
Betaal remplaçanten evenveel als collega’s in dienst en doe er 16 procent bovenop voor de sociale verzekeringen. Dat voorstel in de orkesten-cao had verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor freelance journalisten, die bij dagbladen een vergelijkbare positie innemen. Ware het niet dat de Nederlandse Mededingsautoriteit dat kartelvorming vond en het hoofdstuk torpedeerde. Tegen een achtergrond van Vlaamse uitgeversreuzen de Persgroep en Mediahuis, die hier krant na krant kochten om vervolgens de freelancetarieven omlaag te schroeven.
Waar gaat dit over?
- Begin deze maand beschreef FTM hoe twee Vlaamse uitgevers – de Persgroep en Mediahuis – in de afgelopen tien jaar alle landelijke en bijna alle regionale Nederlandse kranten opkochten, mede dankzij bijna een miljard euro aan Belgische staatssubsidie.
- Daardoor ontstond een duopolie, een situatie waarbij twee partijen een markt bijna helemaal controleren. Van die marktmacht zijn freelancers de dupe: hoewel ze steeds belangrijker worden voor de kranten, krijgen ze steeds slechter betaald.
- Je zou misschien verwachten dat de Nederlandse toezichthouder zou optreden tegen de marktmacht van de Persgroep en Mediahuis. In werkelijkheid legde deze de twee uitgevers nauwelijks een strobreed in de weg. Sterker nog: in 2007 torpedeerde de NMa een voorstel voor betere honorering van freelancers.
Waarom moet ik dit lezen?
- Onderbetaling van freelancers is slecht voor de kwaliteit van die journalistiek, zeker nu zij steeds belangrijker worden als toeleverancier van de kranten. Daar komt bij dat dit verhaal ook alle andere onderbetaalde freelancers raakt, zoals pizzakoeriers, Uber-chauffeurs en magazijnwerkers. De getorpedeerde oplossing laat zich immers ook prima toepassen voor al die freelancers.
Alles halen de organisatoren uit de kast voor hun hoorzitting op donderdag 20 juni. Politici, wetenschappers en deskundigen voeren het woord. Er wordt een kersvers onderzoek gepresenteerd. Vooral de locatie is van belang: het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Journalistenvakbond NVJ en fotografenbonden NVF en DuPho voeren al jaren acties tegen de onderbetaling van freelancers. Toen de Vlaamse Persgroep, de grootste krantenuitgever van Nederland, in april 2016 zijn freelance tarieven met 40 procent verlaagde, startte de NVJ meteen een campagne met het motto: freelance journalisten zijn ‘geen uitpersgroep’. Begin dit jaar gingen de fotografen een dag in staking onder de slogan #FotolozeVrijdag.
Het haalt allemaal niets uit. Integendeel, de verdiensten van journalistieke freelancers lopen steeds verder terug, zo blijkt uit de Monitor Freelancers en Media 2018, die de NVJ, NVF en DuPho op de hoorzitting presenteren (zie kader). De bonden hebben schoon genoeg van hun vruchteloze pogingen de uitgevers in beweging te krijgen. Nu is het de hoogste tijd dat de politiek ingrijpt, is de boodschap. Vandaar ook de hoorzitting in Nieuwspoort, dit keer ook met steun van de Auteursbond en de auteursrechtenorganisaties Lira en Pictoright.
Gemiddeld verdiende een zzp’er per opdracht vorig jaar 520 euro. In 2017 was dat 530 euro, in 2014 560 euro. Dat blijkt uit de Monitor Freelancers en Media 2018. Het gemiddelde belastbaar inkomen per journalist steeg wel – van 23.400 naar 24.400 euro (in 2014 was dat 23.200 euro). Die stijging kwam hoe dan ook niet uit de zogenoemde ‘kwaliteitsjournalistiek’. Sterker nog, freelancers die schrijven of fotograferen voor de grote kranten zijn het slechtst af.
De regionale kranten van marktleider de Persgroep betaalden in 2018 gemiddeld 92 euro voor een opdracht waar de freelancer gemiddeld vijf uur aan werkte. Bij de landelijke Persgroep-bladen Trouw, AD en de Volkskrant was dat 270 euro per klus, die elf tot twintig uur werk vergde. Vrouwenweekblad Libelle betaalde gemiddeld 585 euro voor een opdracht die ongeveer even veel tijd kostte. Per klus, per foto, per pagina, per woord: al deze meest gangbare manieren van freelancers betalen kwamen in 2018 (soms fors) lager uit dan in 2014.
De hoorzitting levert een opmerkelijk nieuwtje op. In dezelfde periode waarin de grote Nederlandse krantenuitgevers opgeslokt werden door de Vlaamse uitgevers de Persgroep en Mediahuis, torpedeerde de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) een voorstel dat de positie van freelancers – ook freelance journalisten – aanmerkelijk had kunnen verbeteren. Dat voorstel was even simpel als pragmatisch.
Net als de dagbladuitgevers maken ook de Nederlandse orkesten veelvuldig gebruik van invalkrachten, remplaçanten geheten. Net als krantenfreelancers voeren die remplaçanten precies hetzelfde werk uit als hun collega’s in vaste dienst en staan zij voor de duur van hun opdracht ook in dezelfde hiërarchische verhouding tot hun opdrachtgevers. Daarom stelden FNV KIEM (Kunsten, Informatie en Media) en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) voor een apart hoofdstuk op te nemen in de orkesten-cao 2006-2007, dat remplaçanten recht gaf op dezelfde honorering als de orkestmusici in vaste dienst, plus een opslag van 16 procent, als bijdrage aan hun sociale verzekeringen.
Ondernemerskartel
De werkgevers stemden daarmee in. Toch veroordeelde de NMa deze regeling in een ‘visiedocument’ van 5 december 2007. Door zo te onderhandelen voor zelfstandige ondernemers gedroegen FNV KIEM en Ntb zich niet als vakbonden, maar als ‘ondernemersverenigingen’, aldus de NMa. Het zou leiden tot een ondernemerskartel, dat de prijsvorming in vrije concurrentie belemmerde. De nieuwe orkesten-cao botste om die reden met het Europese mededingingsrecht.
‘De NMa dreigde de Ntb met een boete van 50.000 euro,’ vertelt FNV KIEMs legal counsel en hoogleraar Internationaal Arbeidsrecht Klara Boonstra op de hoorzitting in Nieuwspoort. ‘Maar omdat een visiedocument geen besluit is, konden wij dat niet bij de rechter aanvechten.’ Het document zelf is niet meer op internet te vinden. De NMa-website is opgeheven en de website van opvolger ACM geeft evenmin thuis.
Een boete van vijftig mille had het bankroet betekend voor de kleine Ntb, inmiddels opgegaan in de Kunstenbond. Noodgedwongen ging de nieuwe orkesten-cao eind 2007 van tafel. FNV KIEM begon daarop een procedure om van de Nederlandse rechter een zogenoemde ‘verklaring voor recht’ te verkrijgen, waarin stond dat het remplaçantenhoofdstuk niet in strijd is met het Nederlandse en Europese mededingingsrecht. Pas na zeven jaar belandde deze zaak bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dat stelde FNV KIEM op 4 december 2014 in het gelijk: een cao-regeling als die voor de remplaçanten verdraagt zich prima met het Europese mededingingsrecht.
Hoe mooi die overwinning ook is, een dikke vier jaar later is er in Nederland nog altijd geen cao met een regeling voor zzp’ers zoals FNV KIEM en Ntb die in 2007 hadden bedacht. ‘Wij hebben dat wel herhaaldelijk voorgesteld tijdens cao-onderhandelingen,’ zegt Rosa García López van journalistenvakbond NVJ desgevraagd tijdens de hoorzitting. ‘Maar de uitgevers willen er niet eens over praten.’
De Persgroep werd begin april voor de rechter gedaagd door twee freelancers. Deze zaak loopt nog steeds. Britt van Uem, voormalig schrijvend journalist voor dagblad Tubantia, en Ruud Rogier, gewezen fotograaf voor het Brabants Dagblad, eisen van de uitgever achteraf een ‘billijke vergoeding’ voor hun werk uit hoofde van de Wet Auteurscontractenrecht, die beoogt auteurs te beschermen tegen de gevolgen van uit de hand gelopen marktmacht.
De rechtszaak van Van Uem en Rogier, betaald door de NVJ, legt de houding bloot van de Persgroep jegens de journalistiek. Christian Van Thillo, de ceo van deze Vlaamse familie-onderneming, beweert met enige regelmaat dat ‘kwaliteitsjournalistiek’ voor hem voorop staat. ‘We willen kwaliteit brengen en we willen het vertrouwen waard zijn van ons publiek,’ schrijft hij in zijn laatste jaarverslag over 2018. ‘Op alle platformen, online en offline.’ Financieel gaat het de Persgroep zeer voor de wind, schrijft Van Thillo. ‘De financiële resultaten van de groep waren opnieuw goed. De omzet en winstgevendheid zijn mooi gegroeid en met een netto cashflow van 185 miljoen euro hebben we de middelen om verder te investeren in de uitbouw van onze onderneming.’
In de rechtszaak van Van Uem en Rogier blijkt datzelfde glas ineens vrijwel leeg te zijn. ‘De Persgroep zit in hetzelfde schuitje’ als Van Uem en Rogier, stelden de advocaten van de krantenuitgever. ‘Mensen betalen steeds minder voor nieuws.’ De uitgeverij moet ‘keihard concurreren’ op prijs, kwaliteit en toegevoegde waarde, ‘online én offline’. Op zijn Nederlandse kranten maakt de Persgroep een winst ‘van niet meer dan enkele procenten’ van de omzet. In die moeilijke markt ziet de Persgroep toch nog kans om zijn 4500 freelance medewerkers bij elkaar ongeveer 31 miljoen euro per jaar te betalen. ‘Dat is een serieus bedrag.’ Per freelancer komt dat niettemin neer op nog geen 7000 euro bruto per jaar.
Kwaliteitsjournalistiek zonder kwaliteitsbetaling
Volgens sommige bronnen verzorgen freelancers inmiddels 70 procent van alle journalistieke ‘content’ in Nederland – voor kranten, omroepen en websites. Of dat klopt is niet na te gaan: niemand houdt dat bij, ook de NVJ niet. Wel leveren freelancers inmiddels een eminente en immer groeiende bijdrage aan Persgroep-ceo Christian Van Thillo’s ‘kwaliteitsjournalistiek’, terwijl zij daar steeds slechter voor betaald krijgen.
In de rechtszaak van Van Uem en Rogier betogen de advocaten van de Persgroep dat freelance journalisten in feite helemaal geen ondernemers zijn. ‘Investeren, dat doet de Persgroep. Het zijn de redacties van de Persgroep die de kwaliteitsbladen, sites en apps samenstellen en die de redactionele koers bepalen.’ Journalisten die deze wel zeer eenzijdige uitleg van ‘investeren’ in ‘kwaliteitsbladen’ aan de kaak stellen, kunnen rekenen op de toorn van de uitgevers.
Terugluisteren: Hoe de Belgen met stille staatssteun de Nederlandse kranten in handen kregen
(Wil je liever het hele artikel lezen? Dat kan hier.)
Neem Britt van Uem, die dat anderhalf jaar geleden voor het eerst deed in een tv-programma. Enkele van haar oud-collega’s trokken ineens publiekelijk de kwaliteit van haar werk in twijfel – georkestreerd door de Persgroep, zo opperde Van Uems advocaat Otto Volgenant: ‘Deze reactie was niet zo chique.’ Sheila Sitalsing is daar niet verbaasd over, zo vertelt zij na de hoorzitting in Den Haag. Sitalsing is columnist van Persgroep-vlaggenschip de Volkskrant – als freelancer, nadat zij jarenlang in vaste dienst was. Zij is een van de weinige journalisten bij Mediahuis en de Persgroep die de onderbetaling van freelancers regelmatig aan de kaak durft te stellen in haar columns en openbare optredens.
Schamele broodwinning
In 2015 veranderde de Persgroep de regels voor het hergebruik van kopij, in voor freelancers nadelige zin. De uitgever deed zijn medewerkers daarvan bericht op de zaterdagochtend van het Pinksterweekend. Dat weekend brak consternatie uit onder de Persgroep-freelancers. De NVJ organiseerde het verzet.
Sitalsing: ‘Ik heb op Pinksterzondag nog een boze brief naar Van Thillo gestuurd, maar daar kwam uiteraard geen reactie op. Ik weet dat de Persgroep-directie het ontzettend irritant vindt als freelancers zich roeren. En ondankbaar bovendien, want ze mogen toch voor dit prachtbedrijf werken? Ik schreef vorig jaar in een column dat er freelancers zijn die voor 13 cent per woord werken; dat leverde onmiddellijk boze tweets op van een Persgroep-man die dit probeerde te ontkennen.’ De irritatie zal niet minder zijn geworden toen ook GeenStijl gretig aan het stoken sloeg.
We denken dat het onze eigen schuld is dat we zo weinig verdienen
Sitalsing kan zich haar kritische houding veroorloven. Voor de Volkskrant is zij een boegbeeld, met haar regelmatige optredens op tv – tegenwoordig in Buitenhof, vroeger in De Wereld Draait Door – en bijna 37.000 volgers op Twitter. Het gros van haar collega’s houdt hun mond, om hun schamele broodwinning niet in gevaar te brengen. Mirjam Prenger rept in dat verband tijdens de Haagse hoorzitting van een ‘zwijgspiraal’. ‘De meeste freelancers durven niet te onderhandelen over hun honorering.’ Die onderdanige houding zit ‘tussen onze oren’, menen enkele andere sprekers. ‘Wij denken dat het onze eigen schuld is dat we zo weinig verdienen.’
Henk Vinken van Pyrrhula, het bureau achter de Monitor, bespeurt een vergelijkbare psychische gespletenheid bij de uitgevers. ‘Als je als fotograaf Van Thillo portretteert voor zijn jaarverslag, gunnen ze je probleemloos een honorarium van 500 euro, plus vergoeding van al je onkosten. Doe je dat voor de Volkskrant, dan krijg je misschien 150 euro, en wordt er moeilijk gedaan over die kosten.’ Waren de uitgevers maar ‘koekjesfabrieken’, verzucht hij, dan zouden zij voor journalistieke opdrachten net zo goed betalen als voor commerciële.
Ondanks alles zien veel aanwezigen op de hoorzitting het klimaat omslaan. ‘Bij de ACM waait tegenwoordig echt een andere wind,’ zegt Klara Boonstra, en Mei Li Vos valt haar bij. Boonstra constateert: ‘Solidariteit tussen werkenden in vaste dienst en kleine zelfstandigen is de enige uitweg.’
Met medewerking van Michelle de Clercq.
Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
45 Bijdragen
Gerard van Dijk 6
Berekening (2016)
Bruto uurloon: € 10,60
Inleerkorting: - € 2,00 = € 8,60 (geldt 1e jaar wanneer je via de CAO werkt).
60 km retour - geen reiskosten x € 0,19 = -€ 11,40
Je werkt van 6 - 8 uur 's morgens 2 uur x € 8,60 = € 17,20 - € 11,40 = € 5,80 : 2 uur =
€ 2,65 netto/brutoloon per uur.
Zou deze persoon er met het rekening rijden er voor of acheruit op gaan?
Peter Urbanus 5
Gerard van DijkDat ze daar op de kleintjes moesten letten is logisch, maar er zaten wel dure jongens en meisjes in het management. Die vonden dat schrijvers eigenlijk gratis moesten werken.
Joost Ramaer 1
Gerard van DijkNiek Jansen 9
en digitale journalistiek in dit land: kleine initiatieven worden groot en
vertegenwoordigen een sterk groeiende en innovatieve sector. Newsmonkey.be,
Express.be, Apache.be, DeWereldMorgen.be, Doorbraak.be, MO*/MO.be,
rekto:verso.be, Zeronaut.be en StampMedia.be bereikten in 2014 samen zoveel unieke
bezoekers dat ze zo goed als elke surfende Vlaming bereikt moeten hebben. Samen publiceerden ze meer dan 24.000 artikels", zo opent een artikel op :https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/03/31/tijd-voor-een-innovatief-en-fair-mediabeleid-in-plaats-van-dure-blanco-cheques/
Het is juist dat vrijwel het hele Nederlandse media landschap in handen is van enkele rijke Belgische families en op kosten grotendeels van de Belgische belastingbetaler en diezelfde concentratie van media vindt uiteraard plaats in België, een land waar aan de Vlaamse kant een verschuiving naar extreem-rechts heeft plaats gevonden bij de laatste nationale en gewestelijke verkiezingen. Dit heeft zeker een impact op de kwaliteit van de berichtgeving in Nederland die al rechts was maar in de toekomst nog rechtser zal worden zo is de verwachting.
Ondanks of moet ik zeggen dank zij die ontwikkelingen is in Vlaanderen sprake van een toename van onafhankelijke en digitale journalistiek en zijn journalisten bezig met een aantal innovatieve projecten verenigd onder de koepel Media 21, zoals te lezen is in bijgaande link.
Een daarvan is Apache.be, dat gelieerd is aan FTM. De wereldmorgen.be is een website welke m.i. uniek is in het Nederlands taalgebied vwb kritische onderzoek journalistiek vooral ook mbt de internationale politiek.
Joost Ramaer 1
Niek JansenNiek Jansen 9
Joost RamaerRuud Rogier 1
Niek JansenEls West 2
Wietze van der Meulen 5
Els WestIk ben bang dat er helemaal geen antwoord komt of iets in de trant van op basis van privacy-overwegingen.....
Joost Ramaer 1
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 5
Joost RamaerVoor de beeldvorming, in de tuinbouw ligt het uurtarief voor (in de praktijk met name) Oost-Europeanen ongeveer op € 20,00 wat aan het uitzendbureau wordt betaald.
Groet en succes verder, Wietze.
P.S. dan blijf ik nog maar een tijdje lid van FTM. De Volkskrant krijg ik per heden namelijk niet meer na jaren abonnee te zijn geweest. Maar opgezegd i.v.m. gebrek aan kwaliteit. Maar misschien mag je van 2-tientjes-per-uur-journalistiek ook niet meer verwachten🤔 (13 cent per woord zou uitkomen op € 21,50 volgens een woordvoerdster van de Volkskrant; moet je waarschijnlijk nog rap typen ook en niet te veel tijd aan research besteden).
Els West 2
Joost RamaerJan Willem de Hoop 12
EVEN GOED LATEN BEZINKEN
1) En al die zichzelf noemende kwaliteitsjournalisten verdwaaldd in een eigen zwijgspiraal, bang voor hun baan, zijn wel of niet moedig genoeg om de macht keihard te controleren? Hebben daarvoor voldoende kwaliteit / de juiste mentaliteit?
2) Voor een democartie en rechtsstaat, voor een vrij land volgens onze eigen opvattingen, komen woorden als angstcultuur en zwijgcltuur, toch wel heel erg veelvuldig voor als het gaat om overheden en bedrijven. Zijn we misschien toch niet zo'n vrij land als wordt gesugereerd? Zijn we niet zoveel democratie en rechtsstaat als ons door politiek en journalistiek wordt voorgehouden?
Nou ja, laten we ons steeds meer gijzelen door de frame; Met de economie goed, dus alles goed en met iedereen alles goed. Of gaan we dat eens doorbreken.?
De ellende waar veel freelance journalisten nu al een tijdje zelf in zitten, daar zitten veel andere beroepsgroepen als een jaar of 20 in, mede door te weinig kritische journalistiek in die tijd.
Misschien door meer en betere samenwerking als journalisten weer een echte gevreesde tegenkracht voor de macht worden. Denk niet dat de huidige macht nog echt wakker ligt van de huidige tegenkracht van veel journalistiek.
Peter Urbanus 5
Jan Willem de HoopIk probeerde toen ik voor de regionale krant schreef wel eens maatschappelijk gevoelige onderwerpen geplaatst te krijgen, zoals leegstand en schuldenproblematiek. Dat lukte zelden of niet, de eindredactie vond dat geen relevante onderwerpen voor hun lezers. Laat staan dat ze het eigen nest zouden bevuilen met artikelen over misstanden in de journalistiek zelf.
Joost Ramaer 1
Jan Willem de HoopPeter Urbanus 5
In de praktijk ving ik voor een artikel waar uren werk in zat meestal 30 tot 60 euro. 100 euro voor een groot artikel in een bijlage was een mooie opsteker. Hoe moet je dan aan 24.400 euro komen?
Ik werk nu vooral voor vak- en relatiebladen, waar je wel goed en vlot betaald krijgt. Dan nog is de schrijverij geen vetpot en moet je je vaste kosten laag zien te houden. Sparen of je verzekeren tegen ziekteverzuim is lastig.
Miro Lucassen 1
Peter UrbanusJoost Ramaer 1
Peter Urbanus46 werkweken per jaar met wekelijks 20 declarabele werkuren tegen € 30 per uur:
46 x 20 x € 30 = € 27.600,=
46 werkweken per jaar met wekelijks 20 declarabele werkuren tegen € 60 per uur:
46 x 20 x € 60 = € 55.200,=
46 werkweken per jaar met wekelijks 30 declarabele werkuren tegen € 30 per uur:
46 x 30 x € 30 = € 41.400,=
46 werkweken per jaar met wekelijks 30 declarabele werkuren tegen € 60 per uur:
46 x 30 x € 60 = € 82.800,=
Wat denken jullie, @PeterUU en de andere reageerders: zijn bovenstaande rekensommen realistisch? Ik hoor graag jullie commentaar!
Peter Urbanus 5
Joost RamaerMarla Singer 7
De 2 Belgische persbaronnen hebben inmiddels machtig netwerk en dus veel vrienden op belangrijke plekken. Wil je die dwingen tot verandering zul je van extreem goede huize moeten komen.
Klagen zal bitter weinig opleveren. Je recht proberen te halen wel. Als je het niet meer trekt dan zijn er nog genoeg alternatieve beroepen waar men in Nederland om loopt te springen en waar je wel een fatsoenlijke boterham mee kan verdienen. Niets doen is geen optie.
Peter Urbanus 5
Marla SingerMaartenH 10
Martin van den Heuvel 1 11
MaartenHHet basisinkomen zal ongetwijfeld door de politiek worden misbruikt om het minimum inkomen nog veel verder naar beneden bij te stellen.
En daarbij is het basisinkomen voor iedereen bestemd, dus moet het geld dat NU aan uitkeringen en subsidies wordt besteed, niet worden verdeeld onder de mensen die dat geld NODIG hebben, maar wordt het verdeeld onder iedereen. Ook de bankdirecteuren doen dan mee. Per saldo blijft er dan minder over voor degenen die het nu al niet meer redden.
De politiek is heel duidelijk bezig met een plan om de laagste inkomens te dwingen meer dan 40 uur te werken. Op straffe van dakloosheid.
Verhogingen van BTW, accijns, huren, verpakkingsbelasting, energiebelasting, de kilometervergoeding (die uiteraard NAdelig is voor de kleine stadsauto en VOORdelig voor de BMW rijders), en nu weer de verhoging van het gas/verlaging van electriciteitsprijs (die uiteraard weer wordt misbruikt om de laagste inkomens weer wat verder het moeras in te duwen).
Joost Ramaer 1
MaartenHMaartenH 10
Joost RamaerIk ga uit van een basisinkomen rond bijstandsniveau, dat fiscaal neutraal wordt ingevoerd. Dus iedereen krijgt het maar het wordt fiscaal zo ingericht dat hogere inkomens ongeveer evenveel belasting extra betalen als ze er aan basisinkomen bij krijgen (is gelijk antwoord aan Martin).
Waar het mij om gaat is dat je dan als ZZPer veel meer kunt. Je kunt van minder opdrachten leven, je kunt slappe periodes makkelijker overleven en je kunt in jezelf investeren - je vaardigheden opkrikken, je meer specialiseren.
Niek Jansen 9
Hij maakt zich duidelijk minder zorgen over de bedreiging van de onafhankelijkheid van de Nederlandse media en beoordeelt de overnames eerder op de voordelen van het finantieel gezond maken van de media zoals een tevreden aandeelhouder dat ook zal beoordelen.
Eric verrast wel vaker met opvattingen die je niet verwacht van iemand die zijn sporen verdient met het bedrijven van onafhankelijke onderzoek journalistiek zoals zijn afwijzing van de wijze van journalistiek bedrijven door de vervolgde Assange, waar je toch eerder solidariteit verwacht.
O Pen 13
Niek JansenNiek Jansen 9
Steve Tjin
Martin van den Heuvel 1 11
Steve TjinHet journaal en alle kranten en dergelijke, halen hun nieuws bij het ANP, heb ik begrepen. Als het gaat over internationaal nieuws, zoals bijvoorbeeld uit Saoedie Arabie of Rusland, is het gekleurd door het land waar het vandaan komt.
Gaat het bijvoorbeeld over de nederlandse politiek, dan komt het door het ANP geleverde nieuws van politici of woordvoerders van partijen/ministeries. Wat denk je zelf? Hoe groot is dan de kans dat dat "nieuws" 100 % de waarheid is? Nul.
Een tijdje geleden was op het journaal een item over politieke partijen. Op het scherm verscheen groot dat de linkse oppositie bestond uit SP, Groen Links en PvdA.
Ik heb een mailtje gestuurd naar de NOS. Waar de Partij voor de Dieren en Denk waren gebleven als linkse partij?
En of die redactie de afgelopen 40 jaar onder een steen had gelegen, want: de PvdA links? Jerry Hormone schreef: die lui zijn zo ver van hun wortels afgedwaald, dat ze een arbeider nog niet zouden herkennen al zou die op hun gezicht gaan zitten.
De PvdA zit in de oppositie en heeft geen donder met wat voor regeerakkoord dan ook te maken. En toch maken ze in 63 % van de wetsvoorstellen dezelfde keuze als de VVD. Zelfs de PVV zit lager, terwijl Geert toch 15 jaar lid van de VVD was, waarvan 6 jaar in de VVD fractie van de tweede kamer.
Ron Fresen, politiek verslaggever bij het NOS journaal presteert het om het CDA nog steeds een "midden" partij te noemen, terwijl het CDA als tweede rechtse partij NET onder de VVD staat.
Conclusie: er zijn veel te veel mensen die geloven wat er wordt gezegd en geschreven door media die zij vertrouwen.
Niek Jansen 9
Joost Ramaer 1
Niek JansenWietze van der Meulen 5
Joost RamaerWat de internationale ontwikkelingen betreft volg ik de strategie om media als Die Zeit, Die Welt, Der Spiegel, Handelsblatt, Haaretz, Times of Israel, Times of India, Al Jazeera, Al Arabiya etc. wat te volgen. Daarnaast kun je met wat creatief “googlen” met wat kernwoorden vaak ook interessante content achterhalen.
Ik heb niet de indruk dat 1 van deze media nu altijd de feiten weergeeft maar elk medium heeft wel wat zijn eigen insteek en belangen. Van dat nieuws neem ik dan een soort gemiddelde en probeer ik te koppelen aan andere ontwikkelingen (die vaak na een bepaald incident plaatsvinden).
Dus om een bepaalde logica tussen een aantal beweringen en ontwikkelingen daarop te traceren.
Daarmee hoop ik dan ook een beeld te kunnen opmaken van wat er wel en niet klopt in de berichtgeving.
Niek Jansen 9
Wietze van der MeulenOverwin het westers vooroordeel dat al het Russisch nieuws uit de trollenfabriek in St.Petersburg komt.
Wietze van der Meulen 5
Niek JansenVoorbeeld
Het bericht van de wapenleveranties aan LNA, Lybie, door UAE wordt ook door andere media gedeeld. Als Haftar dan Turkije (die GNA zou steunen en zou vliegen en varen op door GNA-gecontroleerde steden) de oorlog verklaart, dan denk ik “iets meer aandacht voor die ontwikkelingen in de Ned. media/politiek zou toch niet verkeerd zijn”).
https://english.alarabiya.net/en/News/north-africa/2019/06/29/Libya-s-Haftar-orders-forces-to-attack-Turkish-ships-interests.html
Hoe lang duurt het nog voordat de oorlogen in Noord Afrika/Midden-Oosten nog verder escaleren?
Niek Jansen 9
Wietze van der MeulenEn waarom lezen we vandaag niets over Israëlische raketaanvallen in Syrië in de westerse msm? En zo zijn er al honderden aanvallen uitgevoerd door het IDF (Israel Defence Force) op z.g. Iraanse doelen in Syrië in vorig en dit jaar en is al meer dan duizend maal het luchtruim van nabuurlanden geschonden. Kennelijk wordt dat ‘business as usual’ gevonden door de westerse msm, die daar niet over berichten, maar owee als een Syrisch of Iraans raketaanval zou uitgevoerd worden in een naburig land, dan zou de westerse pers groot alarm slaan.
https://www.rt.com/news/448685-israel-syria-strikes-eizenkot/
In deze link vertelt de voormalige legerleider van het IDF Eisenkot aan de New York Times dat het IDF bijna dagelijks luchtaanvallen uitvoerde op doelen in Syrië de voorbije periode, wat in de westerse msm totaal genegeerd wordt.
Wietze van der Meulen 5
Niek JansenMaar datzelfde geldt voor de beschietingen van Turkije op posities van Assad en daaraan gelieerde partijen vorige week nadat de zoveelste beschieting op 1 van de Turkse observatieposten plaatsvond. Je zou zeggen, dat zijn gebeurtenissen die makkelijk verder kunnen escaleren en daarmee wel nieuwswaarde hebben.
https://www.haaretz.com/middle-east-news/israel-strikes-iran-hezbollah-targets-in-syria-four-killed-21-wounded-1.7425013
Haaretz bericht er wel over. Via Haaretz nog een berichtje in The Guardinan omtrent een raket van de Syrische luchtafweer die in Turks Cyprus terecht is gekomen.
https://www.theguardian.com/world/2019/jul/01/missile-from-syria-israel-clash-lands-on-cyprus
Teun Kloosterman 1
https://www.hetroermoetom.nu/index.html
Niek Jansen 9
Bijv. over issues als de coup in Kiev in 2014, Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, het Israël-Palestina conflict, de z.g. Russische dreiging, de derde mislukte couppoging van de VS in Venezuela, de MO politiek in het algemeen is de VK erg vooringenomen en onkritisch pro-westers tot russo- en islamofoob toe. DeVK doet geen enkele moeite de achtergronden van die conflicten ook van niet-westerse kant te bekijken en praat CNN en andere westerse msm kritiekloos na.
Lees ook Chomsky over 'Manufacturing Consent' waarin hij schrijft over de 5 filters waardoor het westers nieuws gescreend wordt en daarin spelen een belangrijke rol wie de eigenaar en de adverteerders zijn van het nieuwsmedium en dat zal vwb de Persgroep en het Mediahuis niet anders zijn. http://www.openculture.com/2017/03/an-animated-introduction-to-noam-chomskys-manufacturing-consent.html.
Maar wellicht voelen de journalisten en de lezers van de VK dat niet aan omdat zij al gelijkaardige opvattingen hebben over internationale politieke kwesties die al niet zo verschillend waren voordat het duopolie gevormd werd. De Vlaamse voormalige hoofdredakteur van de NRC Vandermeersch was voordien hoodredakteur van het conservatieve Vlaamse dagblad de Standaard, een graag geziene gast bij de politiek naïeve DWDD. Dat neemt niet weg dat in de VK en NRC buiten de internationale politiek interessante artikelen verschijnen, zoals dat ook in andere kranten het geval is.
Joost Ramaer 1
Niek JansenNiek Jansen 9
Joost RamaerZolang die moed en onafhankelijkheid ontbreken zullen de Nederlandse media slaafs de oorlogszuchtige pro-Amerikaanse en pro-Britse media volgen en zeker mmv. het duopolie uit het conservatieve Vlaanderen. Ik vraag me trouwens af of dat duopolie er zoveel toedoet, aangezien het politieke klimaat in Nederland altijd al gekarakteriseerd kan worden als de poedel van de VS te zijn.
Als je bijv. goed geïnformeerd wil worden over het Israël-Palestina conflict moet je niet willen concurreren met de grote nieuwsmedia, die allemaal hetzelfde pro-apartheidsstaat Israël verhaal vertellen, maar kun je beter de website the Rights Forum raadplegen gesticht door oud premier Dries van Agt en zo zijn er talloze alternatieve onderzoeksites, waar de Nederlandse media ook hun informatie zouden kunnen halen. Echter als ze dit zouden doen en daarmee tegen het algemene politieke klimaat ingaan zouden ze ervaren wie de baas is in het medialandschap.
Als Sheila Sitalsing het werkelijke verhaal zou vertellen over al die landen die geteisterd en economische gewurgd worden door sancties en embargo maatregelen van de VS, omdat ze Uncle Sam niet gehoorzamen, zou ze allang ontslagen zijn.Ik denk daarbij aan landen als Cuba, Venezuela, Rusland, Iran en aan de militaire dreiging van de VS die gepaard gaat met die embargo- en sanctiepolitiek.
Maar misschien vindt Sheila het wel allemaal prima en vindt ze het de schuld van Maduro, Castro, Khameiny en Poetin in haar en in de VK optiek.
MaartenH 10
Joost RamaerDat verbaast me serieus. Dat is een puur Westerse selectie qua berichtgeving en analyse. Hoe kun je je een goed beeld vormen zonder te kijken wat andere partijen te zeggen hebben?
Marc2406 3
Peter Schijven 2
Als zij geen ondernemers zijn……. zijn het wel werknemers en moet de cao voor hen gelden. Maar die conclusie hoe logisch ook zal de Persgroep vast en zeker niet trekken.
Jesse 19 1
https://fd.nl/opinie/1309981/meer-ruimte-voor-prijsafspraken-zzp-ers