingen ZOUDEN moeten controleren waar het geld vandaan komt. Wie er achter zitten en wat de belangen zijn. Maar lekker NIET doen en dan handen wassen in onschuld. Als je geld aanneemt zonder te controleren waar het vandaan komt sta je open voor corruptie en omkooperij. Topas is gewoon een vervoeilijke instelling die geboycot moet worden,
stef
AvheumenAvheumen
stefArie Stuijt
Dirk
Ook het akkevietje tussen Optas en die havenarbeiders kun je Frentrop niet aanrekenen.
Noem het maar een akkevietje, een stichting die met 1.5 miljard aan pensioengelden aan de haal gaat.
Henk12345
Ik vind zijn analyse die recent in het NRC verscheen (feb. 2013) erg goed.
Hij legt de vinger op de bestuurlijke afpersing die in dit land aan de orde is.
Pensioenen zijn daar ook een onderdeel van. Dus wat mij betreft: Paul ga door en neem ook je financiers onder de loep! Je kan het ook zo zien: een stichting financiert een hoogleraar om zo uit de wind te blijven. Dit is precies wat Paul aan de orde stelt in zijn recente artikel: de medeplichtigheid waardoor niemand echt toezicht houdt en iedereen lekker in het pluche kan blijven zitten tot de pleuris echt uitbreekt.